Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ωφέλιμη σιωπή

Αποτέλεσμα εικόνας για Ωφέλιμη σιωπή
Η ενήλικη ζωή είναι σκληρή. Γεμάτη ευθύνες, δουλειές, δυσκολίες, ρουτίνες, πρόγραμμα. Αν έχεις δικό σου σπίτι, δική σου επιχείριση, δική σου οικογένεια, όλα αυτά τα ζόρια πολλαπλασιάζονται. Αν είσαι γυναίκα, ο πολλαπλασιασμός αυτός καταλήγει σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. "Είναι πολλά μικρά που μαζεύονται", ακούω να λένε [κυρίως οι γυναίκες]. Είναι όντως πολλά μικρά και μερικές φορές και μεγάλα. Καταλαμβάνουν την καθημερινότητα και μας εξουθενώνουν και μερικές φορές μας οδηγούν εκτός ορίων, με βλαπτικά έως καταστροφικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Μήπως όμως μερικές φορές παγιδευόμαστε στα "πρέπει" που σαν μαύρα σύννεφα μας κρύβουν τον ήλιο;
Μήπως μερικές φορές καλό θα είναι να βάλουμε στη ζωή μας μικρές ή μεγάλες παρενθέσεις στα "πρέπει" και να χρησιμοποιήσουμε και το ρήμα "χρειάζομαι"; Να δώσουμε στον εαυτό μας παύσεις ενσυνειδητότητας, ξεκούρασης, ύπαρξης με νόημα; Δε χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος- απλώς να έχουμε τον νου μας και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον χρόνο μας. Να αφήσουμε μερικά “πρέπει” που τόσο σφιχτά κρατούσαμε κοντά μας, λες και θα πάρουμε κάποιο παράσημο για όλες αυτές τις μικρές- αλλά πάμπολλες- προσπάθειες και υπερβάσεις προσωπικών ορίων και δυνάμεων στην καθημερινότητά μας.
Για όλα αυτά απαραίτητο είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για αυτό που αποκαλώ "ωφέλιμη σιωπή". Στιγμές ή νέες συνήθειες στις οποίες κατεβάζουμε τον διακόπτη των “πρέπει” και δημιουργούμε τη “σιωπή” που χρειαζόμαστε (χρησιμοποιώ τη λέξη “σιωπή” μεταφορικά, εννοώντας την παύση, την ησυχία του μυαλού). Η ωφέλιμη σιωπή είναι μια εμπειρία με νόημα, ανάλογα με το τι ο καθένας μας ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
Είτε αυτό είναι να τραγουδήσουμε δυνατά μέσα στο αυτοκίνητό μας, να καθήσουμε σε ένα παγκάκι και να λιαστούμε για δύο λεπτά, να ξυπνήσουμε δέκα λεπτά νωρίτερα, για να απολαύσουμε τον καφέ μας, να πάρουμε έτοιμο φαγητό για να μη μαγειρέψουμε, να μη σιδερώσουμε κάτι που -μεταξύ μας- δε χρειάζεται και τόσο σιδέρωμα, είτε να μείνουμε στο αυτοκίνητο δύο λεπτά παραπάνω, παίρνοντας μερικές χαλαρωτικές αναπνοές και κάνοντας μερικές διατάσεις, πριν μπούμε στο σπίτι επιστρέφοντας από τη δουλειά. Ένα ποιοτικό γεύμα σε αργές ταχύτητες; Ένας υπνάκος; Ένα διάλειμμα; Λίγη γυμναστική; Λίγο χουζούρι;
Αρκεί η εμπειρία αυτή να στοχεύει πραγματικά στις ανάγκες μας (εξ ου και “ωφέλιμη”) και να μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία παύσης (εξ ου και “σιωπή”). Μακριά από αντικείμενα που δίνουν εφήμερη και επιφανειακή ανακούφιση και που τελικά μας επιβαρύνουν περισσότερο (organizer, ατζέντες, tablet, smartphones, λιχουδιές που τις τρώμε μηχανικά). Μιλάμε για δραστηριότητες που χορταίνουν την ψυχή μας, που θρέφουν την καρδιά μας, που γεμίζουν τις μπαταρίες μας.
Κάντε λοιπόν τη ζωή σας εύκολη και προσφέρετε αυτές τις μικρές ενέσεις ενέργειας και υγείας! Είναι βιταμίνες της ψυχής σας!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα