Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πώς θα κάψεις το κακό παρελθόν και θα χαράξεις νέα πορεία;

Μπορείς κάποιος να κάψει – στην κυριολεξία – δυσάρεστες αναμνήσεις, πικρά συναισθήματα και προβλήματα του παρελθόντος και να χαράξει μια νέα πορεία στη ζωή του; Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon λέει «ναι» και μας δείχνει πώς γίνεται βήμα-βήμα το τελετουργικό απελευθέρωσης από το κακό παρελθόν μας.
Η αυτογνωσία δεν εγγυάται τη μεταμόρφωση
«Η αυτογνωσία είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή», τονίζει η ψυχολόγος. «Μόνη της όμως δεν εγγυάται τη μεταμόρφωση. Πόσοι και πόσοι από εμάς, ενώ γνωρίζουμε τις αιτίες των προβλημάτων στη ζωή μας, εξακολουθούμε να αισθανόμαστε παγιδευμένοι μέσα σε αυτά, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να επιφέρουμε την αλλαγή; Η ουσία της πραγματικής εσωτερικής μεταμόρφωσης κρύβεται στο να δεχτούμε να κόψουμε το σχοινί που μας κρατά αγκιστρωμένους στο παρελθόν, να το απελευθερώσουμε και να αφεθούμε στη ροή του τώρα. Βέβαια, όπως η αλλαγή έχει τα πλεονεκτήματά της, έτσι και η μη αλλαγή έχει τα δικά της.
Ένας από τους λόγους που διαιωνίζουμε τον χορό μας σε αυτόν τον κύκλο είναι πως βολευόμαστε μέσα σε κάτι που ήδη γνωρίζουμε και μοιάζει οικείο και ασφαλές: Μία δίκαιη εξήγηση των παθών μας και μετάθεση ευθύνης είτε στους άλλους είτε στις συνθήκες. Άλλοτε πάλι το πρόβλημα γίνεται τόσο δικό μας, που αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας. Εάν δεν είμαι ο «αγχώδης Γιώργος» ή η «μοναχική Μαρία», τότε ποιος/ποια είμαι; Εάν αποτινάξω από πάνω μου όλο τον πόνο του παρελθόντος, τους φόβους μου, τις προδοσίες που μου έγιναν, τι θα μου μείνει απόλυτα δικό μου, απόλυτα χαρακτηριστικό του εαυτού μου;».
Χρειάζεται να ανοίξεις χώρο για νέες εμπειρίες
Για να υποδεχτείς το καινούργιο, θα πρέπει να πετάξεις κάτι από το παλιό, γιατί οτιδήποτε και αν έρθει στη ζωή σου χρειάζεται χώρο. Αν η ντουλάπα σου είναι γεμάτη με ρούχα που κρατάς από τότε που γεννήθηκες, δε θα έχεις χώρο για άλλα, νέα ρούχα. Αλλά ακόμα και αν τελικά κάνεις χώρο και τα πιέσεις να μπουν κι αυτά μέσα, ίσως την επόμενη φορά να μην μπορέσεις καν να τα βρεις για να τα φορέσεις. Γι΄ αυτό ρώτησε τον εαυτό σου: Πόση προθυμία έχω να ελευθερώσω το παρελθόν από μέσα μου; Πόση προθυμία έχω να ξεβολευτώ; Να αφεθώ; Να κάνω λάθος; Να παρατήσω το οικείο, που δε με βοηθά, για κάτι νέο και άγνωστο;
Τελετουργικό απελευθέρωσης
Ένας συμβολικός τρόπος για να πεις «αντίο» σε κομμάτια του παρελθόντος που ακόμα σε βαραίνουν είναι να κάνεις ένα «τελετουργικό» απελευθέρωσης.
Δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Ίσως είναι χρήσιμο να αποσυρθείς σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, να χαμηλώσεις τα φώτα, να ανάψεις κεριά και να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική.
Γράψε μία λίστα πραγμάτων από το παρελθόν, τα οποία θα ήθελες να απελευθερώσεις από τη ζωή σου. Θυμήσου ότι «απελευθερώνω» δε σημαίνει σβήνω ή ξεφορτώνομαι. Σημαίνει πως είμαι έτοιμος/η να αγκαλιάσω μια νέα πραγματικότητα του εαυτού μου, μια πραγματικότητα, που ήταν πάντα μέσα μου, αλλά ο φόβος μου την κρατούσε κρυφή. Στο ίδιο χαρτί γράψε μία άλλη λίστα των πραγμάτων που χρειάζεται να αποδεχτείς, να αγκαλιάσεις, για να είσαι σε καλύτερη θέση να απελευθερώσεις το παρελθόν.
Παράδειγμα:
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΩ: Το να κατηγορώ τους γονείς μου για τα προβλήματά μου.
ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ:  Τη συγχώρεση για τους γονείς μου.
Έπειτα πάρε ένα ψαλίδι και κόψε τη λίστα σε μικρά κομμάτια, ώστε κάθε χαρτάκι να έχει μόνο ένα θέμα (ένα «Απελευθερώνω» και ένα «Αγκαλιάζω»). Πάρε τα χαρτάκια μαζί σου σε ένα μέρος που είναι ασφαλές να τα κάψεις (με πολλή προσοχή και μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα). Ανάφερε δυνατά κάθε πράγμα που απελευθερώνεις και κάθε ένα που αγκαλιάζεις και ύστερα κάψε τα.
Όταν τελειώσεις, γράψε σε ένα χαρτί τα πρακτικά βήματα που θα ήθελες να κάνεις, προκειμένου να εκπληρώσεις το «Αγκαλιάζω» και να υποστηρίξεις μια συνεχή αλλαγή για τα κομμάτια του παρελθόντος που απελευθέρωσες».

 bimag

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα