Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Osho: Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να μείνουν μόνοι


Όσο πιο υγιές είναι το σώμα, τόσο λιγότερο το νιώθεις. Αισθάνεσαι μόνο το σημείο που έχει αρρωστήσει. Και τώρα, το μόνο σημείο του σώματος που αισθάνεσαι είναι το κεφάλι. Η συνειδητότητά σου κινείται μόνο γύρω από αυτό. Εκεί υπάρχει μια άρρωστη πληγή. Αν δεν ελευθερωθείς από αυτή την πληγή, αν δεν ελευθερωθείς από αυτή τηνένταση, από αυτή την ταραχή του νου, δεν μπορείς να κινηθείς προς το κέντρο της ζωής.

Αν καθίσεις μόνος σου για δέκα λεπτά και γράψεις με ειλικρίνεια σε ένα χαρτί ό,τι σκέψεις περνάνε από το νου σου, θα δίσταζες να δείξεις αυτό το χαρτί ακόμα και στον πιο αγαπημένο σου φίλο, επειδή θα βρεις σκέψεις που είναι τόσο τρελές, που ούτε εσύ ούτε κανένας άλλος θα μπορούσε να τις περιμένει. Θα βρεις τόσο άσχετες, άχρηστες και αντιφατικές σκέψεις, που θα νομίζεις ότι τρελάθηκες.

Αν γράψεις με ειλικρίνεια οτιδήποτε έρχεται στον νου σου για δέκα λεπτά, θα εκπλαγείς με το τι συμβαίνει εκεί. Θα αναρωτιέσαι αν είσαι πνευματικά υγιής ή τρελός. Ποτέ δεν κοίταξες μέσα στον νου σου ούτε για δέκα λεπτά για να δεις τι συμβαίνει εκεί μέσα. Μπορεί να μην τον κοιτάζεις, επειδή κατά βάθος ήδη γνωρίζεις τι συμβαίνει εκεί μέσα. Μπορεί να φοβάσαι.

Γι' αυτό οι άνθρωποι φοβούνται να είναι μόνοι και ψάχνουν συνεχώς παρέα, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Κι αν δεν μπορούν να βρουν κανέναν, τότε διαβάζουν εφημερίδα ή ακούν ραδιόφωνο ή παρακολουθούν τηλεόραση. Κανένας δεν θέλει να είναι μόνος, επειδή τη στιγμή που είσαι μόνος αρχίζεις να ανακαλύπτεις την αληθινή σου κατάσταση.


Όταν είναι παρών ο άλλος, ασχολείσαι μαζί του και δεν ασχολείσαι με τον εαυτό σου. Η αναζήτηση του άλλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναζήτηση μιας ευκαιρίας για να ξεφύγεις από τον εαυτό σου. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ενδιαφέρεσαι για τους άλλους ανθρώπους είναι ότι φοβάσαι τον εαυτό σου. Και ξέρεις πολύ καλά ότι αν γνωρίσεις τον εαυτό σου, θα βρεις πως είσαι εντελώς τρελός. Για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, ο άνθρωπος αναζητά παρέα, αναζητά φίλους, αναζητά το πλήθος.

Ο άνθρωπος φοβάται τη μοναχικότητα. Φοβάται τη μοναχικότητα, επειδή μέσα στη μοναχικότητα θα βρει μια αντανάκλαση της αληθινής του κατάστασης κι αυτό είναι πολύ τρομακτικό. Έτσι, από το πρωί που σηκώνεται μέχρι το βράδυ που πηγαίνει για ύπνο, χρησιμοποιεί κάθε είδους μέθοδο για να ξεφύγει από τον εαυτό του, ώστε να μηχρειάζεται να τον αντιμετωπίσει.

*Από το βιβλίο "Ταξίδι προς τα μέσα", Osho, Εκδ. Ρέμπελ   


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα