Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει ένα άσχημο όνειρο!

child sleep n

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας όταν ξυπνάει κλαίγοντας μέσα στη νύχτα λόγω του ότι είδε κάποιο άσχημο όνειρο; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά» και «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά» κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μην ανάψετε φώτα και μη φωνάξετε στο παιδί.
Χαϊδέψτε το ήρεμα και στοργικά μέχρι να ηρεμήσει.
Την άλλη μέρα συζητήστε μαζί του για το όνειρο αυτό, αν φυσικά το επιθυμεί.
Προτρέψτε το να σας περιγράψει τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στον ύπνο του, τονίζοντάς σας ποια του φαίνονται εχθρικά και ποια φιλικά.

Προσπαθήστε να καταλάβετε που βρίσκετε η ρίζα του φόβου του, μία ταινία που είδε στην τηλεόραση ή κάποιο αρνητικό περιστατικό που του συνέβη ή κάποια διένεξη μεταξύ σας.
Απομυθοποιήστε μαζί το φόβο του ζητώντας του για παράδειγμα να ζωγραφίσει το πρόσωπο που το τρόμαξε.
Προτείνετε στο παιδί να τροποποιήσει το σχέδιό του, να αλλάξει δηλαδή το όνειρο σύμφωνα με τις επιθυμίες του, παρεμβαίνοντας στο σχέδιο του ή φτιάχνοντας ένα καινούργιο. Εξηγήστε του ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και με όλα τα άσχημα όνειρά του.
Μπορεί, επίσης, να γίνει φίλος με τους «κακούς».
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσει το φόβο του, όπως να καλέσει σε βοήθεια το σκύλο του ή τους γονείς ή κάποιο άλλο πρόσωπο που νιώθει κοντά του.
Ξεκινώντας από αυτά τα παραδείγματα, το παιδί καταλαβαίνει ότι μπορεί να αγωνιστεί ενάντια στα πρόσωπα που το τρομάζουν. Να του θυμίζετε ότι, όταν κοιμάται, εκείνο είναι που διαθέτει όλη τη δύναμη γιατί όλες οι περιπέτειες συμβαίνουν τελικά μόνο…στο όνειρό του!
Αν δείτε ότι οι φόβοι του παιδιού επιμένουν, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα