Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ξάνθη:Υποχωρούν δρόμοι και "χάνονται" χωριά


Τη γη κάτω από τα πόδια τους χάνουν στην κυριολεξία οι κάτοικοι ορεινών οικισμών της Ξάνθης, με τις κατολισθήσεις και τις υποχωρήσεις δρόμων να έχουν γίνει πλέον... μόνιμος φόβος τους.


Αγροτικοί δρόμοι υποχωρούν, καθιστώντας ανέφικτη την προσέγγιση των χωραφιών. Σπίτια και αυλές μετακινούνται λόγω των υποχωρήσεων του εδάφους ενώ οι κατολισθήσεις τμημάτων του βουνού «πνίγουν» κατά διάστημα το οδικό δίκτυο διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.


Στο Κότινο, ορεινό οικισμό του δήμου Μύκης, εδώ και τρία περίπου χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού δρόμου έχει υποχωρήσει κόβοντας τον δρόμο στα δύο. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι της περιοχής, ο δρόμος αυτός οδηγεί στα χωριά τους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι είτε να τα έχουν εγκαταλείψει πλήρως είτε να ακολουθούν εναλλακτικό μονοπάτι, από όπου όμως χρειάζονται περισσότερη από μια ώρα για να φτάσουν σε μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό τους.
Περίπου 300 στρέμματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι για την καλλιέργεια καπνού αλλά και πατάτας έχουν αφεθεί στο έλεος, ενώ όπως σημειώνουν οι κάτοικοι παρά τις διαρκείς οχλήσεις προς τη δημοτική αρχή ώστε να βρεθεί κάποιος τρόπος επισκευής του δρόμου αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, στο σημείο που έχει υποχωρήσει ο δρόμος βρισκόταν άλλοτε και μια κτηνοτροφική μονάδα, η οποία πλέον έχει καταστραφεί.


Διάχυτος ωστόσο είναι και ο φόβος ακόμη και για τα ίδια τα σπίτια των οικογενειών που κατοικούν στο ορεινό Κότινο, καθώς λόγω διαβρώσεων και υποχωρήσεων του εδάφους αυτά έχουν υποστεί φθορές, που σε πολλές των περιπτώσεων είναι άκρως ανησυχητικές. Οι κάτοικοι αποδίδουν το πρόβλημα, στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει έργα υποδομής στην περιοχή καθώς και στο ότι τα αυλάκια που βοηθούν στην απομάκρυνση των νερών κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων είναι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ακαθάριστα, με αποτέλεσμα το νερό να εγκλωβίζεται, να πλημμυρίζει και στη συνέχεια να προκαλεί υποχωρήσεις του εδάφους.  


Έντονη ανησυχία διακατέχει και τους κατοίκους της Μάνταινας, όπου οι κατολισθήσεις και οι υποχωρήσεις του εδάφους αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κάτοικοι: «όλο το χωρίο έχει υποχωρήσει και σιγά, σιγά φεύγει».
Παρόμοιο το σκηνικό που συναντά κανείς στους περισσότερους εκ των ορεινών οικισμών της Ξάνθης, πρωτίστως σε αυτούς που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο και έχουν πληγεί επανειλημμένως από πυρκαγιές.

Δείτε το Βίντεο:

ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
--> 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα