Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Το μυστηριώδες κόκκινο “Χ” στους χάρτες της Google

Στον χάρτη της Ανταρκτικής, κάποιος από τη Google έχει σημαδέψει μια τοποθεσία με ένα πελώριο κόκκινο “Χ”, σαν να θέλει να πει ότι εκεί κρύβεται κάποιο μυστικό.

Το μυστηριώδες “Χ” όπως εμφανίζεται στους χάρτες του Google Earth. Πηγή: YouTube
ΟΠΩΣ οι φωτογραφίες της NASA από τον Άρη, έτσι και οι δορυφορικές φωτογραφίες της Google αποτελούν γόνιμο έδαφος για τις έρευνες των θιασωτών του μυστηρίου, οι οποίοι ανακαλύπτουν κατά διαστήματα «θησαυρούς» παραδοξότητας, άλλους εύκολο να εξηγηθούν και άλλους ανεξήγητους.
Η τελευταία πάντως ανακάλυψη περιβάλλεται από έναν «αέρα» μυστηρίου, καθώς δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών.
Ο χάρτης της Ανταρκτικής έχει σημαδευτεί με ένα πελώριο επίμηκες κόκκινο “Χ”, η μύτη του οποίου δείχνει ένα συγκεκριμένο σημείο δίπλα από τη θέση όπου βρίσκεται ο νότιος γεωγραφικός πόλος.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι κάποιος μέσα από τη Google θέλησε με αυτό τον τρόπο να τραβήξει την προσοχή μας ότι στο σημείο εκείνο βρίσκεται κάποιο μυστικό κρυμμένο κάτω από το παγωμένο έδαφος.

Τα γονίδια παίζουν ρόλο και στην ενσυναίσθηση



Το πόση ενσυναίσθηση έχει ένας άνθρωπος και πόσο συμμερίζεται τα συναισθήματα των άλλων, είναι και θέμα γονιδίων, όχι μόνο ανατροφής, εκπαίδευσης και εμπειριών, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει το γενετικό υπόβαθρο της ενσυναίσθησης, μιας ζωτικής ανθρώπινης ιδιότητας.
Η ενσυναίσθηση έχει δύο συνιστώσες, μια γνωσιακή και μία συναισθηματική: Αφενός την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τις σκέψεις και τα αισθήματα του άλλου, αφετέρου την ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ίδιος συναισθηματικά στην ψυχική κατάσταση του άλλου. Πριν 15 χρόνια Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν τον πρώτο Δείκτη Ενσυναίσθησης, που μετρά και τις δύο αυτές μορφές της.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από άλλους και ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναισθητικές από ό,τι οι άνδρες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι με διαταραχή αυτισμού έχουν χαμηλότερο δείκτη ενσυναίσθησης (ιδίως γνωσιακής).
Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Ινστιτούτου Παστέρ, του Πανεπιστημίου Ντενί Ντιντερό του Παρισιού, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe, με επικεφαλής τον Βρετανό καθηγητή Σάιμον Μπάρον-Κόεν και τον Γάλλο Τομά Μπουρζερόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Translational Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 46.000 άτομα. Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν δώσει δείγμα σάλιου για να γίνει ανάλυση DNA, ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν σχετικό ψυχολογικό ερωτηματολόγιο για να εκτιμηθεί ο βαθμός ενσυναίσθησής τους.

Σώπασε και άκου!

της Βάσιας Καλαϊτζόγλου
Εσένα θάλασσά μου, που ήρεμα στις δικές μου φουρτούνες με ακούς. 
Σε εσένα θάλασσά μου να μοιάζω, τίποτα δε φοβάσαι και κυλάς.
Σε εσένα θάλασσά μου που κοιτώ.
Σε εσένα που κάθε δάκρυ μου βυθίζεις 
Και τα χαμόγελά μου κοιτάζεις. Ατάραχη, απέραντη θάλασσά μου! 
Σε εσένα θάλασσά μου αγάπησα τις μελωδίες σου τις νύχτες. 
Σώπασε και άκου! 
Είναι η θάλασσα που μας μιλά. 

Τρομάζουμε να αλλάξουμε συνήθειες σκέψης – Μ.Βαμβουνάκη

Υπάρχουν ήρωες πια; Υπάρχουν άγιοι μάρτυρες πια; Γεννιέται κάτι τέτοιο κανείς ή γίνεται, εμπνευσμένος από καταστάσεις, που μια μέρα θα περιτυλίξουν σαν σαρκοβόρος κισσός τη ζωή του;


Όταν μιλάμε για αγίους, όπως και για ήρωες, έχουμε την τάση να τους φανταζόμαστε ως πρόσωπα υπερειρηνικά, γεμάτα πραότητα και εσωτερική νηνεμία, φευγάτα από τον κόσμο τούτο που μας αφορά. Άρα, πρόσωπα που, κατά βάθος, δε μας αφορούν. Τους κατατάσσουμε γρήγορα γρήγορα σε μια κατηγορία απρόσιτη, αγγελική, κάτι σαν καλά πνεύματα και νεράιδες των παιδικών μας παραμυθιών, ευχάριστα να τα σκέφτεσαι πού και πού, αλλά που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει η ύπαρξή τους με τη δική μας ύπαρξη.
Πριν από λίγα χρόνια, στους δρόμους των Εξαρχείων, είδα γραμμένο με σπρέι ένα γκράφιτι: Αν υπάρχει Θεός, τη βάψαμε… Δεν έλεγε ακριβώς τη βάψαμε, ήταν μια άλλη, πιο ωμή λέξη, όμως με το ίδιο νόημα. Νομίζω πως έτσι λίγο – πολύ σκεφτόμαστε οι περισσότεροι. Πιστεύουμε σε Θεό και αγίους για την περίπτωση που υπάρχουν, όχι με τη βεβαιότητα πως υπάρχουν.
Πιστεύουμε, άλλωστε, επιλεκτικά. Από τις διδασκαλίες και τις πράξεις του Χριστού, επιλέγουμε εκείνα που κρίνουμε ως πιο «λογικά», και αυτά δεχόμαστε. Αν το συλλογιστούμε έντιμα, θα διαπιστώσουμε πως ακόμη και οι πιο κοντινοί στην Εκκλησία σκαλώνουμε κάπως στην έκβαση της Αναστάσεως. Ταυτιζόμαστε και συγκινούμαστε μέχρι δακρύων με τα περισσότερα του βίου Του και κυρίως με τη Σταύρωσή Του – η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή είναι οι πιο δημοφιλείς μέρες – όμως την Ανάσταση την παρακάμπτουμε ψυχολογικά με περίεργους ελιγμούς. Έχουμε μετατρέψει την εκτυφλωτική μαρτυρία της σε εθιμοτυπικό πανηγύρι, ευκαιρία γλεντιού και ευωχίας. Λες και η προηγούμενη νηστεία σκοπό είχε να ερεθίσει κι άλλο την υλική απόλαυση. Το μεγάλο φαγοπότι του Πάσχα. Και όχι μόνο για λόγους ηδονιστικούς, σωματικούς και απερίσκεπτους, αυτό θα ήταν μια εύκολη υποψία, αλλά και από μιας άλλης κατηγορίας εκλογή.

Tο ρωμαϊκό σύστημα ονομάτων


Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να έχουν ένα κεντρικό όνομα που αναφερόταν στην οικογένεια ή το γένος του ατόμου. Αυτό το όνομα το αποκαλούσαν gentile. Ταυτίζεται λίγο-πολύ με τα σημερινά επίθετα. Παραδείγματα τέτοιων επιθέτων ήταν τα ονόματα των μεγάλων οικογενειών, όπως των Ιουλίων ή των Κλαυδίων. Για να ξεχωρίσει καλύτερα ένα συγκεκριμένο άτομο, έμπαινε μπροστά από το όνομα του γένους το ατομικό του όνομα, το praenomen, αυτό που εμείς θα λέγαμε «μικρό» όνομα. Ο αριθμός των μικρών ονομάτων ήταν σχετικά περιορισμένος και περιλαμβάνει γνωστά από την ιστορία ονόματα όπως Γάιος, Μάρκος και άλλα. Ένας άνθρωπος μπορούσε να προσδιοριστεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω της αναφοράς του μικρού ονόματος του πατέρα του ή συνηθέστερα με τη χρήση αυτού που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν cognomen. Τα cognomina μπορούμε να το αποκαλέσουμε παρωνύμια, γιατί συνήθως προέρχονταν από παρατσούκλια ή από τιμητικούς τίτλους. Για παράδειγμα ο Κορνήλιος Σκιπίωνας είχε το παρατσούκλι Αφρικανός, λόγω της νίκης του στην Αφρική εναντίον των Καρχηδονίων. Συχνά το παρατσούκλι αυτό εξελισσόταν σε ιδιαίτερο επίθετο για το συγκεκριμένο παρακλάδι της οικογένειας, όπως ακριβώς συνέβη με το παρατσούκλι Αφρικανός. Τέλος, το όνομα ενός ανθρώπου μπορεί να περιλάμβανε και ακόμη ένα προσδιοριστικό που φανέρωνε ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιο άλλο πρόσωπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το όνομα ενός ανθρώπου μπορούσε να γίνει εξαιρετικά περίπλοκο, όπως για παράδειγμα το όνομα Publius Κορνήλιος Σκιπίων Αιμιλιανός Αφρικανός, όπου το Αιμιλιανός προέρχεται από το γεγονός ότι ήταν εξ αίματος γιος του Αιμίλιου Παύλου. Γενικά ωστόσο κυριαρχούσε συντριπτικά η απλούστερη χρήση των τριών ονομάτων, μικρό όνομα (praenomen), επίθετο (gentile), παρωνύμιο (cognomen). Μάλιστα στην αυτοκρατορική εποχή το παρωνύμιο είναι αυτό που φτάνει να κυριαρχεί. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες και άλλα διάσημα πρόσωπα είναι γνωστά στην ιστορία ακριβώς μέσω των παρωνυμίων τους (Κικέρων, Αύγουστος, Καλιγούλας, Καρακάλλας, Κόμμοδος κ.ά.).

Ζήσε με Πάθος.......!!!!



Περιμένοντας τη λεωφορείο να περάσει έχασα τη θέα της στάσης που βρισκόμουν.
Περιμένοντας το λεωφορείο να φτάσει έχασα την ευκαιρία να αλληλεπιδράσω με ανθρώπους.
Περιμένοντας την κάποια μέρα για να ζήσω έχασα τη ζωή μέσα από τα χέρια μου.

Συνήθως οι άνθρωποι ανυπομονούμε σαν τα μικρά παιδιά να ζήσουμε την ιδανική μας μέρα. Περιμένουμε να έρθει η ημερομηνία αυτή λες και πρόκειται ποτέ κάποιος να φτάσει στην εργασία του εάν δεν πάρει τη συγκοινωνία ή το αμάξι του ή κάτι που θα μπορέσει να τον μεταφέρει.

Περιμένουμε να έρθει η ιδανική μας μέρα αντί να πάμε εμείς σε αυτή! Το σημαντικότερο είναι ότι όχι μόνο χάνουμε την κάθε μας στιγμή αλλά δυστυχούμε στην κάθε μας στιγμή γιατί θεωρούμε ότι καμία από αυτές ζούμε δεν είναι η κατάλληλη για να ευτυχίσουμε.

Έχεις ορίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να νιώσεις ευτυχισμένος; 
Τι έχεις τώρα και τι επιπλέον χρειάζεσαι για να νιώσεις τώρα ευτυχισμένος;
Τι θ’ αλλάξει στο μέλλον και πιστεύεις ότι τότε θα μπορείς να νιώθεις ευτυχισμένος;

Κάποιοι λένε : Εάν ήταν η τελευταία σου μέρα τι θα έκανες σήμερα; 
Και εγώ σε ρωτώ :

Γνωρίζεις ότι κάθε δευτερόλεπτο πεθαίνεις τόσες φορές : 100.000.000.000.000.000.000.000

Η Γενιά των Δράκων

Η Γενιά των Δράκων


«Τέρατα: Δεν τα βλέπουμε πια», έγραφε ο Γκυστάβ Φλωμπέρ μέσα στο περίφημο Λεξικό των Καθιερωμένων Ιδεών κι όμως, τα τέρατα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η παγκόσμια μυθολογία και οι παραδόσεις των λαών είναι γεμάτες από τέρατα και δράκους, που σήμερα υπάρχουν μόνο στη φαντασία των παραμυθιών και των μυθιστορημάτων ή μήπως όχι !

«HERE BE DRAGONS»

Ο Αη Γιώργης ο δρακοκτόνος και η καταγωγή των μύθων

Πιο εύκολα πεθαίνει ο λύκος αλλά γούνα δεν αλλάζει, πιο εύκολα αλλάζει ο άνθρωπος ιδεολογία παρά συνήθειες. Αλωλστε τα meme είναι αυτά που κρατούν την δημιουργία στην θέση της. Γι’ αυτό κάθε θρησκεία που σέβεται το δόγμα της και τους πιστούς-πρόβατα της και για να τους επιβληθεί πρέπει να ενστερνίζεται παλιότερα ήθη, έθιμα, δοξασίες και μύθους.
Δεν γιορτάζει λοιπόν, ο Άη Γιώργης ο Δρακοφονιάς.
Γιορτάζει ο Μαρντούκ που σκοτώνει τη δράκαινα Τιαμάτ στους Σουμέριους.
Γιορτάζει ο Ρα που σκότωνε κάθε πρωί τον Άποφι, δράκοντα του σκότους στην Αίγυπτο.
Ο Περσέας που σκοτώνει το δράκο και σώζει την Ανδρομέδα.
Ο Ηρακλής που σκοτώνει τη Λερναία Ύδρα.
Ο Ιάσονας που σκότωσε το δράκο που φύλαγε το Δέρας.
Ο Ηρακλής, ξανά, που σκότωσε το δράκο που φυλούσε τα μήλα των Εσπερίδων.
Ο Κάδμος που σκότωσε το Δράκο που φύλαγε την Αρεία Πηγή.
Ο Δίας που φυλάκισε τον δράκοντα Τυφώνα κάτω απ την Αίτνα.
Ο Απόλλωνας που σκότωσε τον Πύθωνα στους Δελφούς.
Κι ο Νιμπελούγκεν που σκότωσε το δράκο και πήρε το θησαυρό.

Δράκοι παντού στο κόσμο, στο Μεξικό, στη Νέα Ζηλανδία, στην Δυτική Αφρική, στο Βόρνεο, στη Κίνα. Στην Ανατολή ο δράκος είναι όμορφος, φιλικός, γεμάτος θετική ενέργεια. Στη Δύση είναι χθόνια θεότητα, κατα-χθόνιος, πηγή δεινών, αρνητική ενέργεια. Όλοι οι λαοί στις Μυθολογίες τους αναγνωρίζουν όμως τη σοφία των δράκων, ξέρουν πως ο όφις και ο δράκος (όφις +πουλί) είναι αρχαιότερος απ’  αυτούς και τον τιμούν ή τον φοβούνται. Ακόμα και στη σύγχρονη λογοτεχνία του μυθικού τρόμου, ο Λόβεκραφτ τους αρχέγονους θεούς που κοιμούνται και περιμένουν να ανακαταλάβουν τη γη στην Κθούλου Μυθολογία, σαν φίδια και δράκοντες ή θαλάσσια τέρατα φιδόμορφα τους παρουσιάζει. Μην ξεχνάμε και την εβραϊκή μυθολογία με το πάνσοφο αλλά δόλιο φίδι που δίδαξε στους ανθρώπους τη γνώση που τους «κατέστρεψε». Ε, τι να κανε κι ο Χριστιανισμός; Έφτιαξε τον δικό του φιδοκτόνο ή δρακοφονιά. Χρόνια καλά ευτυχείτε κι ευδαιμονείται όποιοι γιορτάζετε.
Η λέξη «δράκος» βγαίνει απ το αρχαιοελληνικό δέρκομαι που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ, άρα ο δράκοντας ήταν ο άγρυπνος φύλακας -φρουρός μιας περιοχής, μιας θεάς, ενός θησαυρού ή μιας Γνώσης.
Draco: Ο Αστερισμός του Δράκοντα (Stellar Draconis). Αστρονομική θέση: Right Ascension: 17 hours. Declination: 65 degrees. Ορατός ανάμεσα σε latitudes 90-15 degrees. Καλύτερα ορατός τον Ιούλιο, γύρω στις 9.30΄-10.00΄ το βράδυ. Το καλοκαίρι ο αστερισμός «αναποδογυρίζει» σε σχέση με την εικόνα του τον χειμώνα.

Τα αστέρια του Δράκοντα: THUBAN (Alpha Draconis), RASTABAN (Beta Dra), ETAMIN (Gamma Dra), NODUS (Delta Dra), TYL (Epsilon Dra), ALDHIBAH (Zeta Dra), ED ASICH (Iota Dra), GIANFAR (Lamda Dra), ARRAKIS (Mu Dra), KUMA (Nu Dra), GRUMIUM (Xi Dra), ALSAFI (Sigma Dra), DSIBAN (Psi Dra). Πριν από 4.000 χρόνια, το άστρο THUBAN (Alpha Draconis), ήταν ο Πολικός Αστέρας μας. Από τότε, η περιστροφή του άξονα της Γης άλλαξε προς τον Βόρειο Πόλο, κι έτσι σήμερα ο Πολικός Αστέρας είναι το άστρο POLARIS. Σε 10.000 χρόνια από σήμερα, ο Πολικός Αστέρας μας θα είναι ο VEGA.

Οι πρώτοι Δράκοι στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης εντοπίζονται στην Ελβετία, και γενικά στις Άλπεις. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχαιότερες ευρωπαϊκές αναφορές είναι στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στις Βρετανικές Νήσους, στη Γερμανία και στη Νορβηγία. Έχοντας συνείδηση των δυσκολιών προσδιορισμού, ένας χρονογράφος προσκόμισε ένα πρώτο δοκίμιο ταξινόμησης. Πρόκειται για τον πάστορα Γιοχάνες Στουμπφ (1500-1578). Μαθητής και φίλος του φημισμένου μελετητή Τσβίνκλι, αυτός ο στρατευμένος μεταρρυθμιστής συνέλεξε τα αναγκαία στοιχεία για το χρονικό του στη διάρκεια ενός μεγάλου εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Ελβετία. Το 1548, δημοσιεύτηκε το χρονικό του στη Ζυρίχη. Με τις 762 σελίδες του, τους χάρτες και τις 4.000 ξυλογραφίες του, αυτό το ιστορικό-τοπογραφικό σύνολο θα παραμείνει έως τον 18ο αιώνα η κύρια πηγή γνώσεων για τις περιοχές της Ελβετίας.

Για τον πάστορα Στουμπφ, ο επιβλητικός χαρακτήρας του ορεινού τοπίου μαρτυρεί τη μεγαλοπρέπεια και παντοδυναμία του Κυρίου. Η ευμένεια του δημιουργού ασκείται διαμέσου κάποιων φυσικών πηγών, αντισταθμίζοντας την καταστροφικότητα άλλων φυσικών δυνάμεων. Έτσι οι χείμαρροι, που κατεβαίνουν από τις «άγριες Άλπεις» και μεγαλώνουν με το λιώσιμο του χιονιού, θα κατέστρεφαν τις εύφορες πεδιάδες, αν ο Θεός δεν είχε δημιουργήσει σταθεροποιητικούς παράγοντες, μεγάλες και βαθιές λίμνες όπου αμβλύνεται η ορμή τους.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

«Πάντα βρίσκω τους ανθρώπους, όπως κι αν τους κοιτάζω, με καλοσύνη ή κακία, να φροντίζουν για ένα πράγμα: Πως να εξυπηρετήσουν τη συντήρηση του είδους. Και φροντίζουν γι’ αυτό, όχι από αγάπη για το είδος, αλλά γιατί δεν υπάρχει μέσα τους τίποτα παλιότερο, δυνατότερο, ανέλεγκτο και πιο ακατανόητο από αυτό το ένστικτο, γιατί είναι αλήθεια πως το ένστικτο αυτό, είναι στην κυριολεξία η ουσία του είδους μας, η ουσία του κοπαδιού μας.

[…] Στο κάτω κάτω της γραφής, ίσως ο πιο άχρηστος, ο πιο βλαβερός άνθρωπος να είναι ο πιο χρήσιμος για τη συντήρηση του είδους. Γιατί ο άνθρωπος αυτός -ο βλαβερός- συντηρεί στον εαυτό του ή στους άλλους ανθρώπους, διάφορα ένστικτα που χωρίς αυτά η ανθρωπότητα θα είχε εδώ και πολύ καιρό αποχαυνωθεί και διαφθαρεί» Νίτσε

Η λέξη ένστικτο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ενστίζω (κεντώ) και σημαίνει εσωτερικό κέντρισμα, τσίμπημα. Όπως και οι εκφράσεις ανθρώπινος «χαρακτήρας» (από το ρήμα χαράσσω =εγχαράττω, γράφω), ανθρώπινος «τύπος» (από το ρήμα τύπτω =χτυπώ), έτσι και το ένστικτο, υποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος έχει τυπωμένες και εγχάρακτες τις διάφορες σωματικές και διανοητικές του ιδιότητες, με τις οποίες διακρίνεται από κάθε άλλο πρόσωπο. Μ’ άλλα λόγια είναι έν-στικτες, χαραγμένες, σημαδεμένες εντός. Η επιστήμη σήμερα το επιβεβαιώνει με το DNA και με τον όρο «γονότυπος».

Στο βασίλειο των ζώων συνοπτικά αναφέρονται 4 είδη ενστίκτων: αυτοσυντήρησης, συμβίωσης, σεξουαλικά και των γεννητόρων. Στο ένστικτο αυτοσυντήρησης ανήκουν τα ένστικτα της διατροφής, της αποστροφής, της μαχητικότητας, της φυγής. Το ένστικτο συμβίωσης είναι αναγκαίο για τη δημιουργία και τη διατήρηση της ομάδας. Το σεξουαλικό αναφέρεται στη διαιώνιση του είδους του γόνου. Και των γεννητόρων αφορά την ανατροφή, εκπαίδευση, προφύλαξη των νεογέννητων.

Τα περισσότερα από τα ένστικτα και των 4 κατηγοριών στον άνθρωπο αντιπροσωπεύονται από ορμές, δηλαδή από έμφυτες τάσεις που δε συνοδεύονται με ένα σχηματισμένο και πάγιο μηχανισμό για την εκπλήρωσή τους. Ο ίδιος είναι που πρέπει να επινοήσει και να οργανώσει τον απαιτούμενο τρόπο συμπεριφοράς για την ικανοποίησή τους. Η ελευθερία αυτή είναι και προσόν αλλά και μειονέκτημα.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενστίκτου κι αντανακλαστικού

Το πρώτο είναι ορμέμφυτο το δεύτερο είναι μηχανιστικό αντανακλαστικό. Ένστικτο ονομάζουμε την έμφυτη (γονιδιακά υπαγορευμένη) τάση/παρόρμηση/ορμέμφυτο κάθε ζωικού είδους να εκδηλώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές υπό την επίδραση ορισμένων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η εκδήλωση ενός ενστίκτου μπορεί να αναβληθεί ή ακόμη και να ματαιωθεί με εκούσια συνειδητή επιλογή των ανώτερων όντων. Από την άλλη, αντανακλαστικό είναι η ακούσια κινητική αντίδραση, εξωτερικά ορατή ή όχι, σε ένα περιφερειακό αισθητικό ερέθισμα. Ενστικτώδης είναι για όλα τα ζώα η αναζήτηση τροφής κι ερωτικού συντρόφου, αλλά και η διαφύλαξη του προσωπικού/ζωτικού  τους χώρου. Ενστικτώδης είναι για τα βαδιστικά πτηνά η ισόβια αναγνώριση ως μητέρας τους της πρώτης κινούμενης μορφής που θα συναντήσουν την πρώτη ημέρα μετά την εκκόλαψή τους.

Ενστικτώδης είναι για τους σκαντζόχοιρους η επιλογή της χειμέριας νάρκης, αλλά και για τις μέλισσες ο χορός που κάνουν γύρω από τα άνθη που γονιμοποιούν. Ενστικτώδης πράξη είναι για τα πουλιά το χτίσιμο της φωλιάς τους, για τα ωδικά πουλιά η αυθόρμητη απομνημόνευση μόνο του κελαηδήματος του πατέρα τους (όχι άλλων διπλανών πτηνών) και η εν συνεχεία αναπαραγωγή τους.

Ενστικτώδης, δηλαδή γονιδιακά υπαγορευμένη, είναι τέλος η ανάγκη του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος του ανθρώπου να εκτεθεί εγκαίρως σε αισθητικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κρίσιμων περιόδων της ανάπτυξης, γιατί, αν για παράδειγμα το νήπιο δεν δεχθεί φυσιολογικά οπτικά ερεθίσματα, τότε ο εγκέφαλός του θα παραμείνει ισοβίως τυφλός, ακόμη και αν τα μάτια σαν όργανα είναι λειτουργικά ακέραια.

Οι κακοτυχιές είναι μεταμφιεσμένες ευκαιρίες


Μείνε απλώς στο γεγονός! Μη σκέφτεσαι ποτέ πως είναι κατάρα ή ευλογία. Μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Περίμενε και ξαφνικά θα δεις ότι το καθετί είναι όμορφο.

Οι καλοτυχιές και οι κακοτυχιές του χωρικού

Κάποτε ένας γέρος, φτωχός χωρικός, είχε ένα πολύ όμορφο άλογο, τόσο σπάνιο που όλοι οι βασιλιάδες ζητούσαν από τον άνθρωπο αυτόν να τους το πουλήσει, όποιο κι αν ήταν το κόστος, μα εκείνος αρνιότανε...
Ενα πρωί είδε ότι το άλογο είχε κλαπεί. 

Ολόκληρο το χωριό μαζεύτηκε για συμπαράσταση και είπαν: «Τι άτυχος που είσαι. Μπορούσες να είχες καλύτερη τύχη. Οι άρχοντες σου προσέφεραν πολλά. Όμως εσύ ήσουν ξεροκέφαλος και ανόητος. Τώρα σου το έκλεψαν το άλογο!»
Όμως ο γέρος γέλασε και είπε: «Μη λετε ανοησίες! Πείτε απλώς ότι το άλογο δεν είναι πια στο στάβλο. Αφήστε το μέλλον να έρθει. Τότε θα δούμε.»

Και μετά από δεκαπέντε μέρες το άλογο επέστρεψε. Και δεν ήρθε μόνο του. Έφερε μαζί του και μια ντουζίνα άλογα απο το δάσος. Ολόκληρο το χωριό μαζεύτηκε και είπαν: «Ο γέρος είχε δίκιο! Το άλογό του γύρισε κι έφερε μαζί του δώδεκα όμορφα άλογα. Τώρα μτιορεί να κερδίσει όσα χρήματα θέλει.»
Πήγαν στον άνθρωπο και του είπαν: «Μας συγχωρείς. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε το μέλλον και τους τρόπους τού θεού, μα εσύ είοαι σπουδαίος! Κάτι ήξερες! Είχες μια αναλαμπή από το μέλλον.»

Εκείνος είπε: «Ανοησίες! Το μόνο που ξέρω τώρα είναι ότι το άλογο έχει επιστρέφει μαζί με άλλα δώδεκα άλογα. Τι πρόκειται να συμβεί αύριο, δεν το ξέρει κανένας.»
Και την επόμενη μέρα συνέβη ο γιος του χωρικού να ανέβει πάνω σε ένα από τα καινούργια άλογα και να πέσει και να σπάσει τα πόδια του. Ολόκληρο το χωριό μαζεύτηκε πάλι και είπαν: «Ποτέ δεν ξέρει κανείς το δίκιο. Αυτό αποδείχτηκε κατάρα. Θα γερός ο γιος σου αν το άλογο δεν είχε επιστρέφει. Τώρα θα μείνει ανάπηρος σε όλη του τη ζωή.

Ο γέρος είπε: «Μη βιάζεστε! Περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί. Πείτε μόνο ότι ο γιος μου έσπασε τα πόδια του. Αυτό μόνο.

Δεν ελέγχεις τίποτα


Όταν αφυπνίζεσαι είναι σαν να συνειδητοποιείς ότι δεν βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που ελέγχεις εσύ με το τιμόνι, αλλά σε ένα ακίνητο παιδικό αυτοκινητάκι που, αν και μπορείς να γυρίζεις το τιμόνι του προς όποια κατεύθυνση θέλεις, δεν μπορείς να το ελέγξεις.

Το επόμενο στάδιο είναι να δεις ότι κινείσαι μαζί με το αυτοκινητάκι, το οποίο κινείται μαζί με τη Γη που γυρίζει γύρω απ' τον Ήλιο, το ηλιακό σύστημα που γυρίζει γύρω απ' το κέντρο του γαλαξία και τον γαλαξία που τρέχει στο σύμπαν με ταχύτητα 1.000 χλμ/δευτερόλεπτο.

Όταν βλέπεις ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνα τους και ότι δεν υπάρχει κάποιος που να ελέγχει το παραμικρό, αυτό είναι μια καλή αρχή για το τέλος του Εγώ.

Τι μένει τελικά; 

Η αλήθεια πίσω από τη Σοφία, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που αναγνωρίστηκε ως πολίτης



Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα

Τον Οκτώβριο του 2017 ένα μη ανθρώπινο ον, απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας την υπηκοότητα μιας χώρας. Το ανθρωποειδές ρομπότ με το ελληνικό όνομα Σοφία και το «γνωστικιστικό» συμβολισμό όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι πλέον Σαουδαραβίδα πολίτης.

Το γεγονός αυτό, ανήκουστο στην ανθρώπινη ιστορία, προκάλεσε τη συγγραφή χιλιάδων δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο που απέχουν μακράν από το τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την κίνηση, και γιατί το ρομπότ παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Οι περισσότεροι αρθρογράφοι εστίασαν στο σοβαρό βεβαίως συνταγματικό και ηθικό ζήτημα που τίθεται για πρώτη φορά και το οποίο φυσικά δεν είναι καθόλου αθώο και μόνο «επινόημα μάρκετινγκ» όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως: η Σοφία, ένα ρομπότ, έχει πλέον περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες και τα παιδιά των μεταναστών της χώρας της: ως θήλυ (;) δεν φορά μαντήλα, και ως μηχανή έχει σαουδαραβική υπηκοότητα!

Βεβαίως αυτή είναι μία όψη του ζητήματος, αλλά όχι η μόνη. Η αθέατη (και η πιο σοβαρή) όψη της Σοφίας είναι η πρώτη μετανθρωπική μεγάπολη στον κόσμο: η ΝΕΟΜ 2030 και τα πιθανά σχέδια διάλυσης της Σαουδικής Αραβίας.
Μια πομπώδης διάσκεψη προσέλκυσης διεθνών επενδυτών

Το ανθρωποειδές ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Economic Future Investment Initiative Conference, μιας διάσκεψης για επενδυτικά θέματα αιχμής που χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο Ταμείο Eπενδύσεων της Σαουδαραβικής κυβέρνησης, και πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Οκτωβρίου 2017 στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμμετοχή των αρχαίων Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά


Η συμμετοχή των αρχαίων Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

Οι Μακεδόνες, επειδή η Μακεδονία χωρίζονταν από την υπόλοιπη Ελλάδα με δύσβατα όρη που δυσκόλευαν πολύ τις επικοινωνίες, δεν μπορούσαν να μετέχουν ενεργά στην πολιτική και κοινωνική ζωή των άλλων Ελλήνων. Γι’ αυτό δεν είχαν αναμιχθεί ιδιαίτερα με τους λοιπούς Έλληνες και μέχρι την εποχή του Βασιλέα Φιλίππου Β΄ δεν είχαν σημαντικές επαφές ή σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις μ’ εκείνους. Η ευνοϊκή ανάμιξη του Βασιλέα Αλεξάνδρου Α΄, και το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στην υπεράσπιση της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Πέρσες, συνετέλεσαν στο να του απονείμουν οι νοτιότεροι Έλληνες τον τίτλο του «Φιλέλληνα», που εσήμαινε «Φιλόπατρις» και δινόταν σε Έλληνες και κυρίως σ’ εκείνους που δεν περιώριζαν τη δράση και τη σκέψη τους στο κoινό τοπικιστικό ορίζοντα της πόλης ή του κράτους που γεννήθηκαν ή ζούσαν, αλλά είχαν oρίζοντες πανελλήνιας εμβέλειας. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι παρά τις εδαφολογικές δυσκολίες στην πρόσβαση μεταξύ των Μακεδόνων και των λοιπών Ελλήνων του νότου:

• Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια γλώσσα με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια θρησκεία με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια αρχιτεκτονική με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες τέχνες με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν τα ίδια ονόματα με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια ήθη με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους μύθους με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους ήρωες με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια έθιμα με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες συνήθειες με τους λοιπούς Έλληνες
• Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες

Η Μορφή σου είναι η Μοίρα σου*








12. 3. 2018





Η λέξη Μορφή 


( όπως μας λέει το Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν)


προέρχεται 


από το ρήμα Μείρω, Μερίζω, Μοιράζω.



Από την ίδια ρίζα με τη λέξη Μοίρα.

αλλά και με τη λέξη Μέρα 

(όπως έχουμε πει και παλιότερα).




Η Μορφή, 

είναι αυτό που έχει Μοιραστεί.

Που σου έχει Μοιρα - Στει.



Η Μορφή είναι η Μοίρα σου.


Η Μορφή είναι η Μέρα σου.




Αναλόγως του ΠΩΣ κινείσαι 

μέσα στη Μέρα σου

τι κάνεις, πως ζεις, 

πως σκέφτεσαι, 

πως αξιοποιείς ή όχι 

την Μέρα που σου έχει Μοιρα - στει, 

τέτοια θα είναι και η Μορφή σου 

τέτοια θα είναι και η Μοίρα σου.



Πως και σε τι Μοιράζεις 

την Μέρα σου*


Τον Χρόνο σου, 

την Ύπαρξη σου*


Σε ποιες Εκφράσεις Μοιράζεσαι*



Τι Μορφές ~ Εκφράσεις 

παίρνει το Πρόσωπο σου*


Έχεις συναίσθηση

της  Μορφής σου;

Αλκυόνη Παπαδάκη: Βαρκάρισσα της Χίμαιρας

«Τι παλιόκαιρος σήμερα… Βρέχει από το πρωί. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η νοσταλγία έχει το άρωμα της βροχής…»
«Αυτός ο κόσμος ο κερατάς- μου ‘λεγε μια φορά η φίλη μου η Βιργινία – λες κι είναι καμωμένος μόνο γι’ αυτούς που ξέρουν να καταπατούν. Γι’ αυτούς που στήνουν ταμπέλες. Που κάνουν περιφράξεις και βάζουν μέσα άγρια σκυλιά για φύλακες. Αυτός ο κόσμος ο κερατάς λες κι είναι καμωμένος, μόνο για μπρατσωμένες ψυχές.»
varkarissa-soul
«Τι θα ‘κανα χωρίς εσένα Νανώ… (Μου ‘γραφε κάποτε σ’ ένα σημείωμα). Τι αξία θα είχαν οι ακρογιαλιές της ψυχής μου, αν δεν στεκόσουνα εκεί, να με περιμένεις…»
«Τα κύματα σ’ οδηγούν εκεί που  θέλουν να σε ξεβράσουν. Είναι να μη βρεθεί η ψυχή σου, άδειο κοχύλι, πεταμένη στο θυμό τους. Κάποιοι όμως είναι τυχεροί. Στ’ άδεια κοχύλια της ψυχής τους οι Γοργόνες κρύβουν τα τραγούδια τους. Κάποιοι… δε θα τους βρεις σε κάθε βήμα σου…»
«Το πιο όμορφο γαλάζιο της ψυχής μου το ξόδεψα προσπαθώντας να γλυκάνω το βλέμμα της απουσίας.»
«Συμβαίνει κι αυτό. Να ‘χεις ρίξει κάτω τον άλλον κι ύστερα να βγαίνεις στη ράχη του, να χοροπηδάς και να προσπαθείς να τον πείσεις (συχνά τον πείθεις) πως είναι ένοχος, γιατί η ράχη του έχει κόκκαλα και σου πληγώνουν τα βελούδινα ‘’πατουχάκια’’ σου…»
«Πάνω σ’ ένα ζουμπούλι, ξεψύχησε η Άνοιξη…»
«Αν δεις την ψυχή μου με ματωμένα γόνατα να τρέχει κοντά σου, μην τρομάξεις. Δεν είναι τίποτα καλέ. Από το παιχνίδι είναι. Όλα τ’ απογεύματα της ζωής τα πέρασα παίζοντας κυνηγητό με τα όνειρά μου.»

Σε απειλούμενο είδος ανακήρυξε τους Έλληνες διαιτητές η WWF

Σε απειλούμενο είδος ανακήρυξε τους Έλληνες διαιτητές η WWF

Στη λίστα της με τα απειλούμενα είδη στη χώρα μας πρόσθεσε η WWF τους Έλληνες διαιτητές μετά το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εισέβαλλε οπλοφορώντας στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στη Τούμπα.

Σε ανακοίνωση της η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι, μετά το συμβάν, είναι αναγκασμένη να προσθέσει τους Έλληνες διαιτητές στη σχετική λίστα των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα, μαζί με τη φώκια Μονάχους-Μονάχους και την χελώνα Καρέτα-Καρέτα.
«Προσθέσαμε στη λίστα μας τους Έλληνες διαιτητές καθώς μετά το περιστατικό με τον κ. Σαββίδη έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι προοπτικές επιβίωσης τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Αυστηρά όρια για το κυνήγι των διαιτητών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Το περιστατικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δια μέσω του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλλει αυστηρά όρια στο κυνήγι των διαιτητών, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα θηράματα, προκειμένου να αποφεύγονται κρούσματα λαθροθηρίας.

Οι 6 πιο μαγικές φράσεις από το μυθιστόρημα “Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ”.



Το υπέροχο έργο του Scott Fitzgerald πέρασε στο 93ο έτος από τη μέρα που πρωτο-κυκλοφόρησε. Πρόκειται για ένα έργο που όχι μόνο μας έδειξε την Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα αλλά μας έδωσε και μια πολύ όμορφη ιστορία για την αξία της θέλησης και του δύσκολου δρόμου προς την επιτυχία αλλά και τη μαγεία μιας σπάνιας αγάπης. Κάθε παράγραφος έχει μαγικές φράσεις. Ας δούμε κάποιες που ίσως κάνουν τη διαφορά.
  1. «Η ζωή μπορεί να παρατηρηθεί πολύ καλύτερα όταν παρατηρείται από ένα απλό παράθυρο».
Αλληγορική φράση με παιδαγωγική αξία. Μέσα στο έργο, η κατάχρηση και η σπατάλη (κάθε είδους) σκιαγραφεί τις ΗΠΑ σε μια περίοδο αφθονίας. Η απλότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και αυτή η φράση έρχεται να μας θυμίσει ότι όσο σύνθετη και αν γίνει η καθημερινότητά μας, η αίσθηση ικανοποίησης πάντα θα είναι απλούστερη από όσο νομίζουμε.
  1. «Αυτό που συνέχεια σκεφτόμουν, ήταν: Δεν μπορείς να ζήσεις για πάντα! Δεν μπορείς να ζήσεις για πάντα!».
Το όραμα και το όνειρο, το άγγιγμα πάνω στο ακατόρθωτο βρίσκονται στον πυρήνα του Υπέροχου Γκάτσμπυ. Βασικό αξίωμα για τη ζωή μας, πρέπει να είναι κάτι που ξεχνάμε: Μέχρι αποδείξεως του εναντίου (και ακόμη δεν έχουμε απόδειξη) ζούμε μόνο μια φορά. Μέσα σε αυτή τη ζωή έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας που ζούμε. Διαλέγουμε να αγωνιστούμε για οράματα. Αν δεν τα καταφέρουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε κάπως έτσι «Αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα στη στεναχώρια και στο τίποτα, θα διάλεγα τη στεναχώρια».
  1. «Οι άνθρωποι εξαφανίζονται, εμφανίζονται ξανά, κάνουν σχέδια να φτάσουν κάπου. Χάνονται μεταξύ τους και μετά ψάχνουν να βρουν ο ένας τον άλλον και τελικά βρίσκουν ο ένας τον άλλον να είναι λίγα μέτρα μακρυά.»

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο. Αποτελείται από 2 Boeing 747 που ενώνονται, έχει μήκος 117μ. μεταφέρει πυραύλους (βίντεο)



Το μεγαλύτερο αεροσκάφος που φτιάχτηκε ποτέ, αναμένεται να  ολοκληρωθεί και να  κάνει την πρώτη του πτήση μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, μέχρι το 2020.
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος ιδιαίτερης κατασκευής, τον σχεδιασμό του οποίου και την τεχνολογική υποστήριξη έχει αναλάβει ο μηχανικός Paul Rutan. Το Stratolaunch, όπως ονομάζεται το γιγαντιαίο αεροσκάφος, χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Πολ Άλεν, τον συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος το 2011 δημιούργησε  την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems.
Το πρωτοποριακό αεροπλάνο, δεν φτιάχτηκε για να κάνει μεταφορές επιβατών και ταξίδια από πόλη σε πόλη.
Σκοπός της δημιουργίας του είναι η μεταφορά πυραύλων. Ουσιαστικά, οι κατασκευαστές τους επιθυμούν να λειτουργήσει σαν μια πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων.
Η απόσταση από την μια άκρη των πτερυγίων του μέχρι την άλλη, φτάνει τα 117 μέτρα.
Το αεροσκάφος
Το τεράστιο αεροσκάφος, αποτελείται από 2 ενωμένα Boeing 747.Έχει 6 κινητήρες και  28 ρόδες.
Η απόσταση από την μια άκρη των πτερυγίων του μέχρι την άλλη, φτάνει τα 117 μέτρα.
Θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο, τουλάχιστον 250.000 κιλών.
Το αεροσκάφος περιλαμβάνει μόνο 3 θέσεις πληρώματος και αυτές βρίσκονται στη δεξιά του πλευρά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αεροπλάνου, ο πύραυλος θα τοποθετείται στη μέση των φτερών μεταξύ των 2 ατράκτων.

6 παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την στύση



Τα πάντα στο σώμα είναι σχετικά με τη ροή του αίματος. Γι’ αυτό και η καρδιά, το όργανο που αντλεί το αίμα, θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση για να έχετε καλές στύσεις. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε φόρμα.

Αν είστε υπέρβαροι, αν καπνίζετε, αν πίνετε αλκοόλ, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για… ατυχήματα.
Η τεστοστερόνη είναι ο δεύτερος ζωτικής σημασίας παράγοντας για μια ισχυρή στύση και υπάρχουν πολλά πράγματα που καταστρέφουν την παραγωγή της.
Ας δούμε ποιοι είναι οι 6 παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την ανδρική στύση:
1. Οι αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ
Οι διάφοροι τύποι θερμικού χαρτιού και το μελάνι που χρησιμοποιείται για τις περισσότερες αποδείξεις του σούπερ μάρκετ έχουν υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α (ΒPA), μιας χημικής ουσίας που αυξάνει την παραγωγή γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα στον ανδρικό οργανισμό, βλάπτουν την ανδρική στύση. Τα χαρτιά αποδείξεων από τα ΑΤΜ, οι ετικέτες των αποσκευών στα αεροδρόμια, καθώς και όλα τα λαχεία εκτυπώνονται σ’ αυτό το είδος χαρτιού που έχει υψηλά επίπεδα δισφαινόλης.
2. Επιδόρπιο
Η κατανάλωση ζάχαρης, είτε σε ένα κομμάτι κέικ, είτε σε ένα κουτί αναψυκτικού, προκαλεί την άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης ινσουλίνης. Αυτό «τορπιλίζει» την παραγωγή τεστοστερόνης του σώματος καθιστώντας δυσκολότερη τη στύση. Αυτή η σύνδεση μάλιστα της ινσουλίνης με την τεστοστερόνη εξηγεί, επίσης, για ποιο λόγο τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα υψηλά το πρωί και πολλοί άνδρες έχουν πρωινή στύση. Είναι επειδή δεν έχουν φάει για αρκετές ώρες, επομένως τίποτα δεν έχει διαταράξει την παραγωγή τεστοστερόνης.

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι




Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τέσσερις από τις πιο σημαντικές γνώσεις που πρέπει να κατέχουμε όλοι αν θέλουμε να ζούμε με μια βαθιά εσωτερική αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης:

1) Υπάρχει μόνο το παρόν
Ο χρόνος είναι μια εφεύρεση του ανθρώπινου νου για να μετράει τις μεταβολές των μορφών ενέργειας στο χώρο. Το παρελθόν και το μέλλον υπάρχουν μόνο ως προϊόντα της φαντασίας, όχι ως πραγματικότητες.

2) Το "άτομο" (ή "ψυχολογικός / εγωικός εαυτός") είναι μια ψευδαίσθηση
Οι ταυτότητες, οι ρόλοι, οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες είναι μόνο σκέψεις. Το "άτομο" ("είμαι αυτός, είμαι έτσι, είμαι αλλιώς") είναι μια ψευδαίσθηση που γεννιέται μ' αυτές τις σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές δεν έχουν ως πηγή το άτομο. Εμφανίζονται από το πουθενά, αυθόρμητα και αυτόματα. Η ιστορία του ατόμου ("η ιστορία της ζωής μου") που δήθεν αποτελεί τα θεμέλια του καθενός μας, είναι μόνο μια δραστηριότητα της μνήμης και της φαντασίας.

3) Ο αληθινός μας εαυτός είναι η επίγνωση
Η επίγνωση είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των εμπειριών μας. Είναι αυτό που είναι πάντα παρόν, ενώ όλες οι εμπειρίες μας είναι παροδικές, έρχονται και φεύγουν. Επομένως, αν είναι να εντοπίσουμε ένα εγώ στη ζωή μας, αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί στην επίγνωση που ζει όλες αυτές τις εμπειρίες, και όχι σε κάποια μεμονωμένα και παροδικά φαινόμενα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Διακόπτεται το πρωτάθλημα επ'αόριστον



Την επ'αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος

Αν γίνεις σαν τα ζώα, η πλήξη θα εξαφανιστεί (OSHO)



Αν γίνεις σαν τα ζώα, η πλήξη θα εξαφανιστεί.

Αν κοιτάξεις τους ανθρώπους που ζουν σαν τα ζώα, θα δεις ότι δεν νιώθουν πλήξη. Τρώνε, πίνουν, ζευγαρώνουν και δεν βαριούνται ποτέ. Δεν είναι όμως ευαίσθητοι. Ζουν με τόση συνειδητότητα, όση χρειάζεται για την καθημερινή ρουτίνα της ζωής τους.
Θα δεις ότι οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι που σκέφτονται πολύ, βαριούνται περισσότερο, ακριβώς επειδή σκέφτονται. Και επειδή σκέφτονται, μπορούν να δουν ότι κάτι είναι επανάληψη.
Η ζωή σου είναι επανάληψη. Κάθε πρωί, σηκώνεσαι με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που σηκώνεσαι σε όλη σου τη ζωή.
Παίρνεις το πρωινό σου με τον ίδιο σχεδόν τρόπο. Ύστερα πηγαίνεις στο γραφείο – το ίδιο γραφείο, οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια δουλειά. Έπειτα έρχεσαι στο σπίτι, στην ίδια γυναίκα.
Αν βαριέσαι, είναι φυσικό. Σου είναι πολύ δύσκολο να δεις κάτι καινούργιο εδώ. Όλα μοιάζουν παλιά, γεμάτα σκόνη.
Η ίδια σύζυγος κάθε μέρα…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα