Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τι σημαίνει πολυτέλεια;



Πολυτέλεια πιθανόν είναι η δυνατότητα να απολαμβάνει κανείς όσα επιθυμεί. Αρκεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την επιλογή εκείνων που επιθυμεί… Ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Paurav Shukla, σχετικά με τις τελευταίες απόπειρες ορισμού της πολυτέλειας.
«Η πολυτέλεια είναι μια νοητική κατάσταση. Είναι το πώς διάγεις τη ζωή σου και πώς εκπληρώνεις τις επιθυμίες των άλλων αλλά και τις δικές σου».
Η άποψή μου επικεντρώνεται στο θέμα της πολυτέλειας μέσα από την οπτική του εαυτού αλλά και των άλλων. Ένας άνθρωπος δεν επιλέγει αποκλειστικά  για τον εαυτό του να καταναλώσει πολυτελή προϊόντα αλλά πρόκειται περισσότερο για μια συμπεριφορά με κοινωνικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα, γιατί κάποιος φοράει το καλό του κοστούμι (ή φόρεμα) όταν πρόκειται να πάει σε μια σημαντική συνάντηση ή σε μια συνέντευξη; Γιατί βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα φορέσουμε  κάποιο φθηνό άρωμα όταν πρόκειται να πάμε σε ένα ραντεβού; Όταν μιλάμε για πολυτέλεια, βλέπουμε ότι το κομμάτι της προσωπικής απόλαυσης είναι συνυφασμένο με κοινωνικά κίνητρα.
Ωστόσο, οι ερωτήσεις που μου έκαναν στο luxury society με έκαναν πραγματικά να σκεφτώ τον ορισμό της πολυτέλειας.
Η έννοια της πολυτέλειας είναι παρούσα από την αρχή του πολιτισμού σε διάφορες μορφές. Ο ρόλος της ήταν τόσο σημαντικός στις αρχαίες δυτικές κι ανατολικές αυτοκρατορίες όσο και στις μοντέρνες κοινωνίες. Με τον ξεκάθαρο διαχωρισμό των κοινωνικών τάξεων στους προγενέστερους πολιτισμούς, η κατανάλωση πολυτελών αγαθών ήταν περιορισμένη στην ελίτ. Αυτό σημαίνει ότι η έννοια της πολυτέλειας ήταν ξεκάθαρη. Πολυτέλεια θεωρείτο οτιδήποτε μπορούσαν να έχουν μόνο οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί .

Η.Π.Α : Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του Zodiac;

Σχεδόν 50 χρόνια μετά τον πρώτο φόνο του ασύλληπτου κατά συρροή δολοφόνου που έγινε γνωστός ως Ζόντιακ, δύο εγκληματολόγοι που δουλεύουν για την αστυνομία του Λος Άντζελες, οι  Σαλ Λαμπαρμπέρα και Κεν Μέινς ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο της ταυτότητάς του.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά από το 1968 έως σήμερα που κάποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Ο «απρόσωπος δολοφόνος» έχει εξάψει τη φαντασία και την περιέργεια πολλών ειδικών και μη. Φυσικά σε αυτό παίζει ρόλο και η αμοιβή των  100,000 (εκατό χιλιάδων) δολαρίων που προσφέρεται σε όποιον καταφέρει να λύσει το μυστήριο .
Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν από το τελευταίο γράμμα του Ζόντιακ στις 29 Ιανουαρίου του 1974 πάρα πολλοί κάτοικοι της Καλιφόρνιας έφτασαν στο σημείο να καταδίδουν ακόμα και συγγενείς τους ως Ζόντιακ . Οι καταγγελίες αυτές κυμαίνονταν από πάρα πολύ σοβαρές και τεκμηριωμένες μέχρι και εξόφθαλμα χαλκευμένες.
Η δράση του Ζόντιακ
Ο Ζόντιακ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη νύχτα της 20ης Δεκεμβρίου 1968 στην πόλη Βαλέχο της Καλιφόρνια. Τα πρώτα του θύματα ήταν ο 17χρονος Ντέιβιντ Φάραντεϊ και η 16χρονη Μπέτι Λου Τζένσεν.
Οι δύο έφηβοι κάθονταν στο σταματημένο αυτοκίνητο τους μέσα σε ένα σκοτεινό δασάκι στη Λίμνη Herman της κωμόπολης Benicia στα περίχωρα του Βαλέχο, όταν ένα δεύτερο αυτοκίνητο εμφανίστηκε και από μέσα του βγήκε ένας άντρας ο οποίος τους πλησίασε και άνοιξε πυρ σκοτώνοντάς τους.
Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις επιθέσεις, για τις οποίες ο Ζόντιακ θα αναλάβει την ευθύνη  :
  • 4 Ιουλίου 1969 : Ο 19χρονος Μάικ Μαγκιού και η 22χρονη Νταρλίν Φέριν σε ερημικό χώρο στάθμευσης στην περιοχή Blue Rock Springs στο Βαλέχο
  • 27 Σεπτεμβρίου 1969 : Η 22χρονη Σεσίλια Σέπαρντ και ο 20χρονος Μπράιαν Χάρντελ στην Λίμνη Berryessa στην περιοχή Νάπα
  • 11 Οκτωβρίου 1969 : Ο 29χρονος Πολ Στάιν οδηγός ταξί στην περιοχή Presidio Heights στο Σαν Φραντσίσκο

Γκαρθία Χόφρε δε Λοαΐσα: Ο Δεύτερος Διάπλους του Ειρηνικού Ωκεανού


   Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1522, στο λιμάνι του Σανλούκαρ, καταπλέει ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο με το πλοίο Βικτόρια και τους δεκαεφτά άνδρες που είχαν επιβιώσει από το ταξίδι του Μαγγελάνου, έχοντας γίνει οι πρώτοι άνθρωποι της Ιστορίας που περιέπλευσαν την Γη. Παρά τις μεγάλες απώλειες αυτού του ταξιδιού, ο Μαγγελάνος, αν και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού, κατάφερε να ανακαλύψει το θαλάσσιο πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό (μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου) και να φτάσει στα Νησιά των Μπαχαρικών έχοντας γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος που διέπλευσε τον μεγαλύτερο ωκεανό της Γης. Μετά την αναφορά του Ελκάνο, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Κάρολος ο Πρώτος, έδωσε την εντολή να προετοιμαστεί η επόμενη αποστολή που θα ακολουθήσει τον θαλάσσιο δρόμο που ανακάλυψε ο Μαγγελάνος με σκοπό να δημιουργηθεί η πρώτη Ισπανική αποικία στα Νησιά των Μπαχαρικών, αγνοώντας τις ενστάσεις των Πορτογάλων καθώς τα νησιά βρίσκονταν στο δικό τους ημισφαίριο σύμφωνα με την Συνθήκη της Τορδεσίγιας. Επικεφαλής της αποστολής, ορίστηκε ο Διοικητής των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, Γκαρθία Χόφρε δε Λοαΐσα κυρίως ως προς την ίδρυση και την διοίκηση της αποικίας, καθώς εκείνος που στην ουσία είχε αναλάβει να οδηγήσει τα Ισπανικά πλοία στα νησιά, ήταν ο εμπειρότερος Ελκάνο. 

  Στις 24 Ιουλίου του 1525, ο Λοαΐσα με τον Ελκάνο, απέπλευσαν από το λιμάνι της Λα Κορούνια με εφτά πλοία και τετρακόσιους πενήντα άνδρες. Τα πλοία αυτά ήταν το Σάντα Μαρία δε λα Βικτόρια το οποίο διοικούσε ο ίδιος ο Λοαΐσα, το Σάνκτι Σπίριτους στο οποίο πλοίαρχος ήταν ο Ελκάνο, το Ανουνθιάδα, το Σαν Γαβριέλ, το Σάντα Μαρία δελ Παράλ, το Σαν Λέσμες και το Σαντιάγο. Αφού διέπλευσαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ιανουάριο του 1526 έφτασαν στις ακτές της Παταγονίας. Πλησιάζοντας προς τον Πορθμό του Μαγγελάνου, τα πλοία μπέρδεψαν την είσοδο του πορθμού με τον παραπλήσιο Ποταμό Γκαγιέγκος, ώστε τρία από αυτά να προσαράξουν καταφέρνοντας στην συνέχεια να επεμπλακούν χάρη της παλίρροιας. Όταν έφτασαν στην είσοδο του πορθμού, συνάντησαν μια σφοδρή καταιγίδα. Κατά την προσπάθεια τους να εισέλθουν, τα πλοία Ανουνθιάδα και Σάνκτι Σπίριτους ναυάγησαν ενώ το Σαν Γαβριέλ εγκατέλειψε την αποστολή. Ο Ελκάνο όμως, κατάφερε να σωθεί. Τα υπόλοιπα τέσσερα πλοία, εισίλθαν στον πορθμό, στις 24 Ιανουαρίου του 1526. Όταν βγήκαν στον Ειρηνικό, το πλοίο Σαν Λέσμες στο οποίο πλοίαρχος ήταν ο Φρανθίσκο δε Όθες, παρασύρθηκε νοτιότερα ώστε να παρατηρήσει το τέλος των ακτών της Γης του Πυρός, ανακαλύπτοντας ένα νοτιότερο θαλάσσιο πέρασμα (το Πέρασμα του Ντρέικ), χωρίς όμως να το επιβεβαιώσει διαπλέοντας το αφού άλλαξε την πορεία του και κατευθύνθηκε βόρεια για να βρει τα υπόλοιπα πλοία που είχαν καταφύγει στις ακτές της Χιλής για να επισκευάσουν τις ζημιές τους.

3 μηνύματα που ο Ανώτερος Εαυτός σας, σας στέλνει αυτή τη στιγμή


Ποιοι και τι είστε; Όταν μιλάτε για τον εαυτό σας, για ποιον μιλάτε πραγματικά; Τον εαυτό που αναγνωρίζει το μυαλό που ονειροπολεί και σκέφτεται όλη μέρα; Τον εαυτό που αναγνωρίζει το σώμα και συνδέεται με αυτό το σάρκινο όχημα;

Ζούμε τις ζωές μας ως σκεπτόμενα σώματα που ταξιδεύουν μέσα στον χώρο, και μερικές φορές δεν κάνουμε το βήμα να αναρωτηθούμε τι είναι πραγματικά το «Εγώ». Αντιδρούμε, μιλάμε, κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, όλα αυτά ως σώμα-μυαλό. Γινόμαστε τόσο άνετοι με το πώς είναι να είμαστε σώμα-μυαλό, που ξεχνάμε μια τρίτη πλευρά της ύπαρξής μας. Την ψυχή. Η ψυχή δεν είναι χωρισμένη από εσάς. Δεν είναι ένα αφηρημένο πράγμα που έχετε. Είναι αυτό που είστε. Αλλά στην κοινωνία μας είναι τόσο εύκολο να νιώθουμε αποκομμένοι από τον ΑΛΗΘΙΝΟ μας εαυτό (την ψυχή), που συχνά τον παρερμηνεύουμε και νομίζουμε πως είναι η φωνή του Θεού ή ένας Ανώτερος Εαυτός που υπάρχει σε κάποιο άλλο επίπεδο ύπαρξης.

Ο Ανώτερος Εαυτός σας είναι στην ουσία εσείς, κάτω από τον εγωιστικό εαυτό που συγχέει την ταυτότητά του με το μυαλό και το σώμα. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Ανώτερος Εαυτός είναι το κομμάτι από εσάς που υπάρχει μέσα στον αιθέρα και αυτό ίσως είναι αλήθεια, αλλά και η ψυχή δεν θα υπήρχε και αυτη μέσα στον αιθέρα εξίσου; Τελικά δεν είνα σωματική και οι περισσότερες υπάρχουν σε κάποιο επίπεδο της πραγματικότητας.

Αυτός ο Ανώτερος Εαυτός είναι ηθικά τέλειος, σοφός και σας καθοδηγεί μέσα από αυτό το ταξίδι όσο παριστάνετε τα ανθρώπινα πλάσματα για λιγάκι. Μας στέλνει συνεχώς σημάδια που θα μας δείξουν την κατεύθυνση της εξέλιξης, της αγάπης και της αλήθειας. Αυτά είναι σημάδια που έρχονται από Εσάς κάτω από το συνειδητό επίπεδο, για εσάς στο συνειδητό επίπεδο. 

Ακολουθούν 3 σημάδια που ο Ανώτερος Εαυτός σας, σας δίνει:

Θα αποδείξει με πύραυλο ότι η Γη είναι επίπεδη (vid)

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

Πετώντας με πύραυλο δικής του κατασκευής, ο κασκαντέρ Μάικ Χιουζ θα αποδείξει πως όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τη Γη είναι ψέματα.

Πετώντας με ταχύτητα 500 μιλίων την ώρα, ο Μάικ Χιουζ από την Καλιφόρνια θα αποδείξει ότι η Γη είναι επίπεδη. Photo: AP /  Mad Mike Hughes. Πηγή: Supplied
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ υπάρχουν στον κόσμο πολλά μυστήρια που παραμένουν ανεξήγητα παρ’ όλη την πρόοδο της επιστήμης. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η θερμοκρασία στην πλευρά της Σελήνης που είναι μονίμως στραμμένη προς εμάς είναι χαμηλότερη, σε αντίθεση με τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης όπου οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες.
Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη στηρίζεται κατά 99% σε υποθέσεις και κατά 1% στην πραγματικότητα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ηλεκτρισμός – φαινόμενο γνωστό από την αρχαιότητα. Αλλά ενώ σήμερα ολόκληρος ο τεχνολογικός πολιτισμός στηρίζεται πάνω του, αγνοούμε τι είναι ηλεκτρισμός, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο.

Μύθοι και θρύλοι των Αστερισμών του Ζωδιακού Κύκλου



Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Αυτή η κατάτμηση στηρίχθηκε στα σχήματα που δημιουργούσαν οι πιο φωτεινοί αστέρες, στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα (κυρίως), θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους.

 Οι αρχαιότεροι αστερισμοί ορίσθηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία και υιοθετήθηκαν από τους αρχαίους `Ελληνες, οι οποίοι τους εμπλούτισαν με τη μυθολογία τους, και μας παρέδωσαν σχεδόν όλους τους αστερισμούς που είναι ορατοί από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Οι δύσκολα ορατοί ή αόρατοι από την Ευρώπη νότιοι αστερισμοί, ορίσθηκαν από τους πρώτους Ευρωπαίους ναυτικούς που ταξίδεψαν στις νότιες θάλασσες, μετά την Αναγέννηση, γι' αυτό και έχουν ονόματα όχι μυθολογικά, αλλά πολλές φορές οργάνων ή εργαλείων του πλοίου, κρίσιμων κάποτε για την επιβίωσή τους, π.χ. Αντλία, Πυξίς. Σήμερα γίνονται επίσημα αποδεκτοί από τους αστρονόμους 88 αστερισμοί , μετά από απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU), με καλά καθορισμένα όρια.


ΚΡΙΟΣ 
Θεωρείται σαν ο αρχηγός ή ο πρώτος των αστερισμών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γύρω στο 1.500 π.Χ. το εαρινό ισημερινό σημείο (γνωστό και σαν σημείο γ), συνέπιπτε με την αρχή του αστερισμού του Κριού. Σήμερα λόγω της μετάπτωσης, που πρώτος ανακάλυψε ο Ίππαρχος, το σημείο αυτό βρίσκεται εντός του αστερισμού των Ιχθύων. Το σύμβολο του αστερισμού αποτελούν το κεφάλι και τα κέρατα του ζώου.  Ο μύθος λέει ότι στην Βοιωτία ζούσε ένας βασιλιάς, γνωστός με το όνομα Αθάμας, ο οποίος είχε δύο παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη. Όταν στην Βοιωτία έπεσε φοβερός λιμός, ο βασιλιάς ζήτησε χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Η μητριά τους αλλοίωσε το χρησμό και ανάγκασε τους αγγελιοφόρους να ανακοινώσουν στον Αθάμα ότι το βασίλειό του θα σωζόταν, εάν θυσίαζε στους θεούς τα δύο παιδιά του. Ακριβώς πριν από την θυσία η πραγματική μητέρα των δύο παιδιών, η θεότητα Νεφέλη (και κατά άλλους ο Ερμής ή οι θεοί), έστειλε ένα κριάρι για να τους σώσει. Το κριάρι είχε τρίχωμα από καθαρό χρυσό, μπορούσε να μιλάει, ακόμα και να πετάει. Καθώς το κριάρι μετέφερε τα δύο παιδιά προς Ανατολάς, προς την πόλη Κολχίδα, η Έλλη έπεσε στην θάλασσα και από τότε το μέρος αυτό ονομάζεται Ελλήσποντος. Όταν ο Φρίξος έφθασε στην Κολχίδα, πόλη ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας, θυσίασε το κριάρι στους θεούς και το χρυσόμαλλο δέρας το κρέμασε στον κήπο του θεού του πολέμου Άρη. Εκεί ένας τεράστιος δράκος ανέλαβε να φυλάσσει το πολύτιμο δέρμα. (Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το χάρισε στο βασιλιά της χώρας). 

ΤΑΥΡΟΣ 
Είναι ένας φαντασμαγορικός αστερισμός, με μεγάλη ποικιλία αστρονομικών αντικειμένων. Περιλαμβάνει τα πολύ γνωστά σμήνη αστέρων, τις Πλειάδες και τις Υάδες. Σε συνδυασμό με τον ερυθρό αστέρα Aldebaran (α-Ταύρου), που αντιστοιχεί στο ένα από τα δύο μάτια του Ταύρου, προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο για παρατήρηση. Ο Ταύρος συμβολίζει τον λευκό ταύρο που έστειλε ο Δίας για να απαγάγει την Ευρώπη, που έπαιζε με τις φίλες της, στις ακτές της Φοινίκης και να την μεταφέρει στην Κρήτη. Ο Ταύρος παρέμεινε στην συνέχεια στην Κρήτη όπου προκαλούσε μεγάλες καταστροφές. Ο Ηρακλής με τον έβδομο άθλο του κατάφερε να τον αιχμαλωτίσει και να τον μεταφέρει στις Μυκήνες. Ο Ευρυσθέας στην συνέχεια, τον προσέφερε στην Ήρα, η οποία τον ελευθέρωσε. Τον φοβερό αυτό ταύρο τελικά σκότωσε ο Θησέας. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο λευκός ταύρος δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Δία μεταμορφωμένο.

Μαραθώνας η νίκη των Αθηναίων επί των Δωριέων το 1000 π.Χ.


Κατά το πρώτο μισό της 2ης προχριστιανικής χιλιετίας, η Αττική ήταν διηρημένη σε αρκετές ανεξάρτητες κοινότητες. Η Αθήνα (ταυτιζόμενη ουσιαστικά με την Ακρόπολη) ήταν μία από τις ισχυρότερες κοινότητες, πιθανώς κυβερνημένη από Δαναούς ηγεμόνες.

Η κομβική θέση της στο μέσο σχεδόν της απόστασης από την Ερένεια έως το Σούνιο (ακραία σημεία της Αττικής προς τα βορειοδυτικά και τα νοτιοανατολικά αντιστοίχως), η σχετικά εύφορη γη που την περιέβαλε και η δυσπρόσβλητη θέση της Ακρόπολης, ήταν μερικές παράμετροι οι οποίες έδωσαν στην Αθήνα κάποιο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών της κοινοτήτων-κρατιδίων για την τελική επικράτηση στην Αττική, κυρίως έναντι της Ελευσίνας και της Παλλήνης.

Η Αθήνα ήταν η τελική νικήτρια στον ενδο-αττικό αγώνα. Φαίνεται πως κατά τον ύστερο 16ο αι. π.Χ., οι Δαναοί της Αθήνας ανατράπηκαν από μία δυναστεία Λαπιθών (μάλλον του μυθικού Εριχθόνιου), καταγόμενη από τη Θεσσαλία.

Η λαπιθική καταγωγή της είναι εμφανής από τη λίγο μεταγενέστερη διακυβέρνηση της Αθήνας από τους αναμφίβολα Λαπίθες ήρωες Αιγέα και Θησέα, ή ορθότερα τους βασιλείς-πολεμιστές που εκείνοι αντιπροσωπεύουν.

Η λαπιθική δυναστεία έφθασε στο απόγειο της κατά τη βασιλεία του μυθολογικού ήρωα Θησέα, μάλλον σε κάποιο απροσδιόριστο διάστημα του 14ου αι., όταν εκείνος (ή ορθότερα οι Αιγειίδες-Θησείδες βασιλείς που αντιπροσωπεύει) κατόρθωσε να ενώσει τα αττικά κρατίδια σε ένα ανακτορικό κράτος.

Ο αναφερόμενος Συνοικισμός της Αττικής, αν δεν είναι μυθικός, σήμανε την ουσιαστική ίδρυση του Αττικού/Αθηναϊκού κράτους και κατ’ επέκταση του αθηναϊκού στρατού. Εκτός από την ισχυρή Ελευσίνα, είναι άγνωστο αν στους αιώνες που ακολούθησαν, οι αττικές κοινότητες κατόρθωναν να ανακτούν την ανεξαρτησία τους από την Αθήνα για κάποια χρονικά διαστήματα.

Θεωρείται πιθανό ότι αυτό συνέβαινε κατά τα Τρωικά. Η απουσία των πόλεων της Αττικής εκτός της Αθήνας, από τον Κατάλογο Νηών των Αχαιών, της Ιλιάδας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή ίσως οφείλεται σε μεταγενέστερη αθηναϊκή παρέμβαση στο κείμενο του.

Ο αττικός στρατός του 14ου αι. π.Χ. ακολουθούσε τα πρώιμα μυκηναϊκά ανακτορικά πρότυπα οργάνωσης, εξοπλισμού και τακτικών. Τον 13ο αι., η μυκηναϊκή πολεμική τέχνη μεταβλήθηκε δραματικά, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των καιρών, αν και κάποια κράτη όπως η Πύλος, η Κνωσός και η Σαλαμίνα, μάλλον διατήρησαν τα πρωτομυκηναϊκά στρατιωτικά πρότυπα.

Δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν οι Μυκηναίοι της Αττικής ακολούθησαν τις υστερομυκηναϊκές στρατιωτικές καινοτομίες, όμως αυτό είναι το πιθανότερο. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι Αττικοί/Αθηναίοι διέθεταν πολεμικά άρματα λόγω της ανακτορικής οργάνωσης τους.

Οι Αττικοί συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο (περίπου μέσα 13ου αι.) υπό τον ήρωα Μενεσθέα.

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει δίπλα από τη Γη στις 17 Δεκεμβρίου | Βίντεο




















Οι διάφοροι συνωμοσιολόγοι προβλέπουν ότι έρχεται το τέλος του κόσμου τουλάχιστον μια φορά το μήνα, με τις «προβλέψεις» τους να αγγίζουν κάθε φορά τα όρια της λογικής.

Αυτή τη φορά πάντως, οι προβλέψεις για τις 17 Δεκεμβρίου «πατούν» πάνω σε ένα πραγματικό γεγονός καθώς τότε ο αστεροειδής «3200 Phaethon» θα περάσει κοντά σστη Γη.

To ρωσικό πανεπιστήμιο «Imanuel Kant» παρακολουθεί την τροχιά του εν λόγω αστεροειδή εδώ και περίπου μια δεκαετία και έχει ετοιμάσει ένα χρηστικό βίντεο.

Ένας δάσκαλος του Ζεν αποκαλύπτει τα σημάδια των τοξικών ανθρώπων και τους καλύτερους τρόπους για να τους αντιμετωπίσετε



Όλοι έχουμε κάποιο τοξικό άτομο στη ζωή μας. Είναι πολύ δύσκολο να τους αγνοήσουμε επειδή κάπως προσκολλούνται πάνω μας. Στους τοξικούς ανθρώπους αρέσει να εκμεταλλεύονται, να ελέγχουν και να κυριαρχούν και δεν νοιάζονται για κανέναν άλλον.

Ένας δάσκαλος του Ζεν, έχει κάποιες καλές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους άτομα, αλλά πρώτα ας καθορίσουμε αυτές τις 9 μεθόδους:

1) Μιλούν περισσότερο από ότι ακούνε
Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Δεν νοιάζονται αληθινά για το πώς τα πάτε. Αν σας ρωτήσουν πως είστε, το κάνουν επειδή θέλουν να τους ρωτήσετε κι εσείς το ίδιο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να μιλούν για τον εαυτό τους.

2) Δεν κάνουν ποτέ λάθος
Αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα κρίνουν τους άλλους, αλλά δεν βλέπουν ποτέ τα λάθη στον εαυτό τους. Δεν μπορούν να παραδεχθούν πως έκαναν λάθος και δεν απολογούνται ποτέ. Δεν θα αποδεχθούν καν την χρήσιμη κριτική κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείτε μαζί τους.

3) Το δράμα τους ακολουθεί παντού
Ίσως πουν πως δε θέλουν το δράμα, αλλά κάπως τους ακολουθεί παντού. Μπλέκονται σε καβγάδες (αν και δε θα παραδεχθούν πως έκαναν λάθος).

4) Εξαναγκάζουν τις σχέσεις
Δε θέλουν να είναι μόνοι τους και γι αυτό πάντα βρίσκουν κάποιον να δεσμευτούν. Γι αυτούς δεν έχει σημασία η σύνδεση ή η αληθινή αγάπη. Απλώς θέλουν κάποιον με το μέρος τους που πάντα θα τους στηρίζει.

5) Η εμπειρία τους είναι το πρότυπο με το οποίο θα πρέπει να γίνονται όλα
Δεν μπορούν να αποδεχθούν πως ο καθένας έχει τη δική του ζωή και διαφορετική οπτική γωνία. Για παράδειγμα, αν δεν τους αρέσουν η ταινίες τρόμου, δε θα αποδεχθούν πως σε εσάς αρέσουν. Θα σας κοροϊδέψουν ή θα πουν πως τέτοιες ταινίες είναι χάσιμο χρόνου. Με κάποιο τρόπο θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα που σας αρέσουν τέτοιες ταινίες.

Ο νους που δεν συγχωρεί είναι γεμάτος φόβο και δεν δίνει χώρο στην αγάπη



Η ίαση είναι απελευθέρωση από το παρελθόν. Όλων μας το παρελθόν περιλαμβάνει πόνο και κάποιο καταστροφικό συμβάν.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας και αυτός είναι να ασκήσετε τη συγχώρεση. Χωρίς τη συγχώρεση, δεν θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το ιστορικό σας. Αισθάνεστε κολλημένοι. Η ζωή σας δεν προχωράει, γιατί δεν έχετε προχωρήσει εσείς οι ίδιοι.

Το παρόν δεν μπορεί να σας ανακουφίσει γιατί δεν του έχετε επιτρέψει να έρθει. Το μέλλον σάς φαίνεται πως δεν αλλάζει, επειδή βλέπετε μόνο το παρελθόν σας. Στην πραγματικότητα, το παρελθόν έχει περάσει, αλλά όχι και στον νου σας. Γι' αυτό πονάτε ακόμα.

Μέχρι να συγχωρέσετε, θα συνεχίσετε να χαρίζετε το μέλλον σας στο παρελθόν. Η συγχώρεση, όμως, διδάσκει πως το ποιοι είστε δεν έχει τίποτα να κάνει με το τι συνέβη στο παρελθόν σας. Τα βιώματα που έχετε ζήσει δεν είναι η ταυτότητά σας. Μπορούν να σας επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι να σας καθορίσουν. Αυτό που κάνατε σε κάποιον ή αυτό που κάποιος έκανε σ' εσάς, δεν είναι το τέλος της ιστορίας σας. Όταν λέτε "Δεν είμαι μόνο το παρελθόν μου" και "Είμαι πρόθυμος να συγχωρήσω το παρελθόν μου", δημιουργείτε ένα καινούργιο μέλλον. Με τη συχώρεση ξεκινάει ένα καινούργιο κεφάλαιο.

Η συγχώρεση είναι απελευθέρωση από την ενοχή. Λέμε στον εαυτό μας "Αν το είχα κάνει διαφορετικά, τώρα θα ήμουν εντάξει". Όλοι μας, κάποια στιγμή, ευχηθήκαμε τα πράγματα να είχαν πάει διαφορετικά. Η ενοχή είναι ένα θλιβερό μάθημα, αλλά δεν είναι η λύση. Όταν επιμένετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας και να επιτίθεστε στους άλλους, τίποτα δεν θα αλλάξει. Η συγχώρεση δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορεί να αλλάξει το νόημα που του προσδίδετε. 

Να ζεις, να αγαπάς και να μην ξεχνάς να μαθαίνεις

Με κάθε νέο δίδαγμα αποκτάμε και νέο μέσο θεραπείας κατά των δεινών και του χρόνου, έχει πει ο Πλάτων. Η διαρκής εκπαίδευση, ή για την ακρίβεια η διαρκής εκγύμναση του μυαλού, είναι το μέσο για τη διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής ακόμα υγείας.


Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο προνόμιο – ή υποχρέωση κατά άλλους – των παιδιών και των ανηλίκων. Η εκπαίδευση έχει στενή σχέση με τη μάθηση. Η μάθηση είναι ένα σύνθετο εσωτερικό βιολογικό και πνευματικό φαινόμενο που έχει μελετηθεί από διάφορους κλάδους της επιστήμης όπως ψυχολογία, παιδαγωγική, φυσιολογία, ιατρική, βιολογία και άλλοι. Επηρεάζει, λοιπόν, σε πολλά επίπεδα τον άνθρωπο και τον οργανισμό του. Κρατάει σε ακμαία κατάσταση το νευρικό και νευρολογικό του σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, την αντίληψη των φαινομένων και των εννοιών που συναντάμε γύρω μας, μας βοηθά στην ικανότητα να επεξεργαζόμαστε καλύτερα και επιλύουμε προβλήματα πάσης φύσεως που παρουσιάζονται στη ζωή μας.
Είναι γνωστό πως νευρολόγοι συνιστούν στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες που εκφυλίζουν τα νεύρα και τον εγκέφαλο, να ασκούνται καθημερινά με διάβασμα, σταυρόλεξα και ασκήσεις μνήμης.
Ενδεικτικές είναι διεθνείς επιστημονικές έρευνες οι οποίες αποφαίνονται ότι το διάβασμα βιβλίων αυξάνει τα νοητικά κύτταρα κι ότι η συστηματική επίλυση σταυρολέξων μειώνει κατά 47% την πιθανότητα άνοιας.

5 βήματα για να σώσεις τη σχέση σου.

Τον πρώτο καιρό της σχέσης σας τηλεφωνιόσασταν συνεχώς, μιλούσατε για ώρες, ακόμα κι όλη τη νύχτα. Τώρα έχει περάσει ο καιρός και δεν  νιώθεις πλέον πεταλούδες στο στομάχι. Η σπίθα έχει σβήσει. Εξακολουθείτε να νιώθετε αγάπη ο ένας για τον άλλον, αλλά  έχει χαθεί εκείνη η μαγεία.
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αρχίζεις να νιώθεις λύπη, ανησυχία και να ψάχνεσαι. Η αγωνία σου μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος τακτικές που μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση σας.
Τι να κάνεις για να σώσεις τη σχέση σου;
  1. Χαλάρωσε λίγο.
Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις εξαντλήσει τον εαυτό σου μέσα στη σχέση σας, μπορεί να οφείλεται στο ότι έχεις ως μόνο στόχο να δώσεις τα πάντα μέσα στη σχέση και εξαντλείσαι από ενέργεια. Δεν μπορείς να πιέζεις τα πράγματα, ούτε η σχέση σας είναι το μόνο πράγμα στη ζωή σου. Αφιέρωσε χρόνο στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σου και δώσε στον σύντροφό σου το χώρο που χρειάζεται.
  1. Σταμάτα (ή μην αρχίζεις) να παίζεις παιχνίδια.
Μήπως παίζεις παιχνίδια για να κερδίσεις την αγάπη του συντρόφου σου και να ξανανάψεις τη σπίθα; Μην το κάνεις. Εάν σκόπιμα αγνοείς τον σύντροφό σου ή τον προκαλείς να ζηλέψει, παίζεις εγωιστικά παιχνίδια. Και ενώ αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη προσοχή από τον σύντροφό σου για λίγο, δεν θα έχει μακροχρόνια καλή επίδραση στη σχέση σας γιατί ο σύντροφός σου θα κουραστεί και θα χάσει τελικά το ενδιαφέρον του.

ΑΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ


Λένε το πιο δύσκολο στη ζωή δεν είναι να αγαπήσεις μα να αγαπηθείς.
Έτσι λένε κι έχουν δίκιο. Σπάνια συγχρονίζονται οι αγάπες.
Όταν συμβαίνει είναι ξεχωριστό, μοναδικό κι υπέροχο.
Μα τόσο σπάνιο. Αλλιώς θα κοιτούσαμε τριγύρω
και θα διαπιστώναμε ότι κατοικούμε σ’ έναν πλανήτη που θα βούλιαζε από ευτυχία κι αγάπη.
Έναν τόπο ειρηνικό και όμορφο. Χωρίς κακία, χωρίς έχθρες, ζήλιες και φθόνο.
Το ξέρετε καλά πως δεν είναι έτσι.
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος μοναξιά, ερημιά κι απογοήτευση. Κυρίως γεμάτος απόρριψη.
Γι αυτό ακριβώς εμείς, οι τυχαίοι ποιητάδες, έχουμε απήχηση και μας διαβάζει ο κόσμος. Διαφορετικά κανείς δεν θα μας είχε ανάγκη.

Μα δεν ήθελα να γράψω αυτό. Αυτά τα βλέπετε κάθε μέρα στη ζωή σας.
Ήθελα να γράψω για το ξεπέρασμα. Το μετά. Ναι αυτό.
Γιατί όλη η ένταση του δοσίματος μένει μέσα μας όταν μας απορρίπτουν. Όλες οι θυσίες κι οι υποχωρήσεις που κάναμε επιστρέφουν με δύναμη και μας μαστιγώνουν. εκείνα τα αναρίθμητα κι αναπάντητα “γιατί” μας στοιχειώνουν.
Μην ρωτάς “γιατί”. Γιατί έτσι.
Ούτε ο πρώτος είσαι, ούτε ο τελευταίος που την πάτησε.
Είναι δύσκολο, το ξέρω, να δεχθείς πως το πολυτιμότερο που είχες κι έδωσες το πέταξαν στα σκουπίδια.
Είναι βουνό ολόκληρο και Γολγοθάς και πόνος τούτο το βουβό το δάκρυ, που μοιάζει με θάλασσα φουσκωμένη παρά με δάκρυ ανθρώπου. Και νιώθεις στεγνός και άδειος. Ένας ζωντανός – νεκρός, ξερός μέσα σου.

Η ανιδιοτελής πράξη ενός ανθρώπου του άλλαξε τη ζωή

Ένας άστεγος έδωσε σε μια κοπέλα τα τελευταία του 20 δολάρια κι εκείνη ως αντίδωρο συγκέντρωσε για χάρη του 130.000 δολάρια.

Η Κέιτ Μακλούρ με τον άστεγο που της έδωσε τα τελευταία του χρήματα. Photo: GoFundMe. Πηγή: Supplied
ΕΝΑΣ άστεγος, ο Τζόνι Μπόμπετ ο Νεώτερος (Johnny Bobbitt Jr), έδωσε σε μια κοπέλα τα τελευταία 20 δολάρια που είχε, όταν το αυτοκίνητό της έμεινε στο δρόμο από βενζίνη. Και η Κέιτ Μακλούρ (Kate McClure) του τα επέστρεψε στο πολλαπλάσιο.
Το αυτοκίνητο της 27χρονης κοπέλας έμεινε από βενζίνη σε έναν αυτοκινητόδρομο της Φιλαδέλφειας τον περασμένο μήνα, όταν ένας άστεγος έσπευσε να τη βοηθήσει, προσφερόμενος να περπατήσει μερικά τετράγωνα πιο κάτω, όπου υπήρχε βενζινάδικο, να χρησιμοποιήσει τα λίγα χρήματα που είχε για ν’ αγοράσει βενζίνη και να επιστρέψει για να τη βάλει στο αυτοκίνητό της.
Έτσι και έκανε. Η κοπέλα όμως όχι μόνο δεν τον ξέχασε, αλλά συγκέντρωσε για χάρη του 130.000 δολάρια!

Η τρομακτική ιστορία των δολοφονιών του Hinterkaifeck, του πιο διάσημου ανεπίλυτου εγκλήματος της Γερμανίας


Ένα μνημείο για τα θύματα των δολοφονιών - πηγή

Το αγρόκτημα Hinterkaifeck ήταν ένα μοναχικό μέρος. Βρισκόταν κοντά στο δάσος έξω από τη βαυαρική πόλη Gröbern, περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Μόναχο και μισό μίλι από την πόλη Kaifeck. Εκεί ζούσε η 35χρονη Viktoria Gabriel και τα δύο παιδιά της, η 7χρονη Cäzilia και ο 2χρονος Josef, καθώς και οι ηλικιωμένοι γονείς της, Andreas και Cäzilia Gruber.

Η οικογένεια ήταν γνωστό ότι ήταν δεμένη. Την Πρωταπριλιά του 1922, οι γείτονες ανησύχησαν, όταν η μικρή Cäzilia δεν πήγε στο σχολείο και ολόκληρη η οικογένεια δεν εμφανίστηκε στην εκκλησία όπου η Viktoria ήταν μέλος της χορωδίας. Η Cäzilia δεν πήγε στο σχολείο ούτε στις 3 Απριλίου, και μέχρι τότε, το ταχυδρομείο για την οικογένεια είχε αρχίσει να συσσωρεύεται στο τοπικό ταχυδρομείο. Στις 4 Απριλίου, οι γείτονες της οικογένειας αποφάσισαν να ερευνήσουν το θέμα. Ο Lorenz Schlittenbauer, ένας αγρότης που ζούσε κοντά τους, ηγούνταν τη ομάδας αναζήτησης.

Αυτό που ανακάλυψαν τους στοίχειωσε όσο ζούσαν...


Η ομάδα αναζήτησης βρήκε στον αχυρώνα τέσσερα άγρια κακοποιημένα σώματα καλυμμένα με σανό. Μέσα στο σπίτι, ανακάλυψαν τα σώματα του 2χρονου Josef και της υπηρέτριας, Maria Baumgartner. Ήταν η πρώτη μέρα της Baumgartner στη δουλειά -η προηγούμενη κοπέλα είχε εγκαταλείψει τη θέση της επειδή πίστευε ότι το σπίτι και το αγρόκτημα ήταν στοιχειωμένα.

Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τα εγκλήματα, αν και κανείς δεν έχει κριθεί ποτέ ένοχος. Οι δολοφονίες του Hinterkaifeck παραμένουν ένα από τα πιο μυστηριώδη και ανεπίλυτα εγκλήματα της Γερμανίας.

Ο λόγος που έλκεστε από κάποιον δεν είναι αυτός που νομίζετε




Βλέπετε μια γυναίκα ή έναν άντρα να διασχίζει ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο και νιώθετε κάτι σαν μια δίνη από ανεξέλεγκτη ενέργεια να σας τραβάει προς αυτόν/ή. Συναντήσατε την “αδελφή ψυχή σας” και το νιώθετε στα σπλάχνα σας- όλα τα όργανα του σώματος και το μυαλό εκρήγνυνται με βέλη έρωτα φαινυλαιθυλαμίνης που τρυπούν το δέρμα σας. Νομίζετε πως αυτό το αίσθημα “αγάπης” είναι τόσο αληθινό και τόσο αγνό που τίποτα δε θα μπορούσε να του μοιάζει και ενώ είστε εν μέρει σωστοί, υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα για την ιστορία της ανθρώπινης έλξης.

Σύμφωνα με την έρευνα του Γιουνγκ και άλλων ψυχολόγων, διαλέγετε ένα σύντροφο με βάση της σύνθετης εικόνας εκείνων που σας φρόντιζαν όταν ήσασταν μικροί. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι στους οποίους βασιζόσασταν για τα πάντα. Ήσασταν απόλυτα εξαρτημένοι από αυτούς και λόγω της ανθρώπινης αδυναμίας και αδιαφορίας , έκαναν λάθη στην ανατροφή σας. Ίσως ήταν απόμακροι, ελεγκτικοί, απογοητευτικοί ακόμα και σκληροί. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ήταν αγαπητοί, ευγενικοί, υπομονετικοί και υποστηρικτικοί. Επίσης, ίσως έχετε βιώσει ένα συνδυασμό αυτών των χαρακτηριστικών από την γέννηση μέχρι την ηλικία τω τριών ή των πέντε ετών. Τότε ήταν όταν η έννοια του κόσμου και της αγάπης διαμορφώθηκαν.

Η ρομαντική σπλαχνική έλξη που νιώθετε για ένα άλλο άτομο όταν είστε ενήλικοι είναι απλώς το υποσυνείδητο που επιθυμεί να θεραπεύσει τις πληγές οι οποίες προκλήθηκαν από αυτούς που είχαν αναλάβει την φροντίδα σας όταν ήσασταν παιδιά. Συνειδητά θέλουμε ευφορία και όλα τα πράγματα που έρχονται με την ιδέα της ρομαντικής αγάπης- σε αυτή την αγάπη που τόσο εύκολα πέφτουμε και τα αρχικά στάδια μιας σχέσης όταν την εξιδανικεύουμε, την φανταζόμαστε και την προσφέρουμε στους ρομαντικούς συντρόφους μας.

Υποσυνείδητα ωστόσο, υπάρχουν βαθύτερες ανάγκες οι οποίες ουρλιάζουν για προσοχή και παίζουν σημαντικό ρόλο γι αυτό που αποκαλούμε “εικόνα ταιριάσματος” (imago match). Η εικόνα είναι το υποσυνείδητο μυαλό που συμπεριφέρεται σαν παιδί το οποίο ήταν παρόν στην αρχική διαμόρφωση.
Το υποσυνείδητο μυαλό δρα λίγο περισσότερο με βάση τις επιθυμίες και τα συναισθήματα.Αγνοεί όλους τους λόγους. Θέλει αυτό που θέλει, πετώντας τα κοινωνικά πρότυπα, την ευγένεια, την συμπόνια και άλλες σημαντικές ανθρώπινες εξελίξεις της ανθρώπινης ψυχής στον αέρα. Ενεργεί σαν το ιστορικό ενός υπολογιστή που αποθηκεύει όλες τις αναμνήσεις σας, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που συνέβησαν όταν ήσασταν τόσο μικροί, που δεν είναι γραμμένες στη συνειδητή μνήμη σας. Σίγουρες πεποιθήσεις που έχετε για τον εαυτό σας, οι οποίες δεν φαίνονται να βγάζουν νόημα, είναι συχνά σχηματισμένες στο υποσυνείδητο βασισμένες σε αυτές τις πρώιμες αναμνήσεις. Κάποιοι λένε πως είναι ακόμα και από προηγούμενες ζωές.

Κάθε άνθρωπος που έχετε συναντήσει είναι εδώ για έναν από αυτούς τους 5 κοσμικούς λόγους



Το Σύμπαν στο οποίο ζούμε λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Υπάρχει χάος στην πολύπλοκη λειτουργία του κι όμως όλα είναι ισορροπημένα.

Μπορεί να θεωρηθεί αλήθεια πως τίποτα στο Σύμπαν δεν γίνεται τυχαία.
Ακόμα και τα πιο ασήμαντα περιστατικά που συμβαίνουν είναι σχεδιασμένα και εξυπηρετούν έναν σημαντικότερο σκοπό. Οτιδήποτε συμβαίνει είναι μια εκδήλωση του Κόσμου.

Το ταξίδι μας στη ζωή δεν είναι μια εντελώς ομαλή διαδρομή. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Κάποιοι δρόμοι είναι σκληροί και κάποιοι όχι.

Η ζωή είναι ένα μυστήριο όπου όλες οι εμπειρίες έχουν ίση σημασία και αξία. Είμαστε τυχεροί που το Σύμπαν παρακολουθεί το ταξίδι.

Μέσω του ταξιδιού συναντάμε διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν 
διαφορετικούς ρόλους και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Κάποιοι μας διδάσκουν συγκεκριμένα μαθήματα ζωής, ενώ άλλοι δεν μας αφήνουν διαρκή αποτελέσματα.

Κάποιοι άνθρωποι είναι προορισμένοι να μείνουν μαζί μας για πάντα, ενώ άλλοι όχι. Αλλά ακόμα και αυτοί που γνωρίζουμε δεν είναι κατά τύχη!

Αυτές είναι οι 5 κοσμικές συνδέσεις που πιθανώς θα συναντήσουμε στο ταξίδι μας.

Η παντοδυναμία της ΑΝικανότητας ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Σκακιέρα
Ο Paul Craig Roberts είναι αδιαμφισβήτητα μια αμφιλεγόμενη και άκρως αντισυμβατική προσωπικότητα. Αμερικανός πολίτης με πλούσια καριέρα στην Πολιτική Οικονομία, στη Δημοσιογραφία και σε θέματα Ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.
Το ακόλουθο κείμενό του είναι μια κραυγή απελπισίας για τον καταιγισμό ΑΝικανότητας που δέχεται στη χώρα του απ’ όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές δομές. Του προκαλεί εντύπωση, καθώς η πάλαι ποτέ Αμερικανική Υπερδύναμη δείχνει τώρα πια να καταρρέει στα χέρια τόσων πολλών ΑΝίκανων.
Ενώ μιλάει για τη χώρα του, οι σκέψεις του περί ‘επιδημιολογικής ΑΝικανότητας’ βρίσκουν γενικά εφαρμογή καί στον δικό μου εγχώριο Ελληνικό μικρόκοσμο. ΌΧΙ με τα ίδια επιμέρους δεδομένα, αλλά με τη λογική της παρατήρησης ενός παρόμοιου φαινομένου. 
Ο όρος ΑΝικανότητα, βέβαια, με υποχρεώνει σε δήλωση άφεσης αμαρτιών των Υποκειμένων - με τη σκέψη ότι αφού η φύση τους στέρησε από ικανότητες, είμαι αναγκασμένη να το αποδεχτώ.
Δεν έχω, όμως, πειστεί ακόμη!
Και αυτό διότι πρόκειται για τόσο εξαπλωμένο φαινόμενο που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω … το πόσο τυχαία μπορεί η φύση να λειτούργησε … με τόσο κοινό τρόπο.
Ο Paul Craig Roberts, λοιπόν, γράφει συγκεκριμένα:

ΑΓΡΥΠΝΙΑ Αυτοί που ΔΕΝ ‘κοιμούνται’ ποτέ…

Βενετσιάνικη Μάσκα
Στη μεγάλη οθόνη της πραγματικής ζωής παρατηρείς λογιών-λογιών ανθρώπους, με ποικίλους χαρακτήρες, που η ομαδοποίησή τους δείχνει απελπιστικά αδύνατη.
Αν, όμως, αντικαταστήσεις το ΜΙΚΡΟσκόπιο μ’ ένα ΜΑΚΡΟσκόπιο, θα δεις από ικανοποιητική απόσταση τα πράγματα και όλα θα δείχνουν πιο ξεκάθαρα και πιο τακτοποιημένα. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζεις να παρατηρείς ότι οι άνθρωποι γύρω μας έχουν πολύ περισσότερα κοινά απ’ ότι νόμιζες…
…αρχίζεις να παρατηρείς κοινές συμπεριφορές σε ΔΙΣεκατομμύρια κόσμου. ΟΧΙ όλου του κόσμου, αλλά σε ποσοστό που φαντάζει επιδημία.
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι Ωραίοι Κοιμωμένοι της Συνείδησης!
Κυκλοφορούν με ωτοασπίδες επιλεκτικής ακοής και γυαλιά με ειδικό φίλτρο θόλωσης της Ασχήμιας. Έτσι, δεν υποχρεώνονται να ακούν και να βλέπουν τα κακώς κείμενα της ζωής, που μανιωδώς αποφεύγουν, για να μην ταραχτούν συθέμελα. Βρίσκονται σ’ ένα συνεχές glad game, οι κανόνες του οποίου τους θέτουν σε κατάσταση αδικαιολόγητης χαράς και ευφορίας, ενώ τα πάντα γύρω είναι σε αποσύνθεση.
Ως στάση ζωής, επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ενώ είναι σχεδόν άδειο, τόσο στη γειτονιά τους όσο και στα πέριξ…
Δυσκολεύονται να εμβαθύνουν στα πράγματα, να φιλοσοφήσουν (με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει…), να αποκωδικοποιήσουν ΜΗ λεκτικές συμπεριφορές. Αισθάνονται καλά να μένουν στην ‘επιφάνεια’, γιατί έτσι δε χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάζουν για να εντοπίζουν κάθε φορά την αλήθεια που σχεδόν πάντα κρύβεται στον πάτο. Επιλέγουν, είτε από αφέλεια είτε από άποψη, να αποδέχονται ό,τι τους ‘σερβίρεται’ ως αξιόπιστο, γιατί η όποια διαδικασία διερεύνησης είναι ενοχλητικά κουραστική.  
Μπαίνουν πολύ εύκολα σε ρόλους, χωρίς τους οποίους νιώθουν παντελώς έξω απ’ τα νερά τους και πλήρως αποσυντονισμένοι. Συνήθως η επαγγελματική τους ταυτότητα ή η οικογενειακή τους είναι αυτή που τους καθορίζει ως άτομα σε βαθμό τέτοιο που βλέπεις τη μετάλλαξή τους ζωντανά μπροστά σου. Μιλάμε για κανονική απώλεια του εαυτού και υιοθέτηση του ρόλου.

Αντικειμενική πραγματικότητα και υποκειμενικότητα ....Ο ελέφαντας και οι έξι τυφλοί σοφοί...

Φωτογραφία του χρήστη Η Φυσική της Ζωής.

Σύμφωνα με έναν παλαιό ινδικό μύθο, έξι τυφλοί σοφοί από την Ινδία συνάντησαν έναν ελέφαντα, για τον οποίο είχαν ακούσει να μιλούν, αλλά δεν είχαν ξανασυναντήσει ποτέ, και επιχείρησαν να αναγνωρίσουν τη μορφή του ψηλαφίζοντάς τον. 

Ο πρώτος άγγιξε το ελεφαντόδοντο και αποφάνθηκε: «αυτό που λέγεται ελέφαντας μοιάζει πολύ με το ακόντιο». 

Ο δεύτερος, αφού ψηλάφισε τα πλευρά του ζώου και διαπίστωσε ότι ήταν ψηλά και επίπεδα, κατέληξε στο συμπέρασμα: «αυτό το ζώο είναι σαν ένας τοίχος». 

Ο τρίτος πιάνοντας το πόδι του ελέφαντα αναφώνησε: «αυτό το ζώο είναι σαν ένα δέντρο». 

Ο τέταρτος εξέτασε την προβοσκίδα και είπε: «ο λεγόμενος ελέφαντας είναι στην πραγματικότητα ένα φίδι». 

Ο πέμπτος πιάνοντας το αφτί του ελέφαντα είπε: «αυτό το ζώο μοιάζει με βεντάλια». 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα