Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ψυχρό Διάβασμα


"Κατά τη διάρκεια ενός επιτυχούς διαβάσματος, ο ψυχικός μπορεί να
παρέχει τις περισσότερες λέξεις, αλλά είναι ο πελάτης που παρέχει το
περισσότερο νόημα και όλη τη σημασία." --Ian Rowland (2000: 60)


                                                      

Το Ψυχρό Διάβασμα αναφέρεται σε ένα σύνολο τεχνικών, που χρησιμοποιούνται από 

επαγγελματίες χειραγωγούς, για να κάνουν ένα υποκείμενο να συμπεριφερθεί με ένα 

συγκεκριμένο τρόπο ή να νομίσει ότι ο χειραγωγός έχει κάποια ειδική ικανότητα που του 

επιτρέπει να μαθαίνει "μυστηριωδώς" διάφορα πράγματα για το υποκείμενο. Το ψυχρό 

διάβασμα ξεπερνά τα συνηθισμένα εργαλεία τις χειραγώγησης : την υποβολή και την 

κολακεία.


 Στο ψυχρό διάβασμα, πωλητές, υπνωτιστές, διαφημιστές, θεραπευτές πίστης, απατεώνες και κάποιοι απλοί θεραπευτές στηρίζονται στην κλίση του υποκειμένου να βρίσκει περισσότερο νόημα σε μια κατάσταση, απ' ότι πραγματικά υπάρχει. Η επιθυμίας μας να βγάζουμε νόημα από τις εμπειρίες μας, μας έχει οδηγήσει σε πολλές θαυμαστές ανακαλύψεις, αλλά έχει οδηγήσει και μερικούς από μας σε αρκετές απερισκεψίες. Ο χειραγωγός ξέρει ότι ο στόχος του έχει την τάση να προσπαθεί να βγάζει νόημα απ' οτιδήποτε του λένε, ασχέτως πόσο απίθανο και τραβηγμένο είναι αυτό.

 Ξέρει επίσης ότι οι άνθρωποι είναι γενικά εγωκεντρικοί, ότι τείνουμε να έχουμε μη-ρεαλιστικές απόψεις για τους εαυτούς μας και ότι γενικά αποδεχόμαστε ισχυρισμούς για το άτομο μας, όχι με βάση το πως πραγματικά είμαστε ή πως πραγματικά πιστεύουμε ότι είμαστε, αλλά με βάση το πως θα θέλαμε να είμαστε ή το πως θα έπρεπε να είμαστε. Επίσης ξέρει ότι μέσα από τους πολλούς ισχυρισμούς που κάνει για το άτομο σας και τους απορρίπτετε σαν λανθασμένους, θα κάνει έναν ο οποίος θα σας βρίσκει σύμφωνο· και ξέρει ότι θα θυμόσαστε αυτόν τον επιτυχή ισχυρισμό και θα ξεχάσετε τους άλλους μη-επιτυχείς.

Συνεπώς, ένας καλός χειραγωγός μπορεί να παράσχει ένα "διάβασμα" κάποιου εντελώς αγνώστου, που θα κάνει τον άγνωστο να νομίσει ότι ο χειραγωγός κατέχει κάποια ειδική δύναμη. Για παράδειγμα, οBertram Forer δεν σας έχει γνωρίσει ποτέ, όμως σας προσφέρει το παρακάτω ψυχρό διάβασμα σας :

Κάποιες από τις προσδοκίες σας τείνουν να είναι πολύ ουτοπικές. Κάποιες
στιγμές είστε εξωστρεφής, καταδεκτικός, κοινωνικός, ενώ κάποιες άλλες
είστε εσωστρεφής, επιφυλακτικός και μαζεμένος. Έχετε καταλάβει ότι
δεν είναι συνετό να είστε πολύ ειλικρινής όταν αποκαλύπτετε τον εαυτό
σας σε άλλους. Καμαρώνετε γιατί είστε σκεπτόμενο άτομο και δεν δέχεστε
τα λεγόμενα των άλλων χωρίς ικανοποιητικές αποδείξεις. Προτιμάτε να
έχετε μια κάποια αλλαγή και ποικιλία και δυσανασχετείτε όταν περιορίζεστε
από φραγμούς και αμφιβολίες. Κατά καιρούς έχετε σοβαρές αμφιβολίες για
το αν έχετε πάρει τις σωστές αποφάσεις ή αν έχετε κάνει το σωστό πράγμα.
Πειθαρχημένος και ελεγχόμενος εξωτερικά, εσωτερικά όμως έχετε την τάση
ν' ανησυχείτε και να είστε ανασφαλής.

Η σεξουαλική σας συμπεριφορά σας έχει παρουσιάσει κάποια προβλήματα.
Αν και έχετε κάποιες αδυναμίες χαρακτήρα, γενικά μπορείτε να τις αναπληρώνετε.
Έχετε ένα μεγάλο ποσοστό αχρησιμοποίητου δυναμικού που δεν το έχετε
χρησιμοποιήσει υπέρ σας. Έχετε μια τάση να είστε κριτικοί με τον εαυτό
σας. Έχετε μια ισχυρή ανάγκη να αρέσετε στους άλλους ανθρώπους και να
σας θαυμάζουν.

Εδώ είναι και ένα άλλο διάβασμα.

Άνθρωποι που είναι κοντά σας, σας έχουν χρησιμοποιήσει. Η βασική σας
εντιμότητα σας παρουσιάζει προβλήματα. Πολλές ευκαιρίες που σας είχαν
προταθεί στο παρελθόν, τις είχατε απορρίψει επειδή δεν θέλατε να εκμεταλλευτείτε
άλλους. Σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία και άρθρα για να καλλιεργήσετε το
μυαλό σας. Βασικά, αν δεν είστε ήδη σε κάποια δουλειά που παρέχει υπηρεσίες
σε ανθρώπους, θα έπρεπε να είστε. Έχετε μια ατελείωτη ικανότητα να
καταλαβαίνετε τα προβλήματα των άλλων και να συμπάσχετε. Αλλά είστε
σκληροί όταν σας παρουσιάζεται ξεροκεφαλιά ή και βλακεία. Οι υπηρεσίες
επιβολής του νόμου είναι ένα άλλο πεδίο που καταλαβαίνετε αρκετά. Η αίσθηση
δικαίου που έχετε είναι αρκετά ισχυρή.

Το τελευταίο ήταν από τον αστρολόγο Sidney Omar. Ούτε αυτός σας έχει συναντήσει και όμως ξέρει τόσα πολλά για σας ( Flim-Flam! , 61). Το πρώτο απόσπασμα το είχε πάρει ο Forer από ένα περιοδικό αστρολογίας που πουλιόταν στα περίπτερα.

Η επιλεκτικότητα του ανθρώπινου μυαλού δεν σταματάει ποτέ. Διαλέγουμε ποιά δεδομένα θα θυμόμαστε και σε ποια θα δώσουμε σημασία. Ως ένα βαθμό, το κάνουμε αυτό γι'αυτό που πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστέψουμε. Ως ένα άλλο βαθμό, το κάνουμε για να βγάλουμε κάποιο νόημα από τις εμπειρίες μας. Δεν χειραγωγούμαστε απλά επειδή είμαστε ευκολόπιστοι ή υποβόλιμοι, ή γιατί τα σημάδια και τα σύμβολα του χειραγωγού είναι αόριστα ή ασαφή. Ακόμα και όταν τα σημάδια είναι καθαρά και εμείς είμαστε σκεπτικοί, ακόμα και τότε μπορεί να χειραγωγηθούμε. Και πραγματικά, μπορεί να είναι τα εξαιρετικά ευφυή άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να χειραγωγηθούν όταν η γλώσσα είναι καθαρή και σκέφτονται λογικά. Για να κάνετε το συσχετισμό που θέλει ο χειραγωγός να κάνετε, πρέπει να σκέφτεστε λογικά.

Δεν γίνονται όλα τα ψυχρά διαβάσματα από κακόβουλους χειραγωγούς. Κάποια γίνονται από αστρολόγους, γραφολόγους, αυτούς που διαβάζουν τα ταρώ, και από ψυχικούς που πραγματικά πιστεύουν ότι έχουν παραφυσικές δυνάμεις. Εντυπωσιάζονται από τις σωστές προβλέψεις ή "ενοράσεις" τους, όσο και οι πελάτες τους. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι όπως και οι επιστήμονες μπορεί να κάνουν λάθος στις προβλέψεις τους, έτσι και οι ψευδοεπιστήμονες και οι απατεώνες μπορεί μερικές φορές να κάνουν σωστές.

Φαίνεται να υπάρχουν τρεις κοινοί παράγοντες σε τέτοιου είδους διαβάσματα. Ο πρώτος περιλαμβάνει το ψάρεμα για λεπτομέρειες. Το μέντιουμ λέει κάτι που είναι ασαφές και υπαινικτικό όπως "Λαμβάνω ένα έντονο συναίσθημα για τον Ιανουάριο". Αν το υποκείμενο αντιδράσει θετικά ή αρνητικά τότε η επόμενη κίνηση του μέντιουμ είναι να "παίξει" με την αντίδραση. Για παράδειγμα, αν το υποκείμενο πει "Γεννήθηκα τον Ιανουάριο" ή "Η μητέρα μου πέθανε τον Ιανουάριο", τότε η απάντηση του μέντιουμ θα είναι κάπως έτσι, "Ναι, το βλέπω καθαρά τώρα". 

Οτιδήποτε δηλαδή για να ενισχύσει την άποψη ότι ήταν πιο "μέσα στο στόχο" απ' ότι πραγματικά ήταν. Αν το υποκείμενο απαντήσει αρνητικά, π.χ. "Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα ιδιαίτερο για τον Ιανουάριο", το μέντιουμ μπορεί να ανταπαντήσει "Ναι, το βλέπω. Έχεις απωθήσει μια μνήμη για τον Ιανουάριο. Δεν θέλεις να σου τη θυμίζουν. Κάτι επίπονο είναι με τον Ιανουάριο. Ναι, το νιώθω. Είναι κάτω στη μέση [ψάρεμα]...α, τώρα είναι στην καρδιά [ψάρεμα]...μμμ, φαίνεται να υπάρχει ένας αιχμηρός πόνος στο κεφάλι [ψάρεμα]...ή στο λαιμό [ψάρεμα].

" Αν το υποκείμενο δεν αντιδράσει καθόλου, τότε το μέντιουμ μπορεί να αποχωρήσει, έχοντας εμφυτεύσει στο μυαλό όλων την ιδέα ότι "είδε" πραγματικά κάτι αλλά το υποκείμενο το έχει απωθήσει και γι'αυτό δεν αντιδρούσε αλλά και μπλόκαρε το μέντιουμ απ' το να δει βαθύτερα. Αν το υποκείμενο αντιδράσει θετικά, το μέντιουμ συνεχίζει με ένα "Ναι, ναι, το βλέπω καθαρά τώρα. Ναι, το αίσθημα στην καρδία γίνεται πιο δυνατό".

Το ψάρεμα είναι μια πραγματική τέχνη και ένα σοβαρός πνευματιστής κουβαλάει μια ποικιλία δολωμάτων στο μυαλό του. Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας πνευματιστής και συγγραφέας ενός από τα καλύτερα βιβλία πάνω στο ψυχρό διάβασμα, Ian Rowland (2002), λέει ότι θυμάται από μνήμης πράγματα όπως τα πιο κοινά αντρικά και γυναικεία ονόματα και μια λίστα αντικειμένων που είναι πιο πιθανό να βρίσκονται μέσα σ'ένα σπίτι, όπως ένα παλιό ημερολόγιο, ένα άλμπουμ φωτογραφιών, άρθρα εφημερίδων κλπ.

 Ο Rowland δουλεύει επίσης πάνω σε κάποια θέματα που είναι πιο πιθανό να ανταποκρίνονται στα άτομα που ψάχνουν συμβουλές από μέντιουμ : αγάπη, λεφτά, καριέρα, υγεία και ταξίδια. Μιας και το ψυχρό διάβασμα μπορεί να συμβεί σε πολλές περιστάσεις, υπάρχουν αρκετές τακτικές που καλύπτει ο Rowland. Αλλά ασχέτως αν κάποιος δουλεύει πάνω σε αστρολογίαγραφολογίαχειρομαντείαψυχομετρία, ή σεκάρτες Ταρώ, ή απλά διαυλίζει μηνύματα από τους νεκρούς όπως ο James Van Praagh, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εντυπωσιάσει τους πελάτες τους με την ικανότητα του να γνωρίζει πράγματα που φαίνεται να χρειάζονται παραφυσικές ικανότητες για να τα γνωρίζει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των διαβασμάτων είναι ότι πολλοί ισχυρισμοί τίθενται ή σε ασαφή μορφή ("Πιάνω μια ζεστή αίσθηση στην περιοχή του αφαλού") ή σε μορφή ερώτησης ("Αισθάνομαι ότι έχεις δυνατά αισθήματα για κάποιον που βρίσκεται μέσα σ'αυτή την αίθουσα, σωστά;"). Οι περισσότεροι ακριβείς ισχυρισμοί παρέχονται από το ίδιο το υποκείμενο.

Κάποιοι ειδικοί πάνω στο ψυχρό διάβασμα τονίζουν τη σπουδαιότητα του να δίνουμε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του πελάτη όπως και σε πράγματα όπως το χρώμα του φορέματος της.

Αυτός που κάνει το διάβασμα, αρχίζει με γενικολογίες που ισχύουν για
ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δίνει αρκετή προσοχή στις αντιδράσεις:
λέξεις, γλώσσα του σώματος, χρώμα δέρματος, πρότυπα αναπνοής, συστολή
ή διαστολή της κόρης των ματιών, και διάφορα άλλα. Το υποκείμενο του
διαβάσματος συνήθως διαβιβάζει σημαντικές πληροφορίες: μερικές φορές
με λέξεις, άλλες φορές με τις αντιδράσεις του σώματος κατά τη διάρκεια
του διαβάσματος.

Μέσω της παρατήρησης, αυτός που κάνει την ανάγνωση θα ανατροφοδοτήσει
το υποκείμενο με αυτό που θέλει εκείνο να ακούσει. Αυτή είναι η ακατανίκητη
αρχή που πρέπει να ακολουθούν οι μυστικιστές: Πείτε τους αυτό που θέλουν
να ακούσουν. Αυτό θα τους κάνει να ξαναέρχονται θέλοντας κι' άλλο (Steiner 1989: 21) .

Τέλος, οι περιπτώσεις όπου το μέντιουμ έχει μαντέψει λάθος για το υποκείμενο, θα ξεχαστούν από το υποκείμενο και το κοινό. Αυτό που θα θυμούνται είναι οι φαινομενικές επιτυχίες, δίνοντας την τελική εντύπωση του "ω, πως αλλιώς μπορεί να ξέρει αυτά τα πράγματα εκτός αν έχει ψυχικές ικανότητες ;". Αυτό το ίδιο φαινόμενο της αποσιώπησης των αντίθετων δεδομένων και της επιλεκτικής κρίσης, είναι τόσο κυρίαρχο σε κάθε μορφή ψυχικής επίδειξης που φαίνεται να συνδέεται με την παλιά ψυχολογική αρχή : ο άνθρωπος βλέπει αυτά που θέλει να δει και αγνοεί όλα τ' άλλα.
Ψυχρό διάβασμα και επικοινωνία με τους νεκρούς

Πολλά ψυχρά διαβάσματα δεν περιλαμβάνουν ψάρεμα, ασάφειες ή εικασίες. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο διάβασμα είναι η προθυμία, ικανότητα, και προσπάθεια του πελάτη να βρει νόημα και σημασία στα λόγια του ψυχικού, μέντιουμ, αστρολόγου, χειρομάντη κλπ. Ένα μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι έρχεται σε επικοινωνία με τους νεκρούς, μπορεί να πετάξει μια σειρά διφορούμενων εικόνων στον πελάτη. Πατρική φιγούρα, ο μήνας Μάϊος, ένα μεγάλο Χ, ένα Η με κάποιο Ν, Χέννα, Χένρυ, Μ, ίσως Μιχάλης, διδασκαλία, βιβλία, ίσως κάτι τυπωμένο. Αυτή η λίστα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

 Για μερικούς προφανώς δεν έχει νόημα. Ο πελάτης είτε θα κάνει τους συσχετισμούς είτε όχι. Πελάτες των μέντιουμ που ισχυρίζονται πως λαμβάνουν μηνύματα από νεκρούς, είναι πελάτες με αρκετά δυνατά κίνητρα (σ.τ.μτφ.δηλαδή είναι πελάτες που θέλουν να επικοινωνήσουν με χαμένα τους πρόσωπα οπότε και είναι αρκετά φορτισμένοι, πρόθυμοι και κινητοποιημένοι για κάτι τέτοιο). Δεν έχουν μόνο μια υποβόσκουσα επιθυμία για αθανασία (σ.τ.μτφ.:αφού πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή), έχουν και μια προφανή επιθυμία να επικοινωνήσουν με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που έχει πεθάνει. 

Οι πιθανότητες ότι ο πελάτης θα βρει νόημα σε πλήθος ασαφών και διφορούμενων λέξεων ή προτάσεων, είναι σαφώς υπέρ του μέντιουμ. Αν κάνει κάποιο συσχετισμό με ένα δυο από αυτές, θα είναι ευχαριστημένος με το ότι το μέντιουμ είχε επαφή με το χαμένο του συγγενή. Αν δεν βρει νόημα ή σημασία στη λίστα των λέξεων που λέει το μέντιουμ, τότε και πάλι το μέντιουμ κερδίζει. Μπορεί να δοκιμάσει άλλη λίστα. Μπορεί να επιμείνει πως υπάρχει σημασία αλλά ο πελάτης δεν προσπαθεί αρκετά για να την καταλάβει. Μπορεί να πει ίσως πως κάποια απρόσκλητα πνεύματα μπερδεύουν το θέμα. Είναι μια κατάσταση όπου το μέντιουμ δεν μπορεί να χάσει μιας και το βάρος δεν είναι πάνω του αλλά στον πελάτη για να βρει νόημα και τη σημασία στα λόγια του.

Τα επτυχημένα ψυχρά διαβάσματα μερικές φορές είναι μια διαθήκη για τις ικανότητες αυτού που κάνει το διάβασμα, πάντα όμως είναι και μια διαθήκη για την ικανότητα των ανθρωπίνων όντων να βγάζουν νόημα μέσα από τα πιο ισχνά δεδομένα. Η ικανότητα του ψυχρού διαβάσματος μπορεί να ακονιστεί και να γίνει τέχνη ολόκληρη, όπως έχει γίνει και με τους επαγγελματίες που δουλεύουν ως μέντιουμ, χειρομάντες, αστρολόγοι κλπ. Πολλοί απ' αυτούς τους επαγγελματίες ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνουν και να αποδίδουν το υψηλό ποσοστό ικανοποιημένων πελατών τους στην αλήθεια της αστρολογίας ή της χειρομαντείας. 

Μπορεί να αρχίζουν να πιστεύουν στην ύπαρξη του κόσμου των πνευμάτων με το να πείθονται σιγά σιγά πως μηνύματα με νόημα από την άλλη όχθη μπορούν να διαπεράσουν το θόρυβο της καθημερινής ζωής και να ανιχνευθούν από ικανά άτομα. Κάποιοι απ' αυτούς τους επαγγελματίες ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και εξαπατούν το κοινό, αν όχι και τους εαυτούς τους. Κάποιοι επαγγελματίες ξέρουν τι κάνουν αλλά μετά λένε στους πελάτες τους ή στο κοινό ότι δεν χρειάζονται παραφυσικές ή υπερφυσικές δυνάμεις για να εκτελέσουν τους άθλους τους.

Κατά την αξιολόγηση του ψυχρού διαβάσματος, ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι να επικεντρωνόμαστε σε αυτόν που κάνει το διάβασμα. Ο Gary Schwartz φαίνεται να έχει κάνει ακριβώς αυτό στο βιβλίο τουThe Afterlife Experiments: Breakthrough Scientific Evidence of Life After Death. Φαίνεται να πιστεύει πως αν εξαλείψει την αυταπάτη και τα τρυκ (ψυχρό διάβασμα), και την απάτη (θερμό διάβασμα) εκ μέρους των μέντιουμ στα πειράματά του, τότε έχει αποκλείσει το ψυχρό διάβασμα σαν πιθανή εξήγηση για την επιβεβαίωση των διαβασμάτων από τους πελάτες. Υποστηρίζει αυτό το επιχείρημα σε όλο το βιβλίο του και το τονίζει σε μια δημοσίευση που έκανε μαζί με κάποιους άλλους στο Journal of the Society for Psychical Research :

Επειδή η σιωπηλή κατάσταση των καθήμενων (πελατών) δεν παρέχει
καμία λεκτική/σημειολογική ανάδραση πληροφορίας στο μέντιουμ, καθώς
επίσης και ελάχιστη μη-λεκτική επικοινωνία (εκτός ίσως από κάποιους
αναστεναγμούς ή την ανάσα τους και του πως αναπνέουν), η σιωπηλή
κατάσταση των καθήμενων αποκλείει την πιθανότητα του "ψυχρού
διαβάσματος" ως ερμηνεία των ευρημάτων. Γι΄αυτό το λόγο, η δημοσίευση
αναφέρει τα δεδομένα από την κατάσταση όπου οι καθήμενοι ήταν σιωπηλοί.
Αυτά αποτελούν τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία για ανώμαλη ανάκτηση
πληροφορίας .

Η σιωπηλή κατάσταση των καθήμενων (δλδ το πρωτόκολλο Russek) αφήνει το μέντιουμ να κάνει το διάβασμα μέσα σε μια απόσταση που μπορεί να υπάρξει ηχητική επικοινωνία, αλλά απαγορεύει στο μέντιουμ να κάνει ερωτήσεις στον καθήμενο ή στον καθήμενο να απαντήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.
Είναι προφανές από τεστ που έγιναν σε φοιτητές που τους δώθηκαν αστρολογικά διαβάσματα ή διαβάσματα προσωπικότητας, πως δεν είναι απαραίτητο να ανακριθεί ο πελάτης για να τον βάλουμε να βρει νόημα και σημασία σε ολόκληρες προτάσεις που δεν παράχθηκαν βάσει προσωπικών πληροφοριών. 

Είναι προφανές επίσης ότι αρκετά άτομα θα βρουν νόημα σε διάφορες σειρές αρχικών γραμμάτων, ονομάτων, περγραφών διαφόρων τόπων κλπ. Και επίσης, αν και είναι αλήθεια ότι κάποια μέντιουμ χρησιμοποιούν δόλο , όπως το να έχουν κάποιο συνεργό στο κοινό ή να έχουν βρει πληροφορίες από πριν για τον πελάτη, κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Αυτό που είδαν αρκετοί να κάνει η Rosemary Althea σε ένα επεισόδιο του Bullshit! των Penn & Teller για παράδειγμα, δεν απαιτείται για ένα ψυχρό διάβασμα. Ο ατζέντης της έφερε ένα ζευγάρι που ο γιος τους είχει αυτοκτονήσει (μαντέψτε τη "βγήκε" κατά το διάβασμα) και κουβέντιασε με ένα νεαρό πριν αρχίσει το διάβασμα που έλεγε πως ήθελε να επικοινωνήσει με τη μητέρα του (μαντέψτε με ποιόν επικοινώνησε στο διάβασμα). 

Στο ίδιο επεισόδιο ο Mark Edward (καμία σχέση με τον John Edward ) έκανε ένα επιτυχές διάβασμα με μια γυναίκα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τεχνικές θερμού διαβάσματος. Αλλά ακόμα και η δική του μέθοδος ψαρέματος για κάτι που ο πελάτης μπορεί να συσχετίσει, δεν είναι απαραίτητη για ένα επιτυχημένο διάβασμα. 

Ο πελάτηςείναι το κλειδί της επιτυχίας ενός διαβάσματος από ένα μέντιουμ και διαφορετικά μέντιουμ χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές.
Τα επιτυχημένα διαβάσματα που περιλαμβάνουν την επικοινωνία με νεκρούς είναι ένα μνημείο για την υπέροχη ικανότητα του είδους μας να βρίσκει νόημα σε σχεδόν οποιαδήποτε εικόνα, λέξη, πρόταση ή συλλογή τέτοιων αντικειμένων. 

Μπορούμε να δούμε τον Χριστό σε μια καμμένη τορτίγια, την Μητέρα Τερέσα σε ένα κουλουράκι κανέλλας, την Παναγία σε ένα λεκέ νερού ή στις αποχρώσεις του κορμού ενός δέντρου, ή τον Λένιν στους αφρούς πάνω στην κουρτίνα ενός μπάνιου (παρειδωλία). Μπορούμε να δούμε το διάβολο σε μια λίμνη με νερό και να τον ακούσουμε να μας βάζει σε πειρασμούς (αποφένια). Είναι ο ίδιος ο πολύπλοκος ανθρώπινος εγκέφαλος που μας επιτρέπει να βρίσκουμε αυτά τα φανταστικά νοήματα και να ανακαλύπτουμε πραγματικά πρότυπα μέσα στη φύση. 

Αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος μας, προϊόν δεκάδων χιλιάδων χρόνων εξέλιξης, μας κάνει επίσης να αυταπατάμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Ακόμα πιο όμορφο είναι το γεγονός πως αυτός ο εγκέφαλος μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βρούμε τους πολλούς σωστούς και λάθος τρόπους που προσπαθούμε να καταλάβούμε το θάνατο και τη ζωή.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα