Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το Μεταφυσικό Σύμπαν του Game of Thrones

Game of Thrones


Η πολυαναμενόμενη 7η σεζόν του Game of Thrones ξεκινάει σε λίγες ημέρες, και με αφορμή την πρεμιέρα, αναλύουμε το μεταφυσικό σύμπαν του κόσμου που δημιούργησε ο George R. R. Martin με τους απεριόριστουςfan ανά τον κόσμο!
Η Θρησκεια και η Μεταφυσικη παιζουν ενα σημαντικο ρολο στους χαρακτηρες του Game of Thrones, που παγιδευονται στην διψα τους για δύναμη και εξουσία και αρκετές φορές χρησιμοποιούν αυτές τις υπερφυσικές δυνάμεις για να καταφέρουν τους σκοπούς τους. Η Πληθώρα πίστεων και υπερφυσικών πεποιθήσεων στο Σύμπαν του Westeros εγείρουν το ερώτημα αν αυτές οι πεποιθήσεις κρύβουν μέσα τους κάποια αυθεντικότητα, ή την ροπή προς τον Αποκρυφισμό. Ή μήπως απλά οι θεοί του Game of Thrones είναι κατασκευάσματα του Συγγραφέα χωρίς καμία υπόσταση και ουσία;
Όμως εκτός από τις αληθινές πτυχές των θρησκευτικών συστημάτων, αξίζει να αναλύσουμε και τις εσχατολογικές προφητείες που εμφανίζονται στο σύμπαν αυτό και συνδέονται με αρκετές πνευματικές παραδόσεις και τα σύμβολά τους. Φυσικά για να καταφέρουμε να κατανοήσουμε περισσότερο το μεταφυσικό σύμπαν του Martin, θα πρέπει να γνωρίζουμε σε τι ακριβώς πιστεύει ο Συγγραφέας.

Ο George R. R. Martin θεωρεί τον εαυτό του ένα άθεο και Αγνωστικιστή όμως ο ίδιος προέρχεται από καθολική οικογένεια, και ως εκ τούτου είναι λογικό να βρίσκουμε αρκετές χριστιανικές ιδέες στην σειρά, και ειδικότερα στο a song of ice and fire. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Βάπτιση, ο θάνατος και η ανάσταση του πνιγμένου θεού που λάτρευαν οι Σιδηρογέννητοι, το φως και η αγάπη του H’llor που λατρευόταν από τους essosi και τους μισθοφόρους που υπήρχαν στο Westeros, καθώς και η προστασία του επταπρόσωπου δημιουργού που λάτρευε η πλειοψηφία των κατοίκων του Westeros. Ο Martinδεν νοιάζεται τόσο να αποδείξει αν αυτοί οι θεοί είναι πραγματικες και κατά κάποιο τρόπο ζωντανές οντότητες, αλλά φροντίζει να παρέχει τρανταχτές αποδείξεις για την υπερφυσική παρέμβαση που πηγάζει από τις προσευχές και τα τελετουργικά των χαρακτήρων του Game of Thrones. Για παράδειγμα τα συμβολικά όνειρα του γερακιού με τα τρία μάτια, αλλα και οι προφητείες και τα οράματα του κόκκινου θεού H’llor – όπως και η επαναφορά στην ζωή ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου μόνο με την προφορά του ονόματος του θεού – είναι ξεκάθαρες περιπτώσεις επιρροής του πνευματικού κόσμου στην φυσική πραγματικότητα του Game of Thrones,και αν μη τι άλλο μία απρόσωπη μορφή μαγείας.
Οι Υπερφυσικές πτυχές του Game of Thrones
Η Εμφάνιση Ψυχικών φαινομένων συχνά τραβάει τον κόσμο που πιστεύει σε τέτοια φαινόμενα προς μία θρησκευτική πεποίθηση ή ένα πνευματικό σύστημα. Αυτές οι αναφορές, που υπάρχουν σαφέστατα και στο Game of Thrones μάλλον προέρχονται από μαγικές πράξεις που αντλούν δύναμη από τον κόσμο των πνευμάτων που ελέγχεται από κατώτερους δαίμονες. Η Catelyn Stark συχνά προσευχόταν στον Θεό των Επτά, ώστε να προστατεύει τα παιδιά της. Στους θεατές δεν γίνεται ποτέ κατανοητό αν αυτοί οι θεοί είναι αληθινοί και ακουν τις προσευχές. Αυτό είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Υπερφυσικού που παίζει άμεσο ρόλο όμως δεν αποκτά αποτέλεσμα στον κόσμο του Game of Thrones.
Στην Ινδουιστική Κοσμολογία η πνευματική αφύπνιση περνά μέσα από στάδια πτώσης του ανθρώπου. Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την πνευματικότητα, η Ανθρωπότητα στρέφεται στον υλισμό, και οι πνευματικές αλήθειες αυτόματα κρύβονται, ειδικότερα στην τελική σκοτεινή εποχή – την αποκαλούμενη Kali Yuga – που αρκετοί θεωρούν πως είναι το τέλος των πάντων. Και παρά το γεγονός πως τοGame of Thrones διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μαγείας και άλλων πνευματικών φαινομένων στον κόσμο. Αυτός ο κόσμος όμως ξεκινά να αλλάζει όταν η Daenerys Targaryen ονειρεύεται τον τρόπο με τον οποίο θα εκκολαφθούν τα αυγά των δράκων, που αναδύονται μέσα από την τελετουργική πυρά, και έτσι η μαγεία ξυπνά στο σύμπαν του Game of Thrones. Οι μάγοι της Qarth μπορούν ξανά να προβάλλουν ψευδαισθήσεις, οι Πυρομάντες του King’s Landing καταλαβαίνουν πως τα φλογερά ξόρκια τους είναι πιο αποτελεσματικά, και τέλος οι Νεκροί σηκώνονται ξανά για να σκορπίσουν τον θάνατο πέρα από το μεγάλο τείχος.
Την παραπάνω έννοια σχετικά με το τέλος του κόσμου που θα προέλθει από τον κόσμο των νεκρών, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε ως την εμφάνιση των Δαιμόνων με τον απέθαντο στρατό που θα φέρει τον Αρμαγεδώνα,ενώ σχετίζεται και με αναφορές σε θρησκείες που είναι γνωστές ως Yajuj και Majuj στο Ισλάμ, αλλά και Koka και Vikoka στον Ινδουισμό. Όλες αυτές οι ιστορίες περιγράφουν τα τρομερά όντα που με τον στρατό τους προσπαθούν να διασπάσουν ένα τεράστιο τείχος, που κατασκευάστηκε ως το τελευταίο προπύργιο πριν την κόλαση. Βέβαια το τείχος του Westeros συσχετίζεται με το τείχος του Ανδριανού στην Ρωμαική Βρετανία περισσότερο, και κατασκευάστηκε με την χρήση της Μαγείας έτσι ώστε να απομακρύνει δαιμονικές οντότητες, γίγαντες, και ειδικότερα τους περίφημους White Walkers.
Εσχατολογική Καταστροφή στο Game of Thrones
Αν ο κόσμος του Game of Thrones κυριεύεται από την Μαγεία και το Χάος, αυτό συμβαίνει γιατί στο Σύμπαν της Σειράς επέρχεται το τέλος μίας εποχής, αν όχι το ίδιο το τέλος του κόσμου. Στο Westeros οι εποχές διαρκούν αρκετά χρόνια και με την έλευση του χειμώνα κυριαρχεί η απειλή της Μεγάλης νύχτας, που είναι μία περίοδος ψύχους και σκοτεινιάς που μπορεί να διαρκέσει μία αιωνιώτητα, την ίδια στιγμή που οιWhite Walkers ξυπνούν και σκορπούν τον θάνατο παντού. Αυτή η μεγάλη νύχτα θυμίζει αρκετά το καθολικό τέλος του κόσμου και τις τρεις ημέρες σκότους τις οποίες ακολουθεί μία νύχτα ψύχους στην οποία ολόκληρος ο κόσμος θα βυθιστεί σε ένα σκοτάδι γεμάτο δαίμονες που θα εμφανιστούν με διάφορες μορφές για να επιφέρουν την καταστροφή της ανθρωπότητας.
Η Βροχή από φωτιά λέγεται πως παίζει ένα εξίσου σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του κόσμου, στις προφητείες που βρίσκουμε σε διάφορες παραδόσεις. Τον τυφώνα φωτιάς που περιγράφεται από τους Καθολικούς, τους επτά ήλιους της καταστροφής που προέβλεψε ο Βουδισμός, την φωτιά που θα πέσει από τους ουρανούς , η οποία θα βράσει τους ωκεανούς και θα κάψει την γη σύμφωνα με την παράδοση των Hopi. Μία ακόμη περισσότερο άξια αναφοράς προφητεία προέρχεται από την Σκανδιναβική παράδοση, στην οποία έπειτα από την δύσκολη περίοδο του Fimbulvetr, που αποτελείται από τρεις συνεχόμενους χειμώνες χωρίς καλοκαίρι, ένας τεράστιος πόλεμος θα ξεσπάσει και ο Δαίμονας Γίγαντας Surtr με το φλεγόμενο ξίφος του θα ρίξει τις φλόγες στους εννέα κόσμους, επιφέροντας το τέλος του κόσμου.
Αρκετές τέτοιες εσχατολογικές προφητείες έχουν το ίδιο υπόβαθρο, δηλαδή την καταστροφή από την φωτιά και τον πάγο. Αν αναλογιστούμε πως τα βιβλία του Martin δεν ονομάζονται Game of Thrones, αλλά “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου”, μπορούμε να φανταστούμε πως δεν παίζουν τεράστιο ρόλο μονάχα οι Παγωμένοι Δαίμονες στο τείχος του Westeros, αλλά και οι Φλογεροί Δράκοι της Daenerys Targaryen. Φυσικά, αυτή είναι μία ξεκάθαρη αναφορά στις διαφορετικές δυνάμεις του σκότους και του φωτός, που μάχονται για την λύτρωση του κόσμου, ή την απόλυτη καταστροφή του.


Το να συγκρίνουμε φανταστικά πνευματικά συστήματα με τα αληθινά εμπεριέχει 2 ρίσκα. Πρώτον είναι δύσκολο να δώσουμε τόση σημασία σε ένα κατασκευασμένο κόσμο και την μαγεία που επικρατεί εκεί, αφού ίσως να μην υπάρχει τίποτα το πραγματικό στην ιστορία. Δεύτερον ίσως αυτή η προσέγγιση αποδεικνύει πως πολλές παραβολές και παραδόσεις στα εδραιωμένα θρησκευτικά συστήματα, δημιουργήθηκαν με τον ίδιο φανταστικό τρόπο, και από το μυαλό κάποιων ανθρώπων. Το Game of Thrones και το Σύμπαν του κρύβουν πολλά συμπαντικά σύμβολα, τα οποία ο κάθε θεατής αντιμετωπίζει με τον προσωπικό του τρόπο. Η Πίστη σε θεούς, ο φόβος για την καταστροφή του κοσμου και η έννοια της μαγείας είναι έννοιες εντυπωμένες βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή από τις απαρχές του ανθρώπινου είδους, και έτσι είναι σχετικά εύκολο να ταυτιστούμε με μία τέτοια εσχατολογική ιστορία. Γιατί αναλύοντας ένα μύθο, όπως αυτόν του Game of Thrones, ίσως φτάσουμε πιο κοντά στην αλήθεια που βρίσκεται στην πραγματική ζωή, στον κίνδυνο της καταστροφής που υπάρχει παντού τριγύρω στις εποχές που ζούμε…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα