Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Γιούχτας: Το πρόσωπο του Δία στο βουνό της Κρήτης



Το μυθικό βουνό της Κρήτης 

Το βουνό Γιούχτας είναι ένα σημείο ορόσημο 15 χιλιόμετρα στη Νότια πλευρά της πόλη του Ηράκλειου. Έχει υψόμετρο 811 μέτρα και σημαντικό ρόλο στην περιοχή, καθώς το ανθρωπόμορφο σχήμα του έχει δημιουργήσει μύθους για τον ρόλο του βουνού από την Μινωική εποχή.


Ο Γιούχτας έπαιζε σημαντικό ρόλο στην Μινωική ναυσιπλοΐα καθώς είναι το πρώτο βουνό που φαινόταν για όσους ερχόταν στην Κνωσσό.

Στον Γιούχτα υπάρχει συνεχής παρουσία του Ανθρώπου από την Νεολιθική εποχή. Στην Μινωική περίοδο υπήρξε ιερό βουνό και έχουν ανακαλυφθεί αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι με ανεκτίμητης αξίας ευρήματα, όπως τα ανεμόσπηλια, το ιερό κορυφής, το χωστό νερό, και ο στραβομύτης.

Στην κορυφή του είχε οικοδομηθεί αρχαίος ιερός οίκος 8Χ5μ. με περίβολο που είχε κυκλώπειο τείχος, μέσα στο ιερό του οποίου ανακαλύφθηκαν λατρευτικά είδωλα ανδρών και γυναικών και αναθηματικά μέλη.

Στη βόρεια πλευρά του Γιούχτα, στη θέση Ανεμόσπηλια, ανασκάφηκε μινωϊκό ιερό που καταστράφηκε από σεισμό, μέσα στο οποίο βρέθηκαν τέσσερεις ανθρώπινοι σκελετοί, από τους οποίους ο ένας σε ειδική θέση και στάση.

Όλα Όσα Έκαναν οι Παλιές Νοικοκυρές και Πρέπει να Δοκιμάσετε και Εσείς!

Όλα Όσα Έκαναν οι Παλιές Νοικοκυρές και Πρέπει να Δοκιμάσετε και Εσείς!

Μπορεί η τάση του να σκεφτόμαστε φιλικά προς το περιβάλλον να κερδίζει συνέχεια έδαφος, αλλά η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα πράγματα που οι άνθρωποι ανακάλυψαν την τελευταία δεκαετία δεν είναι καινούργια. Διαβάστε παρακάτω 7 «τέχνες» του νοικοκυριού που γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και ήρθε η ώρα να αναβιώσετε.
Απλώστε στον ήλιο τις πετσέτες και τα σεντόνια 
Τα σεντόνια και οι πετσέτες που στεγνώνουν με φυσικό αέρα και κάθονται στον ήλιο είναι πολύ καθαρότερα απ ‘ότι αν έμπαιναν στο στεγνωτήριο. Ο ήλιος θα τα απολυμάνει και παράλληλα θα εξοικονομήσετε περίπου 6% ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το στεγνωτήριο.
τέχνες
Ο ήλιος θα τα απολυμάνει και παράλληλα θα εξοικονομήσετε περίπου 6% ηλεκτρική ενέργεια.
Προμηθευτείτε ένα βαρέλι για συλλογή νερού 
Αγοράστε ένα βαρέλι από κάποιο κατάστημα με προϊόντα κήπου ή χρησιμοποιήστε ένα αυτοσχέδιο δοχείο και τοποθετήστε το κάτω από κάποια υδρορροή. Όποτε βρέχει, το βαρέλι θα γεμίζει με νερό. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε το νερό που διαβρώνει το έδαφος, θα μειωθεί η μόλυνση του αέρα και θα αναζωογονηθούν τα υπόγεια ύδατα. Επιπλέον, θα εξασφαλίσετε αρκετό νερό ώστε να ποτίζετε τα φυτά σας και να μειώσετε τον λογαριασμό.

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ (ανάρτηση 2 ΑΠΟ 3)

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF, γνήσιος διαλογισμός Κρίγια-Ράτζα Γιόγκα Ελλάδα.


Αποβάλετε τον φόβο. Τι υπάρχει για να φοβηθείτε? Ακόμα κι ένας ελάχιστος φόβος, όπως η άσκοπη ανησυχία για το σκοτάδι ή ο φόβος για πράγματα που «θα μπορούσαν» να συμβούν, πλήττει τα νεύρα περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Γιατί να τρομοκρατούμαστε κι από αυτόν ακόμα τον θάνατο? Ο Θεός αφήνει να συμβεί σε όλους, επομένως δεν μπορεί να είναι κάτι κακό. Αυτή είναι μια πολύ παρηγορητική σκέψη από την οποία μπορείτε να πάρετε θάρρος. Ο θάνατος είναι απλώς ένας αναζωογονητικός ύπνος. Και δεν φοβάστε τον ύπνο, έτσι δεν είναι? Ο θάνατος είναι απόλυτη ανάπαυση. Ο Θεός σάς δίνει τον θάνατο για να σας απαλλάξει απ’ όλα σας τα προβλήματα εδώ και μετά να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε μια νέα αρχή σε μια νέα ενσάρκωση.

Η επιθυμία και η προσκόλληση τρέφουν την ασθένεια της νευρικότητας. Όταν πια θα έχετε αποκτήσει αυτά που λαχταρούσατε, θα έχετε εξουθενωθεί. Η μη προσκόλληση, χωρίς επιθυμίες, είναι ελευθερία από την τυραννία της υποδούλωσης στα αποκτήματα. Όλοι λένε πόσο όμορφο είναι το Encinitas (ησυχαστήριο στην Καλιφόρνια). Μου αρέσει, γιατί στον βωμό του ορίζοντα του ωκεανού και του ουρανού βλέπω τον Θεό. Όταν μου δόθηκε το Ερημητήριο, το απόλαυσα για επτά μέρες. Μετά το έδωσα στον Θεό, ελευθερώνοντας εσωτερικά τον εαυτό μου από κάθε αίσθηση κυριότητας. Τώρα το απολαμβάνω μέσω της χαράς των άλλων.

Να ζείτε λιτά και απλά. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος και πολλή ενέργεια για να κρατήσεις πολλά αποκτήματα σε καλή κατάσταση και τάξη. Η ουσία είναι ότι όσο πιο πολλές περιττές «αναγκαιότητες» έχετε, τόσο λιγότερη γαλήνη έχετε. Και όσο λιγότερο υποδουλώνεστε στα αποκτήματά σας, τόσο περισσότερη ευτυχία έχετε. Ο τρόπος να αναπτυχθείτε πνευματικά είναι να ζείτε απλά, να ζείτε ήσυχα, να μελετάτε καλά βιβλία (ποτέ μη διαβάζετε φθηνά μυθιστορήματα), να εξασκείστε στην ηρεμία μέσω ελέγχου των αισθήσεων και των συναισθημάτων και να διαλογίζεστε για πολύ χρόνο.

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ (ανάρτηση 1 ΑΠΟ 3)

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF, γνήσιος διαλογισμός Κρίγια-Ράτζα Γιόγκα Ελλάδα.

Όλοι οι άνθρωποι κάποιες φορές νιώθουν νευρικότητα, λίγη ή πολλή, χωρίς να ξέρουν το γιατί. Πάντα θεωρείτε ότι άλλα πράγματα φταίνε που νευριάσατε, αλλά ποτέ δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας. 

Εντούτοις εσείς οι ίδιοι φταίτε που νευριάζετε. Ενενήντα εννέα τοις εκατό είναι δικό σας το φταίξιμο. Η ανησυχία, η συναισθηματική έξαψη, συγκεντρώνειυπερβολική ενέργεια στα νεύρα, τόσο που αρχίζουν να φθείρονται. 

Μετά από πολλά χρόνια τα ανθυγιεινά αποτελέσματα αυτής της νευρικότητας αρχίζουν να φαίνονται. 

Τα νεύρα είναι πολύ γερά –ο Θεός τα έκανε έτσι γιατί πρέπει να διαρκέσουν για μια ζωή– αλλά είναι απαραίτητο να τα φροντίζουμε σωστά. 

Όταν σταματήσετε να υπερφορτώνετε το νευρικό σύστημα, όπως όταν κοιμάστε βαθιά ή στην κατάσταση της ηρεμίας στον διαλογισμό, δεν είστε καθόλου νευρικοί. Στην έκσταση του διαλογισμού τα νεύρα ξεκουράζονται και αναζωογονούνται εξαιρετικά.

Οι περισσότερες νευρικές ασθένειες οφείλονται σε υπερδιέγερση του νου. Αυτή προέρχεται από πολλές αιτίες. Εξετάστε τον εαυτό σας για να δείτε αν είστε νευρικοί και μετά προσδιορίστε τι είναι αυτό που σας κάνει νευρικούς. 

Όταν εξοργίζεστε, για παράδειγμα, στέλνετε τρομακτική ποσότητα βολτ από ενέργεια στον εγκέφαλο και την καρδιά. 

Συναισθήματα όπως ο θυμός ή ο φόβος μπορούν να υπερφορτώσουν τόσο πολύ τα νεύρα, που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στο σώμα, ακόμα και να σταματήσουν την καρδιά και να προκαλέσουν θάνατο. 

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF, γνήσιος διαλογισμός Κρίγια-Ράτζα Γιόγκα Ελλάδα.

Η νευρικότητα είναι μια ασθένεια που μπορεί να καταπολεμηθεί μ’ ένα ειδικό φάρμακο: την ηρεμία. Η διατάραξη της νοητικής ισορροπίας, που καταλήγει σε νευρικές διαταραχές, προκαλείται από καταστάσεις συνεχούς υπερδιέγερσης ή από υπέρμετρο ερεθισμό των αισθήσεων. Το να ενδίδετε συνεχώς σε σκέψεις φόβου, θυμού, μελαγχολίας, εκδίκησης, ζήλειας, λύπης, μίσους, δυσαρμονίας ή ανησυχίας, και η έλλειψη των αναγκαιοτήτων για μια φυσιολογική κι ευτυχισμένη ζωή, όπως είναι η σωστή διατροφή, η κατάλληλη άσκηση, ο καθαρός αέρας, ο ήλιος, μια ευχάριστη δουλειά κι ένας σκοπός στη ζωή, όλα αυτά είναι αιτίες ασθένειας του νευρικού συστήματος.

Κάθε βίαιος ή συνεχής νοητικός, συναισθηματικός ή φυσικός ερεθισμός διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό και θέτει εκτός ισορροπίας το ρεύμα της δύναμης της ζωής μέσα στον κιναισθητικό μηχανισμό και τους λαμπτήρες των αισθήσεων. Αν συνδέσουμε ένα λαμπτήρα των διακοσίων είκοσι βολτ με μια πηγή δύο χιλιάδων βολτ, αυτός θα καεί αμέσως. Παρόμοια, το νευρικό σύστημα δεν κατασκευάστηκε για να αντέχει την καταστρεπτική δύναμη κάποιου έντονου συναισθήματος ή επίμονες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Η νευρικότητα δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Είναι ένας θανατηφόρος εχθρός με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Στο υλικό επίπεδο, είναι δύσκολο να γιατρέψετε οποιαδήποτε ασθένεια όταν αυτή επιδεινώνεται λόγω της νευρικότητας. Στο πνευματικό επίπεδο, μια ανισορροπία της ενέργειας της ζωής στο σώμα κάνει τον πιστό να δυσκολεύεται εξαιρετικά για να συγκεντρωθεί ή να διαλογιστεί όσο βαθιά χρειάζεται για να επιτύχει γαλήνη και σοφία. Αλλά η νευρικότητα μπορεί να θεραπευτεί.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΑΣΗΣ

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF, γνήσιος διαλογισμός Κρίγια-Ράτζα Γιόγκα Ελλάδα.

Η κατάσταση της αγνής μακαριότητας του Πνεύματος είναι μέσα μας. Αυτή είναι η πραγματική μας ύπαρξη – μακαριότητα. Αλλά η δύναμη του κακού στη δημιουργία έχει εφεύρει ψεύτικες απομιμήσεις.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν για να εξαλείψουν θλιβερές ή δυσάρεστες αναμνήσεις και ανησυχίες, αλλά αυτό το είδος της λησμονιάς κλέβει από τον άνθρωπο την ενυπάρχουσα στην ψυχή του σοφία – την ίδια τη δύναμη με την οποία προοριζόταν να αντεπεξέλθει στις δοκιμασίες του και να βρει τη διαρκή ευτυχία.

Όταν δοκιμάσετε την πνευματική έκσταση θα ανακαλύψετε πως καμιά άλλη εμπειρία δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτήν.

Κάθε νύχτα στον ύπνο έχετε μια γεύση γαλήνης και χαράς. Ενώ βρίσκεστε σε βαθύ ύπνο, ο Θεός σας κάνει να ζείτε στο γαλήνιο υπερσυνείδητο, στο οποίο όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες της ύπαρξης αυτής ξεχνιούνται. Με τον διαλογισμό μπορείτε να βιώνετε την ιερή αυτή κατάσταση του νου όταν είστε ξύπνιοι και να είστε συνεχώς βυθισμένοι σε θεραπευτική γαλήνη.

Όταν η θεία χαρά έρχεται, η αναπνοή μου σταματά αμέσως και εξυψώνομαι στο Πνεύμα. Αισθάνομαι τη μακαριότητα χιλίων ύπνων και εντούτοις δεν χάνω τη συνηθισμένη μου επίγνωση. Αυτή είναι παγκοσμίως η εμπειρία εκείνων που εισχωρούν βαθιά στην υπερσυνείδητη κατάσταση. Το σώμα ακινητοποιείται απολύτως, η αναπνοή σταματά και οι σκέψεις είναι ήρεμες – κάθε μια απ’ αυτές εξαφανίζεται με τη μαγική εντολή της ψυχής. Τότε πίνεις από τη θεϊκή μακαριότητα και βιώνεις μια τέτοια χαρά που τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να τη χαρίσει.

Μπορώ να παραμένω σε οποιαδήποτε κατάσταση επιθυμώ. Συχνά στέκομαι μεταξύ της χώρας του ύπνου και της επίγνωσης του κόσμου – στην υπερσυνείδητη κατάσταση.

15 αποφθέγματα που θα κλονίσουν την ψυχή σας


Σε κάποιο σημείο της ζωής μας όλοι νιώθουμε λίγο κουρασμένοι και ότι δεν έχουμε κίνητρο και ευχόμαστε απλώς να μπορούσαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Όταν η ζωή ξεκινά να φαίνεται άχρωμη αναζητούμε πηγές εμπνεύσεις. 

Βιβλία, μουσική, η οικογένεια και οι φίλοι μας, μια καινούργια ρουτίνα, ή ακόμα και ένα σαββατοκύριακο σε ένα ξεχωριστό μέρος μπορεί να μας παρέχει καινούργια άποψη για τη ζωή. 

Ωστόσο, αποφθέγματα για κινητοποίηση και έμπνευση που μπορείτε να γράψετε και να τα κολλήσετε στον καθρέφτη σας κάνουν επίσης δουλειά.

Εδώ είναι 15 αποφθέγματα που θα αγγίξουν την ψυχή σας

1) «Κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν στα 25 και μένουν άθαφτοι μέχρι τα 75».  Benjamin Franklin

2) «Να είστε ταπεινοί σε αυτόν που έφτιαξε τη γη. Να είστε ευγενικοί που είστε φτιαγμένοι από αστέρια». Σερβική παροιμία

3) «Ο λόγος που παλεύουμε με τις ανασφάλειες είναι επειδή συγκρίνουμε τις κακές μας στιγμές με τις καλές των άλλων».   Steven Furtick

4) «Το κουράγιο δεν κάνει πάντα θόρυβο. Κάποιες φορές το κουράγιο είναι η ήσυχη φωνή στο τέλος της ημέρας που ψιθυρίζει “Θα προσπαθήσω ξανά αύριο”». Mary Anne Radmacher

5) «Δεν μπορείτε να ονειρευτείτε τον εαυτό σας ως ένα χαρακτήρα: πρέπει να τον σφυρηλατήσετε σε έναν». Henry David Thoreau

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος.



Το σώμα του κάθε ανθρώπου απαρτίζεται από 3 δυνάμεις ιδιότητες.
Η μία είναι η καρδιά, η άλλη είναι η ψυχή και η τρίτη το ίδιο το μυαλό.
Οι δυνάμεις αυτές φέρνουν το σώμα του κάθε ανθρώπου σε σημεία- καταστάσεις – ασθένειες, όταν η χρήση τους είναι αντίθετες από την φυσικότητα και την αυθεντικότητα.
Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο σώμα του κάθε ανθρώπου επηρεάζεται άμεσα από την χρήση των δυνάμεων αυτών.
Τι θα πει επηρεάζεται ?


Θα πει πως ο κάθε άνθρωπος είναι μία μονάδα που έχει μέσα της και τους δύο πόλους, αρνητικό και θετικό. Και πως αφού έχει μέσα του και τους δύο πόλους, ο ίδιος ο άνθρωπος δημιουργεί όλες τις καταστάσεις για τη ζωή του. Τόσο τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές.
Ανάλογα πως θα χειριστεί τους πόλους αυτούς, θα έχει και ανάλογα αποτελέσματα.
Έτσι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του κάθε ανθρώπου δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μόνο από τους εσωτερικούς.
Όταν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπου είναι επηρεασμένο από θυμό, άγχος, έχθρα, ψέμα, υποκρισία κλπ, μπουκώνει και μαγνητίζει πόνο, όλεθρο, πίκρα και φυσικά ασθένειες.
Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο καθαρίζει μόνο από μέσα και μόνο από τον ίδιο τον άνθρωπο. 

Η σωματική και ψυχολογική επίδραση της μουσικής

Η σωματική και ψυχολογική επίδραση της μουσικής braining.gr
Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογική και φυσιολογική κατάσταση του ατόμου έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και μελέτης από πολύ νωρίς στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο Πυθαγόρας, ο πρώτος αναγνωρισμένος θεωρητικός της μουσικής, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να επιδρά στη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου και το πώς η χρήση κατάλληλων μελωδιών μπορεί να συμβάλει στην ψυχική υγεία. 
Ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι η μουσική έχει ηθοπλαστική δύναμη και υποδείκνυε το ρόλο της στην ανατροφή μιας γενναίας και ηρωικής προσωπικότητας- στηρίγματος του κράτους. Θεωρούσε ότι οι ρυθμοί και οι τόνοι, επιδρώντας στη σκέψη, την κάνουν αντίστοιχη με αυτούς τους ίδιους, γι’ αυτό η καλύτερη φύλαξη του κράτους είναι η «σοβαρή και με καλό ρυθμό» μουσική, η σεμνή και η απλή και όχι η «θηλυπρεπής ή άγρια». Κατά τη γνώμη του Πλάτωνα, η μουσική της απόλαυσης αποσταθεροποιούσε τη σύνδεση του ατόμου και της κοινωνίας και αυτό αποτελούσε την αρχή της ηθικής και σωματικής κατάπτωσης, που οδηγεί σε διαφόρων ειδών ασθένειες (Shaboutin, 2005). 
Στο έργο του Πολιτικά, ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι (Shaboutin, 2005): Η ικανότητα της μουσικής να επιδρά στις ψυχικές καταστάσεις των ακροατών είναι συνδεδεμένη με την προσομοίωση με τον ένα ή τον άλλο χαρακτήρα (…) οι μουσικοί τόνοι διαφέρουν ουσιαστικά ο ένας από τον άλλο, ώστε κατά την ακρόασή τους εμφανίζεται σε μας διαφόρων ειδών διάθεση, και δε συμπεριφερόμαστε καθόλου κατά τον ίδιο τρόπο σε κάθε έναν από αυτούς, έτσι, παραδείγματος χάρη, ακούγοντας τους μουσικούς τόνους του ενός είδους δοκιμάζουμε μια διάθεση περισσότερο συμπονετική και θλιμμένη, ακούγοντας τους τόνους ενός άλλου είδους, τους λιγότερο αυστηρούς, απαλύνεται η διάθεσή μας, άλλοι μουσικοί τόνοι μας προκαλούν κατά βάση μια μέση ισορροπημένη διάθεση. Την τελευταία ιδιότητα την κατέχει προφανώς μόνο ένα είδος τόνου, συγκεκριμένα ο δωρικός τρόπος. Σε ότι αφορά τον φρυγικό τόνο, αυτός επιδρά σε μας με διεγερτικό τρόπο.(σελ.20-21). Αλλά και ο Ιπποκράτης συνιστούσε θεραπείες με μουσική και τεκμηρίωνε τις ποικίλες επιδράσεις της στους ανθρώπους (Shaboutin, 2005).  
Είναι πολυάριθμες οι αναφορές για τις επιδράσεις της μουσικής, που συναντά κανείς όχι μόνο σε αρχαία ελληνικά κείμενα αλλά και σε κείμενα από την αρχαία Ρώμη μέχρι την εποχή της Αναγέννησης και αργότερα από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα και τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό (Shaboutin, 2005). Οι σωματικές επιδράσεις της μουσικής άρχισαν ουσιαστικά να μελετώνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανάπτυξη των φυσικών επιστημών και της Φυσιολογίας, οπότε έγιναν εφικτές και οι πειραματικές μετρήσεις. 

Aπόλαυσε όσο είσαι ζωντανός..


"Aπόλαυσε όσο είσαι ζωντανός, γιατί η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη. Η ζωή είναι ένα θέατρο, να χαίρεσαι ενώ είσαι ζωντανός. Το ύψιστο αγαθό είναι η ηδονή"!


Η παραπάνω Επικούρεια φράση έφτασε σε εμάς από μια αρχαιολογική ανακάλυψη που ήρθε στο φως το 1895, και η οποία απεικονίζει γλαφυρά την Επικούρεια φιλοσοφική πρωτοτυπία, στον συμβολισμό της ζωής και της θνητότητας του ανθρώπου. Η προαναφερθείσα φράση βρίσκεται σε ένα ζεύγος κυπέλλων για την απόλαυση οίνου, τα οποία έχουν ως κύριο θέμα ανάγλυφους σκελετούς που ανάμεσά τους βρίσκονται εγχάρακτα επικούρεια επιγράμματα και λέξεις με θέμα την ηδονή, την ευχαρίστηση της ζωής.

Tα κύπελλα είναι ασημένια, και ανήκαν σε μια γυναίκα με το όνομα GAVIA. Η διακόσμηση τους αποτελείται από σκελετούς πάνω από τους οποίους βρίσκεται ένα πλεγμένο στεφάνι τριανταφυλλιάς. Στους περισσότερους σκελετούς αναγράφονται ονόματα Ελλήνων τραγικών και κωμικών συγγραφέων, ποιητών, καθώς και φιλοσόφων, ενώ υπάρχουν και μερικοί ανώνυμοι.

ΤΕΣΤ: Αναπτύξτε τις ψυχικές σας δυνάμεις

Η διαίσθηση είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει ο άνθρωπος για να διαγνώσει το μέλλον και να προφυλαχτεί από τους κινδύνους. Πόσοι όμως από εμάς τη χρησιμοποιούμε συνειδητά;


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ διαθέτει τέσσερις ψυχικές δυνάμεις: α) των συναισθημάτων, β) της προφητείας, γ) της διακοής και δ) της διόρασης. Μπορούμε επομένως να μάθουμε να εστιάζουμε στους τομείς αυτούς για να ενισχύσουμε τις διαισθητικές μας ικανότητες. Όταν αρχίσουμε να το κάνουμε πράξη, θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη έφεση σε μια ή δύο από τις τέσσερις αυτές υπερ-αισθήσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποια ή ποιες είναι, για να μπορούμε να “ακούμε” καλύτερα τη διαίσθησή μας. Αλλά και να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις που έχουμε για καλό σκοπό και όχι για να βλάψουμε άλλους.
Ξεκινήστε κάνοντας το τεστ που ακολουθεί για να μάθετε με ποιες ψυχικές ικανότητες είστε προικισμένοι. Όλοι οι άνθρωποι τις έχουν εν δυνάμει, στους περισσότερους όμως βρίσκονται σε υπνώτουσα κατάσταση. Η ενδυνάμωση και η ενσυνείδητη χρήση τους έρχονται με την άσκηση και τον καιρό.

Το τεστ που ακολουθεί έχει οκτώ ερωτήσεις και κάθε θετική απάντηση ισοδυναμεί με ένα βαθμό. Αν έχετε έστω και ένα βαθμό, τότε διαθέτετε διαισθητικές ικανότητες.

Όταν οι 900 Ελληνίδες νύφες έφταναν στην Αυστραλία με την φωτογραφία του γαμπρού στο χέρι

Η δεκαετία του 1950, ήταν η πιο δύσκολη στη νεότερη ιστορία της χώρας. Η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της, κουβαλώντας πληγές από την Κατοχή, και τον Εμφύλιο. Η επαρχία μαστιζόταν από την ανεργία και τη φτώχεια.

Το δρόμο, για τη ξενιτιά πήρε πρώτος, ο αντρικός πληθυσμός. Χωριά ολόκληρα αδειάσανε για την Αυστραλία, την Αμερική, τα ορυχεία του Βελγίου, ακόμα και για τη Μέση Ανατολή.

Όταν οι 900 Ελληνίδες νύφες έφταναν στην Αυστραλία με την φωτογραφία του γαμπρού στο χέρι

Πίσω έμειναν μόνο οι ηλικιωμένοι, και τα κορίτσια που δεν ήταν παντρεμένα.
Τα χρόνια περνούσαν, και τα άλλοτε κεφαλοχώρια, έμοιαζαν με ερειπωμένες πόλεις, μετά από φυσική καταστροφή.

Οι Έλληνες μετανάστες δούλεψαν σκληρά, έκαναν περιουσίες, αλλά οι ντόπιοι δεν τους αποδέχτηκαν εύκολα. Οι κοπέλες από την Αυστραλία, απέφευγαν τους Έλληνες, τους θεωρούσαν επικίνδυνους και υπανάπτυκτους.

Και κάπου εκεί το ελληνικό δαιμόνιο ανέλαβε δράση. Σύγχρονες προξενήτρες ανέλαβαν να παντρέψουν τους μετανάστες με φτωχά κορίτσια από την επαρχία.
Με μια φωτογραφία από την υποψήφια νύφη, η προξενήτρα δεχόταν προσφορές από τους υποψήφιους γαμπρούς. Έτσι ξεκίνησε το μεγαλύτερο προξενιό της ιστορίας.

Ο Τρόπος ...



Παραδομένοι στη δίνη της αέναης μεταμόρφωσης, βαδίζουμε στα μονοπάτια της αφύπνισης, εξετάζουμε προσεκτικά κάθε σκιά που παραμένει, εξιλεώνουμε κι εξαγνίζουμε κάθε συναίσθημα, εκφράζουμε καθετί ανείπωτο, απελευθερώνουμε κάθε μας όψη, ανοίγουμε όλα τα μέχρι χτες ερμητικά κλειστά μας δώματα και σφραγισμένα μας κελάρια, προσκαλούμε το Φως να θεραπεύσει τις πληγές, αγγίζουμε τρυφερά όλες τις ουλές, προσφέρουμε την Αγάπη μας αντίδοτο στις πιο βαθιές τομές.

Όλα μας δίνουν την αίσθηση πως προχωράμε.
Όμως, στην ουσία, επιστρέφουμε.


Διασχίσαμε ήδη τις δύο Πύλες και η 3η είναι μπροστά μας καθώς πλησιάζουμε στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21/12. 
Βιώνουμε ήδη τ`αποτελέσματα προσπαθειών που έγιναν, εμφανίζονται σταδιακά όλα εκείνα που ο καθένας οφείλει να γνωρίζει για τις μάχες που δόθηκαν και εκείνες που περιμένουν να δοθούν.
Όμως, τίποτα πια δεν είναι το ίδιο, τίποτα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο καθώς οι παλιές ενέργειες αποσύρονται και το πέπλο της ψευδαίσθησης καθίσταται διάτρητο και ξεφτισμένο.

Και όταν η συνείδησή σας δεν εγκρίνει, έχετε μπλέξει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Όταν οι άνθρωποι κρύβονται...

Επικοινωνία. 

Βλέπετε ανθρώπους που λένε, "Δεν θέλω να συζητήσω". 

"Δεν θέλω να μιλήσω." 

Όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν ή να σχετιστούν και όταν κρατούν πράγματα μυστικά, διαφεύγουν από το Φως του Εαυτού. 

Θα κάνουν περισσότερες υπόγειες δουλειές από πριν. 

Γνωρίζεις ότι οι χρόνιοι πόνοι συνδέονται με συμπτώματα άγχους και συναισθηματικά προβλήματα;

12 σημάδια του σώματός μας που αποκαλύπτουν ότι βιώνουμε συναισθηματικά προβλήματα

Το σώμα μας είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός που είναι ευαίσθητος όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικούς παράγοντες. 

H Δόκτωρ Susan Babbel η οποία είναι ψυχολόγος και ειδική στην κατάθλιψη, έχει προτείνει μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία για τα σημάδια του σώματός μας.

Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές εικόνες που παρουσιάζουν με απλό τρόπο την θεωρία της γιατρού και δείχνουν μερικές απλές οδηγίες για να απαλλαγείτε από τα ψυχολογικά προβλήματα.


Η Babbel ισχυρίζεται ότι η δυσφορία και ο πόνος μπορεί να είναι ένα σημάδι υπερβολικής ανησυχίας, κρυμμένων φόβων και ανεπίλυτων συναισθηματικών προβλημάτων. Ο χρόνιος πόνος συνδέεται με συμπτώματα άγχους και συναισθηματικά προβλήματα, ειδικά όταν δεν υπάρχει μια φυσιολογική αιτία πόνου.


Κεφάλι
Οι πονοκέφαλοι συνήθως είναι αποτέλεσμα συνεχής βιασύνης στην καθημερινή ζωή και ανησυχιών για ανούσια πράγματα.

Προσπαθήστε να χαλαρώνετε για λίγα λεπτά και να ξεχνάτε τα προβλήματα που σας απασχολούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αποφύγετε να κατηγορείτε στην συνέχεια τον εαυτό σας για αυτόν τον χρόνο χαλάρωσης. Αυτά τα «λεπτά γαλήνης» θα σας βοηθήσουν να γίνεται πιο παραγωγικοί και θα σας βοηθήσουν με τους πονοκέφαλους.



Αυχένας 
Η δυσφορία σε αυτήν την περιοχή του αυχένα συνήθως συμβολίζει απογοήτευση για τους ανθρώπους γύρω σας και συναίσθημα ενόχλησης για τις δικές σας ατέλειες. Ο αυχένας μας πονάει όταν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον ή ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.


Αναθεωρήστε τις σχέση με τους ανθρώπους γύρω σας και τον εαυτό σας. Συχνά οι άνθρωποι σας προσβάλουν άθελά τους. Ενώ εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμορφώνεστε με τις αυστηρές προσδοκίες που έχετε για τον εαυτό σας. Αντιμετωπίστε με μια νέα ματιά τους ανθρώπους γύρω σας και μάθετε να συγχωρείτε. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να σκέφτεστε πιο συχνά τα πράγματα που αγαπάτε.

Τα συναισθηματικά σώματα των ανθρώπων είναι πιο άρρωστα από τα φυσικά τους σώματα

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα συναισθηματικά σώματα των ανθρώπων είναι πιο άρρωστα από τα φυσικά τους σώματα

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μόνο τα σώματά τους είναι άρρωστα. 

Ίσως σε τρεις χιλιάδες χρόνια, θα δείτε νοσοκομεία για τα συναισθηματικά σώματα. 

Τα συναισθηματικά σώματα των ανθρώπων είναι πιο άρρωστα από τα φυσικά τους σώματα. 

Το μίσος, ο θυμός, ο φόβος, η εκδίκηση, η προδοσία, η συκοφαντία και η ζήλια είναι οι κύριες καρκινικές ασθένειες του συναισθηματικού σώματος, αλλά οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν.

Αναφέρθηκε πρόσφατα ότι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο φόβος και ο θυμός δημιουργούν καρκίνο. 


Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό έχει αναφερθεί πριν από χιλιάδες χρόνια. 

Γιατί περιμέναμε τόσο να το ανακαλύψουμε; 

ΑΡΚΕΣΙΛΑΟΣ



9α: Διογένης Λαέρτιος 4.28
Ο Αρκεσίλαος, γιός του Σεύθου (ή Σκύθου, όπως τον αναφέρει ο Απολλόδωρος στο τρίτο βιβλίο των “Χρονικών” του), καταγόταν από την Πιτάνη της Αιολίδας. Είναι ο ιδρυτής της Μέσης Ακαδημίας, και ο πρώτος που τήρησε την αναστολή κάθε απόφανσης, λόγω των αντιπαρατιθέμενων επιχειρημάτων. Είναι ο πρώτος που ανέπτυξε την επιχειρηματολογία των διιστάμενων απόψεων [επί παντός ζητήματος], κι επίσης ο πρώτος που διαφοροποίησε τα δόγματα που παρέδωσε ο Πλάτων, προσδίδοντας σ’ αυτά ένα χαρακτήρα πιο μαχητικό, με τη χρήση ερωταποκρίσεων.
9β: Διογένης Λαέρτιος 4.32 – 3, 4.37
Κάποιοι λένε πως λόγω της ἐποχῆς επί παντός θέματος, [ο Αρκεσίλαος] δεν έγραψε ποτέ κανένα βιβλίο. Άλλοι λένε πως τον είδαν να περνά διορθώσεις σε κάποια γραπτά του τα οποία και φρόντισε να εκδοθούν· άλλοι, πάλι, λένε πως τα έκαψε. Φαινόταν να θαυμάζει τον Πλάτωνα και είχε τα βιβλία του· αλλά, όπως λένε μερικοί, θαύμαζε επίσης και μιμούνταν τον Πύρρωνα· επίσης ασκήθηκε στη διαλεκτική και υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της σχολής της Ερέτριας, με αποτέλεσμα να λέει γι’ αυτόν ο Αρίστων: “Από μπρος είναι Πλάτων, από πίσω Πύρρων και στη μέση Διόδωρος”

«Τα Ίχνη του Διαβόλου» – Το μυστήριο που δε βρήκε ποτέ τη λύση του



Γυρνώντας πίσω στο 1855, στο παγωμένο Ντέβον της νοτιοανατολικής Αγγλίας, θα συναντήσει κανείς το πιο ανατριχιαστικό, απόκοσμο και ανεξήγητο φαινόμενο του κόσμου: Τα ίχνη του Διαβόλου.

Τα ξημερώματα της 9ηςΦεβρουαρίου του 1855 βρήκαν το Ντέβον μέσα στο χιόνι, ύστερα από μια νύχτα έντονης χιονόπτωσης, που καθιστούσε αδύνατη την κυκλοφορία των κατοίκων της περιοχής. Με το πρώτο φως της ημέρας –αφού ο καιρός είχε ελάχιστα καλυτερεύσει- οι βοσκοί της περιοχής βγήκαν από τα σπίτια τους για να αντικρίσουν το απίστευτο.

Στο χιόνι υπήρχαν αποτυπώματα σχιστής οπλής μήκους 10,4 εκατοστών που απείχαν το ένα από το άλλο 20 με 40 εκατοστά και κάλυπταν απόσταση 64 με 160 χιλιομέτρων.

Είχαν βάθος περίπου 6 εκατοστά και παρότι αρχικά θεωρήθηκε πως ανήκαν σε κάποιο άγριο ζώο, το γεγονός πως ήταν ορατά ακόμα και σε σκεπές σπιτιών και δεν «εμποδίστηκαν» ούτε από πόρτες ή τοίχους, έκανε τους ντόπιους να πιστεύουν πως η μοναδική εξήγηση των όσων έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους ήταν η επίσκεψη ενός «αλλιώτικου» πλάσματος όμοιου με τους «Σάτυρους», τα κατώτερα όντα ή δαίμονες της ελληνικής μυθολογίας.

Τα πάντα φωτίζονται συνεχώς από τους θεούς


"Όλα τα υποδεέστερα υποχωρούν μπροστά στην παρουσία των θεών. Και αν αυτό που μετέχει στους θεούς είναι κατάλληλο, καθετί 
ξένο από το θεϊκό φως φεύγει από την μέση και τα πάντα φωτίζονται συνεχώς από τους θεούς. 

Γιατί πάντοτε τα θεία είναι πιο περιληπτικά και πιο δυνατά από όσα προέκυψαν από αυτά και η ακαταλληλότητα αυτών που μετέχουν στους θεούς γίνεται αιτία της έλλειψης του θεϊκού φωτός γιατί με την αδυναμία της σβήνει και εκείνο. 

Τι απέγινε η ωραία Ελένη;



"Ελένη, είσαι του Δία θυγατέρα, σαν άσπρος κύκνος ο γονιός σου στον κόρφο σ’ έσπειρε της Λήδας.
Ύστερα σ’ όλη την Ελλάδα σε είπαν άδικη, άπιστη, άθεη, προδότρια.
Μες στους ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο, στων θεών μόνο τα λόγια βρήκα την αλήθεια."  Ευριπίδης-Ελένη στ. 1144-1150


  Την τραγικότητα του ρόλου της γυναίκας που "έστειλε" χιλιάδες άνδρες να πολεμήσουν στον δεκαετή πόλεμο της Τροίας όλοι τον γνωρίζουμε. Η ωραία Ελένη μισήθηκε, υμνήθηκε κατηγορήθηκε και ενέπνευσε. Όμως τι απέγινε η ωραία Ελένη; Ποιο ήταν το τέλος της; Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου. 

  Μετά την φυγή της από την Σπάρτη, μετά τα χρόνια του Τρωικού πολέμου, μετά την πολυτάραχη επιστροφή της στην Σπάρτη, μετά τον θάνατο του Μενέλαου, η Ελένηβρέθηκε ανάμεσα σε δύο προγόνους που την απεχθάνονταν: τον Νικόστρατο και τονΜεγαπένθη. 


Τότε πήρε την απόφαση να ξαναφύγει, αυτή την φορά μόνη, -κατά μία άλλη εκδοχή εξορίστηκε από τους γιους του Μενέλαου-, για να βρεθεί με μια παιδική της φίλη. Ταξίδεψε μέχρι την Ρόδο και μετέβη στην αργολική αποικία της Ρόδου, όπου βασίλευε η Πολυξώ, χήρα τότε από τις πολλές του Τρωικού πολέμου. 

Η Ελένη αναζητούσε επιτέλους καταφύγιο κοντά σε μια γυναίκα στις παιδικές της αναμνήσεις. Η Πολυξώ όμως ήθελε να εκδικηθεί για τον άντρα της τον Τληπόλεμο. (Παυσανίας - 3.19.9-11). Όπως πολλές άλλες γυναίκες επέρριπτε στην Ελένη την ευθύνη για τον χαμό του. Αλλά υποδέχθηκε την Ελένη ευγενικά. Για πρώτη φορά δεν παρενοχλούσαν την Ελένη άντρες.

Μοναξιά

Μοναξιά

Η αρχή της κατ´ επιλογήν μοναξιάς μοιάζει με ελευθερία. Αποτινάσσεις από πάνω σου όλα όσα θα έκανες για τους άλλους. Ο μόνος εαυτός αρκείται σε λιγότερα, δεν έχει τύπους, κανονισμούς, τρόπους καλής συμπεριφοράς, συμβατικότητες, απαιτήσεις, ωράρια.
Ο μόνος εαυτός προσεγγίζει περισσότερο το πρωτόγονο από το πολιτισμένο.
Ακόμα και η αυτοπειθαρχία αρχίζει να γίνεται μια περιττή ιδιότητα. 
Γιατί; 
Αφού όλα αποκτούν νόημα, όταν αναφέρονται στους άλλους. 
Κι ο εαυτός έχει υπόσταση μόνο μέσω των σχέσεών του με τους άλλους. 
Κανείς δε γεννήθηκε αυθύπαρκτος. Δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή, που να μπορούμε να τον θυμηθούμε μόνο. 
Πάντα μέσα από τις ετεροαναφορές γίνεται αντιληπτός, σαν ένας μακρινός πλανήτης, που μπορείς να τον παρατηρήσεις μέσω της παραμόρφωσης στο φως του άστρου του. Η ίδια η ψυχοθεραπεία δεν είναι μία ανάλυση του εγώ, αλλά των συσχετισμών του.
Σταματάς να μιλάς. Η γλώσσα, η κοινωνία η ίδια δεν υφίσταται, όταν χάνει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα. Δε χρειάζεσαι επιχειρήματα. Αναπτύσσεις θεωρίες δίχως αντίλογο, επιχειρήματα, που κανείς δεν θα κληθεί να αντικρούσει, απόψεις παράξενες, που ντύνονται λογικά περιβλήματα.
Προσωποποιείς τα αντικείμενα, τους απευθύνεις το λόγο, όπως έκανες μικρός. Η μοναξιά σε επαναφέρει στις παιδικές καταβολές.

Κι έπειτα έρχεται η περιβόητη αυτογνωσία.

Ποιος είμαι τελικά;


ποιος είμαι
Αν έχεις μάθει να ορίζεις τον εαυτό σου με βάση την εικόνα που έχουν οι άλλοι για σένα. Αν είσαι χαρούμενος, επειδή σου λένε ότι φαίνεσαι χαρούμενος. Αν είσαι στεναχωρημένος, επειδή σου λένε ότι δε φαίνεσαι πολύ καλά. Αν η απόφασή σου αυτή δεν είναι σωστή, επειδή δε συμφωνούν οι άλλοι με αυτήν.
Εσύ τότε, ποιος πραγματικά είσαι; όταν οι άλλοι αποσύρονται ή είναι απασχολημένοι με τη δική τους ζωή; όταν μένεις εσύ και ο εαυτός σου μόνος ποιος πραγματικά είσαι;
Αν δεν έχεις μάθει να αναγνωρίζεις το δικό σου συναίσθημα, ανεξάρτητα από το συναίσθημα των άλλων, αν δεν αναγνωρίζεις ποια είναι τα όρια του προσωπικού σου εαυτού και χάρτη και συγχέονται με τα όρια των άλλων, τότε κινδυνεύεις να βιώσεις μια αίσθηση σύγχυσης, αμφιθυμίας, αδυναμίας και αποπροσανατολισμού.
Κινδυνεύεις να ζεις τη ζωή που προσδοκούν οι άλλοι από σένα και όχι αυτή που επιλέγεις εσύ ο ίδιος, κινδυνεύεις να γίνεσαι αποδεκτός, αγαπητός ή μη, αναλόγως τις διαθέσεις των άλλων.
Μάθε να βάζεις τα δικά σου όρια ως σύνορα, ως προστασία, ως χαρτογράφηση των σχέσεων σου με τον εαυτό σου και τους άλλους. Μάθε να διαχωρίζεις το δικό σου απο του άλλου, ώστε η αυταξία σου και ύπαρξη σου να μην καθορίζονται και εξαρτώνται από την παρουσία ή την απουσία των άλλων. Γιατί αυτός που σε "εγκρίνει" με την ίδια ευκολία μπορεί να σε απορρίψει όταν θεωρήσει ότι δεν είσαι πια καλός, όμορφος, χαριτωμένος ή σωστός.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα