Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Πώς να αυξήσετε με φυσικούς τρόπουςτα επίπεδα σας σε ντοπαμίνη και να μην ξανα-αισθανθείτε ποτέ κατάθλιψη ή άγχος

Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς να αυξήσετε με φυσικούς τρόπους τα επίπεδα σας σε ντοπαμίνη και να μην ξανα-αισθανθείτε ποτέ κατάθλιψη ή άγχος
Η ντοπαμίνη είναι το κύριο χημικό του εγκεφάλου για την «ευχαρίστηση». Αυτός και μόνον νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα διανοητικών και φυσικών διεργασιών. Μαθαίνοντας πώς να διεγείρετε τα επίπεδα σας της ντοπαμίνης με φυσικούς τρόπους, μπορείτε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, το άγχος, την απάθεια και το φόβο, ενώ παράλληλα ενισχύετε τα συναισθήματα της ευχαρίστησης που δημιουργούνται από αυτήν την εκπληκτική νευροδιαβιβαστική ουσία.
Η ντοπαμίνη είναι αυτή που ανταμείβει ορισμένες συμπεριφορές μας, ώστε να τις επαναλάβουμε, και είναι το γιατί ορισμένα φάρμακα είναι τόσο εθιστικά. Η κοκαΐνη, η ηρωίνη και άλλα οπιούχα προκαλούν την παραγωγή αυξημένης δόσης ντοπαμίνης, η οποία καθιστά τη χρήση τους ιδιαίτερα επιθυμητή, μέχρι να επέλθει η συντριβή ντοπαμίνης που επέρχεται μόλις λείψει το παράνομο φάρμακο από τη φυσιολογία.
Τα οπιούχα δεσμεύονται στους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, αλλά όταν αυτά λείψουν, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερο οπιοειδές (ή άλλο φάρμακο) για την παραγωγή της ίδιας δόσης ντοπαμίνης. Αυτό είναι που κάνει τους τοξικομανείς να προσφεύγουν σε ολοένα αυξανόμενες, αρνητικές συμπεριφορές για να πάρουν την επόμενη "δόση" τους. Το υψηλό επίπεδο ντοπαμίνης είναι αυτό που είναι το ζητούμενο.
Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, η δέσμη νεύρων που προκαλεί απελευθέρωση οπιούχων διεγέρθηκε με την κίνηση ενός μοχλού, όταν δε τα ποντίκια, έμειναν χωρίς τον τεχνητό ερεθισμό, πίεζαν το μοχλό χιλιάδες φορές σε μια ώρα, λόγω των ευχάριστων συναισθημάτων ντοπαμίνης που αυτή η πίεση προκαλούσε. Ένα μεταγενέστερο πείραμα (που διεξήχθη παράνομα σε άνθρωπο) έδωσε μια παρόμοια απάντηση. Κατά τη διάρκεια τριών ωρών, ένας άνθρωπος θα πιέσει ένα κουμπί το οποίο ενεργοποιεί μια εκροή ντοπαμίνης χιλιάδες φορές για να πάρει μια τεράστια συναισθηματική ώθηση.
Είναι δυνατόν να λάβουμε μικρές ποσότητες ντοπαμίνης στους εγκεφάλους μας με λιγότερο καταστροφικές συμπεριφορές – όπως π.χ. όταν κερδίζουμε χρήματα, με την σεξουαλική επαφή ή κερδίζοντας σε βιντεοπαιχνίδια, αλλά υπάρχουν δραστηριότητες ενίσχυσης της ντοπαμίνης που μπορούν να ενισχύσουν αυτόν τον νευροδιαβιβαστή της "ευχαρίστησης", χωρίς να προκαλέσουν εθιστική αντίδραση.
Έχουμε έναν ορισμένο αριθμό νευρώνων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μας και αυτοί είναι μικρότεροι από τους άλλους νευρώνες, αποτελούν δε το λιγότερο από το 0,0006% των άλλων νευρώνων, μπορούμε όμως να τονώσουμε την ισχυρή δέσμη νεύρων στον εγκέφαλο που συνδέει τους νευρώνες ντοπαμίνης με τους στόχους τους στο πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου.
Η ντοπαμίνη κάνει κάτι παραπάνω από την ενίσχυση της ευτυχίας μας. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη ρύθμιση της μυϊκής μας κίνησης, τη βελτίωση της γνωσιακής μας λειτουργίας, τη διατήρηση της εστίασής μας, την λήψη αποφάσεων, την αξιολόγηση προβλημάτων και την επίλυσή τους και τη ρύθμιση της έκκρισης της προλακτίνης.
Η ντοπαμίνη είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντική για την ευημερία και την ευτυχία μας. Χωρίς υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, έχουμε την τάση να βιώνουμε την κατάθλιψη, τη θλίψη, τη σύγχυση, το φόβο, την αρνητική σκέψη, το ξεσπάσματα και άλλα συναισθηματικά εμπόδια
Ακολουθούν μερικοί 100% φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης:
Άσκηση
Η άσκηση αυξάνει τους υποδοχείς ντοπαμίνης D2 στον εγκέφαλο. Συμβαίνει επίσης να αυξάνεται η σεροτονίνη και άλλες ενδορφίνες στο σώμα. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει το μυαλό ακριβώς όπως ενισχύει το σώμα.
Δημιουργήστε μια λίστα και διαγράψτε τα πράγματα που έχετε επιτύχει.
Ο εγκέφαλος εκκρίνει μια μικρή ποσότητα ντοπαμίνης κάθε φορά που εκτελούμε με επιτυχία ένα έργο - ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό. Για να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερες «επιτυχίες», διαχωρίζουμε τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα κομμάτια και τα ελέγχουμε ένα προς ένα. Αυτή η συνήθεια έχει επίσης την τάση να μας κρατάει σε κίνηση προς τους στόχους μας και να καθαρίζουμε την ψυχική ακαταστασία στο μυαλό μας.
Οι αρχές της αυτοδιαχείρισης δηλώνουν ότι εάν μια εργασία αντιπροσωπεύει μια αλλαγή 25% (ή μεγαλύτερη) στη ρουτίνα της ζωής μας, θα νιώσουμε απροθυμία να την ολοκληρώσουμε και συχνά καταλήγουμε σε αυτό-σαμποτάζ ή και παραίτηση. Αντίθετα, κάνοντας μικρές αλλαγές (περίπου το 10%) μας πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και αυξάνουν την ευχαρίστησή μας.
Τρώτε τρόφιμα που αυξάνουν την ντοπαμίνη
Το βασικό αμινοξύ, η τυροσίνη είναι ένας πρόδρομος για την ντοπαμίνη. Με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν τυροσίνη, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης με φυσικό τρόπο. Η τυροσίνη υπάρχει σε τρόφιμα όπως:
· Αυγά
· Πράσινο τσάι
· Γάλα
· Καρπούζι
· Καφέ
· Αμύγδαλα
· Μπανάνες
· Μαύρη σοκολάτα
· Γιαούρτι
Τα κάτωθι λόγω σεληνίου που περιέχουν:
· Θαλασσινά
· Τόνος
· Ηλιόσπορος
Επίσης:
· Ελιές
· Φρούτα ειδικά αβοκάντο, καρύδια
· Σολωμός,
· Πρωτεΐνες,
και……πολύ νεράκι!
Μειώστε τους λιποπολυσακχαρίτες σας
Είναι μια μακριά λέξη, αλλά είναι βασικά μια ενδοτοξίνη που προκαλεί σύγχυση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι λιποπολυσακχαρίτες αναστέλλουν την παραγωγή ντοπαμίνης. Με την κατανάλωση τροφίμων που προστατεύουν το έντερο, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi αλλά και με τη λήψη προβιοτικών, μπορείτε να μειώσετε τους λιποπολυσακχαρίτες σας και να επιτρέψετε να δημιουργηθεί ντοπαμίνη με ευκολία.
Σημ. Κατ. Αλιφραγκή: Οι λιποπολυσακχαρίτες είναι ενδοτοξίνες μεν, αλλά τις έχουν κάποια βακτήρια που τα κατατάσσουμε στα gram - . Μόνο αν διαταραχθεί η ισορροπία μέσα στο σώμα, με την φαγοκυττάρωση τα βακτήρια αυτά εκκρίνουν τον λιποπολυσακχαρίτη.
Αποτοξινωθείτε
Ενώ καταπιανόμαστε με το θέμα των τοξινών, είναι σημαντικό να αποτοξινώνεστε τακτικά. Η συσσώρευση πάρα πολλών τοξινών στο σώμα σας μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή ντοπαμίνης. Υπάρχουν μυριάδες τρόποι αποτοξίνωσης, από τους πράσινους χυμούς, έως τη λήψη ενεργού άνθρακα, ή να κάνετε ένα γιόγκι κύριο καθαρισμό. Όσο λιγότερο τοξικοί είστε, τόσο πιο υψηλά μπορούν να είναι τα επίπεδα σας ντοπαμίνης.
Ακούστε Μουσική που σας ανεβάζει
Ένας από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για να πάρετε μια ωφέλιμη έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο σας είναι το να ακούτε μουσική. Η μουσική δημιουργεί "κορυφαίες συναισθηματικές στιγμές", κάνοντας το μυαλό μας "να τραγουδήσει". Η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ανυψωμένοι, από τους παλαιολιθικούς ακόμη χρόνους. Είναι δοκιμασμένο και είναι αλήθεια.

Αποκτήστε δημιουργικότητα

Δεν έχει σημασία αν εκφράζετε τη δημιουργικότητά σας κάνοντας τέχνες, μαστορέματα ή γράφοντας μια ολόκληρη συμφωνία, οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Χορέψτε, παρακολουθήστε μια τάξη μαθημάτων σχεδίου, γράψτε ένα ποίημα, μαγειρέψτε κάτι καινούργιο, ή ακόμη αφοσιωθείτε σε μια επιδιόρθωση του αυτοκινήτου σας με δημιουργικό γούστο και θα ανταμειφθείτε με υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Ξεκινήστε μια θετική τακτική

Όχι μόνο αυτή η συμπεριφορά θα αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά συμβαίνει επίσης να είναι το θεμέλιο για τη δημιουργία νέων θετικών συνηθειών. Δείτε πόσες φορές μπορείτε να κάνετε ένα καινούργιο πράγμα (όπως την ανακύκλωση του πλαστικού σας ή την αποφυγή χρήσης αεριούχων ποτών), να το σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα φύλλο χαρτιού. Δείτε πόσο μπορείτε να κρατήσετε αυτήν την νικητήρια τακτική.

Συμπλήρωμα

Τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν επίσης να αυξηθούν μέσω των συμπληρωμάτων. Δοκιμάστε:

• Η L-θεανίνη αυξάνει πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι πλούσια πηγή αυτής της κατηγορίας φυτών.

• Η κουρκουμίνη που απαντάται κυριολεκτικά στον κουρκουμά, αυξάνει αποτελεσματικά την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

• Το GinkgoBiloba μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.

• Η ακετυλο-1-τυροσίνη είναι ένα δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης, έτσι μια υγιής δόση της υποστηρίζει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Διαλογισμός και Γιόγκα

Ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να αλλάξουν αποτελεσματικά τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν μεγαλύτερη παραγωγή ντοπαμίνης. Ένας από τους λόγους που οι συνεπείς διαλογιστές χειρίζονται το στρες καλύτερα και συνήθως αισθάνονται καλά, οφείλεται σε αύξηση του GABA και της ντοπαμίνης. Ο διαλογισμός, μας απελευθερώνει επίσης από τις ρυθμισμένες νευρικές οδούς (σημ.ΓΒ. τους αρνητικούς προγραμματισμούς που όλοι φέρουμε εκ γενετής) που εμποδίζουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
Επιμέλεια ιατρικής ορθότητας - προσθήκες: Κα. Κατερίνα Αλιφραγκή - Ιατρός
2017-12-10
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα