Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΛΑΔΙΑΡΗΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ


Αν παιζότανε Πάμε Στοίχημα την εποχή του Σπύρου Λούη λογάριασε πόσα θα κονομούσαν αυτοί που στήσανε το έργο να τερματίσει πρώτος στο μαραθώνιο των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 1896 ο γιος του Αμαρουσιώτη νερουλά και εντελώς άσχετος με τον αθλητισμό. Ας θυμηθούμε τι έγινε στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής που αναβίωσαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με αφορμή ότι σα σήμερα, 12 Ιανουαρίου, το 1873, γεννήθηκε ο θρυλικός Σπύρος Λούης.

Τρέχανε έμπειροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων στην κλασική απόσταση των 42 χιλιομέτρων και ξαφνικά, σε κάποια φάση, βρίσκουν μπροστά τους τον βλάχο Σπύρο Λούη, ξεκούραστο και με δυνάμεις φρέσκιες. Από πού ξεφύτρωσε αυτός;

Φοβερά πράγματα. Δεν παιζόμαστε, ρε. Όλα τα βγάζουμε σκάρτα. Πονηρά. Θες σελίδες μπόλικες για να γράψεις ό, τι έχει ειπωθεί. Πως έκοψε δρόμο μέσα από τα χωράφια ο Λούης. Πως δεν ξεκίνησε από την αφετηρία, όπως οι άλλοι μαραθωνοδρόμοι. Ότι με κάρο που έσερναν δύο ταχύτατα άλογα τον μετέφεραν κι έτσι κάλυψε καροτσέρη τράβα τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα. Διάφορα τέτοια.

Ας σταθούμε στα γεγονότα. Τον Μάρτιο του 1896 γίνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου και ο μαραθώνιος είναι το κριτήριο της επιλογής αυτών που θα τρέξουν στους Α’ ολυμπιακούς αγώνες. Συμμετέχουν 12 δρομείς, δεν υπάρχει κανένας Σπύρος Λούης, και πρώτος τερματίζει με 3 ώρες και 18 λεπτά ο Βασιλάκος που αργότερα έγινε αθλητής του Πανελληνίου.

Ο Βασιλάκος στους ολυμπιακούς ήρθε 2ος μετά τον Σπύρο Λούη. Πώς, όμως, προέκυψε η συμμετοχή του Λούη στους ολυμπιακούς;

Γίνεται εκτός προγράμματος δεύτερος προκριματικός μαραθώνιος δρόμος για τους ολυμπιακούς και τρέχουν 85 μαραθωνοδρόμοι. Πρώτος ο Λαυρέντης του Γ.Σ. Αμαρουσίου με 3ωρ.11.27, που βέβαια προκρίνεται όπως οι επόμενοι τρεις. Στο Β’ προκριματικό έτρεξε ο Λούης, όμως τερμάτισε μετά την 5η θέση, ίσως και 7ος, 8ος, άγνωστο, οπότε καιαποκλείστηκε.

Ο αφέτης του μαραθωνίου, κάποιος ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος από την αρχή επέμεινε ότι στους ολυμπιακούς πρέπει να βάλουν αυτόν τον Σπύρο Λούη, που είναι γρήγορος και έχει μεγάλη αντοχή. Έτσι κι έγινε. Κάτι άλλο;

ΤΟ «ΠΡΙΜ» ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα