Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
 Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας

Νέα τραγωδία συγκλονίζει σήμερα τις ΗΠΑ, καθώς τεράστια έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Ουάκο του Τέξας, προκαλώντας τον τραυματισμό πάνω από 150 ανθρώπων. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών. Δεκάδες κτήρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, ενώ αγνοούνται πυροσβέστες.



Το CNN μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 150 έχουν τραυματιστεί, ενώ νωρίτερα το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX, επικαλούμενο το διευθυντή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Γουεστ, βορείως του Γουάκο, Τζορτζ Σμιθ, έκανε λόγο για 60-70 νεκρούς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος αριθμός νεκρών από την έκρηξη.



Άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτηρίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται πυροσβέστες.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 7:50 μ.μ. τοπική ώρα (0050 GMT της Πέμπτης) στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Ντάλας. H αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να θεωρούν ότι οφείλεται σε πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε ποσότητες άνυδρης αμμωνίας που διέθεταν οι εγκαταστάσεις.
«Εμοιαζε με έκρηξη πυρηνικής βόμβας. Ενα μεγάλο σύννεφο-μανιτάρι», δήλωσε ο δήμαρχος Τόμι Μούσκα.
«Εμοιαζε με έκρηξη πυρηνικής βόμβας. Ενα μεγάλο σύννεφο-μανιτάρι», δήλωσε ο δήμαρχος Τόμι Μούσκα.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας στο Γουέικο δήλωσε ότι την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και ότι όλες προκλήθηκαν ύστερα από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο.
Είπε ακόμη ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει πιθανότατα «εκατοντάδες θύματα» και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια, ωστόσο δε έκανε λόγο για νεκρούς. Πρόσθεσε, δε, ότι ένα γηροκομείο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή κατέρρευσε και ότι υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπιά του.
Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας
Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων.
Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Ουάκο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.
Στρατιώτες με αντιασφυξιογόνες μάσκες έστησαν οδοφράγματα διώχνοντας τα αυτοκίνητα που έρχονταν από τον αυτοκινητόδρομο.
Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε οδηγία για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την πόλη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της εβδομάδες, ενώ οι αξιωματούχοι συνιστούν από όλους να μείνουν μακριά από σχολικούς χώρους.
«Εμοιαζε με έκρηξη πυρηνικής βόμβας. Μεγάλο σύννεφο-μανιτάρι. Έχουν τραυματιστεί πολλοί άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί αύριο να μην βρίσκονται ανάμεσά μας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Τόμι Μούσκα.
«Οι πυροσβέστες εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 60-70», όπως δήλωσε Τζορτζ Σμιθ.
Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας
«Υπάρχουν δεκάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν σε ακτίνα δύο οικοδομικών τετραγώνων. Πολλά είναι κι εκείνα που έχουν υποστεί ζημιές και εκτός αυτής της ακτίνας», πρόσθεσε ο Σμιθ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου 10-15 σπίτια έχουν καταρρεύσει και 50 έχουν υποστεί ζημιές.
Φόβοι έκρηξης δεύτερης δεξαμενής - Κανένας κίνδυνος λέει η εταιρεία
Οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει την γύρω περιοχή, καθώς οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να εκραγεί και δεύτερη δεξαμενή στο εργοστάσιο.

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μία δεξαμενή με λίπασμα που έχει παραμείνει ανέπαφη στο εργοστάσιο και εκκενώνεται το μέρος προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή σε ασφαλέστερα σημεία σε περίπτωση δεύτερης έκρηξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερουσιαστή της πολιτείας του Τέξας, Μπράιαν Μπέρντγουελ.
Οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο εξέφρασαν ανησυχίες για την άνυδρη αμμωνία (καθαρή αέρια αμμωνία), ένα οξύ αέριο που προκαλεί αποπνικτικούς καπνούς και χρησιμοποιείται ως λίπασμα.
Οπως ανέφερε σήμερα η Dallas Morning News η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασία δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μίας νέας έκρηξης στο συγκρότημα.
Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας
Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι η διοίκηση του εργοστασίου, όπου σημειώθηκε η έκρηξη το βράδυ της Τετάρτης στο Τέξας ανέφερε στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και τους τοπικούς αξιωματούχοι ασφαλείας, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης.
West Fertilizer Co. αναφέρε ότι έχει στη διάθεσή της 20 τόννους (54,000 λίβρες) άνυδρης αμμωνίας βάσει ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που απαιτείται από εργοστάσια που χρησιμοποιούν τοξικές ή επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας
Το χειρότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την αναφορά, θα ήταν μία έκλυση αερίου αμμωνίας για 10 λεπτά που, ωστόσο, δεν μπορεί να τραυματίσει ή να σκοτώσει άνθρωπο.
Το δεύτερο χειρότερο σενάριο είναι η πιθανότητα μίας διαρροής από σπασμένο σωλήνα που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το προϊόν, γεγονός που πάλι δεν έχει επίπτωση στον άνθρωπο.
Το σχέδιο αναφέρει ότι το εργοστάσιο δεν διαθέτει άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες, είναι αρχειοθετημένο στο τοπικό πυροσβεστικό υποκατάστημα και η εταιρεία έχει εφαρμόσει όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Τι είναι η άνυδρη αμμωνία
Η άνυδρη αμμωνία μπορεί να προκαλέσει άμεση αφυδάτωση και εγκαύματα αν συνδυαστεί με το νερό του ανθρώπινου σώματος. Τα συμτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών, της μύτης ή του λάρυγγα, εγκαύματα ή φουσκάλες.

Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ενδέχεται να επιφέρει το θάνατο. Τα θύματα θα πρέπει αμέσως μετά την έκθεσή τους να λάβουν θεραπεία με μεγάλες ποσότητες νερού για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Η άνυδρη αμμωνία θα πρέπει να αποθηκεύεται σε υψηλή πίεση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Πρόκειται για ένα χαμηλού κόστους, αλλά πολύ αποτελεσματικό λίπασμα με βάση το άζωτο, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Άρκανσο.
Η σύστασή του αποτελείται από ένα μέρος αζώτου και τρία μέρη υδρογόνου (ΝΗ3) Οταν απελευθερώνεται, οι αναθυμιάσεις κινούνται κοντά στο έδαφος αυξάνοντας τον κίνδυνο εκθέσεως.
Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην αμερικανική ιστορία που προκλήθηκε από αμμωνία ήταν τον Απρίλιο του 1947, όταν πλοίο με νιτρικό αμμώνιο -λίπασμα με αμμωνία και υδρογόνο- έπιασε φωτιά την ώρα που έδενε στο Τέξας.
Η φωτιά προκάλεσε έκρηξη καταστρέφοντας περισσότερα από 1000 κτήρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ιστορικού Συνδέσμου του Τέξας.
Η έκρηξη με τη σειρά της προκάλεσε ανάφλεξη σε ένα δεύτερο πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στον Κόλπο Γκάλβεστον, επίσης φορτωμένο με νιτρικό αμμώνιο. Με τους περισσότερους από τους πυροσβέστες να έχουν καεί κατά την πρώτη έκρηξη, η φωτιά έκαιγε για 16 ώρες, προκαλώντας μία ακόμη μεγάλη έκρηξη, ενώ στην κατάσβεση έλαβαν μέρος κατά κύριο λόγο εθελοντές.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, περίπου 400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 175 καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι.
Πηγές: CNN, Reuters, Guardian, BBC, KWTX

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα