Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σε περιόδους άγχους «πέφτεις με τα μούτρα» στο φαγητό; Μάθε πώς θα απαλλαγείς από αυτήν τη συνήθεια!

Σε περιόδους άγχους «πέφτεις  με τα μούτρα» στο φαγητό;  Μάθε πώς θα απαλλαγείς από αυτήν τη συνήθεια!

Όταν το άγχος μας καταβάλλει και μας κυριεύει έχουμε την τάση να φερόμαστε απερίσκεπτα και  αυτό αφορά και στη διατροφή μας. Ωστόσο, αντιθέτως  με αυτό που πιστεύουμε οι περισσότεροι, αυτό δε σημαίνει πως σε περιόδους πίεσης και άγχους θα στραφούμε στο junk food , την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, ή άλλου είδους  κακές συνήθειες…
Σύμφωνα με νέα έρευνα, το άγχος δεν μας κάνει απαραίτητα να υποκύπτουμε σε κακές συνήθειες, αλλά μπορεί να ενισχύσει τις καλές. Είναι πιθανό, δηλαδή,  να «βρούμε διέξοδο»  στην καλή διατροφή και την άσκηση, υπό την προϋπόθεση, όμως , πως έχουμε, ήδη, εντάξει τέτοιου είδους συνήθεις στον καθημερινό τρόπο ζωής  μας.  Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Σε μελέτη  τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Προσωπικότητα και Κοινωνική Ψυχολογία»,  υποστηρίζουν πως -σε περιόδους άγχους και πίεσης- θα στραφούμε προς τον τρόπο ζωής που έχουμε συνηθίσει.

Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα, επικεντρωνόμαστε στο να διατηρήσουμε τον αυτοέλεγχό μας, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε, είναι να αποκτήσουμε καινούριες συνήθειες. Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας,  Δρ. Γουέντυ Γουντ «Η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο μεγάλη και δε μας εγκαταλείπει ποτέ, ακόμη και αν έχουμε κουραστεί και δεν έχουμε τη δύναμη να ακούσουμε τη ‘φωνή’ της λογικής».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1000 φοιτητές  για ένα εξάμηνο, καταγράφοντας τις συνήθειές τους. Υπήρξαν περίοδοι, κατά τις οποίες οι φοιτητές υφίσταντο λιγότερο ή περισσότερο στρεσογόνες καταστάσεις (εξετάσεις κ.τ.λ.). Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν, πως, σε περιόδους που τους κατέβαλε το άγχος, οι φοιτητές στρέφονταν  σε ‘καλές’ ή ‘κακές’ συνήθειες, ανάλογα με τον τρόπο ζωής τον οποίο είχαν υιοθετήσει. Για παράδειγμα, εάν οι φοιτητές είχαν συνηθίσει να τρώνε ντόνατς για πρωινό, σε περιόδους στρες είχαν την τάση να τρώνε περισσότερα ντόνατς, ενώ ,εάν ήταν υπέρ της υγιεινής διατροφής, σε περιόδους άγχους τρέφονταν ακόμη πιο υγιεινά.  Εκτός από τη διατροφή, το ίδιο ίσχυε και για την φυσική δραστηριότητα και την άθληση.

«Έξις… δευτέρα φύσις», έλεγε ο Αριστοτέλης και οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν 2.500 χιλιάδες χρόνια μετά.  Συνεπώς, εάν θέλουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. «Να αντικαταστήσουμε  την τηλεόραση με την άσκηση, το πρόχειρο φαγητό με τα λαχανικά, ώστε, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους οι καλές μας συνήθειες να μη μας εγκαταλείψουν», δηλώνει με βεβαιότητα η Δρ. Γουντ.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα