Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γιατί το Κοράνι απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ




Προκλητικό και ταυτόχρονα συναισθηματικό μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο εξώφυλλο της Charlie Hebdo μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε στα γραφεία της αφήνοντας πίσω της 12 θύματα και μία πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.

Η προκλητική(;) όψη
Η απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται  απαγορευτική. Όπως τόνισε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αλγερινός ισλαμολόγος και φιλόσοφος Μαλέκ Τσεμπέλ, συγγραφέας του βιβλίου «Μανιφέστο για ένα Ισλάμ των Φώτων» το Κοράνι αναφέρει ότι οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, που είναι το Ισλάμ, ο ιουδαϊσμός και ο χριστιανισμός, έχουν ως κοινό γνώρισμα την αποδοχή του ενός και μοναδικού Θεού και την απαγόρευση της απεικόνισής του.


Ωστόσο, για τον Αλγερινό φιλόσοφο η πεποίθηση σύμφωνα με την οποία η απεικόνιση του προφήτη απαγορεύεται δια ροπάλου προέκυψε από τα «χαντίθ», δηλαδή τις γραπτές συλλογές «με τον λόγο και τις πράξεις του προφήτη ή την έγκρισή του για ό,τι ειπώθηκε ή τελέστηκε ενώπιόν του». Γενεές ιεροσπουδαστών συγκρότησαν τουλάχιστον έξι μεγάλες τέτοιες γραπτές συλλογές οι οποίες έρχονται αμέσως δεύτερες σε σημασία για την μουσουλμανική πίστη μετά από το ίδιο το Κοράνι.  

Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει ο Αλγερινός Μαλέκ Τσεμπέλ, η απεικόνιση του προφήτη απαγορεύτηκε δια ροπάλου από τα "χαντίθ", η Παγκόσμια Ένωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων με σημερινή ανακοίνωσή της επιμένει στην μη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ. Με επικεφαλής τον ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι,η Παγκόσμια Ένωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, δήλωσε πως «δεν είναι φρόνιμο» να δημοσιεύονται νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, όπως κάνουν σήμερα πολυάριθμες εφημερίδες ανά τον κόσμο, σε αλληλεγγύη με το Charlie Hebdo. «Δεν είναι ούτε λογικό, ούτε φρόνιμο να δημοσιεύονται τα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη ή επιτίθενται στο ισλάμ», γράφει στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ και προεδρεύεται από τον αιγυπτιακής καταγωγής ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο οποίος θεωρείται ο μυστικοσύμβουλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Και το πανεπιστήμιο του Αλ- Αζχάρ της Αιγύπτου που αντιπροσωπεύει την ύπατη θεσμική αρχή του σουνιτικού Ισλάμ ανακοίνωσε ότι η δημοσίευση των νέων σκίτσων στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo τα οποία απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ «θα αναζωπυρώσουν το μίσος».

Η συναισθηματική όψη
Παρ’όλ’αυτά, τρία στοιχεία στο σκίτσο του Μωάμεθ κάνουν το εξώφυλλο ανθρωπιστικό και συναισθηματικό.

Πρώτο στοιχείο είναι το σλόγκαν «Je Suis Charlie» που κρατά ο Μωάμεθ, με το οποίο η εφημερίδα εκφράζει την επιθυμία της για ενότητα μεταξύ διαφορετικών θρησκειών. Με αυτή την κίνηση, η Charlie Hebdo υπονοεί, ακόμη, πως ούτε ο Μωάμεθ είναι υπέρ της τρομοκρατίας. Μάλιστα, ο πολιτικός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" που δημοσίευσε σήμερα τέσσερις σελίδες της Charlie Hebdo, Χικμέτ Τσετίνκαγια, περιγράφει με λιτό τρόπο τη γελοιογραφία. Προσθέτει αυτές τις λίγες λέξεις εν είδει κύριου άρθρου: "το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, όποια κι αν είναι η προέλευσή της. Γι' αυτό (ο προφήτης) κρατάει στο χέρι του μια επιγραφή 'είμαι Charlie'".

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ο τίτλος της σκιτσογραφίας, "Όλα είναι συχωρεμένα". Η φράση αυτή είναι, επίσης,ένδειξη καλής θέλησης και όπως αναφέρουν σήμερα ελλαδικά ΜΜΕ, έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο είναι το δάκρυ κάτω από το αριστερό μάτι του Μωάμεθ. Ο Μωάμεθ είναι λυπημένος και δακρύζει μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία, η οποία πλέον είναι σε κατάσταση πολέμου "εναντίον της τρομοκρατίας".

sigmalive

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα