Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Τι συμβολίζουν τα όνειρα;

Τα όνειρα εκφράζουν σε συμβολική μορφή τις απαγορευμένες επιθυμίες μας.
Από τη Βαλέρια Κιλαμπέρια, Ψυχολόγο MSc, Θεραπεύτρια ABA
Ο Freud ονομάζε τα όνειρα «βασιλικός δρόμος προς το ασυνείδητο». Μερικές φορές τα όνειρα έχουν ξυπνήσει μέσα μας πολύ έντονα συναισθήματα: άγχος, χαρά, φόβο, έκπληξη – και μαζί την επιθυμία να καταλάβουμε τι αυτό το όνειρο μπορεί να σημαίνει για εμάς.
Μερικές φορές το όνειρο είναι απλά μια συνέχεια της καθημερινής ανησυχίας και των σκέψεών μας, αλλά μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη ζωή μας: ένας πόλεμος στο παρελθόν ή στο μέλλον, άγνωστα μέρη, μυστηριώδη πλάσματα, εντελώς εξωπραγματικές καταστάσεις. Μερικά όνειρα μας εκπλήσσουν και αυτό είναι ένα σημάδι ότι η ιστορία τους κρύβει κάποιον συμβολισμό. Πώς προκύπτουν όμως τα όνειρά μας;
Τα όνειρά μας μεταδίδουν μηνύματα και μας βοηθούν να τα κατανοούμε καλύτερα. Εκφράζουν σε συμβολική μορφή τις απαγορευμένες επιθυμίες μας, επιτρέποντας να βιώσουμε την εμπειρία που δεν μπορούμε να έχουμε ή να κάνουμε στην πραγματικότητα (όπως πίστευε ο Freud), ή να διατηρήσουμε την ψυχική ισορροπία (όπως πίστευε ο Jung).
Από τι αποτελούνται τα όνειρα; Το 40% των ανθρώπων «ζουν»στο όνειρο τις εμπειρίες της ημέρας, και οι υπόλοιποι «βιώνουν» σκηνές που σχετίζονται με τους φόβους τους, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, όπως αναφέρει ο νευροεπιστήμονας και υπνολόγος Michel Jouvet στο βιβλίο του The Paradox of Sleep:The Story of Dreaming. Υπάρχουν ιστορίες των ονείρων που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους. Αλλά η ίδια η ιστορία έχει τη δική της μοναδική ερμηνεία για τον καθένα από εμάς.
Τι είναι αυτό που ονειρεύομαστε πιο συχνά; Οι άνδρες πολλές φορές βλέπουν άλλους άνδρες στον ύπνο τους, σεξ με αγνώστους, αυτοκίνητα, εργαλεία, όπλα κτλ. Η δράση λαμβάνει χώρα σε άγνωστη θέση ή ανοιχτό χώρο. Οι γυναίκες όμως είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τον χώρο τους, συχνά ονειρεύονται τρόφιμα, ρούχα και εργασία. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά τους σε σχέση με τους άνδρες, και να τα θυμούνται καλύτερα.

Τα όνειρα δουλεύουν για μας, ακόμα και αν οι εικόνες τους είναι τρομακτικές. Μιλούν για το άγχος, την απογοήτευσή μας, για το σημείο που δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα μας. Αλλά αν σκεφτούμε ήρεμα αυτό που είδαμε σε ένα όνειρο, ο φόβος μειώνεται σταδιακά. «Τρομακτικά όνειρα που μας σοκάρουν μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε…» εξηγεί ο ψυχαναλυτής της Jungian προσέγγισης, Βσεβολόντ Καλίνενκο. Βλέπουμε εφιάλτες, αν το «εγώ» μας αγνοεί το γεγονός ότι το ασυνείδητο προσπαθεί να μας πει κάτι. Το μυαλό μας έχει την τάση να «ξεχνάει» αυτό που έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις μας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς το «ξεχασμένο» δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
Freud. S. (1993). Η ερμηνεία των ονείρων. Αθήνα: Επίκουρος.
Hamilton – Parker., C. (1999). The Hidden Meaning of Dreams. New York: Sterling Publishing.
Jouvet, M. (1999). The Paradox of Sleep:The Story of Dreaming. USA: MIT Press.
Kalinenko V. K. (2011). Analysis boundaries: Jungian Approach. Moscow: Kogito-Centre


psychografimata


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα