Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ



.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

Ενδοσκόπηση είναι το σημείο συνάντησης ανάμεσα στην ομορφιά και στην απλότητα. Είναι όταν εξωτερικά υπάρχει μόνο αγάπη και ζεστασιά-οι ιδιότητες κάθε αξιοπρεπούς ανθρώπινης ζωής-αλλά εσωτερικά υπάρχει σοφία και αντίληψη. Είναι όταν εξωτερικά υπάρχουν σχέσεις με μερικούς, και εσωτερικά υπάρχουν αρκετά για να τροφοδοτηθεί μια σχέση με όλο τον κόσμο. Εξωτερικά υπάρχει το ενδιαφέρον για το παρόν και εσωτερικά υπάρχει η επίγνωση του μέλλοντος. Η ενδοσκόπηση είναι η πόρτα η οποία χωρίζει τα δύο-όχι σταθερά- γιατί μια πόρτα πάντα θα ανοίγει, αλλά προστατευτικά γιατί είναι νύχτα και υπάρχουν κλέφτες γύρω.
  

Τι είναι νύχτα; Νύχτα είναι όταν κανένας δεν ξέρει πραγματικά τι θέλει ή τι κάνει. Νύχτα είναι όταν οι άνθρωποι ρωτάνε πράγματα, έτσι η πόρτα πρέπει να είναι κλειδωμένη γιατί όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, κλέβουν οτιδήποτε. Οι θησαυροί του νου που αναπτύσσονται στη σιωπή πάντα βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι χρειάζεται να δοθεί προσοχή.

Η ενδοσκόπηση θα πρέπει επίσης να μπαίνει σε πρακτική εφαρμογή μετά από μια συνάντηση με μια παρέα όπου υπήρξε ένα πολύτιμο μοίρασμα. Τότε, πρέπει ευγενικά να κλείσει η πόρτα ακόμη και στους πιο στενούς  φίλους και να υπάρξει απομόνωση. Είναι η προσοχή η οποία ελέγχει προσεκτικά ποιον προσκαλεί μέσα, στην πρώτη θέση, όχι από φόβο αλλά από αγάπη για αυτό που της έχουν εμπιστευτεί να φροντίσει.

Και όμως η ενδοσκόπηση δεν είναι πια σιωπή όπως η πραγματική απομόνωση είναι.
Είναι συμμετοχή, αλλά όχι μόνο συμμετοχή. Είναι το να μιλάς με γαλήνη, να περπατάς με ταπεινότητα, να εργάζεσαι με αγάπη. Όταν η δράση συνοδεύεται από ένα βάθος ποιότητας, αυτό είναι ένα σημάδι ενδοσκόπησης. Είναι όταν αντί να μείνεις μέσα, επιλέγεις να τολμήσεις να πάρεις μαζί σου κάτι πολύτιμο για όλους, μέσα από την πόρτα.
Δεν θα είναι πάντα νύχτα. Θα έρθει κάποια στιγμή που θα ξημερώσει. Τι θα συμβεί μετά; Οι κουρτίνες θα τραβηχτούν και αυτό που υπάρχει μέσα θα είναι ορατό από τα παράθυρα. 


Τα μάτια αντανακλούν καθαρά τη ζωή του νου. Αν και δεν μπορεί να αγγιχτεί, μπορεί όμως να γίνει ορατή και να την απολαύσεις.


Και όταν η μέρα έρχεται – τα παράθυρα και οι πόρτες ανοίγουν. Ο νους είναι ανοιχτός, προσβάσιμος και το φως του ήλιου εξισώνει αυτό που είναι μέσα με αυτό που είναι έξω.


Θα έρθει κάποια εποχή όπου η ιδιωτικότητα και η ‘ατομικότητα’, η προστασία και η προσοχή θα έχουν περάσει. Θα έρθει μια μοναδική εποχή μοιράσματος, όταν ο νους του καθένα θα είναι τόσο ανάλαφρος ώστε θα μπορεί να περάσει από τον καθένα χωρίς να πληγωθεί. Μια εποχή κατά την οποία η αρετή που η ενδοσκόπηση έχει προστατεύσει θα ξεχυθεί σε μια κοινή πηγή χαράς. Θα είναι παράδεισος. 


                                                                   Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα