Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΠΟΥΛΙ (αποσυμβολισμός)

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

ΑΠΟ ΒΑΣΩ ΔΕΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
Όλα τα φτερωτά όντα είναι σύμβολα πνευματοποίησης, από την εποχή των Αιγυπτίων. Η ινδική παράδοση λέει πως τα πουλιά αντιπροσωπεύουν τα ανώτερα στάδια της ύπαρξης. Η σημασία του πουλιού ως ψυχής είναι κοινή σε όλες τις πολιτιστικές παραδόσεις. Σε μια ινδική ιστορία, ένας δράκοντας εξηγεί που έχει την ψυχή του: «Είκοσι πέντε λεύγες μακριά από δω υπάρχει ένα δέντρο. Αυτό το δέντρο περιστοιχίζουν τίγρεις και αρκούδες, σκορπιοί και φίδια. Μέσα στη φυλλωσιά του δέντρου είναι ζωσμένο ένα πολύ μεγάλο φίδι. Πάνω στο κεφάλι του είναι ένα μικρό κλουβί, και μέσα στο κλουβί είναι ένα πουλί. Η ψυχή μου είναι μέσα στο πουλί.
Σ΄ ένα απόσπασμα της Αποκάλυψης διαβάζουμε πως η Βαβυλώνα είναι «η φυλακή των ακάθαρτων πνευμάτων, το κλουβί των μισητών και βδελυρών πουλιών». Το πουλί, όπως και το ψάρι ήταν στην καταγωγή του φαλλικό σύμβολο, προικισμένο όμως με εξυψωτική δύναμη. Στα λαϊκά παραμύθια συναντάμε πουλιά που τραγουδάνε και μιλάνε συμβολίζοντας τα ερωτικά πάθη. Τα πουλιά, επίσης, μπορούν να είναι μεταμορφωμένοι εραστές. Σε παγκόσμια κλίμακα στους θρύλους και τις ιστορίες τα πουλιά παρουσιάζονται σαν οι μεγάλοι δημιουργοί των πρωτόγονων ανθρώπων και είναι αγγελιοφόροι υπερφυσικών, ουρανίων δυνάμεων και είναι οι δημιουργοί του Κάτω κόσμου. Αυτό εξηγεί και τη σημασία των πουλιών ως αγγελιοφόρων.

Στην αλχημεία τα πουλιά είναι δυνάμεις εν δράσει. Η έννοιά τους καθορίζεται από τη θέση τους. Ανυψούμενα κατά τον ουρανό εκφράζουν εξιδανίκευση, ενώ κατερχόμενα κατακρήμνιση και συμπύκνωση. Τα δυο σύμβολα ενωμένα στην ίδια εικόνα εκφράζουν απόσταξη. Τα σμήνη πουλιών, όμως, - αφού η πολλαπλότητα εκφράζει πάντα άρνηση – μπορούν να έχουν κακεντρεχή σημασία, όπως τα σμήνη των εντόμων που συμβολίζουν δυνάμεις εν διαλύσει, βρίθουσες, κατακερματισμένες. Αυτή την έννοια έχουν οι όρνιθες της Στυμφαλίας στο μύθο του Ηρακλή. Τα πουλιά που ανυψώνονται από τη λίμνη (ψυχή) (συμβολική του πνευματικού λιμνάσματος και παράλυσης) συμβολίζουν τις διεστραμμένες και πολλαπλές επιθυμίες. Το γιγάντιο πουλί είναι πάντα σύμβολο μιας δημιουργικής θεότητας. Είναι επίσης σύμβολο της καταιγίδας.
Το πουλί, έχει έναν δυνατό ανταγωνιστή το φίδι. Αυτή η έχθρα εμφανίζεται μόνο με ηθικό χαρακτήρα στη Δύση. Στην Ινδία, πρόκειται μόνο για αντιπαράθεση των φυσικών στοιχείων: η ηλιακή δύναμη ενάντια στην υγρή αντιπαράθεση των φυσικών στοιχείων: η ηλιακή δύναμη ενάντια στην υγρή ενέργεια των γήινων νερών.
ΠΗΓΗ: JUAN EDUARDO CIRLOT «Το λεξικό των Συμβόλων).



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα