Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ο ΦΟΒΟΣ ? …..μην τον φοβάσαι !!


Κάποιες φορές, χωρίς ίσως κανένα ιδιαίτερο λόγo ,κάποια << αρνητικά >> συναισθήματα κατακλύζουν τον ψυχισμό μας .
Συναισθήματα φόβου και ανησυχίας για τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πάντα την προέλευση τους .
Ο φόβος είναι το πρώτο ψυχολογικό εμπόδιο που συναντάμε
όταν πρόκειται να κάνουμε, η να δημιουργήσουμε κάτι [ φόβος μήπως και αποτύχει το εγχείρημα ,η επένδυση κλπ ]
Φυσικά δεν συμβαίνει αυτό μόνο με συναισθήματα φόβου και ανησυχίας αλλά και με πολλά και διαφορετικά συναισθήματα .
 Τα συναισθήματα αυτά του φόβου και της ανησυχίας έχουν την δυνατότητα εφόσον το επιτρέπουμε, κυριολεκτικά να μας καθηλώνουν ψυχολογικά, και να μας αποδυναμώνουν σωματικά,  να μας στερούν την δυνατότητα της έκφρασης και της δημιουργίας .
Δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε , ή πώς να διαχειριστούμε αυτήν την ψυχολογική κατάσταση.
Πολύς κόσμος πανικοβάλεται από ανησυχίες, άγχος  και φόβους  και πολλές φορές δεν ξέρει τι  να κάνει,
Αν αυτές οι φοβικές καταστάσεις συνεχίζονται επί μακρών ,αρχίζουν τα άτομα να έχουν και κοινωνικά, ή και οικογενειακά προβλήματα, και αυτό συμβαίνει   διότι την ζωή τους την βλέπουν και την αντιλαμβάνονται μέσα από το << φίλτρο>> του φόβου που τους ελέγχει ψυχολογικά,  και τους επηρεάζει .
Φυσικά αν οι καταστάσεις αυτές είναι έντονες και  κυριαρχούν στη ζωή τους, είναι λογικό ότι όσο και αν τους φαίνεται ξένο, ή παράξενο , ή άτοπο ,μια συμβουλή από ένα ψυχολόγο , θα ήταν καλή ιδέα .
Φυσικά εγώ δεν είμαι ψυχολόγος , είμαι όμως ένας άνθρωπος που του αρέσει να πειραματίζεται και να  αναζητά .
Έχω φοβηθεί , έχω τρομάξει , έχω πανικοβληθεί πολλές φορές στην ζωή μου, και με << διαφόρους τρόπους>>.
 Άλλες φορές  φοβούμενος για την σωματική μου υγεία ,ή την υγεία συγγενικών προσώπων , άλλες φορές φοβούμενος μην χάσω την εργασία μου, και άλλες φορές όντως άνεργος ανησυχούσα  πως θα επιβιώσω, άλλες φορές φοβούμενος το……άγνωστο, και άλλες φορές χαμένος στο…. μυαλό μου να προσπαθώ να βρω κάπου να…… πιαστώ .
O άνθρωπος έχει δυο βασικά και κύρια αισθήματα, την αγάπη και το αντίθετο της
[ πολικότητα ] που είναι ο φόβος ,όλα τα άλλα που αισθανόμαστε στη περιοχή του ηλιακού πλέγματος είναι συν-αισθήματα και είναι παράγωγα αυτών των δυο βασικών αισθημάτων, και δημιουργούνται με την συμμετοχή των πεποιθήσεων μας  και του τρόπου σκέψης .
Συνήθως όταν εκδηλώνετε ένα τέτοιο φοβικό  συναίσθημα στον ψυχισμό μας ασυναίσθητα και τελείως μηχανικά το προβάλουμε εκεί που έχουμε περισσότερη αδυναμία , ή είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι ,ή επηρεασμένοι .
.
Ο φόβος λοιπόν μας δείχνει κάτι !
Και αυτό το κάτι…… είναι η αδυναμία μας ,και τα σημεία όπου είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι οι προσκολλημένοι.
Ο φόβος  μπορούμε να πούμε ότι είναι και  ένα  εργαλείο, που μας δείχνει τη πρέπει να αλλάξουμε , και πολύ περισσότερο για αυτούς που ασχολούνται πρακτικά με την εσωτερική ανάπτυξη. 

Kαι αφού ο φόβος είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της άγνοιας, αλλά και το υπ αριθμόν ένα εργαλείο επιβολής και χειραγώγησης των μαζών, εύκολα συμπεραίνει   κανείς πόσο σημαντική είναι η κατανόηση και κατάλληλη διαχείριση αυτού του συναισθήματος.
Είναι ένα συναίσθημα που αν του δώσουμε αξία τότε θα μας αλλάξει τα…… φώτα .
Αν δεν του δώσουμε αξία,  τότε θα …φύγει !
[ αυτό συμβαίνει με κάθε συναίσθημα και κάθε σκέψη ]
Και αυτό μπορεί να επαληθευτεί άμεσα μόνο στην πράξη .

Όπως όλα τα πράγματα στον υλικό κόσμο, έτσι και στον ψυχικό κόσμο  το κάθε τι έχει την αξία που εμείς του δίνουμε …
Τίποτε δεν έχει περισσότερη αξία, από αυτή που εμείς πιστεύουμε ότι έχει.

Έτσι και ψυχολογικά κάθε συναίσθημα και κάθε σκέψη βαραίνει και μας επηρεάζει, ανάλογα με την αξία που έχομε εμείς τοποθετήσει , ή επενδύσει σε αυτό.
Είναι επιλογή μας να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας απέναντι σε συναισθήματα που μας κατακλύζουν, και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας για αυτά .
Όσο τούς δίνουμε αξία και ενέργεια, τόσο περισσότερο δυναμώνουν και αποκτούν και περισσότερο έλεγχο .
Αν παρατηρήσουμε <<προσεκτικά>>  το περιβάλλον  γύρω μας θα δούμε ότι όλα τα πράγματα ,τα γεγονότα ,οι καταστάσεις ,οι άνθρωποι, μας << φωνάζουν >> ώστε να τους δώσουμε αξία .
Και να γοητευθούμε από την εικόνα τους είτε αυτή είναι ευχάριστη είτε δυσάρεστη .
Εμείς γοητευόμαστε πάντα από κάτι, διότι ……κατάφερε αυτό το κάτι, να μας πείσει ότι έχει κάτι αξιόλογο ή ενδιαφέρον  , έτσι τοποθετήσαμε την ενέργεια μας σε αυτό..
Το αποτέλεσμα πλέον είναι ότι μαζί με την ενέργεια μας, τοποθετούμε ίσως και τα χρήματα μας , και τον χρόνο μας ,το ενδιαφέρον μας και πάει λέγοντας…..αυτό επηρεάζει  την ζωή μας και κατά επέκταση και το περιβάλλον μας και την οικογένεια μας  κλπ 
Έτσι μερικές φορές  φτάνουμε  πλέον  και στην ψυχολογική  εξάρτηση από αυτό .
[Υπάρχουν πρόσωπα, πράγματα  και ΙΔΕΕΣ για τα οποία είμαστε πολύ εξαρτημένοι, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποίησει ίσως ακόμα ]
Στην τηλεόραση, εκτός από το ότι μας λένε τη πρέπει να…… φοβόμαστε,   όλα τα προϊόντα προσπαθούν επίσης  να μας πείσουν να τα αξιολογήσουμε σαν τα καλύτερα, και  να αποκτήσουμε και μια μορφή εξάρτησης από αυτά .
.
Ο φόβος όπως είπαμε  είναι ένα συναίσθημα, που αν και το δημιουργήσαμε εμείς [ με την δική μας ενέργεια ]  δεν είμαστε εμείς αυτό το συναίσθημα !.
Όπως το δημιουργήσαμε τοποθετώντας την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας σε αυτό ,με τον ίδιο τρόπο το ξεδημιουργούμε κιόλας με το να  αποσύρουμε την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας από αυτό [ την ενέργεια μας ].
 Χωρίς σύγκρουση ,χωρίς πόλεμο η κατηγόρια, απλά κατανοώντας ότι δεν μας εξυπηρετεί πλέον .
Θα πρέπει επίσης  να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι ένα φυσικό εξωτερικό γεγονός ,και άλλο το συναίσθημα.που αναβλύζει .
Το συναίσθημα είναι η αντίδραση στο γεγονός, και αυτό είναι τελείως διαφορετικό.
Όπως επίσης μια φαντασία η μια σκέψη που αναβλύζει στην οθόνη του νου μας δεν είναι ακόμα συναίσθημα ,όμως προκαλεί επίσης μια αντίδραση, που είναι το συναίσθημα.
    
Κάνουμε το λάθος να ταυτιζόμαστε με τα συναισθήματα μας και να τους επιτρέπουμε να κυριαρχούν και να έχουν τον έλεγχο στο ψυχισμό μας .
Τα συναισθήματα είναι περαστικά ….αλλάζουν ……όπως αλλάζουν και τα γεγονότα στην καθημερινότητα μας …κατά τον ίδιο τρόπο αλλάζει και η διάθεση μας .
Όλα ρέουν, όλα κινούνται συνεχώς όπως είπε ο Ηράκλειτος .

Τα συναισθήματα φόβου,  είναι η αντίδραση μιας φοβικής σκέψης που κάναμε πριν λίγο , ή  η αντίδραση ενός  γεγονότος που αντιληφθήκαμε και που εκτιμήσαμε ότι είναι τρομακτικό .

Το ….αισθάνομαι…. είναι η αντίληψη ..  στο πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε , και πως αισθανόμαστε  τον εαυτό μας,  και στη συνέχεια   και το περιβάλλον μας.
Έτσι μπορούμε  να αισθανόμαστε τον εαυτό μας ,το είναι μας ,και να το εκφράζουμε.
Το αισθάνομαι είναι δημιουργικό, και μπορούμε να το εκφράσουμε,  για να δημιουργούμε την ζωή μας και το κόσμο μας.

Τα συναισθήματα του φόβου και της ανησυχίας, είναι οι  αντιδράσεις στις  προσκολλήσεις μας,  σε καταστάσεις ,πράγματα και  πρόσωπα που θεωρούμε σημαντικά, και υπάρχει το άγχος της …..φθοράς τους .
Οι πιο δυνατές  προσκολλήσεις μας συνήθως είναι  τα παιδιά μας ,ο/η σύζυγος ,η δουλεία μας ,η υγεία μας ,τα χρήματα μας ,η περιουσία μας , τα λεφτά μας ,το αυτοκίνητο μας ,
το << όνομα >> μας  κλπ

Το φοβικό συναίσθημα ή γενικά τα αρνητικά συναισθήματα,  είναι αποτέλεσμα μιας ανισόρροπης σχέσης μεταξύ  του μυαλού και της καρδιάς


Μια καταγραφή-παρατήρηση  των εξαρτήσεων μας θα βοηθούσε να καταλάβουμε τα σημεία από όπου ο φόβος βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εκδηλώνετε. [ καρδιά ]
Και  μια   επανεκτίμηση σε βάθος των πεποιθήσεων μας σε σχέση με αυτά θα βοηθούσε στην κατανόηση τους .[ μυαλό ]

Η συνειδητοποίηση ότι είμαστε εξαρτημένοι, η προσκολλημένοι  σε κάτι ………….. και η αποδοχή των συναισθημάτων που αναβλύζουν με αφορμή αυτή την προσκόλληση, είναι πολύ σημαντική ! ώστε να μην αρχίσουμε μια εσωτερική σύγκρουση με σκοπό την απεξάρτηση μας .
Η απεξάρτηση θα έρθει όταν συνειδητοποιήσουμε σιγά –σιγά  ότι η ψυχολογική  εξάρτηση και προσκόλληση μας δεν έχει νόημα και δεν μας  εξυπηρετεί   , και η πεποίθηση θα  καταρρεύσει ειρηνικά , χωρίς πόλεμο.
[Φυσικά υπάρχουν εξαρτήσεις που χρειάζονται ίσως ειδική καθοδήγηση και βοήθεια ]
Γίνετε εύκολα κατανοητό ότι αν καταφέρουμε και δεν ταυτιζόμαστε με τις αρνητικές και φοβικές σκέψεις  που πετάγονται στο νου μας , ή αν τις σκέψεις τις  αντιμετωπίζουμε σαν εικόνες ή σαν μορφές ενέργειας περαστικές [όπως πραγματικά είναι ] , ή αν επιλέγουμε να διαχωριζόμαστε από αυτές τις σκέψεις αλλά και από τα συναισθήματα μας , τότε ο φόβος δεν θα μας βρίσκει!
 Δεν θα έχει  τόπο να εκδηλώνετε.
Διότι διαχωρίζοντας τον εαυτό μας από το γεγονός …είτε είναι εξωτερικό είτε φανταστικό, αυτομάτως αλλάζει και το επίπεδο αντίληψης μας [ συνειδητότητα ].
Δηλαδή προκαλούμε μία ψυχολογική μετατόπιση της προσοχής μας σε ένα πεδίο που ο φόβος δεν μπορεί να έχει .........πρόσβαση .
Θα μπορούσαμε να το πούμε και διαφορετικά ……
ότι δηλαδή μαζεύουμε την ενέργεια μας [ προσοχή μας ] σε μια << θέση >> ώστε να παρατηρούμε τα συναισθήματα μας …ο φόβος δεν βρίσκει ενέργεια για να τραφεί ,η παιχνίδι για να παίξει  [διότι η προσοχή έχει μετατοπιστεί] και ο φόβος τελικά  …… αποχωρεί !!
Η διανοητική γνώση του μηχανισμού λειτουργίας των συναισθημάτων είναι αρκετά βοηθητική, ίσως και λίγο ανακουφιστική .
Για ουσιαστικό και σε βάθος  αποτέλεσμα όμως,  μπορεί να επιτευχθεί ,όταν μάθουμε να είμαστε χαλαρωμένοι ως αναφορά το φυσικό μας σώμα ,
και σε επαγρύπνηση ως αναφορά τον ψυχισμό μας .

Όταν έχομε την αίσθηση του εαυτού μας …..μπορούμε να παρατηρούμε με ασφάλεια την ροή των συναισθημάτων μας.


Το παραπάνω κείμενο το αφιερώνω μέσα από την καρδιά μου , στους αγαπημένους αδελφούς και αδελφές ,οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι να κάνουν << τουρισμό >>  μέσα σε ένα ανελέητο βομβαρδισμο ,φόβου και ανασφάλειας ενδυναμώνοντας τους γύρω τους .








ΠΗΓΗ http://atheatos.blogspot.gr/

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα