Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Ο Ερντογάν καταδικάζει τις συλλήψεις των σωματοφυλάκων του από την Ουάσινγκτον


 

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε απερίφραστα την απόφαση των ΗΠΑ να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε 12 μέλη της φρουράς του, λόγω της συμμετοχής τους σε μια αιματηρή φιλονικία με ειρηνικούς διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα. Σε μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του "θα πολεμήσει πολιτικά και δικαστικά" εναντίον των ενταλμάτων που εκδόθηκαν χθες.

Οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν εννέα διαδηλωτές, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ, όπου ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ απαίτησαν μια σθεναρή απάντηση στη βία. Ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας της Ουάσινγκτον, Πίτερ Νιούζχαμ, ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τους 12 Τούρκους υπηκόους, καθώς και για δύο Αμερικανούς και δύο Καναδούς. Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τζον Μπας, κλήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών της χώρας όπου του είπαν ότι οι πράξεις των ΗΠΑ ήταν "απαράδεκτες".

Το υπουργείο δήλωσε ότι ο πρεσβευτής είπε πως η απόφαση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ήταν "λανθασμένη, μεροληπτική και στερείται νομικής βάσης". "Οι συγκρούσεις μπροστά στην κατοικία του Τούρκου Πρέσβη προκλήθηκαν από την αποτυχία των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό το περιστατικό δεν θα συνέβαινε αν οι αμερικανικές αρχές είχαν λάβει τα συνήθη μέτρα που λαμβάνουν σε παρόμοιες επισκέψεις σημαντικών προσώπων και ως εκ τούτου οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη", ανέφερε η δήλωση. Ο Ερντογάν επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις σε τηλεοπτικές παρατηρήσεις του την Πέμπτη το βράδυ. "Γιατί θα έπαιρνα τους φρουρούς μου στις Ηνωμένες Πολιτείες αν όχι για να προστατευθώ;" είπε. "Έχουν φυλακίσει πολίτες μας. Πώς γίνεται αυτό;... Τι είδους νομοθεσία είναι αυτή; Τι είδους νόμος; "δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν υψηλές από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να ενισχύσει τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ως μέρος των αμερικανικών προσπαθειών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το YPG τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και εξοργίστηκε περαιτέρω από την απόφαση του Τραμπ να συνεχιστεί η συνεργασία με την ομάδα.



Οι συγκρούσεις, οι οποίες συνέβησαν όταν ο Ερντογάν επέστρεψε από μια συνάντηση με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο, προκάλεσαν μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις, λένε οι ειδικοί. "Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν χαμόγελα κατά τη συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν, η σχέση σίγουρα δεν είχε επιστρέψει σε μια ισορροπία", δήλωσε ο Μπουλέντ Αλιρίζα, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης του Τουρκικού Έργου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Ο Αλιρίζα είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο μια ήδη ταραγμένη σχέση. "Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ, πολύ χειρότερα", είπε. "Θα υπάρξουν απαιτήσεις για δράση που θα μπορούσε τελικά να βλάψει τη διπλωματική σχέση μέχρι το σημείο ανάκλησης των πρεσβευτών- κάτι που είναι πρωτοφανές".

Η αμερικανική κρατική υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης Μπας παρακολούθησε μια συνάντηση στο υπουργείο εξωτερικών, αλλά δεν θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συζήτηση. Ο Νιούζχαμ δήλωσε ότι τα εντάλματα εκδόθηκαν με τη βοήθεια του κρατικού τμήματος, της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας και του γραφείου του εισαγγελέα της Ουάσιγκτον. "Όλοι είδαμε τη βία που διαπράχθηκε κατά των διαδηλωτών", ανέφερε. "Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε αυτό". "Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι υπεύθυνοι θα κάνουν το καθήκον τους και θα παρουσιαστούν για να απαντήσουν σε αυτές τις κατηγορίες", συνέχισε.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπόουζερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούσαν "μια σαφή επίθεση στην πρώτη τροποποίηση" και δεν ήταν ευπρόσδεκτες σε μια πόλη που φιλοξενεί πολιτικές διαδηλώσεις "κάθε μήνα "."Φιλοξενούμε εκατομμύρια ανθρώπους που έρχονται στην έδρα της κυβέρνησής τους για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά", δήλωσε η Μπόουζερ. "Τους υποστηρίζουμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλείς".

Η αστυνομία δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα εικόνες των υπόπτων που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν. Η τουρκική πρεσβεία υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές στις συγκρούσεις της 16ης Μαΐου συνδέονται με το ΡΚΚ και προκάλεσαν "Τούρκους - Αμερικανούς πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά για να χαιρετήσουν τον πρόεδρο".

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη για τον ρόλο τους στη σύγκρουση: ο Σινάν Ναρίν συνελήφθη στη Βιρτζίνια και ο Εγιούπ Γιλντιρίμ στο Νιου Τζέρσεϊ, κατηγορούμενοι για επιθετική συμπεριφορά. Ο Γιλντιρίμ εμφανίστηκε στο δικαστήριο εκείνη την ημέρα στο Newark, όπου ο δημόσιος υπερασπιστής του, Ντέιβιντ Χόλμαν, δήλωσε ότι είχε υποστεί απειλές θανάτου λόγω του συμβάντος. Δύο άνδρες συνελήφθησαν επίσης στη σκηνή της σύγκρουσης με κατηγορίες για επίθεση σε αστυνομικό.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ να απομακρυνθεί από τη χώρα λόγω των επεισοδίων και να ασκηθούν κατηγορίες σε όσους εμπλέκονται στο περιστατικό. "Εξάλλου, παραβιάστηκαν αμερικανικοί νόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οπότε δεν μπορεί να συμβεί αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", δήλωσε ο Μακέιν στο MSNBC τον περασμένο μήνα. "Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στη χώρα μας να διαδηλώνουν ειρηνικά και διαδήλωσαν ειρηνικά".

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επανέλαβε την έκκληση των γερουσιαστών σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. "Αυτή η συμπεριφορά είναι ανησυχητική για τις εκτεταμένες καταστολές των πολιτικών ακτιβιστών, των δημοσιογράφων και της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία που έχουν πλήξει σοβαρά την τουρκική δημοκρατία τα τελευταία χρόνια", ανέφερε η επιστολή. Ο Ρεπουμπλικάνος Μακέιν συνυπέγραψε επίσης με την Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Νταϊάν Φέινσταϊν μια επιστολή προς τον Ερντογάν, η οποία ανέφερε ότι η φρουρά του προέδρου απάντησε στους διαδηλωτές με έναν "εντελώς απαράδεκτο" τρόπο.

theguardian.com


 
 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα