Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς: Μια απλή συναισθηματική άσκηση για περισσότερη ελευθερία

Ζείτε μια κατάσταση όπου είστε αγκιστρωμένοι στο συναισθηματικό κόσμο ενός άλλου ανθρώπου ή εμπλέκεστε παρά τη θέληση σας; Μήπως έχετε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα θέλατε να βγείτε ελεύθερα και χωρίς δεσμεύσεις για να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όταν κοπάσει η συναισθηματική μπόρα; Αν σας αρέσουν οι πειραματισμοί, θα σας αρέσει και το παρακάτω παιχνίδι με τους καθρέφτες-νευρώνες, το οποίο μπορεί να αλλάξει αμέσως την επίδραση του μαγνήτη σας και τη σχέση σας με το άλλο άτομο. Βρείτε μερικά λεπτά που θα είστε εντελώς απερίσπαστοι και κάντε το εξής:
to-mistiko
1. Κλείστε τα μάτια. Νιώστε μόνο ότι κάθεστε εκεί και αναπνέετε. Φανταστείτε το άλλο άτομο. Φανταστείτε ότι όλα όσα σας συνδέουν μαζί του παίρνουν τη μορφή ενός φωτεινού αγωγού. Αυτό είναι το κανάλι. Το βλέπετε; Τώρα φανταστείτε ότι έχετε ένα αόρατο τεράστιο ψαλίδι και κόψτε τον αγωγό νοερά. Καμιά φορά χρειάζεται να κόψετε αρκετές φορές. Τώρα προσπαθήστε να καταλάβετε: αλλάζει κάτι στο πώς νιώθετε; Αν όχι, εξακολουθήοτε να κάνετε το ίδιο.
2. Τώρα ίσως διαπιστώνετε ότι το ένα κομμάτι του κομμένου φωτεινού αγωγού κρέμεται ακόμα από εσάς. Μπορεί στο σημείο επαφής (ενδεχομένως στην καρδιά ή την κοιλιά σας) να έχει παραμείνει κολλημένο ένα συννεφάκι ή μια ποσότητα φωτός. Πολύ απλά διώξτε τα κατάλοιπα αυτά λέγοντας δυνατά: «Σκοπός μου είναι αυτά που παρατηρώ αυτή τη στιγμή να επιστρέψουν πίσω στον/στη Χ (το μικρό τους όνομα)». Να το πείτε έτσι ακριβώς και όχι διαφορετικά. Μετά μην κάνετε τίποτα, απλώς περιμένετε. Και στη συνέχεια νιώστε αυτό που θα συμβεί και πώς θα αισθανθείτε.

"Δεν θα μας λείψει η εύνοια των θεών"


"Όσον αφορά την εύνοια των θεών, ούτε εμείς νομίζουμε ότι θα μας λείψει. Γιατί τίποτε απ’ ό, τι απαιτούμε ή πράττουμε δεν αντιβαίνει σε αυτά που οφείλουν οι άνθρωποι να πιστεύουν σε σχέση με τους θεούς και να θέλουν σε σχέση με τους άλλους.

Πιστεύουμε δηλαδή ό,τι και οι θεοί και, προφανώς, οι άνθρωποι από φυσική αναγκαιότητα επιβάλλουν πάντοτε την κυριαρχία τους στον ασθενέστερο

Είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του Βιγκανισμού;

Είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του Βιγκανισμού;

Αυθόρμητα, είμαι από τους μεγάλους φαν της κρεατοφαγίας, και γενικότερα των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Και όμως, μετά από έρευνα και σκέψη, έφτασα να εκτιμώ πολύ την ουσία της φιλοσοφίας του βιγκανισμού, χωρίς ωστόσο να πάψω να είμαι σκεπτικός προς κάποια ζητήματα που συναντώ στη κοινότητα.

Η ουσία του βιγκανισμού πάντως δηλώνει κάτι πολύ απλό: τα συναισθήματα που βιώνει ο κάθε οργανισμός είναι το ίδιο σημαντικά, είτε πρόκειται για χαρά είτε για οδύνη, χωρίς να παίζει ρόλο η ικανότητά τους να το εκφράσουν ή οι ευρύτερες νοητικές τους δεξιότητες.
Βεβαίως, ο ανθρωπομορφισμός χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς βιώνει το κάθε είδος ζώου (υπάρχει ανυπολόγιστη ποικιλομορφία στη φύση).
 
Όμως τελευταία, με τη πρόοδο της νευρολογίας, έχουμε και τις πρώτες αποδείξεις για επίδειξη και πιο περίπλοκων συναισθημάτων από ζώα. Για παράδειγμα, μια ουγγρική μελέτη εγκεφαλογραφημάτων, βρήκε ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται σε συναισθηματικά φορτισμένες φωνές (π.χ. κλάμα ή γέλιο) με τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται και οι άνθρωποι. Και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι αφρικάνικοι ελέφαντες πενθούν σε τελετές που θυμίζουν κηδείες.
 
Είναι επίσης σαφές ότι σε μεγάλο βαθμό, ο διαχωρισμός που έχουμε κάνει μεταξύ οικόσιτων και μη ζώων, είναι τεχνητός. Για παράδειγμα, βλέπουμε βίντεο με οικόσιτα γουρουνάκια που παίζουν και χαίρονται τα χάδια όπως και τα σκυλάκια. Ακόμα, γνωρίζουμε πια ότι τα ζώα είναι σε θέση να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη βρήκε ότι οι αγελάδες μητέρες εμφανίζουν μεγαλύτερα δείγματα ανησυχίας (κραυγές, κίνηση, τοποθέτηση του κεφαλιού εκτός του στάβλου) όταν διαχωρίζονται με τα μικρά τους στις δυο βδομάδες αντί για τη πρώτη μέρα. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι κάποιες αγελάδες έχουν άλλες ως «στενές φίλες», και αγχώνονται όταν αποχωρίζονται.
 
Ρωτούν πολλοί, «μήπως οι βίγκαν δεν είναι υποκριτές, αφού ξεριζώνουν και τρώνε ζωντανά φυτά;». Παραβλέπουν όμως ότι το τεκμήριο αξίας δεν είναι η έννοια της ζωής ευρύτερα, αλλιώς θα μιλούσαμε και για την αξία των μικροβίων. Ζητούμενο είναι η συναίσθηση, η δυνατότητα του οργανισμού να νιώθει, κάτι που τα φυτά δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι παρουσιάζουν, καθώς δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, και άρα εκτελούν κάθε αντίδρασή τους αυτόματα και ακούσια, όπως μια φάκα που κλείνει όταν την αγγίζεις.

πως να απαλλαγούμε από τις κηλίδες ηλικίας με αιθέριο έλαιο καρότου


πως να απαλλαγούμε από τις κηλίδες ηλικίας με αιθέριο έλαιο καρότου

οι καφέ κηλίδες,οι γνωστές μας κηλίδες ηλικίας,εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, στη ράχη των χεριών, στο ντεκολτέ και στους ώμους.


Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι πολλοί,εμείς ας δούμε πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με ένα ισχυρότατο λάδι-το αιθέριο έλαιο καρότου ή αλλιώς λάδι από σπόρους καρότου!
το αιθέριο έλαιο καρότου είναι ένα από τα ισχυρότερα και ιδανικότερα λάδια για την περιποίηση της γηρασμένης,κουρασμένης και ταλαιπωρημένης επιδερμίδας!
Το αιθέριο έλαιο καρότου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα,
αλλά και σε βιταμίνες όπως
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2 
προβιταμίνη Α,
βιταμίνη C,
βιταμίνη D και
βιταμίνη E!
έτσι τα ισχυρά συστατικά που περιέχει το λάδι από σπόρους καρότου του χαρίζουν:

Καθημερινοί τρομοκράτες

























Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα βάσανά μας. Μια πολύ κοινή στρατηγική είναι η προσπάθειά μας να τα ξεφορτώσουμε σε κάποιον συνάνθρωπό μας. Βραχυπρόθεσμα αυτό μοιάζει με το ανθρώπινο ισοδύναμο της σειράς υπαιτιότητας σε μια φάρμα: το αφεντικό σας βάζει τις φωνές∙ εσείς φωνάζετε στο παιδί σας∙ το παιδί σας κλωτσάει το σκύλο. 

Δυστυχώς τα βάσανα δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να τα «κάνουμε πάσα» σε κάποιον άλλον και επομένως να μη μας ανήκουν πια. Αν προσπαθήσουμε, θα δούμε ότι αυτό έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, δε μπορούμε να ξεφορτωθούμε τα προβλήματά μας με το να τα μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτό απλώς αυξάνει την παρουσία τους στον κόσμο. Οι άνθρωποι που ψάχνουν άλλους ανθρώπους απλώς για να τους κάνουν συνένοχους στα βάσανά τους, στην πραγματικότητα υποφέρουν διπλά: πρώτον, από αυτό που πρωτίστως τους ενοχλεί και, δεύτερον, από την αυταπάτη ότι κάνοντας τους άλλους συνένοχους θα ελαφρύνουν τα δικά τους προβλήματα.


Τα πιο φρικιαστικά παραδείγματα ως προς αυτή την περίπτωση παρέχονται από μανιακούς δολοφόνους, τρομοκράτες και γενοκτονικούς μαζικούς δολοφόνους. Τέτοιοι άνθρωποι κατοικούν σε ένα κόσμο κόλαση, στον οποίο διψούν να κάνουν κακό στους άλλους και τελικά να πεθάνουν και οι ίδιοι. Προκαλούν άσπλαχνα πόνο και βάσανα στα θύματά τους και οδυνηρές μνήμες μιας ζωής στους φίλους και στις οικογένειες των θυμάτων. Μερικοί από αυτούς εμφανίζονται ανίκανοι να νιώσουν τα άλλα άτομα σαν ανθρώπους – ίσως επειδή δεν βιώνουν τους εαυτούς τους σαν ανθρώπους. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για οποιονδήποτε εσκεμμένα δημιουργεί τέτοια βάσανα στον κόσμο. Υπάρχουν ήδη αρκετά, μέσω φυσικών αιτιών και του φυσικού αγώνα της ζωής. Γιατί να κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα από ότι είναι; Το να μεταφέρουμε τα βάσανα μας στους γύρω μας είναι ο χείριστος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε, για εμάς και για όλους όσους συναναστρεφόμαστε.

Η συνήθεια νεκρώνει την ευαισθησία

Συνηθίζει δυστυχώς κανείς τα πάντα. Τόσο την κατάθλιψη όσο και την ευτυχία. Ακόμα και την ανοησία, την αναλγησία, τη φτώχεια και την πείνα, την φιλαργυρία, την υποκρισία.


Συνηθίζει τους γιατρούς που παίρνουν φουσκωμένα φακελάκια για να χειρουργήσουν τον ετοιμοθάνατο και τους πρώην υπουργούς που κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες. Συνηθίζει να βλέπει την καταστροφή της κοινωνίας και να μένει μουγγός και άπρακτος. Συνηθίζει να βλέπει τους νεκρούς να πολλαπλασιάζονται γύρω του. Άλλοι αυτόχειρες, άλλοι από κρύο ή από πείνα ή από …απόγνωση. Και δεν επαναστατεί. Θεέ μου…
Συνηθίζεις την αυτοκαταστροφή σου. Και γίνεσαι ένα με τον όχλο. Όταν δεν μπορείς να συνηθίσεις είσαι πιο ταραγμένος, πιο δυστυχισμένος, δε σε χωράει αυτός ο τόπος, θέλεις να φύγεις, να εξαφανιστείς. Είναι καλύτερα λοιπόν να γίνεις αναίσθητος∙  να πεις: «δε βαριέσαι, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;», είναι καλύτερα να αποστασιοποιηθείς ή να ψευτογκρινιάζεις ασταμάτητα παρά να ζητάς περισσότερες φασαρίες και προβλήματα. Είναι καλύτερα να θάψεις την ευαισθησία σου, να πεθαίνεις σιγά-σιγά, μέρα την μέρα, ώρα την ώρα…

To ταξίδι του Ομήρου

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Σας καλώ σ’ ένα θαλάσσιο επικό ταξίδι, με πλοηγό το σοφό και σπουδαίο δάσκαλο Ι. Θ. Κακριδή, τον μεγάλο ταξιδευτή στις αμμουδιές του Ομήρου.
Πολλά έχει να μας διηγηθεί απ' αυτό το περιδιάβασμα στις ομηρικές θαλάσσιες γραμμές, της περπετειώδους γνώσης...
Πώς είναι άραγε να περιφέρεσαι σε τόπους μακρινούς, στους οποίους πεθύμησε ο ποιητής να στείλει τους ήρωές του;
Μια αλησμόνητη βέβαια εμπειρία από ένα δημιουργό με περιλάλητο όνομα, συνδεδεμένο με δυο μεγάλες συνθέσεις αριστοτεχνικής αισθητικής και πλοκής, χρονολογημένες στο αποκορύφωμα μια πλούσιας λογοτεχνικής παραγωγής, που χάθηκε, αφήνοντας πίσω της, ευτυχώς, δυο διαμάντια της, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Μ' αυτά τα ανεκτίμητης αξίας πετράδια «περιοδεύει» o ποιητής σ' όλες τις αποικίες της Μ. Ασίας, ίσως και μερικώς στην ηπειρωτική Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ., στα χρόνια του.
Η φήμη του όμως συνεχίζει να ταξιδεύει και στον 7ο αιώνα, με τους ραψωδούς, ν' απαγγέλλουν τα έργα του σ' όποια περιοχή συναντούν Έλληνα ακροατή.
Η εξάπλωση συνεχίζεται τον 6ο αιώνα, που καταγράφονται, επί Πεισίστρατου, και καθιερώνεται να ραψωδούνται στα Παναθήναια.
Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια πράγματι, κατά την τέλεση της γιορτής, απαγγέλλονται από την αρχή ως το τέλος.
Τον 5ο αιώνα τα παιδιά στο σχολείο πρωτομαθαίνουν γράμματα, συλλαβίζοντας τα ονόματα των ομηρικών ηρώων και τιμούν έξοχα τον ποιητή, όταν, έχοντας μάθει να γράφουν, χαράζουν αδέξια στην πλάκα τους:

Πώς να σταματήσετε να είστε αποδέκτης της αρνητικής ενέργειας των άλλων!!


Όλοι οι άνθρωποι έχουν ενσυναίσθηση. Άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλές φορές όμως θα έχετε διαπιστώσει ότι όταν βρίσκεστε κοντά σε τοξικούς ανθρώπους, η ενσυναίσθησή σας μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι οι αρνητικοί άνθρωποι θα κρατήσουν την ενέργειά τους μακριά από εσάς.
Αποστασιοποιηθείτε
Η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν την αποστασιοποίηση για να μπορούν αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της εργασίας τους. Όταν λοιπόν είστε κοντά σε έναν αρνητικό άνθρωπο που έχει για άλλη μια φορά τη διάθεση να εξαπλώσει την ενέργειά του παντού, απλά αποστασιοποιηθείτε από τα λεγόμενά του, κρατήστε δηλαδή μια νοητική – συναισθηματική απόσταση από αυτά που λέει.
Καταρρίψτε την εικόνα του καλού παιδιού
Η προσδοκία να τους ευχαριστήσετε όλους για να νιώσουν χαρούμενοι που είναι δίπλα σας είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες που πέφτετε θύματα της αρνητικής ενέργειας των άλλων. Εντάξει, το να αποβάλετε το «καλό παιδί» από μέσα σας χρειάζεται δουλειά. Τουλάχιστον όμως επιλέξτε να μην το κάνετε στους ανθρώπους εκείνους, που το μόνο πράγμα που τους ευχαριστεί είναι να εξαπλώνουν τη μιζέρια γύρω τους. Μπορείτε πολύ απλά να τους πείτε «Γνωρίζω τα προβλήματα της ζωής, τι θα έλεγες να μιλήσουμε και για κάτι άλλο;».
Επιλέξτε προσεκτικά τις φιλίες σας
Η διάδραση με το κοντινό περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να φαντάζεστε. Πολλές έρευνες, τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει πως τελικά, όλα τα συναισθήματα , θλίψη, χαρά, γέλιο, θυμός, μεταδίδονται στο άμεσο περιβάλλον κάθε ατόμου. Είστε ταυτόχρονα ένας δέκτης και ένας πομπός. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να επιλέγετε προσεκτικά τους φίλους σας.

Οι καρδιές …Γκάντι


Μια μέρα, ένας σοφός δάσκαλος ρώτησε τους μαθητές του:

«Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;».

«Επειδή χάνουν την ψυχραιμία τους» απάντησε κάποιος.

«Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν αφού ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;» επέμεινε ο σοφός.

«Γιατί θέλουν να τους ακούσει» είπε ένας άλλος μαθητής.

«Και γιατί δεν μπορεί να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;» ρώτησε πάλι ο δάσκαλος.
 
Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά καμιά δεν τον ικανοποίησε.

«Ξέρετε γιατί ουρλιάζουν δυο άνθρωποι όταν είναι θυμωμένοι;» τους είπε τότε.

«Επειδή όταν θυμώνουν, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ. 

Έτσι για να μπορέσει ο ένας ν’ ακούσει τον άλλο, πρέπει να φωνάξει δυνατά, ώστε να καλύψει την απόσταση. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Bourbon, Rye, σκωτσέζικου και ιρλανδέζικου Ουίσκι;



Είναι μια απορία που έχουν συχνά όσοι ξεκινούν να πίνουν ουίσκι: "Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Scotch, Bourbon και Whiskey";

Εν ολίγοις: Το σκοτζέζικο ουίσκι γίνεται στη Σκωτία, και το Bourbon γίνεται στην Αμερική (κυρίως στο Κεντάκι). Το Scotch είναι κατασκευασμένο από βύνοποιημένο κριθάρι ενώ το Bourbon είναι φτιαγμένο από καλαμπόκι.

Εάν πρόκειται να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι, πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά ένα ουίσκι. Με απλά λόγια, το ουίσκι είναι ποτό που αποστάζεται από ζυμωμένο πολτό δημητριακών.

Όλα τα ουίσκυ πρέπει να περιέχει σε ποσοστό 40% κατώτατο όριο και κατ' ανώτατο όριο σε 94,8% αλκοόλ κατ 'όγκο (ABV). Η διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι εξαρτάται κυρίως από τον τύπο σιτηρών που χρησιμοποιείται για το πολτό.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SCOTCH ΟΥΙΣΚΙ; 

Δεδομένου ότι όλα το ουίσκι παρασκευάζονται από πολτό δημητριακών, το Scotch δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Scotch, το ουίσκι πρέπει να παρασκευάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα περισσότερα σκοτζέζικα ουίσκι δεν έχουν τίποτε άλλο από κριθάρι, νερό και ζύμη. Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως άλλων σιτηρών καθώς και χρώμα καραμέλας. Δεν επιτρέπονται πρόσθετα ζύμωσης ή περικοπές.

Το σκοτζέζικο ουίσκι πρέπει επίσης να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια και πρέπει να έχει ABV λιγότερο από 94,8%. Τέλος, δεν μπορεί κανένα ουίσκι να λέγεται  Scotch αν δεν έχει γίνει  100% στη Σκωτία, από σκοτζέζικα υλικά.

Σκύλοι σε μπελάδες και αστεία στιγμιότυπα

Σκύλοι σε μπελάδες και αστεία στιγμιότυπα

Τι γίνεται όταν οι τετράποδοι φίλοι μας μπλέκονται σε μπελάδες;
Στο πιο κάτω βίντει θα δείτε σκυλάκια σε αστεία στιγμιότυπα με απορόοπτα και τις αντιδράσεις τους!
Δείτε το απολαυστικό βίντεο:

Η σωστή χρήση της γλώσσας στην ανατροφή ενός παιδιού


Του  Ψυχολόγου-Οικογενειακού Συμβούλου Γιάννη Ξηντάρα (paidi-efivos.gr)  
 Τo σημαντικότερο χαρακτηριστικό για ένα παιδί είναι η ανατροφή που θα πάρει, και αυτό το έργο καλείτε να το εκτελέσει ο γονιός. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην ανατροφή του παιδιού είναι η σωστή χρήση της γλώσσας, ο τρόπος που θα του μιλήσουμε, που θα επικοινωνήσουμε μαζί του, γιατί ο χαρακτήρας ενός παιδιού διαμορφώνεται και αλλάζει αξιοσημείωτα από αυτά που βιώνει, βλέπει και ακούει μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, το παιδί μας πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα νέο ανεξάρτητο ον και όχι σαν τον καθρέφτη των αντιλήψεων μας. Ουσιαστικά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα και να αποβάλλουμε τις ιδεολογίες και τα στερεότυπα που μας κατατρέχουν, κυρίως να αποφύγουμε την ”κακή γλώσσα”, τον τρόπο που θα εκφραστούμε…
Πάνω λοιπόν σε κάποιες εντάσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κατά την γνώμη μας “αθώες” φράσεις που μόνο αθώες δεν είναι αλλά αντιθέτως επιφέρουν μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, συχνά δυσβάσταχτο για την ψυχή ενός παιδιού (μικρού αλλά και μεγαλύτερου!).
ΟΙ “ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ” ΦΡΑΣΕΙΣ”
«Θα καταλάβεις όταν κάνεις το δικό σου παιδί» . Μια φράση που καλό θα ήταν να την    αποφεύγουμε. Όταν το ακούει αυτό το παιδί αρχίζει  να νοιώθει ενοχές, ότι κάτι δεν κάνει σωστά χωρίς να του δίνουμε επαρκείς εξηγήσεις γι’ αυτό.

Γιατί η Θέμις, η θεά της Δικαιοσύνης, είναι τυφλή και κρατά ζυγαριά και σπαθί. Επινόησε τους χρησμούς και ήταν το "δεξί χέρι" του Δία. Σε αυτή χρεώνεται ο Τρωικός πόλεμος που τον υποκίνησε για να μειωθεί ο πληθυσμός της Γης




Οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση στη θεά της Δικαιοσύνης. 

Από αυτήν εξαρτιόταν η ισορροπία του κόσμου και η τάξη των πραγμάτων.

Της είχαν δώσει το όνομα Θέμις, που σήμαινε αυτό που ισχύει, καθώς ο λόγος της ήταν σεβαστός από θεούς και ανθρώπους.


Η Θέμις αντιπροσώπευε το δίκαιο και τιμωρούσε όποιον διέπραττε αδικίες και παρέβαινε τους κανόνες δικαίου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θέμις άνηκε στο γένος των Τιτάνων. Πατέρας της ήταν ο Ουρανός και μητέρα της η Γαία.

Η Θέμις ήταν παρούσα στη γέννηση του Δία και ήταν εκείνη που τον έδωσε στην Αμάλθεια να τον αναθρέψει. Όταν ο Δίας μεγάλωσε τον παντρεύτηκε και έζησε μαζί του στον Όλυμπο.

Μαζί απέκτησαν πολλές κόρες, που συνέβαλαν στην τήρηση της τάξης. Τις Ώρες, οι οποίες επόπτευαν τα έργα των ανθρώπων, τις Μοίρες που γνέθαν το νήμα της ζωής τους, την Αστραία που καθοδηγούσε τον κεραυνό, την Αιδώ και τη Δίκη. Η Δίκη κατοικούσε παράλληλα στον Όλυμπο και στον κάτω κόσμο και τιμωρούσε μέσω των Ερινύων και της Άτης, όποιον έκανε άδικες πράξεις.

Ο διαλογισμός δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό είδος έντασης

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο διαλογισμός δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό είδος έντασης


Ήταν μια κοπέλα που ήταν μια όμορφη τραγουδίστρια, αλλά κάτι έλειπε από τη φωνή της. 

Αν και τα πάντα πάνω της ήταν όμορφα, η φωνή της δεν συγκινούσε τις καρδιές των άλλων. 

Της πρότεινα να ασκεί διαλογισμό και δέχθηκε τη συμβουλή. 

Έξι μήνες αργότερα έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ και αυτή τη φορά το κοινό ενθουσιάστηκε. 

Στην φωνή της υπήρχε μια ηλεκτρική φόρτιση που δεν υπήρχε ποτέ πριν. 

Μια πύρινη ψυχή πρέπει να εξαπλώνει το πυρ

Αποτέλεσμα εικόνας για Μια πύρινη ψυχή πρέπει να εξαπλώνει το πυρ

Μια πύρινη ψυχή πρέπει να εξαπλώνει το πυρ, και εξαιτίας εκείνου τα μέλη της οικογένειάς του, οι γνωστοί του, οι συνεργάτες του και οι φίλοι του πρέπει να αισθάνονται την επιθυμία να βελτιωθούν, να είναι όμορφοι, δίκαιοι, ευγενείς και χαρούμενοι. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι πύρινος αλλά δεν έχει καμία επίδραση στη ζωή των άλλων, είναι ένα πλανημένο άτομο.

Το πυρ εκδηλώνεται ως σοφία, ως φως, ως αγάπη, ως ενέργεια. Είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στο πυρ. Το πυρ τελικά καταστρέφει τα εμπόδια και απελευθερώνει το πετράδι στον πυρήνα.

Τα παιδιά σας και οι φίλοι σας πρέπει να απολαμβάνουν και ακόμη και να αναζητούν το πυρ σας. Η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη είναι αρκετά κρύα. Η παγωνιά του μίσους, της κακίας, της συκοφαντίας, της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, της φτώχειας, της πείνας, της μοναξιάς και ούτω καθεξής είναι το αποτέλεσμα της απουσίας του πυρός. Μόλις οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είστε ένα πυρ, θα έρθουν σε σας για να αισθανθούν ζεστασιά. Όλοι τα Μεγάλα Όντα προσέλκυαν εκατομμύρια ανθρώπων λόγω του πυρός Τους. Είναι μέσω του πυρός τους που ξεκίνησαν μια διαδικασία μεταστοιχείωσης σε όλο τον κόσμο.

Τρόμος με τα εμφιαλωμένα: Περιέχουν μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού!

Picture

Την αποκάλυψη ότι πάνω από το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του, κάνει μια νέα διεθνής έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
​Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης και υπάρχουν ακόμη και σε δημοφιλή προϊόντα γνωστών εταιρειών.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημείας Σέρι Μέισον, που ακόμη δεν έχουν κάνει κάποια επιστημονική δημοσίευση (πράγμα που αποτελεί αδύνατο σημείο της μελέτης τους), έκαναν την έρευνα για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media, σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian».

Ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού). Ανιχνεύθηκαν επίσης κατά μέσο όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού (αλλά όχι βέβαιου) μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος το κάθε σωματίδιο από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.

Αν ζούσε ο Stephen Hawking στην Ελλάδα


Ο θάνατος του διάσημου αστροφυσικού προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Όχι μόνο για τα επιστημονικά του επιτεύγματα αλλά γιατί ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια. Φοιτητής διαγνώστηκε με νόσο κινητικού νευρώνα. Οι γιατροί μας δίνουν μέχρι τρία χρόνια ζωής. Δεν θα επεκταθώ στην βιογραφία του. Κατά παράκληση νεαρού που έχασε πρόσφατα την μητέρα του, θα γράψω τι θα αντιμετώπιζε αν ήταν Έλληνας.
Κατ’αρχήν δεν θα είχε πρόσβαση σε πανεπιστήμιο και θα πλήρωνε ο ίδιος τις μετακινήσεις του.
Δεν θα μπορούσε να πάρει διοφθαλμικό μηχάνημα να γράφει με μάτια γιατί η επιστημονική επιτροπή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, γνωμάτευσε, πως το μηχάνημα δεν ανακουφίζει τον ασθενή.
Θα μετρούσε κεραμίδια της απέναντι οικοδομής για να περνά η ώρα.
Θα έκανε Τραχειοτομή και θα’ταν ανενημέρωτος για τις συνέπειες σε νοσηλευτικό και οικονομικό επίπεδο.
Θα χρειαζόταν περίπου τριάντα Καθετήρες Αναρρόφησης την μέρα και το ταμείο θα του ενέκρινε πενήντα τον μήνα.

Δέκα ιστορικές τραγωδίες που «έπιασε» η κάμερα

Δέκα ιστορικές τραγωδίες που «έπιασε» η κάμερα

Ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά, πόσα όμως από αυτά γίνονται σε live μετάδοση;
Το britishpathe.com συγκέντρωσε μερικά από τα πιο τραγικά περιστατικά που συνέβησαν, και μάλιστα, αρκετά χρόνια πριν...
«Βουτιά» θανάτου από τον πύργο του Άιφελ
death_jump.png
Τον Φεβρουάριο του 1912 ο επιστήμονας Φρανζ Ράιχελτ έλαβε άδεια να τεστάρει το πρότυπο αλεξίπτωτό του, πέφτοντας από τον Πύργο του Άιφελ. Για την δοκιμή είχαν συγκεντρωθεί πολλά media, ωστόσο το αλεξίπτωτο απέτυχε να ανοίξει, με αποτέλεσμα να καταγράψουν τελικά την πτώση θανάτου του άτυχου εφευρέτη.
Το ντέρμπι του 1913
derbys.png
Στο ντέρμπι του 1913 οι κάμερες κατέγραψαν την αυτοκτονία της σουφραζέτας, Έμιλι Ντέιβιντσον, η οποία έπεσε μπροστά στο άλογο του Βασιλιά. Οι ιπποδρομίες σταμάτησαν και πολλοί έσπευσαν να βοηθήσουν την Ντέιβιντσον, ωστόσο, η ίδια πέθανε μερικές μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Η Ρωσία στέλνει αποστολή στον Άρη το 2019



Η Ρωσία ξεκινάει μια φιλόδοξη σειρά αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη, ξεκινώντας με μια αποστολή μη επανδρωμένου στον Άρη το 2019, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.
«Σχεδιάζουμε μη επανδρωμένες και αργότερα επανδρωμένες αποστολές ως μέρος ενός σεληνιακού προγράμματος και για την εξερεύνηση του Άρη. Η πλησιέστερη αποστολή είναι πολύ σύντομα, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μια αποστολή στον Άρη το 2019», δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνέντευξη που παρουσιάστηκε σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Αντρέι Κοντρασόφ.
Πρόσθεσε ότι το σεληνιακό πρόγραμμα εξερεύνησης θα στοχεύει στις πολικές περιοχές της σελήνης.
«Οι ειδικοί μας θα προσπαθήσουν να προσγειωθούν κοντά στους πόλους γιατί υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύομε πως μπορεί να υπάρχει νερό εκεί. Υπάρχει έρευνα που πρέπει να γίνει εκεί και μετά από αυτό μπορεί να ξεκινήσει η έρευνα άλλων πλανητών», δήλωσε ο Πούτιν.

Αυτή η τεχνολογία θα κάνει... back up στο μυαλό σας, αφού όμως πρώτα σας σκοτώσει



Η εταιρεία Y Combinator, η οποία λειτουργεί ως επιταγχυντής start-ups, είναι γνωστή για τις πρωτοποριακές εταιρείες που βάζει υπό τη σκέπη της.
Ποτέ όμως δεν υπήρξε κάτι παρόμοιο της Nectome.
Την επόμενη εβδομάδα ο συνιδρυτής της Nectome, Ρόμπερτ ΜακΊντιρ αναμένεται να περιγράψει την τεχνολογία του σχετικά με την συντήρηση εγκεφάλων με μικροσκοπική λεπτομέρεια χρησιμοποιώντας μια διαδικασία ταρίχευσης υψηλής τεχνολογίας. Στη συνέχεια, ο απόφοιτος του MIT θα κάνει τη δουλειά του. Όπως λέει στην ιστοσελίδα του: «Κι αν σας πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα «back up» του μυαλού σας;»
Η Nectome λοιπόν είναι μια εταιρία που μπορεί να διατηρήσει και στη συνέχεια να κάνει... upload το μυαλό σας. Η χημική ουσία που χρησιμοποιεί μπορεί να κρατήσει ένα σώμα άθικτο για εκατοντάδες χρόνια, ίσως χιλιάδες, με την μορφή παγωμένου γυαλιού. Η ιδέα είναι ότι κάποια μέρα στο μέλλον οι επιστήμονες θα σαρώσουν τον εγκέφαλο σας και θα το μετατρέψουν σε προσομοιωτή. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιος που θα μοιάζει πολύ με εσάς, αν και όχι εσείς ακριβώς, θα μπορεί να... μυρίσει και πάλι τα λουλούδια σε έναν διακομιστή δεδομένων κάπου.
Αυτή η ιστορία έχει όμως και μια (μάλλον τρομακτική) ανατροπή. Για να δουλέψει το πρόγραμμα της Nectome, είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι... φρέσκος. Η εταιρεία λέει ότι το σχέδιό της είναι να συνδέσει τους ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες με μια μηχανή καρδιάς-πνεύμονα, προκειμένου να αντλήσει το μείγμα της επιστημονικής χημειοπλαστικής μέσα στις μεγάλες καρωτιδικές αρτηρίες από τους λαιμούς τους ενώ είναι ακόμα ζωντανοί (αν και αναισθητοποιημένοι).

Φυλλίδα: η κόρη που μεταμορφώθηκε σε αμυγδαλιά


Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Φυλλίς ή Φυλληίς ή Κίασα είναι γνωστή μία θυγατέρα του βασιλιά Σίθωνα της Θράκης και της συζύγου του Νύμφης Μενδηίδας ή Αγχινόης ή Αγχιρρόης. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ο πατέρας της Φυλλίδας ονομαζόταν Λυκούργος και ήταν επίσης βασιλιάς της Θράκης, μη σχετιζόμενος με κάποιον από τους γνωστούς Λυκούργους. 

Η αρχαία ονομασία «Εννέα Οδοί» για την Αμφίπολη προέρχεται από τον μύθο της Φυλλίδας, η οποία λέγεται ότι είχε πάει εννέα φορές στην ακτή, περιμένοντας την επιστροφή του Δημοφώντα. 

Ας πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου.

Ο μύθος ξεκινά από την επιστροφή του Δημοφώντα, γιο του βασιλιά Θησέα,  στην Αθήνα μετά την λήξη του Τρωικού πολέμου, αλλά λόγω
θαλασσοταραχής βρέθηκε στους Βισάλτες στην Θράκη. Στην ακρογιαλιά εκείνη έπαιζε μια παρέα κοριτσιών. Ανάμεσά τους ήταν και η Φυλλίδα. Ο Δημοφώντας,  ζήτησε από τα κορίτσια να μην φοβούνται. Οι άνδρες έψαχναν απλά μια πηγή για να γεμίσουν με νερό τα άδεια τους δοχεία. 

Η Φύλλις, γοητευμένη από τους ευγενικούς τρόπους του νεαρού Δημοφώντα κάλεσε τους στρατιώτες στο παλάτι όπου τους φιλοξένησαν με τιμές. Γοητεύτηκε από την στάση και το παράστημα του Δημοφώντα. Μα και κείνος δεν έμεινε αδιάφορος από την χάρη και την ομορφιά της κόρης. Ο Έρωτας δεν άργησε να έλθει. 

Τον γάμο των δυο νέων ευλόγησε ο βασιλιάς Σίθωνας εκτιμώντας το ήθος και την ευγενική καταγωγή του γαμπρού του. Τίμησε δε την ένωση αυτή με πλούτη και γη από το βασίλειο του φροντίζοντας να μην λείψει τίποτα από τους νεόνυμφους. Μάλιστα η Φυλλίδα, σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, απέκτησε από τον γάμο αυτό δύο αγόρια, τον Ακάμαντα και την Αμφίπολη.

Κλειώ: η πηγή της γνώσης.



"Το όνομα Κλειώ προσδιορίζει την Ελληνίδα Μούσα, η οποία γεννήθηκε από τον Δίακαι την Μνημοσύνη. Το όνομα της σχετίζεται με το κλέος - την δόξα και το ρήμα κλείω, το οποίο σημαίνει ονομάζω-αφηγούμαι.

Αναπαριστάται με το να κρατά στο ένα χέρι της, το αριστερό μια σάλπιγγα, ενώ στο δεξί κρατά ένα βιβλίο. Η σημασιολογία είναι εμφανής, τόσο όσο και το γενεαλογικό της στήριγμα. Η διατήρηση της ιστορικής αλήθειας μέσω των γραπτών κειμένων (βιβλία) παρέμεινε στα καθήκοντα της εγγυωμένη την πιστότητα της ιστορίας. 

Η Μούσα Κλειώ παραμένει η ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας, έχει πάντα το βλέμμα της στραμμένο ψηλά, εκεί απ όπου προέρχονται οι αιώνιες, αδιαπραγμάτευτες αλήθειες, έτοιμη να σαλπίσει όταν οι καιροί το απαιτούν. 

Η Μούσα Κλειώ λειτουργεί τόσο σαν δάσκαλος όσο και σαν επιτηρητής ιστορικής πορείας. Τα κληρονομικά της γονίδια προσδιορίζουν το Δίκαιο της Μνήμης, κάτι το οποίο οφείλουμε να τηρούμε όλοι μας. 

Μαλβίνα: Ούτε και σήμερα ξύπνησα έξυπνη

«Τρομοκρατούν για να μη γίνει διάφανος ο φόβος τους. Χωρίζουν για να μην τους χωρίσουν. Διαλύονται για να μην τους πιάσουν κορόιδο» DOC TV 1 Απριλίου 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ με Καρλ Φίλιπ Εμανουέλ Μπαχ στο Β&Ο. Οι Ισραηλίτες στην έρημο. Μουσική εργασίας, λέει. Γράφω και ονειρεύομαι μια όαση. Στο Τελ Αράντ. Στο Ατβάντ με τους κέδρους. Αίθουσα της Λαξευτής Λίθου το δωμάτιο. Τρυφερός ήλιος ρίχνει τη σκόνη του στο κομοδίνο. Πάνω στην παιδική φωτογραφία. Την πεισμωμένη. Φτιάχνω καφέ. Μιλάω λίγο στο σκυλί. Κάθε μέρα παιχνίδι, γάβγισμα, χάδι. Κάθε μέρα και από μια καινούργια ιστορία στο σκυλί που το φωνάζω Κέικ. Δώρο το σκυλί και το αγαπώ. ΚΕΪΚ, ΤΟΥ ΛΕΩ. ΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Άσε μόνο όσους αγαπάμε να περάσουν το κατώφλι μας. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ξύπνησα έξυπνη. Ευτυχώς. Και μήπως κοιμήθηκα έξυπνη; ΕΡΧΕΣΑΙ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙΣ. Σταματάς μια γωνία παραπάνω. Για να στρίψεις εύκολα. Τελευταία προβολή, έτσι και μπλέξουμε στην Πλάκα θα χάσουμε την έναρξη. Μου αναβοσβήνεις τα φώτα. Βγαίνεις και μου κάνεις νεύμα, «έλα». Στέκω και σου κάνω νεύμα. «Εγώ; Σε μένα το λες;». Ξανανάβεις τα φώτα, φωνάζεις. «Έλα». Σου ξανακάνω νεύμα. «Εγώ; Σε μένα το λες;». «Όχι στο Τίμιο Ξύλο. Τίμιο Ξύλο, έλα να σε πάω σινεμά». ΜΗ ΜΕ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΒΛΑΚΑΣ. Είναι που νιώθω προστατευμένη. Ήσυχη, ασφαλής. Αν ισχύει η παρατήρησή μου, έξυπνος γίνεσαι όταν είσαι θυμωμένος. Μπορεί για όσα έπαθες εξαιτίας της βλακείας σου. Όταν είσαι προδομένος. Απαρηγόρητος. Τότε βλέπεις φως. Επιτέλους, έξυπνος ξανά. ΟΤΑΝ Η ΨΥΧΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ώστε να μπορείς να σκέφτεσαι με το καλύτερο μυαλό σου. Αυτό που αρνείται τις αυταπάτες. Άρνηση της αυταπάτης, λένε οι έξυπνοι, σημαίνει ευφυΐα. Πλήρης άρση της αυταπάτης, γράφει ο Ντιούραντ, είναι ο κυνισμός. Άρα ο κυνισμός είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ευφυΐας. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΑΛΙ, Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ένας κακοπαθημένος. Που τίποτα δεν του επέτρεψε να ξεχάσει. Κανείς δεν τον χάιδεψε, δεν τον βοήθησε ώστε να αναλάβει. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ξύπνησα κυνική. (Σε ευχαριστώ. Δικό σου όλο, φίλε. Σταθερή μου, κατατεθειμένη αξία μου. Πρώτη σημασία μου. Τίποτα δεν φτάνει για να στο ξεπληρώσω.) ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΜΠΑΧ-ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟ. Έξυπνη φίλη έρχεται και μου ανακοινώνει πως χωρίζει. Βρήκε την πρώτη αντένδειξη. «Δεν θα με πιάσει εμένα κορόιδο», λέει. «Μέχρι στιγμής τηρώ τους κανόνες και τις αρχές μου. Γι' αυτό δεν έχω χάσει από άντρα. Γιατί στην πρώτη αντένδειξη φεύγω». ΑΠΑΛΗ ΦΙΛΗ, ΛΕΠΤΕΠΙΛΕΠΤΗ. ΚΑΙ ΗΔΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ. Ήδη ψάχνει με αγωνία τον επόμενο. Αυτού του είδους η επιβιωτική ευφυΐα, σκέφτομαι. Είναι για τη γυναίκα ό,τι το αγκάθι για τον σκαντζόχοιρο. Δεν έχω από πού να την πιάσω. Μεταξωτή γυναίκα, γεμάτη αγκάθια. Τα έχει χάσει όλα, νομίζω, γιατί τρέμει μην τυχόν και χάσει. Πολλές φορές απορριμμένη, υποψιάζομαι. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ. Η λυπημένη φάρσα. Του να παρατάνε πρώτοι αυτούς που πρώτοι τους απέρριψαν. Λίγα πράγματα χωρίζουν το φρικαλέο από το κωμικό. Την ξέρω τη μάρκα. Άνθρωποι που φεύγουν όχι για την αντένδειξη. Όχι επειδή το θέλουν. Αλλά επειδή οσμίζονται την απόρριψη που έρχεται. Το επιβιωτικό «ποιος αφήνει ποιον» πάνω από το «ποιος θέλει ποιον και πώς τον διεκδικεί». ΞΥΠΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΟΥΣΙΩΔΕΙΣ. Φίλοι και τους αγαπάμε. Στα ερωτικά τους, ράτσα δεύτερη, χαμηλή. ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ. ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ, ΛΕΝΕ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ. Ξυπνάνε έξυπνοι. Επιτίθενται για να αποτρέψουν επιθέσεις. Τρομοκρατούν για να μη γίνει διάφανος ο φόβος τους. Χωρίζουν για να μην τους χωρίσουν. Διαλύονται για να μην τους πιάσουν κορόιδο. ΑΚΥΡΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ. ΤΟ ΝΙΩΘΕΙΣ ότι οι διαλυμένοι μέντορες δίνουν χρηστικές οδηγίες. Για να πάθεις τα ίδια με αυτούς. «Να μην ξέρει την αδυναμία που του έχεις, θα την εκμεταλλευτεί». Ή «μη δίνεις τίποτα από τον εαυτό σου. Τότε σε εκτιμούν οι άντρες». Ή «να μη σε βρίσκει πάντα στο τηλέφωνο. Γιατί σε θεωρεί δεδομένη». Και τη χαρά του να τιμήσεις, να φωταγωγήσεις, να προσφέρεις, να τον ακούσεις, πού την πας; Η οξυδέρκειά τους. Σιδερένια μπάλα σε κομψά σφυρά -και πάνε σέρνοντας. ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΚΕΪΚ, ΛΕΩ, ΠΩΣ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ για όσους δεν αγαπάνε αρκετά, θέλει στρατηγική. Πρέπει να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Ποιος θα τρομάξει περισσότερο τον άλλον: το αγαπημένο ερωτικό άθλημα. Ποιος θα ντρεσάρει γρηγορότερα τον άλλο. Ποιος θα αποδειχθεί πιο έξυπνος. (Δηλαδή πιο φοβισμένος). Ποιος θα επιβληθεί. Να επιβληθεί η γυναίκα; Τι να τον κάνει όμως έναν άντρα που του επιβάλλεται; ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ; Ποιος άντρας που τιμά το φύλο του έχει πρόβλημα με την επιβολή; Μόνο αυτός που δεν μπορεί να προστατέψει. Σώσον ημάς από τέτοιες αγάπες. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΟΤΕ ΜΕΡΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ, σε τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα. Μεγάλωσα, αποφάσισα. Δεν συμπλέω. Ένοχη ανομοιότητας, όπως πάντα μου άρεσε να είμαι. Ανεπίδεκτη στρατηγικών. Αλλά δεν το κάνω επίτηδες. Αλήθεια. Νομίζω ότι γεννήθηκα με το προνόμιο. Του να μπορώ να διορθώσω τα πράγματα κάθε φορά που τα μολύνω με τρέχουσα ψιλικατζίδικη ευφυΐα. ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΩ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ. Το εκπαιδευτικό σύστημα της αγάπης δεν με αφορά. Χρειάζεται μεταρρύθμιση. Δεν καταλαβαίνω τη διδακτέα ύλη. Δεν με ελκύει η ξεδιαντροπιά της εξίσωσης: «Στον έρωτα η καλύτερη του ενός είναι η χειρότερη του άλλου». Εγώ αυτή την τάξη ποτέ δεν πρόκειται να την περάσω. Γι' αυτό σκασιαρχείο καλύτερα. Το σκυλί και βόλτα. ΕΜΕΝΑ ΚΑΝΕ ΜΕ ΚΥΚΛΟ ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ, να νιώθω τη συγγένεια. Και τότε η καλύτερή σου είναι η καλύτερή μου. Αλλά ομόκεντρο. Αλλιώς ζηλεύω. Και όταν ζηλεύω, γίνομαι έξυπνη. Και όταν γίνομαι έξυπνη, τα καταστρέφω όλα. Χάριν του κίβδηλου ενστίκτου που αφορά τους χαμηλούς. Και που το λένε αυτοσυντήρηση. Και που δεν με αφορά. ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. Άλλες δεν έχω. Κύκλοι, ομόκεντρος. Κάτι παρόμοιο -ίσως κάποτε να υπήρξε κάτι παρόμοιο. Πιθανόν στην προϊστορική περίοδο της αγάπης των ανθρώπων. Πρέπει να υπήρξε μια ανάλογη, αρχέγονη κατάσταση απειρίας. ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ για ερωτική δύναμη. Μια κατάσταση πριν την πρώτη ερώτηση. Πριν από το πρώτο σκέρτσο. Από τον πρώτο συλλογισμό. Αγάπη δίχως σκέψη, ας την πούμε. Απειρία, όχι βλακεία, ας την πούμε. Άχρηστη πείρα το Μετά. Λίγο να σκεφτείς επάνω στο συναίσθημα και αμέσως το Εγώ. Αμέσως η πιο γελοία εκδοχή της θέλησης για δύναμη. ΕΛΑ ΤΩΡΑ, ΚΕΪΚ. ΓΑΒΓΙΣΕ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Πες του πως χάρη σε αυτόν ο Θεός ανοίγει μαζί μας νέο γύρο. Δοκιμάζει την αντοχή μας στο Καλό. Μην το λέμε δυνατά και μας ματιάσουν, αλλά αντέχουμε. Ονειρευόμαστε. Μπράβο, καλό σκυλί. Ακόμα ένα γάβγισμα. Κάνε του αγάπες. Πες πως όλα πια εδώ, χάρη σε αυτόν, ισορροπία και τάξη. Απόσπασμα από το βιβλίο Σαββατογεννημένη, Τα τελευταία κείμενα της Μαλβίνας Κάραλη 2000-2001, εκδόσεις Τσαγκαρουσιάνος. [Πηγή: www.doctv.gr]

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλβίνα: Ούτε και σήμερα ξύπνησα έξυπνη

«Τρομοκρατούν για να μη γίνει διάφανος ο φόβος τους. Χωρίζουν για να μην τους χωρίσουν. Διαλύονται για να μην τους πιάσουν κορόιδο»

ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ με Καρλ Φίλιπ Εμανουέλ Μπαχ στο Β&Ο. Οι Ισραηλίτες στην έρημο. Μουσική εργασίας, λέει. Γράφω και ονειρεύομαι μια όαση. Στο Τελ Αράντ. Στο Ατβάντ με τους κέδρους. Αίθουσα της Λαξευτής Λίθου το δωμάτιο. Τρυφερός ήλιος ρίχνει τη σκόνη του στο κομοδίνο. Πάνω στην παιδική φωτογραφία. Την πεισμωμένη. Φτιάχνω καφέ. Μιλάω λίγο στο σκυλί. Κάθε μέρα παιχνίδι, γάβγισμα, χάδι. Κάθε μέρα και από μια καινούργια ιστορία στο σκυλί που το φωνάζω Κέικ. Δώρο το σκυλί και το αγαπώ.

ΚΕΪΚ, ΤΟΥ ΛΕΩ. ΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Άσε μόνο όσους αγαπάμε να περάσουν το κατώφλι μας.
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ξύπνησα έξυπνη. Ευτυχώς. Και μήπως κοιμήθηκα έξυπνη;
ΕΡΧΕΣΑΙ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙΣ. Σταματάς μια γωνία παραπάνω. Για να στρίψεις εύκολα. Τελευταία προβολή, έτσι και μπλέξουμε στην Πλάκα θα χάσουμε την έναρξη. Μου αναβοσβήνεις τα φώτα. Βγαίνεις και μου κάνεις νεύμα, «έλα». Στέκω και σου κάνω νεύμα. «Εγώ; Σε μένα το λες;». Ξανανάβεις τα φώτα, φωνάζεις. «Έλα». Σου ξανακάνω νεύμα. «Εγώ; Σε μένα το λες;». «Όχι στο Τίμιο Ξύλο. Τίμιο Ξύλο, έλα να σε πάω σινεμά».
ΜΗ ΜΕ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΒΛΑΚΑΣ. Είναι που νιώθω προστατευμένη. Ήσυχη, ασφαλής. Αν ισχύει η παρατήρησή μου, έξυπνος γίνεσαι όταν είσαι θυμωμένος. Μπορεί για όσα έπαθες εξαιτίας της βλακείας σου. Όταν είσαι προδομένος. Απαρηγόρητος. Τότε βλέπεις φως. Επιτέλους, έξυπνος ξανά.

ΟΤΑΝ Η ΨΥΧΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ώστε να μπορείς να σκέφτεσαι με το καλύτερο μυαλό σου. Αυτό που αρνείται τις αυταπάτες. Άρνηση της αυταπάτης, λένε οι έξυπνοι, σημαίνει ευφυΐα. Πλήρης άρση της αυταπάτης, γράφει ο Ντιούραντ, είναι ο κυνισμός. Άρα ο κυνισμός είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ευφυΐας.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΑΛΙ, Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ένας κακοπαθημένος. Που τίποτα δεν του επέτρεψε να ξεχάσει. Κανείς δεν τον χάιδεψε, δεν τον βοήθησε ώστε να αναλάβει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα