Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση

Γιόγκα

Η γιόγκα αποτελεί μια σπουδαία ολιστική επιστήμη που δρα ψυχοσωματικά κι ευτυχώς οι προηγούμενες σπουδές μου, μού επιτρέπουν να έχω γνώμη πολύ εξειδικευμένη χωρίς να παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό που με διακατέχει γι’ αυτήν ως μαθήτρια αλλά και ως δασκάλα. Να αναφέρω πως μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε σε καμία μετάφραση να αλλάξει ούτε μια λέξη από τις sutra του Patanjali. Επιστημονικά, λοιπόν…
Lux Aeterna: Remembering who we are and where we came from
Ζούμε αφηρημένα. Βασισμένοι στον προγραμματισμό μας. Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή περίπου 40 ημέρες και χωρίς νερό περίπου επτά ημέρες. Όμως πόσο συχνά αναλογιζόμαστε πόση ώρα μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς αέρα; Κάποια λεπτά. Μόνο. Η πρακτική της γιόγκα (στα βεδικά κείμενα είναι αρσενικού γένους, δηλαδή ο γιόγκα) είναι βασισμένη στην αναπνοή. Η ζωή μας η ίδια είναι μετρημένη σε αναπνοές κι αν θέλει κανείς να αποκομίσει τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα πρακτικής θα πρέπει να μάθει να ελέγχει την αναπνοή του. Ο αληθινός γιόγκι είναι εκείνος που έχει κατορθώσει να ενώσει το σώμα με το πνεύμα του και την θέληση του ώστε να είναι σε θέση να αρχίσει και να τελειώσει την πρακτική του με τον ίδιο ρυθμό αναπνοής χωρίς αυξομειώσεις. Ας προσπαθήσω, λοιπόν, να φέρω εις πέρας το άρθρο με τον ίδιο ρυθμό γραφής πάνω στον ρυθμό της αναπνοής μου.

Την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, γιορτάσαμε το θερινό Ηλιοστάσιο αφήνοντας πίσω μας την μοναξιά και το σκοτάδι του χειμώνα για να αγκαλιάσουμε το Φως, να το αφήσουμε να πλημμυρίσει την καρδιά μας, να μας ζεστάνει και την ίδια στιγμή να μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε την πρόθεση μας οραματιζόμενοι το επερχόμενο χειμερινό Ηλιοστάσιο. Το βόρειο ημισφαίριο της Γης είναι τόσο κοντά στον Ήλιο μας για να μας θυμίσει πως είμαστε πλάσματα γεννημένα από το Φως και πως αυτό είναι που μας συνδέει ως κατοίκους και γείτονες του ίδιου πλανήτη, ανεξαρτήτως της πίστης μας ή του πολιτισμού μας. Ο κοινός στόχος όλων μας θα έπρεπε να είναι η Φώτιση κι όταν λέω Φώτιση εννοώ η Γνώση. Θέλω να αναφέρω παραδειγματικά πως το πατροπαράδοτο έθιμο του Αη Γιαννιού του Λαμπαδιάρη όπου οι νέες και οι νέοι πηδούν πάνω από τεράστιες φωτιές σε μια ιεροτελεστία γονιμότητας συμβολίζει αυτό ακριβώς που συμβολίζει και ο Χαιρετισμός στον Ήλιο, δηλαδή το πέρασμα που κάνει ο πλανήτης από το κατώφλι του φλεγόμενου γίγαντα που μας δίνει ζωή καθώς μπαίνει στο μονοπάτι του Φωτός που έρχεται να λούσει και να θεραπεύσει τα πάντα.
Surya Namaskara (Sun Salutation A)
Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο είναι μια κυκλική πρακτική από asanaπου εκφράζουν την αλλαγή των εποχών αλλά και τη μεταφορά του ανθρώπου από τη μία στην άλλη. Η αναπνοή είναι ο οδηγός μας σε αυτή τη μετάβαση. Με την εκπνοή διώχνουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει, ότι γίνεται εμπόδιο στην εξέλιξη μας και με την εισπνοή επιτρέπουμε στο καινούριο να εισβάλλει ενώ το υποδεχόμαστε με χαρά. Η ανάσα προηγείται της asana. Μπαίνουμε με το σώμα μέσα στην αναπνοή που μας περιμένει, επιμηκύνοντας έτσι την διάρκεια της στιγμής, και βγαίνουμε έπειτα αργά και με επίγνωση δημιουργώντας με την επανάληψη μια ροή που μοιάζει με χορό μέσα στον χρόνο και τον χώρο, δημιουργώντας ως περίβλημα μια λαμπερή κάψουλα ενέργειας. Αφήνεσαι να χορέψεις αέρινα στον ρυθμό της αναπνοής σου σταματώντας το χρόνο στο παρόν για να το βιώσεις με συνείδηση και ισορροπία.
Ο χορός όμως συνοδεύεται πάντα από μουσική οπότε πρέπει συνειρμικά να αναφέρω πως στο ένα από τα δύο ινδικά έπη, το Mahabharata, συμπεριλαμβάνεται το Βhagavat gita (κεφάλαια 25  42 του έκτου βιβλίου) που σημαίνει «Το τραγούδι του Λατρευτού» και πως περιγράφει έναν πόλεμο και όχι μια απευθείας ειρηνική κατάσταση όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. Το mantra ΟΜ (Aum) που ψέλνουμε στην αρχή και το τέλος κάθε πρακτικής ώστε να συντονιστούμε με την ενέργεια που μας περιβάλλει είναι ο ήχος που ακούει ένας γιόγκι πριν μπει σε κατάσταση πλήρους συνειδητότητας αλλά κι η «άηχη» μελωδία της αρμονίας που δημιουργεί το Σύμπαν κατά την κίνηση του, κατά την κίνηση των αστέρων και των πλανητών.
Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο επαναλαμβάνεται 108 φορές (ποιος σας είπε ότι η γιόγκα είναι εύκολη;). Ανάμεσα σε άλλους λόγους, χρησιμοποιούμε το νούμερο 108 γιατί είναι πολλαπλάσιο του 9 που για την γιόγκα αποτελεί μαγικό αριθμό και γιατί είναι ο αριθμός των sutra. Με την επανάληψη αποβάλλουμε από πάνω μας κάθε περιττό στρώμα ύπαρξης που μας εγκλωβίζει, όπως ένα λουλούδι που ανθίζει σπρώχνει το βλαστό που το περιορίζει για να ανοίξει τα πέταλά του (ο Λωτός εκφράζει ακριβώς αυτή την μεταμόρφωση). Διαλογιζόμαστε πάνω στην κίνηση προσπαθώντας να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με το μυαλό αλλά με την καρδιά κι ενεργοποιώντας τα απαραίτητα κλειδώματα δημιουργούμε την εσωτερική φλόγα που πυροδοτεί την ύπαρξή μας. Στην ουσία ακονίζουμε τα ένστικτά μας.
Υπάρχει μία τεχνική που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος ώστε να εστιαστεί στο Φως. Ανάβουμε ένα κερί κι φέρνουμε το φυσικό, το νοητικό και το συναισθηματικό μας βλέμμα στην φλόγα καθώς και όλη μας την επίγνωση εκεί, με σκοπό να διευρυνθεί τόσο το οπτικό μας πεδίο ώστε να μας επιτρέψει να δούμε τον χορό που χορεύει το πνεύμα που ζει στην καρδιά της Φλόγας.
Η λατρεμένη μου καλλιτέχνης Μargaretha Zelle έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Mata Hari που στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος» κι έγινε διάσημη για τους αισθησιακούς εξωτικούς χορούς που εισήγαγε στον κόσμο των Παρισίων. Ο χορός ήταν εμπνευσμένος από τον χορό ανδρών που έρχονταν σε έκσταση μέσω μιας αρχαίας ινδικής πρακτικής που συνδύαζε την γιόγκα με τον διαλογισμό και την μουσική. Θα συνδέσω επίσης την γιόγκα με την κυρία της ροκ, την Tina Turner. Την ακούμε να ψέλνει με την μοναδική της φωνή τα mantra και φέρνοντας όλο το φως του καλοκαιριού στην καρδιά μας, διαμορφώνουμε την πρόθεση μας οραματιζόμενοι τον εαυτό μας όπως ακριβώς θέλουμε να είναι, αφήνοντας την ευχή μας για με πίστη στην καρδιά του ήλιου να την πραγματοποιήσει. Θα μοιραστώ μαζί σας κι ένα μικρό μου εσωτερικό μυστικό… όταν κάνω γιόγκα με κλειστά τα μάτια αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην λιλιπούτεια σε σχέση με το μέγεθος του Σύμπαντος διαστημική κάψουλα από το Space Odysseyκαι σας προσκαλώ να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία μαζί μου διότι η γιόγκα προσφέρει στον άνθρωπο -ανάμεσα στα άλλα τεράστια οφέλη της- τη δυνατότητα να μπει βαθιά στον εσωτερικό του εαυτό, να τον ανακαλύψει, να τον αποδεχτεί βελτιώνοντας τον και να τον ταξιδέψει όσο πιο ψηλά μπορεί μέχρι να γίνει ένα με την Δημιουργία και να βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης ανυπαρξίας. Μην ξεχνάμε πως η καλύτερη πρακτική γίνεται με κλειστά τα μάτια και πως το αληθινό φως το βλέπουμε μόνο διαβαίνοντας γενναία το σκοτάδι.
Είθε ο επόμενος χειμώνας να μην μας αγγίξει με την παγωνιά του και η εσωτερική μας φλόγα να μας ζεσταίνει για πάντα.
Hari Om Ta Sat!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα