Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

To Ελληνικό Παρατηρητήριο ρίχνει φως στο αρχαίο αστέρι


Planetary-nebula-KjPn8


Οι αστρονόμοι καθόρισαν την απόσταση και την ιστορία ενός αινιγματικού αστρικού συστήματος, και ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι ένα δυαδικό αστέρι σε απραξία μέσα σε ένα εξωτικό νεφέλωμα.

Από Royal Astronomical Society, Ηνωμένο Βασίλειο
 

Αρίσταρχος-τηλεσκόπιο
Μια εικόνα από την περίφραξη του νέου τηλεσκοπίου 2,3-m Αρίσταρχος που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Χελμού. / /Π. Μπούμης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Συνεχίζοντας μια παράδοση που εκτείνεται πίσω περισσότερο από 25 αιώνες, οι αστρονόμοι  χρησιμοποίησαν το νέο, 2,3-meter, τηλεσκόπιο Αρίσταρχος που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Χελμού στα βουνά της Πελοποννήσου στην Ελλάδα για να καθορίσει την απόσταση και την ιστορία ενός αινιγματικού αστρικού συστήματος, ανακαλύπτοντας ότι μπορεί  να είναι ένα δυαδικό σε  απραξία αστέρι μέσα σε ένα εξωτικό νεφέλωμα. 

Οι ερευνητές, Πάνος Μπούμης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και John Meaburn  του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δημοσίευσαν το πρώτο επιστημονικό αποτέλεσμα από το τηλεσκόπιο. 
Αστέρια από παρόμοια μάζα με τον ήλιο δίνουν τέλος στις ζωές τους εκτινάσσοντας μεγάλο μέρος από την εξωτερική ατμόσφαιρα τους στο διάστημα, αφήνοντας πίσω τους ένα πυρήνα απομεινάρι που τελικά γίνεται ένας λευκός νάνος. 
Τα κελύφη των εκτινασσόμενων υλικών έχουν μερικές φορές την επιφανειακή εμφάνιση των πλανητών,και γι'αυτό το λόγο ονομάστηκαν πλανητικά νεφελώματα. 
Οι αστρονόμοι μπορούν να μελετήσουν την κίνηση και την εμφάνιση του υλικού σε πλανητικά νεφελώματα , ώστε να μπορούν να συμπεράνουν πως τα αστέρια απομεινάρια  αλλάζουν με  την πάροδο του χρόνου. Στη δεκαετία του 1950, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πλανητικό νεφέλωμα KjPn8 από το παρατηρητήριο Palomar Sky Survey.
H συνέχεια των εργασιών στη δεκαετία του 1990 από αστρονόμους του Μεξικού στο Παρατηρητήριο San Pedro Martir  οδήγησε στην ανακάλυψη των γιγαντιαίων λοβών γύρω από το σύστημα, ¼ ° across, ενώ το 2000 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε τελικά το κεντρικό αστέρι.

Πλανητικό νεφέλωμα-KjPn8-
Μια εικόνα των γιγαντιαίων λοβών του πλανητιού νεφελώματος KjPn 8 στο φως από τις γραμμές εκπομπής του υδρογόνου και μεμονωμένου ιονισμένου αζώτου, το οποίο λαμβάνεται με την κάμερα στενής ζώνης για το νέο τηλεσκόπιο 2,3-m Αρίσταρχος.Λεπτομερείς μετρήσεις των λοβών έχουν επιτρέψει τον προσδιορισμό της ταχύτητος διαστολής, την απόστασή τους, και τις ηλικίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν την προέλευσή τους σε ένα αξιόλογο εκρηκτικό δυαδικό σύστημα. / / Π.Μπούμης / J. Meaburn
Oi Μπούμης,  Meaburn  έθεσαν ως στόχο να μελετήσουν αυτό το σύστημα, εγκαθιστώντας μία στενή κάμερα απεικόνισης στο  τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το μεγαλύτερο,  σε άνοιγμα, όργανο   στη νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη μέτρηση της επέκτασης με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Με τη μέτρηση της ταχύτητας και την αύξηση του μεγέθους του επεκτεινόμενου υλικού, οι δύο επιστήμονες ήταν σε θέση να υπολογίσουν την απόσταση με το σύστημα και να χρονολογήσουν την ιστορία των τριών εκτινασσόμενων λοβών.
Βρήκαν ότι το KjPn8 είναι περίπου 6.000 έτη φωτός μακριά και ότι το υλικό πετάχτηκε έξω σε τρεις φάσεις -. 3.200, 7.200 και 50.000 χρόνια πριν.

 Ο εσωτερικός  λοβός του υλικού επεκτείνεται στα 208 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (334 km / s), γεγονός που υποδηλώνει ότι προέρχεται από μια ενδιάμεση φωτεινή Οπτική Παροδική (Ilot) εκδήλωση.

 Η μεταφορά του υλικού από ένα τεράστιο άστρο σε ένα λιγότερο ογκώδη άστρο  προκαλεί ILOTs, που με τη σειρά τους δημιουργούν πίδακες που ρέουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι Μπούμης και Meaburn πιστεύουν ότι ο πυρήνας του KjPn8 είναι  ένα δυαδικό σύστημα, όπου κάθε τόσο Ilot γεγονότα οδηγούν στην εκτίναξη του υλικού σε υψηλές ταχύτητες.
Ο Μπούμης είναι στην ευχάριστη θέση να δει τα πρώτα αποτελέσματα από το νέο τηλεσκόπιο,τις   ενδείξεις για την ιστορία αυτού του ενδιαφέροντος συστήματος. 
«Η Ελλάδα είναι μία από τις γενέτειρες της παγκόσμιας αστρονομίας και  είναι αρμόζων η έρευνα στο ευρύτερο σύμπαν να συνεχίζεται  στον 21ο αιώνα", είπε. "Με το νέο τηλεσκόπιο, που αναμένεται να συμβάλει στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια  για πολλά χρόνια στο μέλλον. "


Από astronomy.com

Απόδοση Κειμένου dorieas

                                                   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα