Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ακεραιότητα ...



Οι μέρες που διανύουμε έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που με την σειρά τους κρύβουν μερικές προκλήσεις με απώτερο σκοπό.
Πλησιάζουμε στη Νέα Σελήνη στις 20 και ακολουθεί η Φθινοπωρινή Ισημερία στις 21, κάτι που σημαίνει νέα ξεκινήματα, καινούριες ευκαιρίες και υλοποίηση σχεδίων που εμφανίστηκαν σε σπερματικό επίπεδο στην Εαρινή Ισημερία του Μάρτη που πέρασε.


Οι προκλήσεις που ήδη εμφανίζονται μέσα μας και κατ`επέκταση γύρω μας, σκοπό τους έχουν να μας οδηγήσουν στα τελικά ξεκαθαρίσματα που είναι απολύτως αναγκαία πριν την έναρξη νέων καταστάσεων και συνθηκών.
Εκνευρισμοί, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις αλλά και χωρισμοί που αυτή την περίοδο εμφανίζονται μην αφήνοντας περιθώρια για άλλη αναβολή, μας οδηγούν ν`αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες μας χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Καμία χειραγώγηση δεν θα γίνει αποδεκτή απ`όπου κι αν προέρχεται και στην περίπτωση που σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουμε οπισθοχωρήσει προσπαθώντας να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα, τώρα θ`αντεπιτεθούμε με σφοδρότητα και σκληρότητα όπου απαιτείται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όλες οι δήθεν καταστάσεις που ανεχόμασταν μέχρι χτες, σήμερα γίνονται αφόρητες και δεν υπάρχει πλέον ούτε ίχνος υπομονής για αυτά και αυτούς που δεν αλλάζουν, που αρνούνται να δούν τον εαυτό τους και ν`αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, που αντιπαρατίθονται με ψέματα και αμύνονται με χειραγώγηση και ενοχικές προβολές.
Το ζητούμενο δεν είναι να βουλιάξουμε σε αντιπαλότητες προσπαθώντας να επιβληθούμε και να πείσουμε για την εγκυρότητα της δικής μας άποψης. Το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσουμε τις προθέσεις μας και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που μας καλεί η Ψυχή μας, μένοντας μακριά από κάθε συνθήκη που πλέον δεν μας ταιριάζει πουθενά, ν`απομακρυνθούμε οριστικά και αμετάκλητα από κάθε ασυμβατότητα, κυριολεκτικά αλλά και συμβολικά. Το ζητούμενο είναι να πούμε επιτέλους την Αλήθεια στον εαυτό μας, αδιαφορώντας για όσα θα γκρεμιστούν και για το πού θα πέσουν τα κομμάτια τους.

Η νυχτερίδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Παραμύθι: Γιατί η Νυχτερίδα δεν έχει Φίλους;

Κάποτε είχε ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στα πουλιά και στα ζώα. 

Στην αρχή η νυχτερίδα ήταν με το μέρος των πουλιών. 

Στην πρώτη μεγάλη μάχη όμως τα πουλιά νικήθηκαν κι η νυχτερίδα, βλέποντας την τροπή του πολέμου, έφυγε κρυφά και πήγε στο στρατόπεδο των ζώων που γιόρταζαν τη νίκη τους. 

Κάποια στιγμή ένα ζώο την είδε. 

— Ε! της λέει, εσύ δεν πολεμούσες εναντίον μας πριν από λίγη ώρα; 

— Μπα, αστειεύεσαι! έκανε η νυχτερίδα. 

Εγώ ανήκω στα ζώα, όχι στα πουλιά. Δεν βλέπεις τα αυτιά μου και τα πόδια μου; 

Και πρόσεξε λίγο τα μυτερά μου δόντια, έχεις δει πουλί με τέτοια δόντια; 

Το ζώο παραδέχτηκε ότι μάλλον έκανε λάθος και έτσι άφησαν τη νυχτερίδα να μείνει μαζί τους. 

Μετά από λίγο καιρό όμως ο πόλεμος ξαναφούντωσε και, αυτή τη φορά, νικούσαν κατά κράτος τα πουλιά. 

Μόλις είδε ότι η κατάσταση είχε αλλάξει, η νυχτερίδα τρύπωσε κάπου όσο κρατούσε η μάχη και, μόλις τέλειωσε με τη νίκη των πουλιών, χώθηκε ανάμεσά τους και τραγουδούσε κι αυτή νικητήρια τραγούδια. Κάποια πουλιά όμως την πρόσεξαν. 

Η βατραχίνα και το αγόρι


Πριν από πολλά χρόνια, πριν τα χλωμά πρόσωπα έρθουν στη γη μας, ζούσε σε ένα χωριό μια οικογένεια με το μωρό της. Ήταν ένα χαριτωμένο, γερό, χαρούμενο μωρό με κατάμαυρα μάτια. Κάποιο απόγευμα η μητέρα του άφησε στην άκρη το κέντημα που έφτιαχνε, έριξε μια ματιά στο μωρό της που κοιμόταν ήσυχο δίπλα της, πήρε το δίκοπο τσεκούρι της και πετάχτηκε να κόψει μερικές λυγαριές, γιατί σε λίγο θα γύριζε ο άντρας της από το κυνήγι και ήθελε να έχει ζεστή τη σκηνή.

Δυνατή καθώς ήταν της πήρε πολύ λίγο μέχρι να βρεθεί στη γειτονική ρεματιά, να κόψει τα κλαδιά, να τα δέσει σε δεμάτι και να γυρίσει πίσω στη σκηνή της. Αλλά στα λίγα αυτά λεπτά το κακό είχε γίνει: μπαίνοντας στη σκηνή είδε ότι το μωρό της έλειπε. Έβαλε τις φωνές, μαζεύτηκαν οι χωριανοί και άρχισαν όλοι να ψάχνουν μέχρι που το σκοτάδι έγινε τόσο πυκνό και δεν έβλεπαν τίποτα πια. Κανένα αποτέλεσμα και κανένα ίχνος του παιδιού, ακόμα και για τους πιο έμπειρους ανιχνευτές της φυλής. Το ψάξιμο συνεχίστηκε και την άλλη μέρα και για αρκετές ακόμα μέρες, αλλά χωρίς να βρεθεί κάποιο ίχνος του παιδιού. Κάποτε η φυλή σταμάτησε πια να ψάχνει, εκτός από τη μητέρα και τον πατέρα, που κάθε βράδυ αναζητούσαν στη ρεματιά και στην κοντινή λίμνη το χαμένο αγοράκι τους. Από καιρό σε καιρό ακουγόταν το μοιρολόι της μάνας και οι αναστεναγμοί του πατέρα.

Πέρασαν οι μήνες, άρχισε να χειμωνιάζει, η φυλή μάζεψε τις σκηνές και τα υπάρχοντά της και πήρε τον δρόμο για ζεστότερο μέρος για να ξεχειμωνιάσει. Μαζί αποχαιρέτησε και την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρει το χαμένο μωρό.

Πέρασαν πέντε-έξι χρόνια. Η φυλή περιπλανήθηκε σε πολλά μέρη. Κάποτε συνέπεσε να ξαναρθεί στο ίδιο μέρος που κάποτε είχε χαθεί το παιδί. Για τους γονείς του χαμένου παιδιού ήταν σαν να μην είχε περάσει καθόλου ο χρόνος. Ξαναγύρισαν τα παλιά γνωστά σημεία με πίκρα στην καρδιά, με κλάμα, αναστεναγμούς και λυπητερά τραγούδια.

Χρειάζονται ως και δέκα χρόνια για να καθαρίσει ο Σαρωνικός

Picture
​​Οι καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης που προκλήθηκε στο οικοσύστημα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγια Ζώνη στην Σαλαμίνα είναι τεράστιες και θα χρειαστούν από πέντε μέχρι δέκα χρόνια για να καθαρίσουν πλήρως τα μολυσμένα ύδατα στον Σαρωνικό.
​Οι Περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια οικολογική ζημιά ενώ επισημαίνουν ότι υπήρχε ολιγωρία από την πλευρά των αρχών, καθώς το λιμενικό διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άμεση αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Ο περιβαλλοντολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος τονίζει πως προκλήθηκε μια χρόνια ρύπανση σε κατοικημένες παράκτιες περιοχές, η οποία θα είχε αποφευχθεί αν από τις πρώτες ώρες είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί. Ακόμα και να καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα το οικοσύστημα δεν επανέρχεται αμέσως.

Όπως αναφέρει, «η οικολογική ζημιά στη θάλασσα και το οικοσύστημα είναι πολύ σημαντική. Χρειάζονται περίπου πέντε με δέκα χρόνια για να την καταπολεμήσει η φύση και να εξαφανιστούν οι συνέπειες. Για περίπου πέντε χρόνια θα υπάρχει διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο χρόνος βεβαία εξαρτάται πολύ από το τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Αν ρίξουν χημικά στην θάλασσα για να κατακαθίσει το πετρέλαιο στο βυθό όπως συνηθιζόταν παλιότερα τουλάχιστον, τότε το πετρέλαιο δεν θα φαίνεται στην επιφάνεια, δεν θα βγαίνει στις ακτές αλλά θα κάθεται και θα καταστρέψει ολοσχερώς το οικοσύστημα.

Αφροδίτη σε Σύνοδο με Βόρειο Δεσμό* Οι Σχέσεις σου σε Σώζουν*









 14. 9. 2017



Σήμερα*


Η Αφροδίτη συναντά


τον Βόρειο Δεσμό


στην 23η Μοίρα του Λέοντα


και το Σύμπαν


από χθες μέχρι αύριο


σου φέρνει Επαφές και Γνωριμίες


με Ανθρώπους


που θα σου φέρουν μακροπρόθεσμα


Χαρά, Έμπνευση,


Ομορφιά*




Θα συναντήσεις ανθρώπους


που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο


θα παίξουν έναν ρόλο στην Ζωή σου


ανακουφιστικό, βοηθητικό, θεραπευτικό,


έναν ρόλο Αγάπης και Απαλότητας*





Δώσε σημασία


στους Ανθρώπους και ιδιαίτερα στις Γυναίκες


που συναντάς τώρα*


Κάτι θα ξεκλειδώσουν μέσα σου


απαλά, ανάλαφρα, αρμονικά*

Τάο Τε Τσινγκ – Η Φιλοσοφία του Λάο Τσε

Στο Ταο Τε Τσινγκ, ο Λάο Τσε εξηγεί ότι τα όντα (ή φαινόμενα) που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το Ταό (δρόμος, τρόπος της συμπαντικής ζωτικής αρχής), συμπεριφέρονται με εντελώς φυσικό, μη-σκηνοθετημένο τρόπο.
Lao_Tzu
Ο στόχος της πνευματικής πρακτικής για το ανθρώπινο ον είναι, σύμφωνα με τον Λάο Τσε, η επίτευξη αυτού του καθαρού και φυσικό τρόπου συμπεριφοράς, όπως οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, ή όπως ανθίζει ένα λουλούδι.
Οι πλανήτες περιστρέφονται χωρίς έλεγχο, δύναμη ή προσπάθεια, ανταυτού, κινούνται αβίαστα και αυθόρμητα.
Μία τέτοια στάση επιτρέπει τη φυσική ροή της ζωής να εκτυλιχθεί ομαλά, χωρίς να ασκούμε συνεχώς έλεγχο – και δημιουργούμε τη λεγόμενη αντίσταση.
Παρακάτω είναι ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο Tao Te Ching, Το Βιβλίο του Λόγου και της Αρετής”.
Οι υπερβολικές τιμές στους ήρωες, 
Κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν αδύναμοι. 
Οι υπερβολικές τιμές στα πλούτη, 
Κάνει τους ανθρώπους να γίνονται κλέφτες. 
Μην επιδεικνύεις ό,τι ποθούν οι άνθρωποι, 
Και οι καρδιές τους δεν θα σκανδαλίζονται.
Ο Ουρανός κι η Γη είναι αιώνια. 
Γιατί είναι αιώνια; 
Επειδή υπάρχουν για τους άλλους. 
Έτσι, κι ο Σοφός 
Μένει πίσω, και γι’αυτό είναι μπροστά. 
Αποστασιοποιείται από τους ανθρώπους, 
Γι’αυτό και είναι ένα με αυτούς. 
Είναι τέλεια ολοκληρωμένος, 
Επειδή έχει παραμερίσει τον εγωισμό του.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες της αγάπης και νιώθουμε φτωχοί



Όσο περισσότερο υπολογίζουμε τη ζωή με βάση το χρήμα, τόσο λιγότερος χώρος μένει για την αγάπη.

Μπορεί να δει κανείς πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτό το θέμα, όταν κάθε μέρα διαβάζουμε στις εφημερίδες ή ακούμε από έναν γείτονα ότι διέρρηξαν το σπίτι κάποιου ή έκλεψαν το πορτοφόλι του. Η αιτία-ρίζα αυτού του εγκλήματος είναι το πάθος που έχουμε καλλιεργήσει για τα χρήματα και τα υλικά αγαθά - για τη διασκέδασή μας, τις διαφημίσεις, τον τρόπο ζωής μας. 

Αν θελήσουμε πράγματι να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, πρέπει να πάψουμε να μετράμε τους ανθρώπους με βάση το χρήμα και ν' αρχίσουμε να τους μετράμε με βάση την αγάπη. 

Αν μια γυναίκα έχει καταθέσεις ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα της. Αντί λοιπόν να ρωτάμε πόσα χρήματα έχει, θα 'πρεπε να ρωτάμε: "Πόσα δίνει;" Πόσο από τον χρόνο της δίνει στους άλλους; Πόση από την εργασία της είναι προς όφελος άλλων; Μόνο έτσι αρχίζουμε να μετράμε την αληθινή της αξία.

Όποιος αγαπά χωρίς δυσκολίες, όποιος μπορεί να γυρίσει την πλάτη του, αν χρειαστεί, στο προσωπικό του όφελος ή στην προσωπική ευχαρίστηση, είναι πλούσιος σε αγάπη, είναι ένας αληθινός κροίσος σε τρυφερότητα.

Πως σας ξέφυγε η είδηση; Το καινοτόμο φάρμακο κατά του καρκίνου αναστέλλεται!

Κι ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για το “θαυματουργό” φάρμακο της Novartis κατά του καρκίνου, στις ΗΠΑ αναστέλλεται η κυκλοφορία του μετά από θάνατο ασθενούς!

Περιέργως ούτε λέξη για την είδηση και συνεχίζουν να διαφημίζουν την εταιρεία και το φάρμακό της –μη δε των Ελληνικών Hoaxes εξαιρουμένων– ενώ η απόφαση ήδη χρονολογείται από αρχάς του τρέχοντος μηνός:
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έθεσε υπό αμφισβήτηση τις μελέτες θεραπείας με CAR-T της Cellectis μετά τον θάνατο ενός 78χρονου ασθενούς. Η απόφαση έρχεται μια εβδομάδα μετά την έγκριση από την FDA της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis της έγκρισης για τη χρήση της θεραπείας.
Μόλις μία εβδομάδα μετά την έγκριση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να χρησιμοποιήσει μια νέα θεραπεία καρκίνου γνωστή ως θεραπεία CAR-T, ο οργανισμός θέτει τώρα σε δοκιμασία πρόσθετες δοκιμές. Ο λόγος; Ο θάνατος του πρώτου ασθενούς που έκανε μ’ αυτό θεραπεία. (διαβάστε όλο το ρεπορτάζ)

Ο φυσικός χρόνος είναι ίδιος για όλους, αλλά το πώς τον βιώνουμε εξαρτάται εξολοκλήρου από εμάς (ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ)

Όταν ένας άντρας καθίσει παρέα με ένα χαριτωμένο κορίτσι για μία ώρα, θα του φανεί ότι έχει περάσει ένα λεπτό.
Όμως άσ’ τον να καθίσει πάνω σε μια καυτή λαμαρίνα για ένα λεπτό και θα του φανεί παραπάνω από μία ώρα.
Αυτή είναι η σχετικότητα.
Υπάρχει ο χρόνος που δείχνει το ρολόι και ο ψυχολογικός χρόνος. Αυτός ο τελευταίος είναι υποκειμενικός και εξαρτάται από κάθε άτομο· μάλλον θα ήταν η αντίληψή μας για τον φυσικό χρόνο, και δεν είναι μετρήσιμος.
Αυτοί που άρχισαν να μετράνε τον χρόνο ήταν οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι, οι οποίοι παρατηρούσαν το στερέωμα για να καθορίσουν μήνες και εποχές. Παρόλο που σήμερα διαθέτουμε μικροσυσκευές εκπληκτικά ακριβείς για να μετράμε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα, ο χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους, μια και ο εγκέφαλός μας είναι ο αληθινός υπεύθυνος για να τον ρυθμίζει.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποθηκεύει τα καινούρια γεγονότα που μας συγκινούν, ενώ παράλληλα φιλτράρει και αγνοεί αυτά που θεωρεί συνηθισμένα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος πάει πιο γρήγορα ή πιο αργά, ανάλογα με την κατάσταση που βιώνουμε.

"Οι ηλικιωμένοι ούτε αγαπούν ούτε μισούν σφοδρά.."



Για τον Αριστοτέλη οι ηλικίες είναι τρεις:  η νεανική η ώριμη και η γεροντική. Νωρίτερα, έχει περιγράψει τις ιδιότητες και την συμπεριφορά της νεανικής ηλικίας. Όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αναλύει και τον χαρακτήρα των ηλικιωμένων αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται στην ώριμη ηλικία

Μάλλον θα εκπλαγεί ο αναγνώστης διαβάζοντας τις ιδιότητες των γέρων, από την ευστοχία και την απομυθοποίηση της ηλικίας αυτής, όσο και την διαχρονικότητα των χαρακτήρων των ανθρώπων, ασχέτως εάν έχουν περάσει κάποιες χιλιάδες χρόνια από τότε. Ας πάμε να τον απολαύσουμε. 

 "Οι ηλικιωμένοι, από την άλλη, αυτοί δηλαδή που έχουν περάσει την ηλικία της ωριμότητας, έχουν τα περισσότερα σχεδόν από τα επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα τους αντίθετα με τα επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα των νέων.

 Καθώς, πράγματι, έχουν ζήσει πολλά χρόνια, καθώς ―επομένως― έχουν πέσει περισσότερες φορές θύματα απάτης και έχουν σφάλει περισσότερες φορές, τέλος καθώς τα περισσότερα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, όχι μόνο δεν βεβαιώνουν οτιδήποτε με σιγουριά, αλλά και ό,τι βεβαιώνουν, το βεβαιώνουν με πολύ λιγότερη από την απαιτούμενη σιγουριά. Και πάντοτε «νομίζουν», ποτέ δεν «ξέρουν», και σε περίπτωση αμφιβολιών προσθέτουν πάντοτε ένα «ίσως» ή ένα «μπορεί»:οι εκφράσεις τους είναι πάντοτε αυτού του τύπου και για τίποτε δεν εκφράζονται δίχως επιφυλάξεις

Τους διακρίνει, επίσης, μια «κακοήθεια» ― γιατί είναι, βέβαια, «κακοήθεια» να δίνεις σε όλα τη χειρότερη ερμηνεία. Λόγω της δυσπιστίας που τους διακρίνει είναι και καχύποπτοι ― δύσπιστοι, βέβαια, είναι λόγω της πείρας που απέκτησαν. Για τους λόγους αυτούς ούτε αγαπούν ούτε μισούν σφοδρά, αλλά ―ακολουθώντας τη συμβουλή του Βίαντα― αγαπούν σαν να πρόκειται κάποια στιγμή στο μέλλον να μισήσουν και μισούν σαν να πρόκειται κάποια στιγμή στο μέλλον να αγαπήσουν.  

Είναι επίσης μικρόψυχοι, γιατί η ζωή τους έχει ταπεινώσει: δεν ζητούν για τον εαυτό τους τίποτε το μεγάλο, τίποτε το έξω από τα συνήθη, παρά μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για τη ζωή. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα