Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

"ΑΝΘΟΣ ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ"



 Θα σας μιλήσω για ένα λουλούδι σεμνό,ταπεινό,που δεν κραυγάζει με την ομορφιά του,αλλά μεθά και σαγηνεύει με το άρωμά του...

Το γιασεμί είναι ένα λουλούδι απλό. Πατρίδα του η ‘Απω Ανατολή. Σκαρφαλώνει σε τοίχους και φράχτες,ζει και αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα σε κάθε κήπο και της δικής μας χώρας.

Σύμφωνα με έναν θρύλο των κινέζων το όνομά του το πήρε από ένα μικρό κορίτσι,τη Για –σε –μι.’Ηταν η μικρότερη από τις έξι κόρες του πιο ανδρείου στρατηγού του αυτοκράτορα,που μόλις είχε ανέβει στο θρόνο. Όταν ο αυτοκράτορας αποφάσισε να παντρευτεί,σκέφτηκε να διαλέξει μια από τις έξι κόρες του στρατηγού. Όμως,η ομορφιά όλων ήταν απερίγραπτη...Έτσι, ζήτησε από τις νεαρές δεσποινίδες να του πάνε ένα λουλούδι και θα έκανε γυναίκα του,εκείνη,που το λουλούδι της θα τον συγκινούσε περισσότερο.



Η πρώτη σκέφτηκε να του πάει το βασιλιά των λουλουδιών,το όμορφο τριαντάφυλλο, η δεύτερη ένα γαρύφαλλο, η τρίτη έναν άσπρο,αγνό,κρίνο, η τέταρτη ένα χνουδωτό χρυσάνθεμο, η πέμπτη μια ντάλια.
Η πιο μικρή,η Για-Σε-Μι δεν ήξερε τι να του πάει, γιατί οι αδερφές της είχαν διαλέξει τα καλύτερα λουλούδια. Καθόταν σκεφτική και μάλλον στενοχωρημένη...

Ένα πρωί,που αγνάντευε από το παραθύρι της,είδε ξαφνικά ένα πουλάκι που κρατούσε στο ράμφος του ένα ανθισμένο κλαδάκι.Δεν ήταν τόσο η εμφάνιση του άνθους,που της έκανε εντύπωση,όσο η υπέροχη μυρωδιά του! Αμέσως αποφάσισε να προσφέρει αυτό, στο νεαρό αυτοκράτορα... Ο αυτοκράτορας παίνεψε τα λουλούδια όλων των κοριτσιών. Το βασιλιά ρόδο,το λεπτεπίλεπτο γαρύφαλλο,το σεμνό κρίνο,το χρυσάνθεμο,τη γουστόζικη ντάλια... Αλλά όταν μύρισε το άνθος,που του’φερε η Για-Σε-Μι, η ευωδιά έφτασε ως την ψυχή του. Έτσι, διάλεξε αυτή για γυναίκα του ,έδωσε στο λουλούδι το όνομά της και έδωσε διαταγή στους κηπουρούς του παλατιού να το φυτέψουν στον κήπο.Από τότε,το γιασεμί εμπνέει ποιητές,λογοτέχνες, και μουσικούς χάρη στο υπέροχο, σαγηνευτικό άρωμά του. 

Πολλά είναι τα τραγούδια των κινέζων,που υμνούν τη μεθυστική ευωδιά του σεμνού αυτού λουλουδιού. 

Από τα πλέον γνωστότερα το παραδοσιακό Μοlihua(άνθος γιασεμιού), βασισμένο στη γνωστή πεντάτονη κινέζικη κλίμακα. To γιασεμί για τους κινέζους συμβολίζει την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία, την ελπίδα... Αποτελεί δε,σύμβολο της γυναικείας ευγένειας.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα