Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Μυστηριώδεις κύκλοι στους πάγους της Αρκτικής (vid)

Αεροσκάφος της NASA εντόπισε στην Αρκτική κάτι ανεξήγητο, κάτι που κανείς «δεν έχει ξαναδεί πριν», λέει ο διαστημικός οργανισμός.

Αεροσκάφος της NASA εντόπισε στην Αρκτική κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί, λέει η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. Image: Supplied

Η NASA βρίσκει πάντα εξηγήσεις για παράξενα ή “ανώμαλα” φαινόμενα, στην περίπτωση όμως των ασυνήθιστων κύκλων που εμφανίστηκαν στην Αρκτική οι εξηγήσεις έχουν στερέψει.
Στις 14 Απριλίου, αεροσκάφος της NASA που συμμετείχε στην εξερευνητική αποστολή Operation Ice Bridge συγκέντρωσε εικόνες πάνω από τη Θάλασσα του Μπιούφορτ, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δέλτα του ποταμού Μακένζι στον Καναδά.
Οι εικόνες, που ελήφθησαν από τον επιστήμονα της αποστολής Τζον Σόνταγκ (John Sonntag), δείχνουν ασυνήθιστους ή  “ανώμαλους” κύκλους που η διαστημική υπηρεσία δεν μπορεί να εξηγήσει.
«Είδαμε αυτά τους σπάνιους κυκλικούς σχηματισμούς μόνο για λίγα λεπτά σήμερα», γράφει ο Σόνταγκ στο ημερολόγιο αποστολής, σύμφωνα με τη NASA. «Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο κάπου αλλού».
Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν την ύπαρξη αυτών των μυστηριωδών κύκλων στους πάγους της Αρκτικής. Image: Supplied
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία είναι σε λειτουργία εδώ και δέκα χρόνια, αποστέλλονται αεροσκάφη πάνω από τους πόλους για να τραβούν φωτογραφίες και να χαρτογραφούν τους παγετώνες σε θάλασσα και ξηρά.
Μπορεί κάποια από τα χαρακτηριστικά που εντοπίστηκαν στους πάγους να είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν, όπως το μακρύ ρυάκι που φαίνεται σε έναν από τους κύκλους και φέρει το όνομα finger rafting επειδή θυμίζει φερμουάρ, οι περίεργοι όμως σχηματισμοί γύρω από τις τρύπες είναι δύσκολο να εξηγηθούν.
Να σημειωθεί ότι το χιόνι στην περιοχή είναι την εποχή αυτή λιγοστό, και κάτω από αυτό διακρίνεται το έδαφος, γι’ αυτό και το λεπτό στρώμα χιονιού φαίνεται στις φωτογραφίες περισσότερο γκρι παρά λευκό.
Σύμφωνα με τον Γουόλτ Μέγιερ, επιστήμονα του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για τα Χιόνια και τους Πάγους, οι τρύπες μπορεί να οφείλονται σε ένα σύστημα απορροής των υδάτων από το χιόνι που λιώνει.
Άλλοι είπαν ότι οι τρύπες δημιουργήθηκαν από τις φώκιες που βγαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν.
Ο Νέιθαν Κουρτς, ερευνητής του προγράμματος Ice Bridge, ομολογεί πάντως ότι δεν γνωρίζει τι είδους δυναμική θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτά τα ημικυκλικά σχήματα γύρω από τις τρύπες.
Προς το παρόν, οι τρύπες παραμένουν ένα μυστήριο, το οποίο οι επιστήμονες αγωνίζονται να εξηγήσουν.


ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα