Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γιατί χρησιμοποιούμε κόλλα στο σιδέρωμα; Γιατί στις γυναίκες αρέσει το ροζ χρώμα;




Η κόλλα διατηρεί περισσότερο την ατσαλάκωτη όψη που δίνουν στα υφάσματα ο ατμός και το σίδερο. 
Όταν σιδερώνουμε, το νερό και οι ψηλές θερμοκρασίες μαλακώνουν τις ίνες και τις κάνουν απαλές και ευλύγιστες. Έτσι, όταν το σίδερο εξασκεί πίεση στο ύφασμα, αυτό γίνεται λείο και επίπεδο. 



Η κόλλα διαλύεται στο νερό με το οποίο ψεκάζουμε τα ρούχα, διαποτίζοντας τις ίνες τους. Η θερμοκρασία προκαλεί μερική διάσπαση των μορίων της και δημιουργεί μικρότερα μόρια που είναι κολλώδη. Στο τέλος του σιδερώματος το νερό εξατμίζεται, αλλά η κόλλα μένει και μόλις στεγνώσει σκληραίνει. Έτσι το ύφασμα διατηρείται λείο και σκληρό.

ΠΗΓΗ


Γιατί στις γυναίκες αρέσει το ροζ χρώμα;


Από μικρή ηλικία στα κορίτσια αρέσει το ροζ χρώμα, που ανέκαθεν αποτελεί σύμβολο της θηλυκότητας, ενώ και τα δύο φύλα έλκονται από το μπλε.
Οι ερευνητές του Newcastle University εξηγούν αυτή την προτίμηση με όρους της εξέλιξης, από την εποχή όταν οι γυναίκες έπρεπε να αναζητούν την τροφή στα δέντρα.

Το μπλε χρώμα θυμίζει τον ουρανό και τους ανοιχτούς χώρους της σαβάνας, όταν ο γαλάζιος ουρανός, που μαρτυρούσε τις καλές καιρικές συνθήκες, είχε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι στις ημέρες μας. Η προτίμηση στο ροζ-κόκκινο ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εξέλιξη οδήγησε τις γυναίκες σε καρπούς με αυτά τα χρώματα, που είναι πιο ώριμοι και συνεπώς πιο προσβάσιμοι στο ασθενές φύλο. Με τον καιρό αυτή η φυσική προτίμηση καλλιεργήθηκε και στη ζωή στις πόλεις, ενώ το μάρκετινγκ την κατέγραψε και την ενίσχυσε.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα