Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

21 Αυγούστου: Η ηλιακή έκλειψη του αιώνα (Βίντεο)

Η ολική ηλιακή έκλειψη στις 21 Αυγούστου θα είναι ορατή μόνο από τις ΗΠΑ, όπου εδώ και καιρό επικρατεί μεγάλη έξαψη και προσμονή για το γεγονός.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ απευθύνουν εκκλήσεις στον κόσμο να μην δει την έκλειψη απευθείας με γυμνό μάτι ή μέσα από κάμερα, κιάλια ή τηλεσκόπιο χωρίς ειδικό φίλτρο, επειδή υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τη δει κανείς έμμεσα, πάνω σε μια επιφάνεια νερού. Πηγή: Supplied
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Αυγούστου, θα γίνει η ολική έκλειψη Ηλίου για την οποία γίνεται ήδη τόσος λόγος. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, ο δίσκος του Ήλιου θα καλυφθεί πλήρως από τη Σελήνη. Η έκλειψη θα συμβεί πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό και ονομάζεται «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη». Το σκοτάδι θα καλύψει ένα μονοπάτι πλάτους 113 χλμ. από το Όρεγκον στην δυτική ακτή των ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Καρολίνα στην ανατολική ακτή, διασχίζοντας 14 πολιτείες και διαγράφοντας μια διαδρομή στην οποία κατοικούν 12 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (εκτός της Αλάσκας και της Χαβάης) έγινε στις 26 Φεβρουαρίου του 1979, ενώ η τελευταία έκλειψη που κάλυψε τις ΗΠΑ από ακτή σε ακτή έγινε στις 8 Ιουνίου 1918.
Η φετινή πάντως έκλειψη είναι η πρώτη που είναι και ολική και θα καλύψει τις ΗΠΑ από ακτή σε ακτή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε όλη την αμερικανική ιστορία. Την έκλειψη αναμένεται να την παρακολουθήσουν ζωντανά περί τα 220 εκατομμύρια Αμερικανών.
Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 9:05 το πρωί και θα τελειώσει στις 14:48 το απόγευμα. Η πλήρης κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα διαρκέσει 2 λεπτά και 41,6 δεύτερα.


Η μεγαλύτερη σε χρόνο κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα διαρκέσει 2 λεπτά και 41,6 δευτερόλεπτα στις 37° 35΄ 0΄΄ Β και 89° 7΄ 0΄΄ Δ, στο πάρκο Giant City State, νότια του Carbondale του Ιλινόις, ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση (πλάτος) θα συμβεί 36° 58΄ 0΄΄ Β και 87° 40΄ 18΄΄ Δ κοντά στο χωριό Cerulean, του Κεντάκι, που βρίσκεται μεταξύ Χόπκινσβιλ και Πρίνστον. Το ρολόι στο Χόπκινσβιλ θα δείχνει 13:20 τη στιγμή της μέγιστης ηλιακής έκλειψης. Πηγή: Supplied

ν

ν
Εξαιτίας της μακράς διάρκειας της έκλειψης οι σεισμολόγοι φοβούνται, λόγω των βαρυτικών δυνάμεων που θα εκδηλωθούν, έναν ισχυρό σεισμό με τσουνάμι που θα μπορούσε να πλήξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις ΒΔ ΗΠΑ, όπου κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τις πολιτείες Ουάσιγκτον και Όρεγκον.
ν

Η έκλειψη της 21ης Αυγούστου δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Πηγή: timeanddate.com
Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, συνεπώς για πολλούς Αμερικανούς η έκλειψη της Δευτέρας θα είναι ένα μοναδικό συμβάν στη ζωή τους. Το τηλεοπτικό κανάλι της NASA θα καλύψει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα με ειδικά αεροσκάφη, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο μηχανισμός των εκλείψεων

Σε μια ηλιακή έκλειψη, η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ της Γης και του μητρικού άστρου της, μπλοκάροντας το φως του τελευταίου και αποκαλύπτοντας έτσι το όμορφο στέμμα, την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Παρ’ ότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.
Σήμερα συμβαίνει μια ολική έκλειψη Ηλίου κατά μέσο όρο περίπου κάθε 18 μήνες σε κάποια περιοχή της Γης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα