Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΣΠΕΙΡΑ - Το ιερότερο σύμβολο του κόσμου


 Η σημασία της σπείρας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία αλλά και στην ινδική.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΠΕΙΡΑ-Το ιερότερο σύμβολο του κόσμου

Ο τυφώνας αποτελεί μια σπείρα με το κέντρο της στην ουσία ένα κενό,όπου επικρατεί απόλυτη νηνεμία και καθαρός ουρανός.

Ο δάσκαλος Μιχαήλ Άιβανχοφ παρακινούσε να διαβάζουμε πρώτα απ'όλα το μεγάλο βιβλίο της φύσης που ανοίγεται παντού μπροστά μας και ο Σωκράτης και οι μεγάλοι Ινδοί φιλόσοφοι όπως ο Ρανάνα-Μαχάρσι έλεγαν να μάθουμε πρώτα τον ΕΑΥΤΟ μας και μετά να αναζητήσουμε τον κόσμο.


Η σπείρα λοιπόν είναι το πλησιέστερο φαινοτυπικά σύμβολο στον αρχέτυπο Εαυτό μας ,αυτό που είναι η μόνη πραγματικότητα και η αρχή των πάντων και απ'αυτό εκπορεύονται τα πάντα.


Ήξεραν οι αρχαίοι πρόγονοι μας την μεγάλη μυστική της σημασία.Γι'αυτό την σχεδίαζαν παντού.

Από τους ναούς και τις ασπίδες των πολεμιστών μέχρι τα μαλλιά των γυναικών και τα κοσμήματα τους.


Ήταν παντού στη φύση.Και είχε πάντα 2 κατευθύνσεις.Τη δεξιόστροφη που θα λέγαμε ότι εκπορεύει την ουσία από το κέντρο της και την αριστερόστροφη που απορροφά τα πάντα ξανά μέσα της.όπως μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός Γαλαξία όπως ο δικός μας που απορροφά όλη την ύλη ακόμη και το φώς. 

Αλλά ίσως από την άλλη πλευρά της η μαύρη τρύπα εκπορεύει το φως,τα υποατομικά σωματίδια,την ύλη για την κατασκευή νέων άστρων.Έτσι φαίνεται να δουλεύει και το σύμπαν.Εξέλιξη και μετά ενέλιξη,ΠΥΡ ΑΕΙΖΩΟΝ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΙ ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ κατά τον σκοτεινό Ηράκλειτο.

Η σπείρα λοιπόν και στην ινδική φιλοσοφία-θρησκεία αντιστοιχεί φαινοτυπικά στον Εαυτό το καθένα από εμάς ,όπως είμαστε αληθινά και τον παγκόσμιο Εαυτό τον Μπράχμα που στην ουσία είναι ο ίδιος άπειρος Εαυτός μας.


Δεν είναι το άθροισμα των Εαυτών μας ο μεγάλος Εαυτός αλλά ο κάθε Εαυτός είναι ο μεγάλος Εαυτός.Όπως αριθμολεξικά : ΣΠΕΙΡΑ ΕΣΤΙ=ΑΙ ΣΠΕΙΡΑΙ.


*Στην Εβραϊκή Καβάλα οι Σπείρες δεν είναι παρά οι εκπορεύσεις του Ρουάχ,του Αγίου Πνεύματος του Θεού,δηλαδή και καλούνται Σεφιρόθ.Είναι όπως είδαμε 10 τον αριθμό ,11 με την σκοτεινή Σπείρα-Σεφιρόθ,τη Ντάαθ.


Με μοντέλο-μήτρα λοιπόν φτιάχνει η άπειρη δύναμη (sakti) του Εαυτού τα πάντα γύρω μας,όλο τον φαινομενικό κόσμο που αισθανόμαστε και νοούμε.


Οι υπερχορδές,της μοντέρνας φυσικής φαίνεται να είναι το πρώτο ένδυμα,της σπείρας για να ακολουθήσουν τα υποατομικά και άλλα σωματίδια του θεού!

Δυστυχώς ως ιερότατο σύμβολο η σπείρα αλλοιώθηκε από τους αδελφούς-λύκους με στρεβλώσεις τύπου μαιάνδρου,λαβύρινθους κ.α. ενώ απέκτησε και την κακή της έννοια ως ομάδα-συμμορία!


Είναι όμως έργο της δύναμης-σάκτι και αυτό γιατί η απειρία του Εαυτού εκδηλώνεται και με αυτόν τον τρόπο. Αποτελεί άλλωστε το ερέθισμα για την αναζήτηση του Εαυτού.Είναι το απολύτως μη-ον-η Στέρηση του Αριστοτέλη,το έναυσμα για την βύθιση στη θάλασσα της αναζήτησης του Εαυτού μας.



Τελειώνοντας θα πούμε ότι δεν έγινε τυχαία διάσημο το έργο του Van-Gongh -Εναστρη Νύχτα αλλά και το ευφυές έργο του πατριώτη μας Πέτρου Βρελλή να δώσει κίνηση στις σπείρες του πίνακα!
Πραγματικά, έργο υψηλού διαλογισμού!



παραπομπές
http://www.freeweird.com/2012/02/starry-night-van-gogh-interactive-video.html

κωπηλάτης


kokkinokoupi

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα