Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το όνομα που έχεις ταιριάζει με το πρόσωπο σου; Γιατί συνδέεται με πολιτισμικά στοιχεία και στερεότυπα (κουίζ)



Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ,  οι άνθρωποι είναι από 25% έως 40% εύστοχοι, στην αντιστοίχηση ονόματος με κάποιο άγνωστο πρόσωπο.
Το όνομα ταιριάζει με το πρόσωπο, γιατί συνδέεται με πολιτισμικά στοιχεία και στερεότυπα.
Επηρεάζει υποσυνείδητα όλη τη ζωή του ατόμου, καθώς αλλάζει και προσαρμόζει την εμφάνισή του, σε αυτό που η κοινωνία προστάζει.
Συμμορφώνεται με τους πολιτισμικούς κανόνες της χώρας του, που συνοδεύουν το όνομά του.
Όπως υποστηρίζουν, «ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις προσδοκίες των άλλων από τη στιγμή που γεννιέται. Ακόμη και το πιο απλό πράγμα που είναι το όνομα, επηρεάζει την εμφάνιση και την συμπεριφορά, όχι μόνο το φύλο, η εθνικότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Επηρεαζόμαστε από το όνομα, καθώς σχετίζεται με πολιτισμικές διαφορές.
Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι, όταν οι άνθρωποι ακούνε το όνομα Μπομπ, φαντάζονται κάποιον με πιο στρογγυλό κεφάλι, από κάποιον που ονομάζεται Τιμ.
Αλλάζουμε την εμφάνισή μας σύμφωνα με τον πολιτισμό μας.
Ο Μπομπ μπορεί να αλλάξει κούρεμά του, για να φαίνεται το πρόσωπό του πιο στρογγυλό. Έτσι, μοιάζει περισσότερο με αυτό που η κοινωνία θα περίμενε από αυτόν με βάση το όνομά του», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Yonat Zwebner.

Ο ψυχολόγος Ruth Mayo συμπλήρωσε ότι, «έχουμε πολιτισμικές αντιλήψεις σχετικά με τα ονόματα, που βασίζονται στον τρόπο που ακούγονται και τα άτομα που έχουν συσχετιστεί με αυτά. Ο πολιτισμός δημιουργεί στερεότυπα. Μια γυναίκα που λέγεται Rose, όλοι την φαντάζονται όμορφη σαν το λουλούδι. Ο κόσμος περιμένει από κάποια που ονομάζεται Ελισάβετ, να είναι πιο σοβαρή γιατί θεωρείται βασιλικό όνομα».
Οι ψυχολόγοι κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά από έρευνα που έκαναν με 300 συμμετέχοντες από το Ισραήλ και τη Γαλλία.
Τους έδειξαν φωτογραφίες και ζήτησαν να διαλέξουν ανάμεσα από τα 5 προτεινόμενα ονόματα, εκείνο που ταιριάζει περισσότερο με κάθε πρόσωπο.
Το ποσοστό επιτυχίας ήταν από 25% έως 40%. Αυτό έκανε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι, οι απαντήσεις τους επηρεάστηκαν και από άλλους παράγοντες, πέρα από την τύχη.
Τα πολιτισμικά στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε όνομα, οφείλονταν για την ευστοχία τους.
Οι Ισραηλινοί φοιτητές μπορούσαν να ταιριάξουν πολύ καλύτερα τα ισραηλινά ονόματα και πρόσωπα από ότι τα γαλλικά. Το αντίστοιχο συνέβη και με τους Γάλλους.
Το πείραμα έγινε και σε υπολογιστές.
Έφτιαξαν έναν αλγόριθμο και ζήτησαν από τον υπολογιστή να κάνει τις αντιστοιχίες προσώπου και ονόματος.
Ο υπολογιστής ήταν 54% με 64% ακριβής.
Κάντε το κουίζ με κάποιες από τις φωτογραφίες και διαλέξτε το όνομα που νομίζετε ότι ταιριάζει στον εικονιζόμενο.
Για κάθε σωστή απάντηση παίρνετε 16.6%:
   
Οι απαντήσεις του quiz:
A – Phoebe
B – Harry
C – Stephen
D – Alice
E – Tim
F – Daisy
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα