Karezh_Mia_treli_treli_oikogeneia
Έχουν περάσει 22 χρόνια που δεν είναι πια κοντά μας, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα οι ταινίες της που την απολαμβάνουμε κάθε τόσο είτε σε δραματικούς είτε σε κωμικούς ρόλους και θυμόμαστε την κοπέλα με την χαρακτηριστική φωνή και τα υπέροχα μάτια. Κυρίες και κύριοι η Τζένη Καρέζη.
————————————
Η Τζένη Καρέζη (με πραγματικό όνομα Ευγενία Καρπούζη) υπήρξε Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1932, σύμφωνα όμως με το λεξικό Έλληνες ηθοποιοί του ηθοποιού Θεόδωρου Έξαρχου, ως έτος γέννησης αναφέρεται το 1934. Επίσης σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της κατά το πρώτο έτος της κατοχής ήταν περίπου 5 ετών και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της δασκάλα. Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη και στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» (Saint Joseph) στην Αθήνα. Μιλούσε γαλλικά καιαγγλικά. Ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει εκείνη και τη μητέρα της Θεώνη, όταν του ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Μέχρι και το 1971, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, δεν τον ξαναείδε.

Το 1951, χρονιά που αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή, πήρε μέρος στη θεατρική παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή, που τότε παιζόταν στο ΡΕΞ. Την ίδια επίσης χρονιά έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε το 1954. Από τον Οκτώβριο του 1954, μαθήτρια ακόμα, άρχισε να εμφανίζεται στο Θέατρο Κοτοπούλη, σε ρόλους πρωταγωνιστικούς δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στα έργα Ωραία Ελένη και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα, τα οποία και την καθιέρωσαν.
Μέχρι το 1959 ήταν βασικό στέλεχος του Εθνικού θεάτρου, ερμηνεύοντας ΣαίξπηρΤολστόι,ΜίλλερΑντρέγιεφΤερζάκηΡώμα και Αριστοφάνη. Το 1962 ήταν πρωταγωνίστρια στοΘέατρο Μουσούρη. Από το 1963 ηγούνταν πλέον προσωπικού θιάσου, όπου μεταξύ άλλων ανέβασε τα έργα «Κρατικές υποθέσεις», «Μαίρη – Μαίρη», «Κάθε Τετάρτη», κ.ά. Από το 1968ανέβασε με τον Κώστα Καζάκο τα έργα: «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο Εχθρός λαός». κ.ά.
110213154049_9138
Άλλα θεατρικά έργα στα οποία έχει παίξει είναι: Ανεργία μηδένΔοκιμασίαΆμλετΖωντανό πτώμαΑνθήΒασιλιάς ΛηρΖαμπελάκιΝύχτα στη ΜεσόγειοΈνα κουτό κορίτσιΗ κυρία δε με μέλλειΜία ιστορία από το ΙρκούτσκΠάπισσα ΙωάνναΗ κυρία ΠροέδρουΠολίτες β΄ κατηγορίαςΗ Παναγία των ΠαρισίωνΟι θεατρίνοιΠοιος φοβάται τη Βιρτζίνια ΓουλφΈντα ΓκάμπλερΠρόσωπο με πρόσωποΒυσσινόκηπος (με μεγάλη επιτυχία), Διαμάντια και μπλουζκ.α. Στο αρχαίο θέατρο έπαιξε επίσης στα έργα: ΑντιγόνηΕκκλησιάζουσεςΛυσιστράτηΘεσμοφοριάζουσεςΚλυταιμνήστραΜήδειαΗλέκτρα και Οιδίπους Τύραννος.
Στη θεατρική σκηνή θεωρήθηκε καλλιτεχνική αντίπαλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αναβιώνοντας έτσι την καλλιτεχνική αντιπαλότητα της Κυβέλης με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, χωρίς όμως τις πολιτικές προεκτάσεις εκείνης της διαμάχης. Η Τζένη Καρέζη έκανε δύο γάμους. Το 1962 παντρεύτηκε τον Ζάχο Χατζηφωτίου και έξι χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1968, τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο και απέκτησε ένα γιο, τον επίσης ηθοποιόΚωνσταντίνο. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών.
Η Τζένη Καρέζη ήταν στρατευμένη στην αριστερά συμμετέχοντας σε πολλές πορείες ειρήνης. Ήταν μέλος της ΕΔΑ. Στα χρόνια της Χούντας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1992 μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο [από το 1988]. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου του 1992 εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α” Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου. Λίγους μήνες πριν το θάνατό της είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της.
TZENH500A_b_M
Με τον Κώστα Καζάκο, τον μεγάλο της έρωτα και δεύτερο σύζυγο της
1958_lefkos_ikos_M
Με την Μελίνα, και δεξιά με την Αλίκη
καρεζη2_M
Με τον Νίκο Ξυλούρη
timthumb
tzeni-karezi-kentriki-1
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ