Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η ζάχαρη μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνδέονται με διαταραχές μνήμης


Μία κακή διατροφή μπορεί να αλλοιώσει την υγεία του εγκεφάλου.

 Μία μελέτη της νευρολογίας βοηθά να διευκρινίσει το γιατί και αναφέρει πως η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης ή άλλων υδατανθράκων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο διαβήτης που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο της άνοιας και με μικρά μεγέθη ιπποκάμπου, μίας περιοχής του εγκεφάλου κρίσιμη για τη μνήμη. 


Η νέα μελέτη προσπαθεί να προσδιορίσει κατά πόσο η γλυκόζη έχει επίδραση στη μνήμη ακόμα και σε άτομα δίχως τη νόσο επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που περιπλέκουν τα δεδομένα. 

Στο πείραμα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο ChariteMedicalCenter στο Βερολίνο αξιολογούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τους δείκτες γλυκόζης σε 141 υγιείς μη διαβητικούς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 

Οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ μνήμης και υποβλήθηκαν σε απεικόνιση εγκεφάλου για την αξιολόγηση της δομής του ιπποκάμπου τους.

Υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης συσχετίσθηκαν με χειρότερη μνήμη καθώς και μικρότερο ιππόκαμπο και κίνδυνο για τη δομή του. 

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν διαρθρωτικές αλλαγές που αντιπροσώπευαν την σχέση μεταξύ γλυκόζης και μνήμης.

 Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης , μία νευρολόγος από το Charite τόνισε πως «τα αποτελέσματα παρέχουν επιπλέον αποδείξεις πως η γλυκόζη μπορεί να συμβάλει στην ατροφία του ιπποκάμπου» αλλά προειδοποιεί πως τα στοιχεία δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ ζάχαρης και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και σε απουσία διαβήτη ή δυσανεξία στη γλυκόζη τα υψηλότερα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο και να διαταράξουν την λειτουργία της μνήμης. 

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να χαρακτηρίσει τον τρόπο με τον οποίο η γλυκόζη προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα και εάν η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να ανατρέψουν τέτοιες παθολογικές αλλαγές.

Πηγή / Μετάφραση Επιστημονικός

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα