Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο καλύτερος τρόπος να τελειώσεις τις δουλειές σου μία-μία!

ERGASIA,-EPITYXIA-MONEY-SAVER-O-KALYTEROS-TROPOS-NA-TELEIOSEIS-TIS-DOYLEIES-SOY-MIA-MIA
Στους αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, οι δρομείς που ξεκινούν με γρήγορο ρυθμό στο τέλος ξεφουσκώνουν, ενώ αυτοί που προσέχουν το ρυθμό τους, κάνουν καλύτερο φίνις και κερδίζουν την κούρσα. Το ίδιο ισχύει και για τις δουλειές σου. Ο σωστός ρυθμός είναι το άλφα και το ωμέγα. Ένας πολύ καλός τρόπος να προγραμματίζεις σωστά τις δουλειές σου είναι οι Εβδομαδιαίες και οι Ημερήσιες Λίστες.
Το σκεπτικό πίσω από μία Εβδομαδιαία και Ημερήσια Λίστα είναι πολύ απλό:
  • Στο τέλος κάθε εβδομάδας γράφεις μία λίστα με όλα τα πράγματα που θέλεις τελειώσεις την επόμενη
  • Στο τέλος κάθε μέρας γράφεις όλα τα πράγματα θέλεις να έχεις τελειώσει την επόμενη
Μόλις ολοκληρώσεις όλα τα πράγματα που έχει βάλει μέσα στη λίστα σου, σταματάς. Δεν δουλεύεις και έχεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο να ξεκουραστείς και να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου.

Τα πλεονεκτήματα που έχει η λογική της εβδομαδιαίας και ημερήσιας λίστας, απέναντι στην λογική “τελειώνω όσα πιο πολλά πράγματα μπορώ, όσο πιο σύντομα μπορώ”, είναι:
Οι λίστες διαχειρίζονται καλύτερα την ενέργειά σου
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχεις χρόνο, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις ενέργεια. Μπορεί η μέρα να έχει 24 ώρες, αλλά αρκετές από αυτές τις χρειάζεσαι για να φας, να κοιμηθείς και να χαλαρώσεις, μετά από αρκετές ώρες εξαντλητικής δουλειάς. Η τεχνική της λίστας “σπάει” τον τεράστιο και “ασήκωτο” όγκο δουλειάς, σε μικρότερα κομματάκια που είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Αντί να προσπαθείς να τα κάνεις όλα εδώ και τώρα, με αποτέλεσμα να μένεις από ενέργεια, τα μοιράζεις ομοιόμορφα μέσα στην εβδομάδα ή την μέρα σου.
Οι λίστες μειώνουν την αναβλητικότητα
Όταν βλέπεις μπροστά σου ένα ολόκληρο βουνό από δουλειές, δεν μπορείς να δεις το τέλος και αυτό σε αποθαρρύνει και ενισχύει την αναβλητικότητά σου. Αν σπάσεις το βουνό σε μικρά λοφάκια, θα σου είναι πιο εύκολο να ανεβαίνεις ένα κάθε μέρα κι έτσι να καταφέρεις να τελειώσεις τη δουλειά σου.
Οι Εβδομαδιαίες λίστες σε βοηθούν στα μακρόπνοα σχέδια
Είναι πολύ εύκολο να χαθούν τα μακρόπνοα και σημαντικά πράγματα, μέσα σε μια λίστα με πολλά μικρά καθημερινά καθήκοντα. Η εβδομαδιαία λίστα, λοιπόν, είναι σημαντική και σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με γνώμονα το μέλλον. Οι σπουδαίοι στόχοι και τα μεγάλα βήματα, συνήθως δεν είναι κάτι επείγον αλλά χρειάζονται σκέψη και οργάνωση. Αυτό ακριβώς πετυχαίνει η εβδομαδιαία λίστα.
Οι λίστες σε προστατεύουν από την εξάντληση
Όταν έχεις να ανέβεις ένα βουνό, όσο πιο πολύ προχωράς, τόσο περισσότερο σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου (σωματικές και ψυχικές) γιατί βλέπεις ότι το βουνό δεν τελειώνει. Όταν όμως σπάσεις τη δουλειά σου σε κομματάκια, εστιάζεις στο τέρμα που είναι ορατό, είναι μπροστά σου, και έτσι παίρνεις δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσεις και να τερματίσεις. Ενώ όταν το τέρμα είναι πολύ μακριά είναι εύκολο να λιγοψυχήσεις και να τα παρατήσεις.
Αυτά είναι μερικά μυστικά για να τελειοποιήσεις την τεχνική σου:
  • Επικεντρώσου στην ημερήσια λίστα
Η εβδομαδιαία λίστα είναι απλά η αφετηρία για να συμπληρώσειςτην ημερήσια λίστα των εργασιών σου. Μόλις συμπληρώσεις τη λίστα με τις εργασίες που έχεις να κάνεις αύριο, ξέχνα τις υπόλοιπές. Βγάλτε τες από το μυαλό σου. Αυτό θα σε απελευθερώσει από το άγχος και από τις αρνητικές σκέψεις του τύπου “έχω τόσα πολλά να κάνω… και δεν προλαβαίνω… και πότε θα τελειώσω… κτλ”.
  • Μην προσθέτεις νέα πράγματα στη λίστα σου
Αν τελειώσεις νωρίς τη δουλειά σου, μην μπαίνεις στον πειρασμό να προσθέσεις κάτι νέα, επειδή έχεις χρόνο. Αυτό θα σε αποσυντονίσει και σιγά-σιγά θα σε βγάλει από τη λογική της λίστας και θα μπεις ξανά στη λογική “όσο περισσότερα μπορώ, όσο πιο σύντομα μπορώ”. Έτσι πάλι θα βλέπεις ένα βουνό δουλειών να σε περιμένει και το άγχος και η αναβλητικότητα θα ξαναμπούν στην καθημερινότητά σου. Βέβαια, μικροδουλειές και επείγοντα πράγματα πάντα θα προκύπτουν, αρκεί να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
  • Κάνε μια Μηνιαία Ανασκόπηση
Αυτή η ανασκόπηση θα σου δώσει μια συνολική εικόνα της κατεύθυνσής σου και θα παρακολουθείς την εξέλιξη των μεγάλων πρότζεκτ.
Η λογική της Εβδομαδιαίας και Ημερήσιας Λίστας είναι απλή και μπορεί να βελτιώσει πολύ την παραγωγικότητα και τη ζωή σου.
Φωτό απόnaldzgraphics.net
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα