Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΔΕΝΔΡΙΟΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΑ ΔΕΝΔΡΑ!!!!

Πραγματικά και μόνο η ονομασία είναι τόσο φανταστική όπου δεν είναι δυνατόν κάποιος να πιστέψει ότι υπάρχουν όντα τα οποία είναι δένδρα και μπορεί να είναι ανθρωποειδείς!!!! Από τον μεσαίωνα έρχεται αυτή η εικόνα που μου αρέσει από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ , που δημοσιεύτηκαν το 1909!!!! 

Ένα υπέροχο παράδειγμα ένα από τα ανθρωπόμορφα δέντρα Rackham ( Ράκχαμ ) , το οποίο έχει κάποιες ομοιότητες με το νορβηγικό δένδρο τύπου Τρολ εικόνα από τον Νικολάι Άστρουπ – https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Astrup   όπου και το πρώτο ανέφερε!!!!

treeman-1

Υπάρχει, επίσης αναφορά για ένα δένδρο τύπου Τρολ και στα  αγγλικά Παραμύθια  από το 1918!!!!

treeman-2

Στις ιστορίες Balladeer Manly Wade Wellman ( Μπάλλαντηρ Μένλι Γουέλμαν ), αναφέρει ότι κάποτε υπήρχαν << νυχτόβια δέντρα >>, τα οποίο μπορούσαν να κινηθούν τα βράδια ( και ήταν προφανώς σαρκοφάγα )!!!!

Πραγματικά ακόμα και για μένα που έχω δει πολλά μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι υπάρχουν ανθρωπόμορφα δένδρα ή Δένδριοι όπως τους ονομάζουν σε κάποιους μυστικούς κύκλους!!!! Όμως ως ερευνητής θα πρέπει να πω ότι με τα στοιχεία αποδείξεων που υπάρχουν δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν ποτέ!!!! 

Ίσως και να υπάρχουν σήμερα ακόμα σήμερα και απλώς να είναι καμουφλαρισμένοι δίπλα σε άλλα απλά δένδρα και κανένας να μην τους παίρνει είδηση!!!!

Σήμερα άμα βάλετε την λογική κάτω και πείτε σε κάποιους ότι πιστεύετε ότι ίσως υπάρχουν ανθρωπόμορφα δένδρα τα ποια ίσως μπορούν και μιλούν ή ακόμα να περπατούν και να αλλάζουν τοποθεσία να σας περάσουν όχι για παραμισοπαρασάνταλους αλλά για ναρκομανείς με άσχημα παραισθησιογόνα αποτελέσματα!!!! Όμως!!!! Υπάρχει ένα όμως το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσο και να θέλουμε!!!! Και αυτό είναι η μυθολογία!!!!

 Δεν θα μιλήσω για άλλες χώρες όπου και αυτές θρυβούν από μαρτυρίες Δένδριων ή ανθρωπόμορφων δένδρων αλλά θα μιλήσω για την δικιά μας μυθολογία όπου έχει πολύ ψωμί στους κόλπους τις για το θέμα αυτό!!!!! Θα μου πείτε τώρα μα είναι δυνατόν να πιστέψουμε την μυθολογία!;! Έτσι έλεγαν και κάποιοι ιδιαίτεροι αρχαιολόγοι ότι η μυθολογία είναι ένα ψέμα και κάποιοι αρχαιοκάπηλοι σαν τον Σλήμαν ανακάλυψαν την Τροία και όχι μόνο!!!!

Πάμε λοιπόν να δούμε τι λέει η μυθολογία μας!!!!


1) Vitex agnus-castus L. ( Βίτεξ Άγκνους – Κάστους – https://en.wikipedia.org/wiki/Vitex_agnus-castus ) , λυγαριά Τάξη: Lamiales ( Λαμιάλες ) Οικογένεια: Lamiaceae Μορφή: θάμνο – δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Αύγουστος – Οκτώβριος Βιότοπος: υγρά δάση, έλη, όχθες λιμνών και ποταμών κοίτη φαραγγιών και παραθαλάσσιες αμμουδιές Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Δυτική & Κεντρική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές χρήσεις, φαρμακευτικό 

Ιστορία:Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία!!!!
Μυθολογία: Παυσανίας, Περιγραφή της Ελλάδας Γέννηση της Ήρας. Η θεά Ήρα που γεννήθηκε και ανατράφηκε κάτω από μια ιερή λυγαριά στη Σάμο. Η Ήρα είναι προστάτης του γάμου και το φυτό συμβολίζει την αγνότητα!!!!

2) Salix alba L.( Σάλιξ Άλμπα –  https://en.wikipedia.org/wiki/Salix_alba ) , ιτιά Τάξη: Malpighiales Οικογένεια: Salicaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Μάρτιος – Απρίλιος Βιότοπος: όχθες ποταμών, ρυακιών, ελώδη μέρη Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Δυτική & Κεντρική Ασία, Ευρώπη Χρήσεις: μελισσοκομικό, φαρμακευτικό, περιβαλλοντικές χρήσεις!!!!

Ιστορία: Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία Μεταμόρφωση των Εσπερίδων: Όταν ο Ορφέας και η άλλοι Αργοναύτες συνάντησαν τις Εσπερίδες στον κήπο τους οι τρείς νύμφες μεταμορφώθηκαν σε δέντρα: η Ερυθεία έγινε φτελιά, η Εσπερία έγινε λεύκα και η Αίγλη έγινε ιτιά!!!!!

3) Quercus pubescens Willd ( Κουέρκους Παμπένσες Γουάλιντ – https://en.wikipedia.org/wiki/Quercus_pubescens ) , δρύς, δρυγιάς Τάξη Fagales Οικογένεια: Fagaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Απρίλιος – Μάιος Βιότοπος: δάση και θαμνότοποι Εξάπλωση: Δυτική Ασία, Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές χρήσεις Ο πρίνος, η δρυς και η βελανιδιά ήταν ιερά δέντρα αφιερωμένα στο Δία. O Ζεύς έδινε τους χρησμούς του στο Μαντείο τις Δωδώνης από τις ιερές βελανιδιές!!!!

Ιστορία: Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία. Μυθολογία: Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις, και από τον Αθηναίο στους Δειπνοσοφιστές Ο πρίνος, η δρυς και η βελανιδιά ήταν ιερά δέντρα αφιερωμένα στο Δία. O Ζεύς έδινε τους χρησμούς του στο Μαντείο τις Δωδώνης από τις ιερές βελανιδιές. Βάλανος και Δρυάδες: . Η Βάλανος ήταν μια από τις νύμφες Αμαδρυάδες, τις οκτώ κόρες του Οξύλου και της Αμαδρυάδος!!!!! 

Οι Αμαδρυάδες ήταν οντότητες που ζούσαν σε δέντρα ή ήταν τα ίδια το δέντρα ενώ η δρυάδες ήταν τα πνεύματα των δέντρων!!!! Αν πέθαινε ένα δέντρο πέθαινε και η νύμφη του!!!!! Για το λόγο αυτό οι δρυάδες και οι θεοί τιμωρούσαν όποιον θνητό έβλαπτε ένα δέντρο!!!! Μεταμόρφωση του Φιλήμονα!!!! Ο Φιλήμων και η Βωκίς ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι και φιλοξένησαν τον Δία και τον Ερμή όταν ταξίδεψαν ανάμεσα στους ανθρώπους μεταμφιεσμένοι!!!! Οι θεοί κατέστρεψαν όλους του άλλους που δεν ήταν φιλόξενοι και αντάμειψαν το ζευγάρι κάνοντάς τους ιερείς στο ναό του Δία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και στο τέλος της ζωής μεταμορφώθηκαν σε δέντρα, η Βωκίς σε τιλιόδεντρο και ο Φιλήμονας σε δρυ / πρίνο / βελανιδιά!!!!

Χρυσόμαλλο Δέρας!!!! Το χρυσόμαλλο δέρας κρεμόταν από ένα κλαδί βελανιδιάς στο ιερό πεδίο του Άρεος στην Κολχίδα!!!!

4) Pyrus communis L ( Πύρους Κομμούνις – https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrus_communis ) , αχλαδιά Τάξη: Rosales Οικογένεια: Rosaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Εξάπλωση: Ασία, Ευρώπη Χρήσεις: τροφή, υλικό, φαρμακευτικό 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία, από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του Φυσική Ιστορία, XV, 53-56 και από τον Παυσανία, στην Περιγραφή της Ελλάδας!!!! Ο Παυσανίας αναφέρει ότι τα αγάλματα της αρχαίας θρησκείας ήταν κατασκευασμένα από ξύλο αχλαδιάς τα οποία κάποια από αυτά ζωντανεύανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες!!!!

5) Punica granatum L ( Πούνικα Γκρανάτουμ – https://en.wikipedia.org/wiki/Pomegranate ) , ροδιά Τάξη: Myrtales Οικογένεια: Lythraceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Απρίλιος – Σεπτέμβριος Εξάπλωση: Δυτική & Τροπική Ασία, Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές χρήσεις, τροφή, υλικά 

Ιστορία: :
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία Μυθολογία: Οβίδιος, Μεταμορφώσεις, V, 341-571. Μεταμόρφωση της Σίδης: Η Σίδη ήταν γυναίκα του γίγαντα Ορίωνα και υπερηφανευόταν ότι ήταν ωραιότερη και από την θεά Ήρα!!!! Η Ήρα θύμωσε και την έστειλε στον ‘Αδη!!!! Από το αίμα της στον Άδη φύτρωσε μια ροδιά!!!!

Αρπαγή της Περσεφόνης:
Ο Πλούτωνας, ο βασιλιάς του κάτω κόσμου έκλεψε την Περσεφόνη για να την κάνει γυναίκα του!!!! Εκείνη αρνήθηκε να φάει όσο καιρό έμενε μαζί του μέχρι που αυτός την δελέασε με τους σπόρους του ροδιού!!!! Μετά απ΄ αυτό καταδικάστηκε να περνά ένα μέρος του χρόνου στον κάτω κόσμο!!!!

Κηπουρός Ασκάλαφος:
Ο κηπουρός του οπωρώνα του ‘Άδη, ο Ασκάλαφος, μαρτύρησε στον αφέντη του ότι η Περσεφόνη είχε δοκιμάσει το ρόδι και της άρεσε!!!! Για να τον τιμωρήσει η Δήμητρα τον μεταμόρφωσε σε γκιώνη!!!!

6) Prunus dulcis ( Πράνους Ντούλτσις – https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC) , αμυγδαλιά Τάξη: Rosales Οικογένεια: Rosaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Ιανουάριος – Φεβρουάριος Εξάπλωση: Δυτική Ασία Χρήσεις: τροφή, μελισσοκομικό, υλικά, φαρμακευτικό 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία Μυθολογία:
Παυσανίας, Περιγραφή της Ελλάδας, 7. 17. 8 Γέννηση του Άττη: Στη Φρυγία γεννήθηκε κάποτε μια ερμαφρόδιτη θεότητα που ονομαζόταν Άγδιστις!!!! Οι θεοί την φοβήθηκαν και την ευνούχισαν δημιουργώντας έτσι την θεά Κυβέλη!!!! Το γεννητικά όργανα έπεσαν στη γη όπου φύτρωσε και αναπτύχτηκε μια αμυγδαλιά!!!! Όταν η νύμφη Νανά κάθισε κάτω από τα κλαδιά του δέντρου ένα αμύγδαλο έπεσε πάνω της και την άφησε έγκυο!!!! Το παιδί που γεννήθηκε ήταν ο Άττις, που όταν μεγάλωσε έγινε ο σύντροφος της Κυβέλης η αλλιώς Δένδριος!!!!

7) Populus alba L ( Πόπουλους Άλμπα – https://en.wikipedia.org/wiki/Populus_alba ) , λεύκη λευκή Τάξη: Malpighiales Οικογένεια: Salicaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Απρίλιος – Μάιος Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Ασία, Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές, υλικά 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του Φυσική Ιστορία XIV, 10; XXXV, 13. Μυθολογία: Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις II, 340-366 Ο Οβίδιος μιλά για τις Ηλιάδες, τις κόρες του Ήλιου και της Κλυμένης!!!! Ο αδερφός τους ο Φαέθων πέθανε προσπαθώντας να οδηγήσει το άρμα του πατέρα του στον ουρανό!!!! Οι Ηλιάδες έκλαιγαν για μήνες και οι θεοί τις μεταμόρφωσαν σε λεύκες και τα δάκρυά τους σε κεχριμπάρι!!!!

Μεταμόρφωση της Λεύκης:
Η Λεύκη ήταν νύμφη, κόρη του Ωκεανού, η οποία θανατώθηκε εξ αιτίας του Πλούτωνα, βασιλιά του Άδη!!!! Μετά το θάνατό της μεταμορφώθηκε σε με άσπρη λεύκα στα Ηλύσια Πεδία!!!! Η άσπρη λεύκα ήταν ιερό δέντρο του Άδη!!!! Όταν ο Ηρακλής γύρισε από τον κάτω κόσμο ήταν στεφανωμένος με φύλλα λεύκης!!!! Όταν ο Ηρακλής ίδρυσε του Ολυμπιακούς αγώνες στην Ολυμπία, εισήγαγε άσπρες λεύκες από την Θεσπρωτία για τη σκιά τους!!!!

8) Platanus orientalis L ( Πλάτανους Οριεντάλις ) , πλάτανος Τάξη: Proteales Οικογένεια: Platanaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Απρίλιος – Μάιος Βιότοπος: κατά μήκος ποταμών, ρυακιών, κοντά σε πηγές Εξάπλωση: Δυτική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές, υλικά 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία. Μυθολογία: Όμηρος και Παυσανίας Θυσία στην Αυλίδα: Όταν ο Ελληνικός στόλος είχε συγκεντρωθεί στην Αυλίδα περιμένοντας να αναχωρήσουν για την Τροία, ο Αγαμέμνων και ο άλλοι αρχηγοί έκαναν θυσίες στους θεούς κάτω από έναν ιερό πλάτανο!!!! Ο Ζευς έστειλε τότε έναν οιωνό: ένα ποικιλόχρωμο φίδι επιτέθηκε σε μια φωλιά πουλιών που ήταν πάνω στο δέντρο και έφαγε οκτώ μικρά και την μητέρα τους και στη συνέχεια έγινε πέτρα!!!! Ο μάντης Κάλχας εξήγησε αυτό το γεγονός, ότι ο Τροϊκός πόλεμος θα διαρκούσε εννιά χρόνια και η Τροία τελικά θα έπεφτε τον δέκατο χρόνο!!!!

Θάνατος της Ελένης:
Μετά τον θάνατο του συζύγου της Μενέλαου, η Ελένη ζήτησε καταφύγιο στην Ρόδο, στην βασίλισσα Πολυξώ!!!! Αλλά αυτή είχε πικραθεί που είχε χάσει τον άντρα της στην Τροία εξαιτίας της Ελένης και μαζί με τις υπηρέτριές της μεταμφιέστηκαν σε Ερινύες και κρέμασαν την Ελένη από έναν πλάτανο!!!! Οι θεοί λυπήθηκαν την Ελένη και την ενσάρκωσαν στον Πλάτανο!!!! Από τότε λατρευόταν η Ελένη ως Δενδρύτις ή Δένδρια!!!!

9) Pinus pinea ( Πίνους Πινέα – https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC) κουκουναριά, πεύκο Τάξη: Pinales Οικογένεια: Pinaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Απρίλιος – Μάιος Εξάπλωση: Δυτική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές, τροφή, φαρμακευτικό 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία Μεταμόρφωση της Πίτυος!!!! Ο Πάνας ερωτεύτηκε την νύμφη Πίτυ αλλά εκείνη για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε πεύκο!!!! Έτσι το πεύκο ( και το έλατο ) έγινε το ιερό δέντρο του θεού Πάνα!!!! Όταν δεν βρισκότανε ο Πάνας στην περιοχή κοντά κάποια από τα πεύκα παιδιά τις Πίτυς ως Δένδριοι Δενδρύτες περπατούσαν στα δάση όπου και άφηναν τους σπόρους τους και για αυτό υπάρχουν τόσα πεύκα και έλατα στον κόσμο!!!! Ορεάδες: Η Πίτυς είναι μία τις Ορεάδες νύμφες που ζούσαν στα όρη και τα προστάτευαν!!!!

10) Phillyrea latifolia L ( Φιλλίρεα Λατιφόλια – https://en.wikipedia.org/wiki/Phillyrea ) , λιοπρίνι Τάξη: Lamiales Οικογένεια: Oleaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Μάρτιος – Μάιος Βιότοπος: δάση, θαμνότοποι, βραχώδη μέρη Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Δυτική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία – Μυθολογία: Υγίνος, Fabulae Μεταμόρφωση της Φιλλύρας:
H Φιλλύρα ήταν μια Θεσσαλή νύμφη που την αγάπησε ο Τιτάνας Κρόνος!!!! Όταν η γυναίκα του η Ρέα διέκοψε την συνεύρεσή τους αυτός μεταμορφώθηκε σε άλογο και έτρεξε να ξεφύγει!!!! Η Φιλλύρα σε λίγο καιρό γέννησε τον Κένταυρο Χείρωνα, μισό άλογο μισό άνθρωπο, και επειδή ντρεπόταν πολύ για αυτό, ζήτησε από τον Δία να την μεταμορφώσει και εκείνος την μεταμόρφωσε σε Δενδρύτη ή Δέδνριο!!!!

11) Morus nigra L ( Μόρους Νίγκρα – https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_nigra ) , Μουριά μαύρη Τάξη: Rosales Οικογένεια: Moraceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Εξάπλωση: Δυτική & Τροπική Ασία, Ευρώπη Χρήσεις: τροφή, φαρμακευτικό 

Μυθολογία:
Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις και από τον Αθηναίο στους Δειπνοσοφιστές!!!! Ο θάνατος του Πύραμου και της Θίσβης: Ο Πύραμος και η Θίσβη ήταν ένα άτυχο ζευγάρι από την Βαβυλώνα!!!! Οι γονείς τους τους απαγόρευσαν να αγαπιούνται και έτσι οι νέοι συμφώνησαν να συναντηθούν κρυφά κάτω από μια μουριά που έκανε άσπρα μούρα, έξω από την πόλη!!!! Όταν έφτασε εκεί ο Πύραμος είδε την εσάρπα της Θίσβης στο δόντια ενός λιονταριού!!!! Πιστεύοντας ότι η αγαπημένη του σκοτώθηκε κάρφωσε το σπαθί του στο στήθος του!!!! Μόλις έφτασε η κοπέλα και βρήκε τον αγαπημένο της νεκρό αυτοκτόνησε!!!! Η μουριά ρούφηξε όλο το αίμα των εραστών και από τότε οι καρποί της από άσπροι έγινα κόκκινοι σκούροι, μετά από αυτό η μουριά αυτή μπορούσε και περπατούσε αλλά και να παίρνει την μορφή μια του αγοριού ως δένδρου και μια του κοριτσιού!!!!

Μορέα: :.Η Μορέα ήταν μια από τις νύμφες Αμαδρυάδες, τις οκτώ κόρες του Οξύλου και της Αμαδρυάδος!!!! Οι Αμαδρυάδες ήταν οντότητες που ζούσαν σε δέντρα ή ήταν τα ίδια τα δέντρα ενώ οι δρυάδες ήταν τα πνεύματα των δέντρων!!!! Αν πέθαινε ένα δέντρο πέθαινε και η νύμφη του. Για το λόγο αυτό οι δρυάδες και οι θεοί τιμωρούσαν όποιον θνητό έβλαπτε ένα δέντρο τέτοιο διότι επρόκειτο για Δένδριους ή Δενδρύτες!!!!

12) Μηλιά – https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AE%CE%BB%CE%BF ) Τάξη: Rosales Οικογένεια: Rosaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Χρήσεις: τροφή, φαρμακευτικό

 Μυθολογία:
Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις, X, 560-704. Μήλος, Πελεία και ‘Άδωνης: Ο Μήλος ήταν στενός φίλος του Άδωνη και άντρας της αδερφής του Πελείας!!!! Όταν ο ‘Άδωνης θανατώθηκε από το Άρη, εξαιτίας της σχέσης του με την Αφροδίτη, ο στενός του φίλος, ο Μήλος, δεν άντεξε τη στεναχώρια και κρεμάστηκε από ένα δέντρο!!!! Η Πελεία που έχασε κι αυτή άντρα και αδελφό δεν άντεξε ούτε αυτή τη θλίψη και αυτοκτόνησε κι αυτή!!!! Η Αφροδίτη που πολύ λυπήθηκε για αυτούς τους θανάτους μεταμόρφωσε τον Μήλο σε μήλο και έτσι το δέντρο έγινε μηλιά, και την Πελεία σε περιστέρι!!!!

Η κρίση του Πάρη: Στο γάμο του Πέλου και τις Θέτιδος, η Έρις η θεά της διαφωνίας, έριξε ένα μήλο για να επιδοθεί στην πιο όμορφη από τις θεές!!!! Η Αφροδίτη, η Ήρα και η Αθηνά διεκδίκησαν το βραβείο και ο Ζευς ανάθεσε στον πρίγκιπα Πάρη να αποφασίσει ο οποίος το έδωσε στην θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και την ομορφιάς!!!!

13) Laurus nobilis L ( Λάουρους Νομπίλις – https://en.wikipedia.org/wiki/Laurus_nobilis ) , Δάφνη Τάξη: Laurales Οικογένεια: Lauraceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Μάρτιος – Απρίλιος Βιότοπος: δάση, ελαιώνες θαμνότοποι, ασβεστολιθικές πλαγιές. Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Δυτική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: πρόσθετο τροφής, περιβαλλοντικό, υλικά, φαρμακευτικό

 Ιστορία: Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία. 

Μυθολογία:
Οβίδιος, Μεταμορφώσεις, I 450-567; X, 92. Μεταμόρφωση της Δάφνης: Η Δάφνη ήταν μια νύμφη της Αρκαδίας την οποία αγάπησε ο θεός Απόλλωνας!!!! Όταν αυτός την κυνήγησε εκείνη του ξέφυγε και μεταμορφώθηκε σε δέντρο για να γλυτώσει!!!! Από τότε το φυτό είναι αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα!!!!

14) Juglans regia L ( Τζάγκλνανς Ρέτζια – https://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_regia ) , Καρυδιά Τάξη: Fagales Οικογένεια: Juglandaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Εξάπλωση: Δυτική & Τροπική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: τροφή, υλικά, φαρμακευτικό, περιβαλλοντικό 

Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία, από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του Φυσική Ιστορία, XV, 86. Μυθολογία:  στο έργο Σχόλια, VIII, 29 και Αθηναίος στο έργο Δειπνοσοφισταί!!!!

Μεταμόρφωση της Καρυάδος!!!! Ο βασιλιάς της Λακωνίας Δίων και η βασίλισσα Ιφιθέα είχαν τρεις κόρες μια από τις οποίες ήταν η Καρυά!!!! Όταν ο Διόνυσος επισκέφτηκε την αυλή του βασιλιά ερωτεύτηκε την Καρυά αλλά οι αδερφές προσπάθησαν να εμποδίσουν την ένωση και τότε ο θεός Διόνυσος τις τρέλανε, κι αυτές ανέβηκαν στον Ταύγετο και έγιναν πέτρες, η δε Καρυά μεταμορφώθηκε σε Δενδρύτη η Δένδριο!!!! Η θεά Άρτεμις πληροφόρησε τον βασιλιά Δίονα για τα γεγονότα και αυτός ίδρυσε ένα ιερό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα Καρυάτιδα!!!!

15) Ficus carica L ( Φίκους Καρίκα – https://en.wikipedia.org/wiki/Common_fig ) , Συκιά Τάξη: Rosales Οικογένεια: Moraceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Μάρτιος – Απρίλιος Βιότοπος: ασβεστολιθικές πλαγιές, ελαιώνες καλλιεργούμενα χωράφια Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Δυτική & Τροπική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: τροφή, φαρμακευτικό, περιβαλλοντικές Ιστορία:
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία!!! Μυθολογία: Αθηναίος στο έργο Δειπνοσοφισταί, III 78b, Παυσανίας στο έργο Περιγραφή της Ελλάδας, 1.37.2, και Πλούταρχος στο έργο Βίοι Παράλληλοι, 4. Συκεύς!!!!
Ο μύθος λέει ότι όταν ο Ζευς κυνήγησε την Γαία, αυτή σώθηκε από τον γιό της έναν Τιτάνα που ονομαζόταν Συκεύς, ο οποίος την έκρυψε μέσα σε μια συκιά!!!! 

Ή ότι Ζευς κυνήγησε τον Τιτάνα που ονομαζόταν Συκεύς, και η μητέρα του Τιτάνα η Γαία τον πήρε υπό την προστασία της μέσα σε μια συκιά!!!!

Φύταλος: Ο Φύταλος ήταν ένας άνδρας που φιλοξένησε την Δήμητρα όταν εκείνη έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη!!!! Η Δήμητρα για να ευχαριστήσει τον Φύταλο για την καλοσύνη του, του χάρισε μια συκιά!!!! Συκή .Η Συκή ήταν μια από τις νύμφες Αμαδρυάδες, τις οκτώ κόρες του Οξύλου και της Αμαδρυάδος όπου και ανάφερα πιο πάνω!!!!

Ίδρυση της Ρώμης. Ο μύθος λέει ότι το καλάθι μέσα στο οποίο βρισκόταν ο Ρέμος και ο Ρωμύλος και είχε εγκαταλειφτεί στον Τίβερη ποταμό, σταμάτησε κάτω από μία συκιά όπου και αυτή παρέδωσε στην λύκαινα!!!!

16)  Cupressus sempervirens L ( Κουπρέσους Σεμπερβίρενς –https://en.wikipedia.org/wiki/Cupressus_sempervirens ) , Κυπαρίσσι Τάξη: Pinales Οικογένεια: Cupressaceae Μορφή: δέντρο Διάρκεια: πολυετές Ανθοφορία: Μάρτιος – Μάιος Βιότοπος: βραχώδεις περιοχές σε βουνά και φαράγγια, σε βουνοπλαγιές και γκρεμνούς, σχηματίζοντας συστάδες ή και δάση με άλλα δέντρα, επίσης υπάρχει γύρω από χωριά και σε νεκροταφεία. Εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Δυτική Ασία, Νότια Ευρώπη Χρήσεις: περιβαλλοντικές, υλικά, φαρμακευτικό 

Ιστορία:

Αναφέρεται από τον Θεόφραστο στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία, και από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του Φυσική Ιστορία, XVI, 139-142. Μυθολογία: Οβίδιος, Μεταμορφώσεις X, 106-142., και Στράβων Γεωγραφία!!!!

Η Μεταμόρφωση του Κυπάρισσου!!!! Ο Οβίδιος αναφέρει τον μύθο ενός νέου, του Κυπάρισσου, οποίος κατά λάθος σκότωσε το αγαπημένο του εξημερωμένο ελάφι με το κυνηγητικό του ακόντιο!!!! Η στεναχώρια του νέου ήταν τόσο μεγάλη που ο θεός Απόλλωνας, που τον αγαπούσε πολύ, τον μεταμόρφωσε σε κυπαρίσσι και περπατούσε αλλά και είχε μορφή Δενδρύτη ή Δένδριου!!!!

Η Γέννηση του Απόλλωνα!!!! Ο Στράβων αναφέρει ότι ο θεός Απόλλωνας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιερό κυπαρισσοδάσος της Ορτυγίας στην Λυκία, όπου τον φρόντιζε η νύμφη Ορτυγία!!!!

Ο θεός που ευθύνεται για την ύπαρξη αλλά και ζωοδότηση για τους Δενδρύτες ή Δένδριους είναι ο θεός Διόνυσος…..: Πληροφορίες που προσλαμβάνουμε από την Γραμμική Β΄ μας οδηγούν στην υπόθεση πως ο Διόνυσος ως αρχαία θεότητα ήταν ήδη γνωστός στον 12ο αιώνα Π.Κ.Ε. Η λατρεία του σχετίζεται με τους εορτασμούς της βλάστησης, της ιερής τρέλας που προκαλεί η πόση του οίνου και της γονιμότητας!!!! Κοινό στοιχείο στις λατρευτικές πρακτικές του είναι το στοιχείο της έκστασης, ενίοτε της οργιαστικής φρενίτιδας, που απελευθερώνει από τις φροντίδες της καθημερινότητας, προσδίδοντάς του την προσωνυμία Λύσιος!!!!

treeman-3

treeman-4

Πέραν του γεγονότος λοιπόν ότι το όνομά του συνδέθηκε με μία από τις αρτιότερες μορφές του ελληνικού λόγου, το δράμα, προς τιμήν του διοργανώνονταν μεγαλοπρεπείς γιορτές, όπως τα Κατ’ αγρούς Διονύσια, τα Λήναια, τα Ανθεστήρια και τα Μεγάλα Διονύσια!!!!

Τρεις είναι οι κύριες μορφές, με τις οποίες εμφανίζεται ο Διόνυσος στη λατρεία του!!!! Με έμβλημα τον φαλλό, το δένδρο -εξ ου και η προσωνυμία δενδρίτης– ή Δένδριος αλλά και πως τον ταύρο όπου είναι θεός της γονιμότητας και προστάτης των καλλιεργειών, κυρίως της αμπέλου!!!! Στη δεύτερη μορφή του είναι ο ενθουσιαστικός Διόνυσος, με εμβλήματα τον θύρσο και τη δάδα, όπως επίσης την ακολουθία, των Μαινάδων, των Βακχών, των Θυιάδων, των Ληνών και των Βασσαριδών, όπως τις μετέφερε η μυθολογική αφήγηση!!!! Στην τρίτη και αρχαιότερη μορφή του είναι οντότητα του Κάτω Κόσμου και φέρει την προσωνυμία Ζαγρεύς ( ο μέγας κυνηγός )!!!! Είναι γιος του καταχθόνιου Δία και της Περσεφόνης!!!! Σε αυτή την τρίτη μορφή οι Ορφικοί τον ενσωμάτωσαν ως κυριότερη θεότητά τους, ερχόμενοι σε αντίθεση με τους διονυσιαστές, τους οπαδούς του ενθουσιαστικού Διονύσου!!!!

treeman-5

treeman-6
treeman-7

treeman-8

Με τον Διόνυσο θεό των δένδρων και των φυτών πραγματοποιείται η επιστροφή στο << ζωώδες πάθος >> της φύσης, μακριά από τους περιορισμούς και τις αποκρυσταλλώσεις που επιβάλλει ο εξορθολογισμός, κάτι που διακρίνεται άμεσα στις Βάκχες του Ευριπίδη!!!!! Με την προσωνυμία βρόμιος λατρεύτηκε κυρίως ως θεός γεννημένος από το δημητριακόβρόμος και το οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται, χωρίς να είμαστε σίγουροι ποιο ακριβώς είναι αυτό το δημητριακό ( βρώμη )!;!

Τα « Διονυσιακά » ή « Διονυσιακών βιβλία μη΄ » (μη΄= 48) είναι ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη!!!! Αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία!!!! Περιγράφει την ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, και κυρίως την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες!!!! Οι σκηνές που περιγράφονται εκτυλίσσονται σε όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης!!!!

treeman-9

treeman-10

treeman-11

Για όσους ενδιαφέρονται για στοιχεία:
Το κείμενο έχει σωθεί ολόκληρο σε ένα μόνο αντίγραφο, το Codex Laurentianus ( Κόντεξ Λαυρεντιάνους – https://de.wikipedia.org/wiki/Codex_Laurentianus )  32.16 που κατασκευάστηκε το 1280 περίπου και αγοράστηκε το 1423 από τον Ιταλό λόγιο και βιβλιοσυλλέκτη Φραγκίσκο Φίλελφο!!!! 

Η πατρότητα του αρχικού κειμένου ήταν άγνωστη μέχρι τον 15ο και 16ο αιώνα, όταν ο Άντζελο Πολιτζιάνο το 1489 και ο Γκέρχαρντ Φάλκενμπουργκ το 1569 ταξινόμησαν το έπος στα έργα του Νόννου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδινε ο Αγαθίας στις Ιστορίες (4.23)!!!! 

Η πατρότητα διαβεβαιώθηκε τελικά το 1907, όταν διασταυρώθηκε και με τον Πάπυρο του Βερολίνου 10567!!!! Το 1569 τυπώθηκε για πρώτη φορά στην Αμβέρσα με εκδότη τον Γκέρχαρντ Φάλκενμπουργκ, σε κείμενο ενός αντίγραφου που είχε χαρίσει ο Ιωάννης Σαμπόκι ( János Zsámboky ) στον Μητροπολίτη Μονεμβασίας Αρσένιο όπου του ίδιου στο βιογραφικό του αναφέρει το πως είχε ενθουσιαστεί από την ικανότητα του Διονύσου να μπορεί να έχει στην κατοχή του Ανθρωπόμορφα δένδρα ονομαζόμενα Δενδρύτες ή Δένδριοι όπου και ήταν το μυστικό του όπλο κατά κάποιο τρόπο του Διονύσου και με αυτούς κατέκτησε πολλές περιοχές!!!! 

Ένα άλλο χειρόγραφο καταγράφτηκε το 1444 από τον Κυριακό Αγκωνίτη στη βιβλιοθήκη του Αγίου Όρους, και το οποίο σήμερα έχει χαθεί το οποίο έδινε λεπτομερέστατες πληροφορίες για όλη την εκστρατεία του Διονύσου αλλά και για το πώς μπορούσε και έλεγχε τους Δενδρύτες ή Δένδριους σε κάποιες από τις μάχες του και ιδιαίτερα στην Κίνα!!!!

Οπότε καταλαβαίνετε και πάλι από πού έχει καπηλεύσει την ιστορία ο Τόλκιν στην τριλογία του << Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών >> έτσι!;! Όπως και με το μαγικό δαχτυλίδι κτλ. κτλ. κτλ.!!!! Αυτό το λέω για κάποιους που τον θαυμάζουν να ξέρουν το τι ήτο ο κύριος αυτός!!!! Και πόσα ακόμα έχουν κλέψει από τους Έλληνες  θα σας τα δείξω όλα σιγά σιγά και αυτός είναι ένας λόγος που θέλουν να μας υποβιβάσουν ως λαό και ιστορία…..αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία σταματώ εδώ διότι θα γίνω ιδιαίτερα πικρόχολος και βομοχόλογος…!!!!

treeman-12

treeman-13

treeman-14

Η επαφή με τη φύση μπορεί να έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τη φυσική και ψυχική μας υγεία!!! Και εάν το σκεφτείτε, είναι λογικό, διότι η φύση είναι το πραγματικό μας σπίτι!!!! Ο Richard Ryan ( Ρίτσαρντ Ράιαν )  επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, αναφέρει τα εξής: << Η φύση αναζωογονεί την ψυχή >> Συχνά, όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι, φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε ενέργεια είναι να έρθουμε σε επαφή είναι με τη φύση!!!! Σύμφωνα με την ερευνήτρια στον τομέα περιβάλλοντος και συμπεριφοράς Frances “Ming” Kuo ( Φράνσις Μινγκ Κούο) από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα για τη διατήρηση της καλής υγείας!!!!

Η ίδια αναφέρει τα εξής:

<< Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που πέρασαν, υπήρξαν διάφοροι δικηγόροι, αρχιτέκτονες, καθώς και δημοφιλείς συγγραφείς που υποστήριξαν ότι η φύση διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και κάποιοι από αυτούς μίλησαν για ανθρωπόμορφα δένδρα με ψυχή όπου μιλούσαν με κάποιους από αυτούς όπου έκαναν μέχρι και περίπατο μαζί όπου είχαν μάθει το μυστικό από διάφορες φυλές αυτόχθονων ινδιάνων της Αμερικής όπως οι Πόου και Μαυροπόδαροι!!!! Μέχρι και πρόσφατα όμως, οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση δυστυχώς >>!!!! Η ενέργεια που προέρχεται από τη φύση – τη γη, τον ήλιο, τον ουρανό, το τοπίο, το χρώμα και τον χρόνο επηρεάζει τους ανθρώπους, τα ζώα και πιθανόν κάποιες καταστάσεις!!!! Αυτό προωθεί την αρμονία και βοηθά την αντιμετώπιση ή μερικές φορές την παρεμπόδιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών!!!!

Πέρα όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει γενικά η επαφή με τη φύση, πριν λίγα χρόνια η Εναλλακτική Δράση δημοσίευσε μια σειρά από έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες της γείωσης!!!! Της διαδικασίας δηλαδή του να στεκόμαστε με γυμνά πόδια στο χώμα το οποίο είχα μιλήσει και εγώ πριν πολλά χρόνια για αυτό και μετά από εμένα και πριν την Εναλλακτική Δράση ο Ιωάννης Γιαννουλάκης!!!! Πρόσφατες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της Γείωσης έδειξαν ότι προκαλεί αύξηση της δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και μειώνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού!!!! Μια και οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υπερλειτουργίας του συμπαθητικού μας συστήματος, οτιδήποτε ενθαρρύνει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού είναι ευεργετικό!!!!

Επιπλέον, περαιτέρω έρευνες σε άλλες παραμέτρους του στρες έδειξαν ότι η Γείωση ομαλοποιεί άμεσα την έκκριση κορτιζόλης, σήμα κατατεθέν του στρες στον οργανισμό καθώς και την έκκριση μελατονίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλό ύπνο και, ενδεχομένως, για πολλά περισσότερα!!!!

 Καταπολεμά τις φλεγμονές και ενισχύει τη ροή του αίματος!!!!

Τώρα, όπως έκαναν πολλοί Σαμάνοι αποδεικνύεται ότι και το αγκάλιασμα των δέντρων έχει επίσης πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας!!!! Υπενθυμίζουμε ότι η πρακτική του αγκαλιάσματος των δέντρων αποτελεί και μια αρχαία πρακτική διαλογισμού από ιδιαίτερους Σάμανους και κατόπιν από μεταγενέστερους διαλογιστές!!!!

treeman-15

treeman-17

Ο όρος « treehugger » ( Τριχάγκερ = αυτός που αγκαλιάζει τα δένδρα – http://onlineslangdictionary.com/meaning-definition-of/tree-hugger  )  πρόκειται για προσβολή που χρησιμοποιείται εναντίον των οικολόγων την οποία όμως οι ίδιοι υιοθέτησαν με προθυμία!!!! Είναι ένας τρόπος να δείξει ένα άτομο ότι ενδιαφέρεται για τα δέντρα!!!! Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αγκάλιασμα των δέντρων αξίζει πολλά περισσότερα!!!! Ήταν και αυτό μέρος μύησης αλλά και προσπάθεια εύρεσης << Δενδριτών ή Δένδριων >> το οποίο και αυτήν την τεχνική την καπήλευσαν κάποιοι γιόγκι και λένε ότι είναι δικιά τους εύρεση η αίσθηση αυτή!!!!

Τα δέντρα πράγματι μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου σε προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη, η συγκέντρωση, το άγχος και ορισμένες ψυχικές ασθένειες!!!! Ανακαλύψτε, ακόμη, ότι όταν αφιερώνουμε χρόνο κοντά σε δέντρα − όπως και όταν τα αγκαλιάζουμε − μπορεί επίσης να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους μας, δοκιμάστε το!!!!

Πολυάριθμες μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία και τη φυσιολογία τους όταν ασχολούνται με φυτά και δέντρα!!!! Μια έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες πρασίνου και είναι περισσότερο δημιουργικά όταν βρίσκονται σε φυσικό, πράσινο περιβάλλον!!!!

Διευκρινίζω ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πράσινο περιβάλλον αλλά και με το ότι οι ιδιότητες δόνησης των δέντρων και των φυτών είναι αυτές που στην πραγματικότητα επιφέρουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας!!!! Ένα πείραμα έδειξε ότι ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχει γίνει επεξεργασία με δόνηση 10Hz έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα ποσοστά θρόμβωσης στο αίμα μας σχεδόν αμέσως!!!! Το ίδιο συμβαίνει και με τα δέντρα, τα οποία έχουν διαφορετικά μοτίβα δόνησης από εμάς!!!!

treeman-18

treeman-19

treeman-20

treeman-21

treeman-22

Για αυτό όμως θα μιλήσω λεπτομερέστατα κάποια άλλη φορά!!!!

Oι Δένδριοι αναφέρονται σχεδόν σε κάθε ιστορία του κόσμου, είτε είναι αρχαία ή πρόσφατη!!!! Στην πρόσφατη ιστορία έχουν ακουστεί ποιο πολλές φορές σε παραμύθια αλλά και σε ταινίες και θεατρικά έργα!!!

Άραγε λέτε εκεί έξω κάπου στα πυκνά δάση της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου να υπάρχουν ακόμα Δενδρύτες ή Δένδριοι ή όπως τους ονόμαζαν τελευταία κάποιες μυστικές οργανώσεις ανθρωπόμορφα δένδρα!;! Λέτε να ισχύει κάτι τέτοιο!;! Αν όχι γιατί η αρχαία ελληνική ιστορία θρυβεί από τέτοιες ιστορίες με τέτοια όντα!!!! Γιατί όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί θρυβούν ο καθένας από τέτοιες ιστορίες!;! Μήπως σήμερα δεν ξέρουμε τι εστί φύση και την καταστρέφουμε με γοργό ρυθμό καθοδηγούμενοι από τους καταραμένους από τον Άραλου Δρακόντειους Σαυρήτες για κάποιο δικό τους σκοπό!;! Ίσως!!!!

Αν με ρωτήσετε εμένα αν πιστεύω στην ύπαρξη τέτοιων πλασμάτων δεν χρειάζεται να σας απαντήσω την ξέρετε ήδη την απάντηση μου παρόλο ότι ήταν κάπως περίεργο όταν πρώτο άκουσα για αυτούς!!!!

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε πάντα όλοι καλά και να θυμάστε!!!!

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα