Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ: Πρώτο κόμμα «ΚΑΝΕΝΑΣ»

Αποτέλεσμα εικόνας για πρόθεση ψήφου
Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Όποια μορφή και αν έχει μια μάχη ή ένας πόλεμος, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Πάρτε για παράδειγμα τον αγώνα ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ και τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στο μπάσκετ, στη φετινή ημιτελική φάση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φίλων του μπάσκετ αλλά και η στοιχηματική αγορά, έδινε νίκη της ΤΣΣΚΑ. Υποτιμήθηκε ο παράγοντας της αβεβαιότητας και ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής της μάχης αυτής.
Αυτή την αβεβαιότητα την υποτιμούμε όταν προβαίνουμε σε εκτιμήσεις εκλογικών αποτελεσμάτων, όπως ακριβώς υποτιμούμε αρκετά σημαντικά γεγονότα μιας κοινωνίας που δεν έχει σχέση με αυτήν του προ του 2010.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
  • Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν 27,5 δις ευρώ (άμεσοι + έμμεσοι φόροι). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία κάθε μήνα περίπου 4,58 δις εύρω ή 149,5 εκατ. ευρώ την ημέρα. Η φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία θα πρέπει να δίνει 150 εκατ. ευρώ μέσω των φόρων στο κράτος.
Τους φόρους αυτούς που απομυζούν οι Κυβερνώντες από τον Ελληνικό Λαό δεν προορίζονται ούτε για ανάπτυξη, ούτε για την υγεία, ούτε για την παιδεία.Προορίζονται για δάνεια, τόκους, χρεολύσια που υπηρετούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
  • Περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα μικρότερο από τα 4.500 ευρώ τον χρόνο!! Επίσης, 1,2 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με σύνταξη κάτω των 600 ευρώ το χρόνο.
  • Οι περικοπές των συντάξεων στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου διαμορφώθηκαν περίπου στα 50 δις εύρω. Οι συνταξιούχοι βρίσκονται μόνιμα στην κλίνη του Προκρούστη.
  • Οι Έλληνες εργαζόμενοι οδηγούνται σε μια βαλκανοποίηση ή κινεζοποίησή τους με χαμηλούς μισθούς
  • Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που σχετίζονται με τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί τον εθνομηδενισμό, ώστε οι Έλληνες να χάσουν την ταυτότητά τους και να καταστούν υπήκοοι και υποτελείς.
Η πρόθεση ψήφου αν πάρουμε τις εκτιμήσεις μιας δημοσκοπικής εταιρείας – Metron Analysis – που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8 Ιουλίου 2017 είναι:

προθεση ψήφου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 10,4% μονάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς αιμορραγεί χάνοντας ψηφοφόρους οι οποίοι κάτω από τα γεγονότα που επισημάναμε δεν πηγαίνουν στη δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στη δεξαμενή του «ΚΑΝΕΝΑΣ» (Λευκό/Άκυρο + Αποχή + Αδιευκρίνιστη) με ποσοστό περίπου 30%.
Τα στοιχεία του Πίνακα 1 είναι αποκαλυπτικά ενός ακόμη γεγονότος: όσα μέτρα και αν παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όση οργή δημιουργεί στους πολίτες, η Νέα Δημοκρατία έχει μενπροβάδισμα αλλά δεν έχει τη δυναμική που της παρέχουν τα γεγονότα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα όχημα αποδοκιμασίας μάρκας FIAT που πρέπει να μεταλλαχθεί σε  MERCEDES για να έχει αυτοδυναμία αλλά και προοπτική. Δεν έχει αυτή τη στιγμή κερδίσει η Νέα Δημοκρατία την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε και οι προσπάθειες να δημιουργήσει κλίμα συσπειρώσεων διαφόρων τάσεων ώστε να εξασφαλίσει συνθήκες σχηματισμού κυβέρνησης, δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Από τη δεξαμενή του «ΚΑΝΕΝΑΣ» δύσκολα μπορεί να κερδίσει σημαντικό ποσοστό αφού σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι και η Νέα Δημοκρατία αν ήταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφάρμοζε τις ίδιες πολιτικές, όχι μόνο λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και ως μνημονιακό κόμμα που είναι.
Η παράσταση της νίκης της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του 73%.
Από την ίδια δημοσκόπηση παρατηρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την προσπάθεια της συγκόλλησης των διαφόρων κεντροαριστερών συνιστωσών, έχει ως τελικό σκοπό να εξασφαλίσει όρους συγκυβέρνησης. Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη μπει σε τροχιά συρρίκνωσης, ενώ η Χρυσή Αυγή σταθερά αποτελεί αυτήν τη στιγμή την Τρίτη δύναμη, χωρίς όμως και αυτή να έχει επιταχυνόμενη δυναμική.
Ένα ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αν πραγματικά είναι αυτή η εικόνα των προθέσεων των πολιτών, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βελτιώσει τα ποσοστά του; Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός απροόπτου μπορεί, αφού είναι στην εντατική, να μακρύνει τη ζωή του μέχρι εξαντλήσεως της τετραετίας. Σε τι τον εξυπηρετεί η εξάντληση του χρόνου διακυβέρνησης; Τον εξυπηρετεί στο να γίνουν ταυτόχρονα οι:
  • Εθνικές Εκλογές
  • Ευρωεκλογές
  • Δημοτικές Εκλογές
  • και οι Περιφερειακές Εκλογές.
Δηλαδή τετραπλές εκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν την οργή τους και να εκτονωθούν ή στις Ευρωεκλογές ή στις Δημοτικές Εκλογές ή στις Περιφερειακές Εκλογές.
Το σχετικό πλεονέκτημα του σεναρίου αυτού είναι ότι πιθανόν θα περιορίσει τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως σίγουρα δεν θα το καταστήσει πρώτο κόμμα. Βέβαια μια σημαντική και ουσιαστική παράμετρος είναι ότι πάντα δεν πρέπει να αγνοείται ότι υπάρχει μνημονιακό χρονοδιάγραμμα. Και αυτό κανένα κόμμα δεν μπορεί να το αγνοήσει. Άλλωστε οι μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις θα γίνουν το 2019-21. Οπότε για τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται το ερώτημα της επιλογής: εκλογές στο τέλος του 2018 ή στις τετραπλές εκλογές του 2019;
Τονίσαμε στην αρχή την αβεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της οργής των πολιτών, όταν οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να γίνουν νεόπτωχοι.
Και αν μεν γίνουν οι εκλογές το 2019, που είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος, τότε η αβεβαιότητα, οι αλληλεπιδράσεις των οικονομικών μέτρων, ο παράγοντας χρόνος, η πολυπλοκότητα της οικονομικής ανάπτυξης, οι αρνητικές ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν τη γενικότερη κοινωνική κατάσταση, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα ρίσκα όσον αφορά τις εκτιμήσεις των προθέσεων των πολιτών. Επτά χρόνια μνημονίων και το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να ταλανίζεται και να βρίσκεται σε κατάσταση ρευστότητας.
Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε με την παράσταση της νίκης, ποιο πιθανά θα είναι το πρώτο κόμμα. Όμως πάλι αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται με γδούπο ότι οι πολίτες προτιμούν τον «ΚΑΝΕΝΑ» γιατί απλούστατα το πολιτικό αισθητήριο των πολιτών κατανοεί ότι με αυτά τα κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Το «ΚΑΝΕΝΑΣ» δείχνει και σε κάποιο βαθμό ότι στον Ελληνικό Λαό είναι ισχυρή η απαξίωση των κομμάτων.

 panas1821

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα