Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

H παραμονή είναι πάντα καλύτερη απ' την ίδια την Πρωτοχρονιά

pwl605

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Μια μέρα γεμάτη. Γεμάτη με πράγματα που έχεις προγραμματίσει να κάνεις, αλλά και με συναισθήματα. Ανάμεικτα συναισθήματα. Για πολλούς έχει τρέξιμο, για άλλους ξεκούραση, μα για όλους έχει λίγη αναθύμηση του χρόνου που φεύγει μπλεγμένη με προσδοκίες για τον χρόνο που έρχεται. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ή αλλιώς το μεταίχμιο μεταξύ παλιού και νέου. Ποιος να φανταζόταν πως σε μια μέρα χωρούν τόσα συναισθήματα, τόσες αναμνήσεις και ταυτόχρονα τόσες προσδοκίες;

Οι παραμονές –λες και φτιάχτηκαν με μια μυστική συνταγή κάποιου μάγου– έχουν μέσα τους όσα αντέχει να χωρέσει ένα έτος και λίγο ακόμα! Σε ένα μεγάλο καζάνι που βράζει έριξαν ένα βαζάκι νοστιμιά για όλα τα εδέσματα που μέλλει να γευτούμε, ένα ποτήρι μέθης για όλα τα ποτά που πρόκειται να πιούμε, μια κούπα μελωδία για όλη τη μουσική που θα μας συντροφεύσει, μια κούπα ελπίδα για όλα τα καλά που προσμένουμε, δυο φλιτζάνια χαμόγελα για τις χαρές που ζήσαμε και μια πρέζα δάκρυ για τις συγκινήσεις μας, αλλά και για το αντίο σε όσα μας πίκραναν. Ανακάτεψαν καλά κι αντί για κάποιο ξόρκι έδωσαν ευχές για υγεία, αγάπη, χαρά και τύχη και τσουπ, να σου κι η παραμονή Πρωτοχρονιάς!
Γλυκιά και χορταστική, γιορτινή και χαρούμενη σε περιμένει για να αφήσεις πίσω σου τα κακώς κείμενα και να κάνεις όνειρα. Όνειρα για το νέο, για το φρέσκο, για εκείνο που έρχεται. Μπορεί από αυτά να υλοποιηθούν τα μισά, μπορεί απ’ τους στόχους σου να υλοποιήσεις ένα-δυο ή και κανέναν, αλλά η αλήθεια είναι πως την παραμονή δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε, η παραμονή είναι μονάχα ένας επίλογος σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου της ζωής σου. Θες να κλείσει όμορφα, μα περισσότερο, σ’ αυτό το επιμύθιο, προσδοκάς μια καλύτερη εξέλιξη ή μια εξίσου καλή ροή σε όσα ως τώρα απόλαυσες.

Είναι μαγική η παραμονή γιατί προσμένεις και προσδοκάς· γιατί ελπίζεις. Γιατί για λίγες ώρες μεταξύ αγαπημένων ανθρώπων μπορείς να αφεθείς στη χαρά, μπορείς να απολαύσεις την παρέα τους, να ρουφήξεις όλη αυτήν τη θετική ενέργεια και να παραγάγεις κι άλλη με μερικά χαμόγελα, δυο καλές κουβέντες, μερικές αγκαλιές και πολλές-πολλές εγκάρδιες ευχές.
Μεταξύ νόστιμου φαγητού, κρασιού κι αστείων θα περάσεις όμορφα τις τελευταίες ώρες αυτού του χρόνου κι εκεί πριν την αντίστροφη μέτρηση θα βρεθείς, χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσεις, δίπλα στους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους για να ανταλλάξετε το πρώτο φιλί και την πρώτη ευχή για το νέο έτος. Μπορεί η αντίστροφη μέτρηση να μην περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα δευτερόλεπτα μέχρι τη λήξη του έτους, αλλά σ’ αυτά τα 10 δευτερόλεπτα θα συμπεριληφθούν οι εντονότερες στιγμές του χρόνου και θα παίξουν σαν διαφημιστικό κλιπ στο μυαλό σου μέχρι εκείνο το «Καλή χρονιά» που θα φωνάξετε όλοι με μια φωνή.
Βέβαια, ακόμα κι αν όλη η παραμονή φωνάζει από μόνη της «ρεβεγιόν», ουσιαστικά είναι πολλά περισσότερα από εκείνη τη γιορτή στις τελευταίες ώρες της. Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι οι ετοιμασίες, είναι η ίδια η αναμονή για το ελπιδοφόρο, είναι αυτή η γλυκιά νοσταλγία που μας πιάνει κάπου ανάμεσα στο μεσημέρι και το απόγευμα, καθώς ξαπλώνουμε για τη σιέστα μας κι απ’ το νου μας περνούν στιγμές κι αναμνήσεις. Είναι κι όλες οι μέρες πριν απ’ την παραμονή που σε προετοιμάζουν ή προετοιμάζεσαι γι’ αυτήν κι είναι όλα εκείνα –μικρά και μεγάλα– που την κάνουν να ξεχωρίζει.
Η παραμονή, εδώ που τα λέμε, είναι συνήθως πιο χαρούμενη απ’ την ίδια την Πρωτοχρονιά γιατί είναι σαν ένα δώρο. Στο δίνουν και το θωρείς έτσι λαμπερό με το προσεγμένο του περιτύλιγμα. Το πιάνεις στα χέρια σου και μέσα σου νιώθεις πιο τυχερός από ποτέ. Εκείνη τη στιγμή που δεν έχεις ιδέα τι μπορεί όντως να περιέχει, εκείνη τη στιγμή που έχεις πολλές προσδοκίες, μερικές υποψίες και μπόλικη περιέργεια, αυτήν ακριβώς την στιγμή που τα δάχτυλά σου ξεκινούν να σκίζουν το χαρτί ή να ανοίγουν τη σακούλα, αυτό το συναίσθημα χαράς και λαχτάρας είναι στο ζενίθ του. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μια παραμονή.
Το δώρο μπορεί να είναι μια μεγάλη πατάτα ή αυτό που πάντα ονειρευόσουν, αλλά εσύ δεν το ξέρεις εκ προοιμίου, μήτε και χρειάζεται να το γνωρίζεις. Θα είναι μια έκπληξη, δε θες να στη χαλάσει κανείς. Αν είναι καλή, τη λέμε ευτύχημα. Αν όχι, τη λέμε εμπειρία. Ό,τι κι αν βγει μέσα απ’ το δώρο που θα κρατήσεις, είναι δικό σου και στην ευχέρειά σου να το κάνεις ό,τι θες. Προς το παρόν, απόλαυσε τη μαγεία της παραμονής και μη μασάς!
Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!
Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
pillowfights
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα