Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Ο Έλον Μασκ και άλλοι 115 ειδικοί προειδοποιούν για την απειλή των «ρομπότ δολοφόνων»

Ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει δράση γρήγορα γιατί «μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει» 

Ο Έλον Μασκ και άλλοι 115 ειδικοί προειδοποιούν για την απειλή των «ρομπότ δολοφόνων»

Συνολικά 116 κορυφαίοι ειδικοί στη ρομποτική και την τεχνική νοημοσύνη ζητούν από τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την ανάπτυξη των «ρομπότ δολοφόνων». 

Σε επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, οι ηγέτες του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, προειδοποιούν για «μια τρίτη πολεμική επανάσταση». 

Τονίζουν πως η «αυτόνομη θανατηφόρα» τεχνολογία είναι «ένα κουτί της Πανδώρας», επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης δράσης.  

 Τι είναι τα «ρομπότ δολοφόνοι»

 Ένα «ρομπότ δολοφόνος» είναι ένα πλήρως αυτόνομο όπλο, που μπορεί να επιλέξει και να δράσει εναντίον στόχων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν υφίστανται προς το παρόν, αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν αυτά τα ρομπότ πιο κοντά στην πραγματικότητα. 

Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας των «ρομπότ δολοφόνων», θεωρούν ότι οι ισχύοντες νόμοι του πολέμου επαρκούν για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν χρησιμοποιηθούν ποτέ, ισχυριζόμενοι ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα μορατόριουμ, και όχι να υπάρξει μια πλήρης απαγόρευση. 

Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται στη χρήση τους, πιστεύουν ότι αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα και ότι θα πρέπει να απαγορευτούν οι αυτόνομες «λειτουργίες θανάτωσης».  

 «Το κουτί της Πανδώρας» 

Οι 116 ειδικοί ζητούν την απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας τεχνικής νοημοσύνης (ΑΙ) στη διαχείριση του οπλισμού.

 «Μόλις δημιουργηθούν (αυτά τα ρομπότ), θα επιτρέψουν να διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ, και μερικές φορές να κλιμακώνονται ταχύτερα από ό,τι οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν», επισημαίνουν στην επιστολή.


 «Μπορεί να γίνουν όπλα τρομοκρατίας, όπλα που οι ηγεμόνες και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν εναντίον αθώων πληθυσμών, και όπλα που έχουν χακαριστεί για να συμπεριφέρονται με ανεπιθύμητους τρόπους», προσθέτουν.

 Η επιστολή έχει τον τόνο του επείγοντος, και οι ηγέτες του τεχνολογικού κλάδου προειδοποιούν πως «δεν έχουμε πολύ χρόνο για να δράσουμε».

 «Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει», σημειώνουν. 

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν αυτό που περιγράφουν ως «ηθικά λάθος» τεχνολογία να περιληφθεί στον κατάλογο των όπλων που απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα (CCW).   

Εκτός από τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στους 116 ειδικούς περιλαμβάνεται και ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτής του DeepMind της Google. 

Μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που επικεντρώνεται στα αυτόνομα όπλα είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, αλλά η σύσκεψη αναβλήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο. 

Μία ενδεχόμενη απαγόρευση της ανάπτυξης της τεχνολογίας «ρομπότ δολοφόνων» έχει συζητηθεί παλαιότερα από επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.  

 Το 2015, περισσότεροι από 1.000 εμπειρογνώμονες στην τεχνολογία, επιστήμονες και ερευνητές έγραψαν επιστολή προειδοποιώντας σχετικά με τους κινδύνους των αυτόνομων όπλων. Μεταξύ των υπογραφόντων τότε, ήταν ο επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ και ο Μασκ.   

Με πληροφορίες από BBC 

lifo

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα