Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Όμηρος: Ο παραμυθάς που θέλησε να μας πει την αλήθεια

post-116 


Ούτε πότε έζησε ούτε πού γεννήθηκε ούτε πώς και πού πέθανε είναι γνωστά για τον Όμηρο. Η παράδοση θέλει γονείς του τον Μαίονα και την Κρηθηίδα ή να είχε παππού του τον Οδυσσέα. Επτά πόλεις διεκδικούσαν με αξιώσεις την τιμή να είναι ο τόπος, όπου γεννήθηκε: Κύμη, Σμύρνη, Χίος, Κολοφών Μ. Ασίας, Σαλαμίνα Κύπρου, Ρόδος, Άργος.

Η παράδοση τον θέλει τυφλό (Όμηρος αιολικά σημαίνει «ο μη ορών», αυτός που δεν βλέπει), όπως άλλωστε θέλει κι όλους τους μυθικούς τραγουδιστές, τους αοιδούς, πρόγονους των τροβαδούρων, που περιφέρονταν από κάστρο σε κάστρο και, στις αυλές των αρχόντων, υμνούσαν παλιά ηρωικά κατορθώματα, για να βγάλουν το ψωμί τους.

Του αποδίδουν την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, 34 ύμνους ή Προοίμια σε εξάμετρο, που αναφέρονται στους θεούς, μια σειρά από κωμικές παρωδίες επών με ήρωες ζώα και τον «Μαργίτη», μια επίσης παρωδία με θέμα έναν χαζό και τις περιπέτειές του. Για αιώνες, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο Όμηρος ήταν ένας μεγάλος παραμυθάς, ένας τεχνίτης του στίχου και της πλοκής, ένας ποιητής με εκπληκτική φαντασία. Οι ανασκαφές του Σλίμαν κατεδάφισαν αυτή την άποψη. Αναβίωσε η παλιά πίστη ότι πρόκειται για διήγηση ιστορικών γεγονότων.


Η υπόθεση της Ιλιάδας στηρίζεται στην οργή, την «μήνιν» του Αχιλλέα και στα όσα εξαιτίας της συνέβησαν. Η υπόθεση της Οδύσσειας στηρίζεται στην προσπάθεια του ήρωά της να επιστρέψει στην πατρίδα του και στις περιπέτειές του. Και οι δυο υποθέσεις είναι εντελώς φανταστικές αλλά βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Και οι δυο υποθέσεις είναι δανεισμένες από θρύλους και τραγούδια που προϋπήρξαν. 

Τα 5 μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος και πως θα τα απαντήσουμε

Από την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων μέχρι την ανακάλυψη του κοντινότερου στη Γη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, το 2016 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την αστρονομία – στην πραγματικότητα η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Πολλοί από τους μεγαλύτερους γρίφους στην αστρονομία και την κοσμολογία έχουν λυθεί.

Pinwheel-galaxy

Πάρτε για παράδειγμα την ηλικία του σύμπαντος. Έναν αιώνα πριν, θα λέγαμε απλά ότι το σύμπαν έχει πολύ μεγάλη ηλικία. Δεν υπήρχε τρόπος να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός. Τώρα, χάρη στους λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν τα αμυδρή ηχώ της Μεγάλης Έκρηξης – αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων» – γνωρίζουμε ότι η ηλικία του σύμπαντος είναι 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ή (13.8±0.02)×109 χρόνια. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα ακρίβειας στην κοσμολογία.
1. Τι είναι η σκοτεινή ύλη;
2. Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια;
3. Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη;
4. Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα;
5. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Aν και ξέρουμε ελάχιστα για την αρχή του σύμπαντος, γνωρίζουμε πολύ καλά το τι έγινε στη συνέχεια κατά τα επόμενα 14 δισεκατομμύρια έτη. Καθώς το σύμπαν μας διαστελλόταν και ψυχόταν, τα κουάρκ ενώθηκαν σχηματίζοντας πρωτόνια (πυρήνες Υδρογόνου) και νετρόνια, τα οποία με τη σειρά τους συντήχθηκαν σε πυρήνες Ηλίου. Στη συνέχεια αυτοί οι πυρήνες σχημάτισαν άτομα συλλαμβάνοντας ηλεκτρόνια, και η βαρύτητα συγκέντρωσε αυτά τα άτομα στους γαλαξίες, τα άστρα και τους πλανήτες που παρατηρούμε σήμερα
Δυστυχώς όμως, δεν διαθέτουμε όλες τις απαντήσεις σχετικά με το σύμπαν μας. Παρόλα τα δεδομένα από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, από τα πειράματα φυσικής σωματιδίων, όπως στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στην Ελβετία, παρά τις ατελείωτες ώρες υπολογισμών από τους φυσικούς σε μαυροπίνακες ή σε προσομοιώσεις υπολογιστών, μια χούφτα από αναπάντητα κοσμολογικά προβλήματα συνεχίζουν να κρατάνε άγρυπνους τους φυσικούς.

1. Τι είναι η σκοτεινή ύλη;

Βαθιά κάτω από τα Απέννινα όρη της κεντρικής Ιταλίας, στο Gran Sasso, βρίσκεται ένα υπόγειο εργαστήριο όπου οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει μια γιγάντια δεξαμενή γεμάτη με 3,5 τόνους υγρό ξένον. Ελπίζουν ότι κάποιο εξωτικό σωματίδιο από το μακρινό διάστημα θα διασχίσει το υγρό και θα αλληλεπιδράσει αφήνοντας κάποιο χαρακτηριστικό ίχνος. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Αλλά οι επιστήμονες που ψάχνουν την αποκαλούμενη «σκοτεινή ύλη» έχουν μάθει να κάνουν υπομονή. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που οι αστρονόμοι μελετώντας μακρινούς γαλαξίες παρατήρησαν κάτι περίεργο: οι γαλαξίες για να μην διαλυθούν, εξαιτίας της περιστροφής τους, έπρεπε να διαθέτουν πολύ περισσότερη ύλη, σε σχέση με την παρατηρούμενη ορατή ύλη – τα άστρα και αέρια νέφη του γαλαξία. Η ελλείπουσα μάζα ονομάστηκε σκοτεινή ύλη, και σήμερα θεωρείται ότι αποτελεί πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής μάζας και ενέργειας του ορατού σύμπαντος.

Τα μυστικά των επιτυχημένων παιδιών

Η επιτυχία δεν συνδέεται πάντα με τα χρήματα ή τη δόξα. Επιτυχία σημαίνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου ή να μπορείς να ξεπερνάς εύκολα τις δυσκολίες. Κι αυτές είναι δεξιότητες που οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας. Ο παιδαγωγός Crhis Quigley, στο βιβλίο του «Secrets of Success», μας παραθέτει κάποιες απλές στρατηγικές, που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να έχουν μια «επιτυχημένη», δηλαδή ευτυχισμένη, ζωή!
secret-sucess
Η έννοια της επιτυχίας είναι υποκειμενική σε κάθε άνθρωπο και μπορεί να σχετίζεται με χρήματα, καλή ζωή, πολυτέλεια, καλύτερες σχέσεις, εσωτερική αρμονία. Ωστόσο, όπως μας λένε οι ψυχολόγοι, επιτυχία είναι να έχεις και να είσαι αυτό που θέλεις στη ζωή, ό,τι κι αν είναι αυτό, προσφέροντας παράλληλα στον εαυτό σου, σε αυτούς που αγαπάς και στο σύνολο της κοινωνίας γενικότερα. Κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι που διδάσκεται, τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στα παιδιά μας.
trynewthingsΤο δικαίωμα στην επιλογή
Εμείς οι ενήλικοι γνωρίζουμε πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι καλός σε όλα, αλλά μέχρι να το μάθουμε έχουμε πειραματιστεί σε πολλά πεδία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Μέχρι να μάθουν, πρέπει να πειραματιστούν. Μερικές φορές ωθούμε τα παιδιά να περνούν το χρόνο τους σε δραστηριότητες ή αθλήματα που δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους. Αν ένα παιδί λατρεύει την κολύμβηση, είναι καλό να πηγαίνει ίσως και καθημερινά στο κολυμβητήριο. Αν όμως δεν του αρέσει, είναι περιττό να το πιέζετε να το κάνει. Θυμηθείτε πως όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Αν αγαπάμε αληθινά τη δουλειά μας νιώθουμε απίστευτη ευχαρίστηση. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας.
Η τέχνη της συγκέντρωσης
Τα παιδιά, γενικά, δεν έχουν την αίσθηση το χρόνου. Επιπλέον, καθημερινά βομβαρδίζονται με εικόνες από την τηλεόραση και τους υπολογιστές. Γι’ αυτό,  ιδιαίτερα σήμερα- είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε την τέχνη της συγκέντρωσης. Μια χρήσιμη τεχνική είναι να μάθουμε στο παιδί να «αποβάλλει» από την καθημερινότητά του τις «άχρηστες» πληροφορίες που το αποσυντονίζουν. Η συγκέντρωση έχει άμεση σχέση με το να μάθει το παιδί να βάζει προτεραιότητες. Αυτό που διαχωρίζει τον αποτελεσματικό άνθρωπο από τον απασχολημένο είναι πως ο πρώτος ξέρει να συγκεντρώνεται στο σωστό στόχο.
workhard«Σκληρή δουλειά»
Είναι μια έκφραση που μας τρομάζει όλους. Κι όμως, σχετίζεται άμεσα όχι μόνο με την επιτυχία, αλλά και με την εσωτερική μας πληρότητα. Αν διδάξετε στο παιδί πως η «σκληρή δουλειά» μπορεί να φέρει ικανοποίηση, τότε θα μάθει να μην την αποφεύγει.
Φαντασία
Το 1968, ο επιστήμονας Τζορτζ Λαντ έδωσε σε 1.600 πεντάχρονα παιδιά ένα τεστ της NASA, προκειμένου να βρει τους επιστήμονες της επόμενης γενιάς. Τα υποψήφια παιδιά βρήκαν δεκάδες λύσεις για τα προβλήματα. Και μάλιστα, το 99% των παιδιών χαρακτηρίστηκαν ως ιδιοφυΐες. Μετά από πέντε χρόνια επανέλαβε το τεστ στα ίδια παιδιά, και μόνο το 30% απάντησε «ιδιοφυώς». Στην ηλικία των 15, μόνο το 12% απάντησε αντίστοιχα. Το ίδιο τεστ ο Τζορτζ Λαντ το έκανε σε 280.000 ενηλίκους και μόνο το 2% έδωσε ιδιοφυείς απαντήσεις. Αυτό το τεστ μάς αποδεικνύει περίτρανα πως τα παιδιά διαθέτουν εκπληκτική φαντασία, η οποία παρακμάζει καθώς μεγαλώνουν. Και η παρακμή είναι ο εχθρός της επιτυχίας. Γι’ αυτό, ενθαρρύνετε τη φαντασία Πώς; Μαθαίνοντάς του ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς μία καλή ιδέα είναι να έχει πολλές. Προτρέψτε το να ακούει τους άλλους ανθρώπους, να παρατηρεί και να μη φοβάται να ρωτήσει.
Βελτίωση
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πάντα επιθυμούν να βελτιώνονται. Το ότι θέλουν να γίνουν καλύτεροι σε κάτι δεν σημαίνει πως δεν είναι ήδη καλοί. Απλώς προσπαθούν το «καλό» να το κάνουν «σπουδαίο». Αυτό που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά είναι πως τα σπουδαία πράγματα δεν συμβαίνουν ξαφνικά. Είναι συνήθως αποτέλεσμα «δουλειάς». Μάθετέ του, λοιπόν, να συγκεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα, και την επόμενη φορά να προσπαθεί να το κάνει καλύτερο. Επαναλαμβάνοντας κάτι ξανά και ξανά και με διαφορετικούς τρόπους, θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια θετική συμπεριφορά για τη βελτίωση.
understandothers3Κατανόηση
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πάντα κατανοούν και προσπαθούν να ακούσουν τους άλλους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο, να ακούει πραγματικά, να νιώθει κατανόηση και να συντρέχει τους φίλους του. Όταν ακούμε, μαθαίνουμε. Όπως, άλλωστε, υποστηρίζει και ο γκουρού της δημοσιογραφίας Λάρι Κινγκ, «κανένας δεν έμαθε μιλώντας, όλοι μαθαίνουν ακούγοντας».
dont give upΔιαχείριση της αποτυχίας
Ποιος είπε πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα; Προβλήματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, απλώς εκείνοι ξέρουν να βρίσκουν τη λύση. Γι’ αυτό, μάθετέ του πως ακόμη και στις άτυχες στιγμές δεν είναι μόνος και πως ακόμη κι όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν λάθη και ξέρουν να τα διορθώνουν. Γιατί ο μόνος που δεν κάνει λάθος είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα.
Οι χρυσοί κανόνες της επιτυχίας
Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αποτυχίες.
Δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα, κάποια στιγμή βρίσκεις κι αυτό που σου αρέσει.
Όλα είναι θέμα «δουλειάς» και εξάσκησης.
Θυμήσου να λες στον εαυτό σου «μπράβο».
Οι ατυχίες είναι κι αυτές μέσα στη ζωή. Αυτός δεν είναι λόγος να τα παρατάμε.
Ζήτησε βοήθεια, όταν τη χρειαστείς.
Από το βιβλίο του Crhis Quigley «Secrets Of Success
 Ελένη Χαδιαράκου – παιδοψυχολόγος


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Συσκευή του Αμερικανικού Στρατού κλείνει πληγές μέσα σε 20′' και σώζει ζωές


Το εργαλείο της φωτογραφίας ονομάζεται XStat και εδώ και ενάμιση χρόνο χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό για να κλείνει τις πληγές από σφαίρες και οβίδες σε πεδία μαχών αλλά μετά την έγκριση για τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του, μπορεί να σώζει ζωές ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Η αιμοστατική συσκευή, που έχει σχήμα σύριγγας, εισέρχεται σε μεγάλης έκτασης ή βάθους πληγή που έχει προκαλέσει σφαίρα ή αιχμηρό αντικείμενο, και με την πίεση του αντίχειρα απελευθερώνει εντός της, 92 σπογγίδια τα οποία ερχόμενα σε επαφή με το αίμα διαστέλλονται και σταματούν την αιμορραγία μέσα σε 20 δευτερόλεπτα.


Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να σώσει ζωές, που χωρίς τη συσκευή να χάνονταν από την ακατάσχετη αιμορραγία, αφού οι σύμφωνα με τις στατιστικές το 40% των σοβαρών τραυματισμών, καταλήγουν λόγω αιμορραγίας.

Σεβόμενοι τὸν …ἑαυτόν μας!!!

Σεβόμενοι τὸν ...ἑαυτόν μας!!! 

Τόσο δύσκολο ἀλήθεια… Μὰ καὶ τόσο ἀναγκαῖον… Μὲ κάθε εὐκαιρία.
Ὅλα ξεκινοῦν φυσικὰ νὰ ἐκδηλώνονται ἀπὸ τὸ πῶς ἐμεῖς ἀρνούμεθα, σὲ ἀρκετὲς τῶν περιπτώσεων, νὰ δεχθοῦμε τὴν καταπίεσιν τῶν ἄλλων. Ἰδίως ἐὰν αὐτὸ εἶναι πολὺ ἔντονο καὶ ἐνοχλητικό! Σωστὸ τὸ ἐρέθισμα, ἀλλὰ λάθος ἡ …στιγμή!!!
Εἶναι πράγματι πολὺ καλὸς δείκτης ἡ συμπεριφορὰ τῶν ἄλλων πρὸς ἐμᾶς. Ὅμως γιὰ νὰ φθάσουμε στὸ νὰ ἐκληλώνουν οἱ ἄλλοι συμπεριφορὲς κάθε εἴδους ἀπέναντί μας, κάποιος τοὺς ἔδωσε τὸ …δικαίωμα. Καὶ αὐτὸς εἴμαστε μόνον ἐμεῖς…

Η Νορβηγία αποχαιρετά για πάντα το Ραδιόφωνο FM

Το μέσο που αγάπησαν πολλές γενιές ακροατών θα περάσει σύντομα σε μια νέα, πλήρως ψηφιακή, εποχή.


Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, η Νορβηγία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διακόψει την χρήση της μπάντας των FM από το ραδιόφωνο, αντικαθιστώντας την με το ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB [Digital Audio Broadcasting].

Το DAΒ χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος ήδη από το 1995 στη χώρα, λειτουργώντας όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με τους συμβατικούς αναλογικούς πομπούς που αξιοποιούν το φάσμα των FM. Όμως το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας θεωρεί ότι ήρθε πλέον η ώρα για να αποσυρθεί το παλιό αναλογικό σύστημα, που γαλούχησε γενιές και γενιές ακροατών.
Η αλλαγή αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από αύριο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αρκετοί Νορβηγοί πάντως εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους με τη σχετική απόφαση, ενώ οι ραδιοφωνικοί δέκτες που δεν υποστηρίζουν το DAB θα καταστούν πρακτικά άχρηστοι.

ΧΩΡΙΣ ΡΑΣΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ



Βλέπεις ένα δένδρο. Πώς θα το πεις; Δένδρο. Αφού, όμως, έχεις αποφασίσει, έχει αποφασιστεί να το λέμε δένδρο. Παίζει μπάλα η γλώσσα. Εάν δεν έχεις γλώσσα, κύριε
μαλάκα, το δένδρο θα το έλεγες π.χ. Ντοπ. Ίσως Ντουπ. Βοπ, Βγοπ, μπουμ, μπομ.


Πώς μπορείς να συνεννοηθείς με τον άλλον χωρίς γλώσσα; Μόνο με κτυπήματα «κωδικά» στο στήθος. Με κινήσεις των χεριών, του σώματος. Όπως οι πρωτόγονοι, όταν ο άνθρωπος
ακόμα ζούσε σε σπηλιές βράχων, σε κουφάλες δένδρων.


Έφτιαξες γλώσσα. Δεν φθάνει! Χρειάζεσαι και ονοματολογία. Το δένδρο το είπες δένδρο, όμως δεν καθάρισες. Ποιο δένδρο; Η συκιά, η μηλιά, η φλαμουριά, η κερασιά, η νερατζιά. Αν δεν έχεις όνομα για κάθε δένδρο, για κάθε τι, τότε με τη βοήθεια της γλώσσας θα το περιγράψεις, δεν θα το ονοματίσεις. Είναι υψηλό, έχει χοντρό κορμό, μικρά, μεγάλα κλαδιά, φύλλα λεπτά, χρώματος τάδε.

Σεξ, έρωτας ή χρήμα; Πώς διαλέγουμε ερωτικό σύντροφο

Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας, το σεξ και η οικονομική ασφάλεια στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου; Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Σεξ, έρωτας ή χρήμα; Πώς διαλέγουμε ερωτικό σύντροφο Αντίθετα από ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε, η ασφάλεια και όχι η… ‘’καψούρα’’, μας οδηγεί στο να επιλέξουμε το ταίρι μας. Και αυτό δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά συνέβαινε ανέκαθεν, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί, λοιπόν, να «βγάζουμε τα μάτια μας», ζώντας στιγμές πάθους με άτομα που έχουμε ερωτευθεί, αδιαφορώντας για την ηλικία, το πορτοφόλι τους και τις συνήθειές τους, αλλά όταν πρόκειται για γάμο και συγκατοίκηση, ο κλήρος πέφτει σε όποιον μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια.
Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 5.000 ζευγάρια, τη χρονική περίοδο 2011-2016, ηλικίας από 25 έως 65 ετών, αντιπροσωπευτικού κοινωνικού δείγματος, έδειξε του λόγου το αληθές.
Οι βασικές ερωτήσεις ήταν πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας, το σεξ και η οικονομική ασφάλεια στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου.
Μόνο το 18% (δύο στους δέκα) θεωρεί σημαντική παράμετρο στη σχέση τον έρωτα.
«Άρα, να μην αναρωτιόμαστε γιατί στα εν οίκω μας τα πράγματα δεν πάνε καλά», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
«Οι σχέσεις ασφαλείας με ενταφιασμένη την επιθυμία και την τρέλα του έρωτα δεν είναι η σωστή συνταγή για σεξουαλική ζωή».
Σύμφωνα με τον Έλληνα ειδικό, το σεξ αρχικά, ο έρωτας αργότερα στα χρόνια του πολιτισμού και η κοινωνική οργάνωση ήταν οι τρεις πυλώνες επιβίωσης, με βάση την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, και όχι τη μυθολογική αλήθεια της θεϊκής φύσης του ανθρώπου.
Ο ανταγωνισμός των ιδίων φύλων, άνδρες με άνδρες και γυναίκες με γυναίκες, για την προσέγγιση του άλλου φύλου, είναι ο ένας βασικός μηχανισμός επιβίωσης. Ενώ ο δεύτερος σημαντικός για την εξέλιξη είναι με ποιους συντρόφους θα ταιριάξουμε για συντροφιά και αναπαραγωγή.
Στον πρώτο μηχανισμό, που είναι πιο πρωτόγονος, τα ένστικτα είναι κυρίαρχα. Δείτε τα αρσενικά ζώα, αλλά και ανθρώπους, πόσο εχθρικά είναι στη μάχη για την κυριαρχία.

Πανσέληνος στον Καρκίνο* Μια Γέννα κι Ένας Έρωτας Είναι Εδώ*





10. 1. 2017




Ο Άνθρωπος Ένα Μόνο Πράγμα Θέλει: ΑΓΑΠΗ*


Πανσέληνος στον Καρκίνο*


Στην 22η Μοίρα*


Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 

στις 13:35 μμ.


*


Μέσα σ' ένα Σύμπαν που Αλλάζει συνέχεια


ποιό είναι το Σπίτι σου;


Που θέλεις να μείνεις;


Ποιός είναι η Οικογένεια σου;


Ποιος σε Αγκαλιάζει;


Ποιον Αγκαλιάζεις;


*


Τι από το Παλιό θα κρατήσω;


Ο Καρκίνος είναι οι Ρίζες*


Είναι το Γενετικό μου Υλικό*


Είναι η Μήτρα που με Γέννησε*


Κυριολεκτικά και Μεταφορικά*


Ποια Μήτρα σε Γέννησε;


Από που Έρχεσαι;


Θυμάσαι από που ήρθες;


Τι κρατάς από το Παλιό


τώρα που όλα γύρω σου


ήδη έχουν αλλάξει


και τίποτα


δεν θυμίζει το Παρελθόν;

«Εγκλωβισμένος» 40-άρης μόνος ψάχνει…

Ρόδα hamster

Πώς λέμε … «τη λάθος Στιγμή, στο λάθος Σημείο»; Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον 40-άρη στην Ελλάδα. Βρίσκεται καθηλωτικά τσιμεντομένος σε μια χώρα που πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, ελάχιστα έχει να του προσφέρει. Παλεύει με την καθημερινότητά του, της οποίας οι υποχρεώσεις - ως μεσήλιξ - είναι στο απόγειο τους, και κάπου εκεί η σκέψη του συναντάει το αδιέξοδο.

Αν, δηλαδή, έχει δουλειά και δεν είναι άνεργος, απολυμένος ή πτωχευμένος, ο εγκλωβισμός του, σ’ αυτόν τον άνευ προοπτικής και ελπίδας τόπο, είναι γιγαντιαίος. Διότι έχει μια σχετικά αξιοπρεπή εργασία, που απέκτησε μετά από εκτεταμένες σπουδές και εξαντλητική προϋπηρεσία, αλλά στο ισοζύγιο μεταξύ των απολαβών και των εξόδων του η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του δεύτερου.

Ναι μεν εργαζόμενος - σκληρά εργαζόμενος για την ακρίβεια - αλλά τα χρήματα που σπατάλησε στην παρακολούθηση μεταπτυχιακών και σεμιναρίων για να ισχυροποιήσει το βιογραφικό του και ο κόπος που κατέβαλλε για να επιβιώσει στον ιντριγκαδόρικο κόσμο του ιδιωτικού τομέα την τελευταία 20ετία, έχουν ελάχιστη ανταπόδοση. Έχει τα προς το ζην, αλλά δεν έχει ιδιαίτερες απολαύσεις.

Αυτή είναι η ανταμοιβή του; Όλα αυτά τα έκανε απλά για να πληρώνει super market, λογαριασμούς και εφορία; Να διασκεδάζει κατά το 1/3 απ’ ότι διασκέδαζε; Να πηγαίνει ολιγοήμερες και χαμηλού κόστους διακοπές για να ξεγελάει τον εαυτό του;

Φθόνος, ο αυτοφυής

Κατσίκες σε λιβάδι

Από όλα τα γνωστά αμαρτήματα ο Φθόνος είναι το αρχαιότερο και το πλέον δύσκολο να αντιμετωπισθεί, καθώς γεννιέται σχεδόν αντανακλαστικά μέσα μας.

Θεολογικά μέσω του φθόνου ο Πονηρός κατέληξε να καταπέσει εκ των ουρανών, καθώς ζήλεψε και ακόμη χειρότερα φθόνησε και μίσησε εμάς τους Ανθρώπους (αν και περίεργο το τι ακριβώς φθόνησε…).

Πάντως δε χρειάζεται κάποιος να είναι σώνει και καλά θρησκευόμενος για να έχει νιώσει κάπου εκεί στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος, στο κοινώς ονομαζόμενο διάφραγμα, την καυτερή ενόχληση που συνοδεύεται και από αύξηση σφυγμών για να ανακαλέσει πως είναι να φθονείς.

Για πολλά χρόνια πίστευα ότι στην Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό σαν κοινωνία, γιατί ομολογουμένως είμαστε φθονεροί επαρκώς και αυτό έχει διατυπωθεί θυμόσοφα με τη γνωστή ρήση περί της κατσίκας του γείτονα και τα γνωστά – μέχρι που διάβασα ένα εκπληκτικό γνωμικό από την Ισπανία του 1600 που έλεγε: «Είναι πολιτική πανουργία να επιτρέπεις στον εαυτό σου κάποιο μικρό αμάρτημα για αντιπερισπασμό στο δηλητήριο του φθόνου, δίνοντάς του κάτι να ροκανίζει!!!»
… και έτσι παρηγορήθηκα ότι τελικά το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.

Δόξα τω Θεώ, εμείς οι ζηλόφθονοι Έλληνες δεν έχουμε πετύχει μια ακόμη αρνητική πρωτιά!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα