Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί οι σφαίρες προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά;



Ένα πυρομαχικό τόσο μικρό αλλά τόσο θανατηφόρο: η σφαίρα! Τι συμβαίνει όμως όταν μας τρυπάει το σώμα και γιατί μας δημιουργεί τόσο μεγάλη ζημιά;
Σφαίρα λοιπόν είναι ένα μικρό πυρομαχικό με κυλινδρικό σχήμα και μυτερή κορυφή.

Αποτελείται από τον κάλυκα, ο οποίος είναι το κυλινδρικό κομμάτι της σφαίρας και από την βολίδα η οποία είναι το μυτερό κομμάτι.

Κατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου, η βολίδα είναι αυτό το οποίο εκτοξεύεται και καρφώνεται στον στόχο, ενώ ο κάλυκας απορρίπτεται από το όπλο.

Ενδιάμεσα τους υπάρχει ποσότητα πυρίτιδας, η οποία «ευθύνεται» για την εκτόξευση και απόσπαση της βολίδας από τον κάλυκα!

Αυτό επιτυγχάνεται με μια μικρή έκρηξη η οποία πραγματοποιείται μέσα στο όπλο και πιο συγκεκριμένα μέσα στον κάλυκα, στο πίσω μέρος της βολίδας όπου βρίσκεται η πυρίτιδα που εκρήγνυται και εκτοξεύει τη βολίδα!

Τα τραύματα από πυροβολισμό προκαλούνται κατά κύριο λόγο γιατί η βολίδα προσκρούει και καρφώνεται στο σώμα με πολύ μεγάλη ταχύτητα (πάνω από 250 μέτρα το δευτερόλεπτο!).

Κατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου, η βολίδα αποκτά τεράστια κινητική ενέργεια. Όταν λοιπόν «χτυπήσει» το ανθρώπινο σώμα, μειώνεται η ενέργεια της γιατί μεταφέρεται στους ιστούς του.

Αυτή η ενέργεια είναι ικανή σχεδόν πάντα να καταστρέψει τους ιστούς και να τραυματίσει σοβαρά την γύρω περιοχή. Εάν ο πυροβολισμός γίνει από κοντινή απόσταση, η βολίδα μπορεί να τραυματίσει περιοχή του σώματος, μέχρι και 30 φορές μεγαλύτερη σε διάμετρο από το μέγεθος της βολίδας!

Η βολίδα για να διατηρήσει ευθυτενή τροχιά, έχει το κέντρο βάρους στο πίσω μέρος της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την κάνει να περιστρέφεται. Αφού λοιπόν περιστρέφεται, αποκτά κάποια θερμοκρασία και όταν καρφωθεί σε ανθρώπινο σώμα, προκαλεί επιπλέον ζημιά καί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει επάνω της!

Σε περίπτωση που η βολίδα παραμορφωθεί κατά την είσοδό της στο σώμα, χτυπήσει κάποιο κόκκαλο, κλπ, τότε η ζημιά είναι ακόμα πιο μεγάλη, αφού υπάρχει περίπτωση να αλλάξει πορεία και να τραυματίσει μεγαλύτερη έκταση ιστών!

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλά είδη σφαιρών.

Η κάθε μία από αυτές, έχει τη δική της ξεχωριστή ιδιότητα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.

Εμπρηστικά, τροχιοδεικτικά, αβολίδωτα, εκπαιδευτικά, διατρητικά, είναι μερικά από τα πάρα πολλά είδη που χρησιμοποιούνται.

Ένας πυροβολισμός συνήθως είναι θανατηφόρος, οπότε γενικά καλό είναι να προσέχουμε και να έχουμε πάντα στο νου μας… «Τα άδεια όπλα σκοτώνουν…» Ένα ρητό γνώριμο γι’ αυτούς που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα