Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ζάκουλα : Αίμα και σπέρμα στα εφηβικά δωμάτια του ΄70 !




Η Ζάκουλα στην Ελλάδα
   Στις 15-9-1977, η ΠΟΛΥΕΚΔΟΤΙΚΗ κυκλοφορεί ένα μικρό μηνιαίο κόμικ Ιταλικής καταγωγής(fumetti), ονόματι ΖΑΚΟΥΛΑ. 
   Ο EDIPER IODICI ήταν ο συνεργαζόμενος ιταλικός οίκος με την ΠΟΛΥΕΚΔΟΤΙΚΗ.
    Μια ενήλικη σειρά που είχε μεγάλη επιτυχία στην γειτονική Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες όπως σε Γαλλία και Γερμανία, αφορούσε ένα ωραίο βαμπίρ ονόματι Ζάκουλα που της άρεσε να πίνει αίμα όταν έκανε έρωτα... 
  Βία, σεξ και μπόλικη φαντασία την κάνανε επιτυχία και στην χώρα μας. 
   Μικρό μέγεθος(12X17), γύρω στις 100 ασπρόμαυρες σελίδες (συνήθως 116), φτηνό χαρτί και εκτύπωση, η σειρά μας κράτησε παρέα για 10 περίπου χρόνια συμπληρώνοντας περίπου 200 τεύχη(197 διαπιστωμένα).
   Αργότερα κυκλοφόρησαν και περίπου 20 τομάκια με το στοκ του εκδότη.
  Η ΠΟΛΥΕΚΔΟΤΙΚΗ είχε δημιουργήσει την περίφημη σειρά «Πονηρά βιβλία».  
  «Τα πονηρά βιβλία»  (με σήμα ένα πονηρό χαμόγελο με...ουρά διαβόλου) ήταν τα πρώτα κόμικς που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα με τέτοιου είδους θεματολογία (σεξ και τρόμος).  
   Τα πονηρά βιβλία ήρθαν σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό με 3 τίτλους ταυτόχρονα που περιελάμβαναν, εκτός από την «Ζάκουλα»,  το ORIBILE και SUPER ORIBILLE και το TERROR και το SUPER TERROR
    Ήταν εννοείται και αυτά ιταλικά fumetti, το μεν Oribile, γεμάτο με αίμα, τρόμο, βία και φαντασία, το δε Terror μια από τα ίδια, αλλά με μπόλικη επιστημονική φαντασία και διψασμένους εξωγήινους για αίμα και σεξ !
   H ZΑKOYΛA σε 15/θημερη βάση μέχρι περίπου το 1980 για να γίνει μηνιαία μετά τα 40 τεύχη της, για να ξαναγίνει και πάλι 15/θήμερη κάπου στις αρχές του 1982.







   Ο εκδότης των πρώτων τευχών, που είχε και την πρωτιά να μπορέσει να πάρει άδεια για έκδοση ασέμνου υλικού σε ένα είδος που κατεξοχήν ήταν παιδικό ήταν ο Γιώργος Φερωνάς. Στην θέση του μετά από λίγα χρονιά την πήρε ο Δημήτρης Αυγουστίνος μέχρι το τέλος των εκδύσεων.  
  Στη λίστα των πρώτων 2,5 χρονών υπήρχαν κάποιοι μήνες που δεν κυκλοφόρησαν όλα τα περιοδικά.
   Η σειρά είχε φοβερή επιτυχία παρόλη τη «φτηνή» εκτύπωση, την πρόχειρη μετάφραση και τη «μαύρη μπάρα» που έκρυβε τα προσόντα του πρωταγωνιστή στις πιο καυτές και επίμαχες σκηνές, προκαλώντας στους έφηβους κυρίως αναγνώστες απίστευτο ξενέρωμα !


  Όμως μια ολόκληρη γενιά γαλουχήθηκε με αυτούς τα φτηνά περιοδικά  που σύντομα πλήθυναν στα μανταλάκια των περιπτέρων με τίτλους όπως :  ΠΡΩΤΟΣ, ΜΟΝΤΑΤΟΡΕ, ΤΑΡΑΤΑΤΑ, ΣΩΦΕΡΑΚΙ και πολλούς άλλους.




   Κρυφά τα αγοράζανε οι νεαροί αναγνώστες (μάλιστα μερικοί τα έκλεβαν - όχι γιατί δεν είχαν χρήματα, αλλά γιατί ντρέπονταν να τα ζητήσουν), 
 

   κρυφά τα διαβάζανε, κρυφά τα φυλάγανε, και κρυφά εξαφανιζόταν (συνήθως - γιατί αν τα έβρισκαν οι γονείς τους, στην καλύτερη περίπτωση είχανε κατσάδα). 



   Στα χρόνια εκείνα μέχρι και πενθήμερες αποβολές είχαν φάει μαθητές για χάρη της Ζάκουλα, αφού είχαν τολμήσει να την φέρουν στο Γυμνάσιο.
Ο δημιουργός 





   Ο δημιουργός της σειράς ήταν κάποιος Giorgio Cambiotti(1931-2004)  ένας από τους πρωτοπόρους των ερωτικών κόμικς που άγγιζαν τα όρια της πορνογραφίας. 



   Ο Cambiotti σχεδίασε την Ζάκουλα στα πρότυπα της αμερικανικής προέλευσης Vampirella (η οποία με την σειρά της ήταν βασισμένη στα πρότυπα της γαλλικής προέλευσης Barbarella). 




   Ο Giorgio Cambiotti ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του ιταλικού ερωτικού κόμιξ. Εργάστηκε στο Studio Rosi από το 1968. 





  Εκεί, δημιούργησε αρκετά επεισόδια του «Kriminal», της «Μεσσαλίνα» και του «Kid Ρίνο». 



   Είναι όμως περισσότερο γνωστός ως ο δημιουργός του περιοδικού «Jacula», με τη σέξι  βαμπίρ ηρωίδα που ήταν ο κύριος χαρακτήρας των περιπετειών που δημιούργησε από το 1969 μέχρι το 1982. 


  Ξεκίνησε λοιπόν, το 1969,θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία και θα συνεχίσει να εκδίδεται μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την ErreGi (μετέπειτα Ediperiodici) (μετέπειτα Edifumetto) για να τελειώσει το 1982 μετά από327 τομίδια.



   Ο Cambiotti δημιούργησε  επίσης ιστορίες για το γερμανικό κοινό («Perry Rhodan»), το βρετανικό  («ARTIGLIO D'Acciaio») και το κοινό των  ΗΠΑ («Twilight Zone», «Star Trek», «Stories from Starstream»). 
 

  Στη δεκαετία του 1970, έκανε την «La Donna di Satana» και την «Γιασμίν», και συνεργάστηκε, το 1972, με τον εκδοτικό οίκο Spada, όπου δημιούργησε  πολλές ιστορίες με τον «Μανδραγόρα» και «Το Φάντασμα». 




   Στη συνέχεια άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην Ediperiodici, στην Eura Editoriale και στην Casa Editrice Universo.
Η αρχή της ιστορίας  




   Στα τέλη της δεκαετίας του '60, κάποια "αιρετικά" κόμικς στην Ιταλία ανέτρεψαν τους κυρίαρχους ηθικούς κανόνες.



   Σε σχήμα "τσέπης" και με ασπρόμαυρες εικόνες είχαν πρωταγωνίστριες κάποιες γυναίκες που η ζωή τους ήταν γεμάτη σκαρμπόζικα επεισόδια.



   Η "Μαύρη Παρθένα", η "Λευκή Ινδιάνα", οι ...ιστορικές "Μεσαλίνα", "Λουκρητία Βοργία" κ.ά. αποτέλεσαν μια φουρνιά ερωτικών κόμικς, τα οποία αρκετοί αποκάλεσαν "πορνογραφικά σκουπίδια".




  Η Ζάκουλα (Jacula), που έκανε ντεμπούτο το 1969, αποδείχτηκε η πιο πετυχημένη όλων - παρά τις μομφές. 



   Δημιούργημα διάφορων Ιταλών σχεδιαστών, που εναλλάσσονταν στην παραγωγή, θύμιζε την Αμερικανίδα"Βαμπιρέλα": ήταν και αυτή βαμπίρ. 



   Ο εκδοτικός οίκος Ediperiodici, λοιπόν, (που ακολούθως μετονομάστηκε σε Edifumetto) κυκλοφορεί την δεκαπενθήμερη σειρά κόμικς Jacula που είναι η πρώτη ηρωίδα βαμπίρ των ιταλικών κόμικς. 

 Το πρώτο τεύχος έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η βασίλισσα των βαμπίρ» !
Το τέλος της ιστορίας
 
   Η σειρά απολάμβανε μια επιτυχημένη εκδοτική πορεία για τη δεκαετία του εβδομήντα, αλλά στη συνέχεια, στην αρχή της δεκαετίας του ογδόντα, άρχισε να χάνει σταδιακά το ενδιαφέρον και τους αναγνώστες της, μέχρι την οριστική κατάργηση της.



    Το τέλος προκαλείται από κάποια απώλεια της φρεσκάδας των ιστοριών, και τα συχνά επαναλαμβανόμενα περιστατικά και τις συναφείς καταστάσεις.


   Δεν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η εμφάνιση και η εμπορική επιτυχία νέων εκδόσεων που αντικατόπτριζαν την ίδια ατμόσφαιρα και είχαν σαν πρωταγωνίστριες υπερφυσικές και πολύ πιο ερωτικές γυναίκες βαμπίρ από ότι η Jacula. 


  Για το graphic design του χαρακτήρα της σειράς είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι συγγραφείς εμπνεύστηκαν από την τραγουδίστρια Patty Pravo, σύμβολο του σεξ της εποχής.



   Εκτός από την επίσημη Jacula σειρά υπάρχουν επίσης δύο ειδικές σειρές της Jacula  μάλλον σπάνιες:  «The color of Death",  bulletin board, με πλήρες χρώμα, και Συμπλήρωμα Νο 100, 




   και το "Seed of the Vampire," ανέκδοτο συμπλήρωμα στο γιγαντιαίο μέγεθος (σελίδες 228) στο Νο 188 ( Ιούλιος 1976 ).
Λίγα λόγια για τη Ζάκουλα



    Η σέξι ηρωίδα είναι ένα βαμπίρ και το πραγματικό της όνομα ήταν Jacula Velenska. 



   Η Ζάκουλα είναι μια πανέμορφη ξανθιά, με αγγελικό πρόσωπο, που κατέληξε βρικόλακας στην Τρανσυλβανία το 1835. 




   Οι ιστορίες όμως της σειράς διαδραματίζονται γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.


    Σε αντίθεση με τον κόμη Δράκουλα, και με τη βοήθεια της Μαγείας, δηλαδή χάρη σε ένα μαγικό φίλτρο, η Ζάκουλα αντέχει το φως και μπορεί να ζει άνετα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αιματηρές τελετές της, που κατέληγαν σε ερωτικά όργια, γίνονταν πάντα σε άπλετο φώς !
 
  Έχει ως σύντροφο στις περιπέτειες της (τουλάχιστον στα αρχικά τεύχη της σειράς) τον γιατρό Carlo Verdier (επίσης βρυκόλακα), ο οποίος είναι εραστής και προστάτης της και την σώζει πάρα πολλές φορές από επικίνδυνες καταστάσεις. 


  Ταξιδεύει στον κόσμο, λοιπόν, παρέα με τον εραστή της και με την βοήθεια του πιστού υπηρέτη της Σαρλ (και αυτός βαμπίρ), η Ζάκουλα τρεφόταν με το αίμα διαφόρων ερωτικών συντρόφων - αρσενικών αλλά και θηλυκών !
 
 Η Ζάκουλα είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο βαμπίρ, αντέχει το φως της μέρας, αλλά δεν αντέχει τα ιερά αντικείμενα  ( σταυρούς , αγίασμα κ.λ.π. ). 



   Είναι μια ελκυστική γυναίκα, διψασμένη για αίμα και αχόρταγη για σεξ, που είναι προικισμένη με όλες τις υπερδυνάμεις των βαμπίρ. 
  Είναι αθάνατη, ελέγχει την σκέψη, έχει σούπερ όσφρηση και ακοή, φοβερή δύναμη και ταχύτητα.
   Ήταν επίσης παντρεμένη –σε κάποια τεύχη-  με έναν άνθρωπο που ονομάζεται Torlin Novak, και η σχέση τους  οδήγησε στην γέννηση ενός παιδιού, του οποίου η ψυχή αμέσως δεσμεύτηκε στον Σατανά μέσα από μια φοβερή τελετουργία, σ΄ένα χαρακτηριστικό τεύχος της σειράς !
    Στις εικονογραφημένες ιστορίες της σειράς, ο αναγνώστης θα βρει όλα τα θέματα εκείνα που σχετίζονται με τη λογοτεχνία τρόμου, όπως αόρατα όντα, μεταλλαγμένοι άνθρωποι, διαφόρων ειδών τέρατα, τρελοί επιστήμονες, κυνηγοί βρυκολάκων, αναφορές στη Μυθολογία Κθούλου, κτλ. 


   Η σκοτεινή ατμόσφαιρα των ιστοριών πλαισιώνεται μερικές φορές από κάποια "χιουμοριστικά" επεισόδια.
   Η Ζάκουλα μπλέκει σε περιπέτειες ενάντια σε τυπικούς κακούς (Φρανκεστάιν, Αόρατος άνθρωπος κλπ), απογόνους συγκεκριμένων προσωπικοτήτων (το δισέγγονο του Ντε Σαντ κλπ), το Διάβολο ακόμα και περιπτώσεις από τη μυθολογία Κθούλου του Λαβκραφτ (!). 
  Ακόμα και υπαρκτά πρόσωπα παίρνουν μέρος στη διάρκεια της σειράς, όπως ο ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ή ο γνωστός Γάλλος ζωγράφος Τουλούζ Λωτρέκ, που παρά το ύψος που του έλειπε (είναι γνωστό ότι ήταν νάνος) δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και έκανε παθιασμένο σεξ με την αχόρταγη βρικόλακα !



    Διαθέτοντας μια ιδιαίτερη "γκόθικ" ατμόσφαιρα και γενναίες δόσεις ερωτισμού, η Ζάκουλα απέδειξε ότι παρά τα όσα τους προσάπτουν, οι ....χωματερές των κόμικς διαθέτουν τους δικούς τους φαν !
Μια μικρή αποτίμηση


   Τα σχέδια της σειράς δεν φημίζονται για την κορυφαία ποιότητα τους, γιατί ο εκδοτικός οίκος δεν ενδιαφερόταν για τέτοιες λεπτομέρειες, και ούτε ήθελε κάτι που να απαιτούνται πολλές σελίδες, κόπο και περισσότερο χρήμα.
   Αν και η Jacula στην εποχή της ανήκε στην κατηγορία πορνογραφικό κόμικ , οι σύγχρονοι αναγνώστες μπορεί να αισθανθούν απογοητευμένοι, από την έλλειψη λεπτομέρειας στις ερωτικές σκηνές.
   Υπάρχουν βέβαια οι καυτές σκηνές σεξ, αλλά έχουν ελάχιστη σχέση με ό, τι προτείνεται από την εκδοτική βιομηχανία σήμερα:
    όταν η σεξουαλική πράξη δεν κρύβεται από κάποια μαύρη μπάρα, τότε υπάρχουν στη μέση τραπέζια, βάζα, καρέκλες που κόβουν την θέα των επίμαχων σημείων. 




    Ακόμα και όταν δείχνει χωρίς παρεμβολές τη σεξουαλική πράξη ή τα γεννητικά όργανα, για τα σημερινά δεδομένα φαίνονται λίγο αστεία.
Trivia
** Το 1969, την ίδια χρονιά που άρχισε να εκδίδεται η σειρά Jacula, εμφανίζεται το ομώνυμο ιταλικό μουσικό συγκρότημα Jacula. 
  Αρχηγός του συγκροτήματος ο χαρισματικός μουσικός Antonio Bartoccetti. 
   Η μουσική τους, που ανήκει στο είδος "gothic" (αν και ο όρος αυτός αποδόθηκε πολλά χρόνια αργότερα), ήταν επηρεασμένη από τα μουσικά συγκροτήματα του progressive rock εκείνης της εποχής όπως οι Pink Floyd, Genesis, Gentle Giant κ.α.
** Εμπνευσμένη από τη Jacula γυρίστηκε και μια ταινία πορνό.
Οι Ιταλίδες ξαδέλφες της Ζάκουλα
Οι γυναίκες βαμπίρ 
των ιταλικών ερωτικών κόμικς
    Η γυναίκα έχει σημαντικό ρόλο στη λογοτεχνία τρόμου με θέμα τα βαμπίρ, είτε ως ανυπεράσπιστο θύμα του βρικόλακα, είτε ως μαιτρέσα του, είτε ως βρικόλακας η ίδια.  
   Στην κλασική λογοτεχνία τρόμου συναντάμε συχνά γυναίκες βαμπίρ. Δύο σημαντικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα είναι "Η νεκρή ερωμένη" (1836) του Θεόφιλου Γκωτιέ και "Καρμίλα" (1872) του Σεριντάν Λε Φανού.
 
   Μια από τις πρώτες ηρωίδες βαμπίρ των κόμικς είναι ηVampirella, που έκανε την εμφάνιση της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1969. Δημιουργός της είναι ο Forest J. Ackerman ενώ τα σχέδια είναι των Frank Frazetta και Tom Sutton.
   Το 1972, μετά τη μεγάλη επιτυχία της Jacula, κάνει την εμφάνιση του στην Ιταλία, από τηο εκδοτικό οίκο Edifumetto ένα άλλο κόμικ με πρωταγωνίστρια μια ακόμη γυναίκα -βρικόλακα, την Zora (κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Κατρίν Ντενέβ). 
   Δημιουργοί της Zora οι Giuseppe Pedestriali και Balzano Biraghi. Μέχρι το 1985 εκδόθηκαν συνολικά 235 τεύχη της σειράς, και 12 ειδικά τεύχη από διάφορους δημιουργούς.
Η ιστορία της Zora ξεκινά το 1859 στο Λονδίνο, όταν ο πατέρας της, ο καθηγητής Pabst, επιστρέφει στην έπαυλη του ύστερα από ένα ταξίδι στην Τρανσυλβανία, φέρνοντας μαζί του τη σορό του Δράκουλα, τέλεια διατηρημένη.
    Ο Δράκουλας όμως θα αναστηθεί και θα δαγκώσει την Zora, μετατρέποντας την σε βρικόλακα. 
   Όπως η Jacula έτσι και η Zora μπορεί να ζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη σε ένα μαγικό σκεύασμα. Στη σκοτεινή γοτθική ατμόσφαιρα των ιστοριών της σειράς κυριαρχούν το σεξ και η βία.




    Jacula και Zora είναι τα δύο ερωτικά κόμικς με τη μεγαλύτερη επιτυχία, με δεκάδες επανεκδόσεις, μέχρι σχετικά πρόσφατα.
   

 Το 1977 εμφανίζεται μια ακόμη σειρά κόμικς με μια τρίτη ηρωίδα βαμπίρ, τηSukia, πάλι από τον εκδοτικό οίκο Edifumetto (κομμένη στα μέτρα της Ορνέλα Μούτι). 
   Δημιουργός της ο Nicola De Principe (1927-2002). Μέχρι το 1986, που σταμάτησε η σειρά, εκδόθηκαν συνολικά 153 τεύχη.
   Η Sukia είναι μια πανέμορφη μελαγχολική γυναίκα βαμπίρ, ρουμανικής καταγωγής, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 
    Αν και βρικόλακας, πολεμά τις δυνάμεις του Κακού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συμμαχήσει ακόμη και με τη χριστιανική εκκλησία και να τα βάλει με τον ίδιο το Σατανά που θέλει να κυριαρχήσει στον Κόσμο.
   Το σεξ και η βία εδώ έχουν πιο έντονη παρουσία απ' ότι στις σειρές Jacula και Zora.
   Η τελευταία ηρωίδα βρικόλακας, λιγότερο γνωστή απ' ότι οι προηγούμενες, είναι η Yra. και ήταν δημιούργημα των Leone Frollo και Rubino Ventura . 
   Η σειρά είχε πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Από το 1980 μέχρι το 1981 που σταμάτησε η κυκλοφορία της, εκδόθηκαν συνολικά μόνο 12 τεύχη.
   Αντίθετα με την καθιερωμένη μορφή του βρικόλακα που, τόσο στους θρύλους όσο και στη λογοτεχνία τρόμου, περιγράφεται ως πλάσμα κακόβουλο, εκδικητικό, ύπουλο, σατανικό, οι γυναίκες βαμπίρ των ιταλικών ερωτικών κόμικς, εκτός από έντονη σεξουαλικότητα, διαθέτουν τρυφερότητα και οίκτο. 
     Κυνηγοί της περιπέτειας και των ηδονών, μάχονται τις περισσότερες φορές ενάντια στο Κακό σε όλες του τις μορφές εμφάνισης.
   Οι τρεις ηρωίδες βαμπίρ JACULA, ZORA και SUKIAεπηρέασαν τόσο τη μουσική όσο και την έβδομη τέχνη.
   Sukia ήταν το όνομα ενός αμερικανικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής από το Λος Άντζελες, που δημιουργήθηκε το 1994 από τον μουσικό Ross Harris και διαλύθηκε το 1999.
   Το 2000 γυρίστηκε η ταινία "ZORA" (ZORA LA VAMPIRA) σκηνοθετημένη από τους αδελφούς Marco & Antonio Manetti. Η ταινία βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά κόμικς.
Παύλος Γκάσταρης
 


9-Αρης Μαλανδράκης
Greek comics
Βικιπαίδεια

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα