Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πόσο Νeedy είναι ο σύντροφός σας; Η μήπως…κι εσείς;

Πόσο Νeedy είναι ο σύντροφός σας; Η μήπως…κι εσείς;
Οι άνθρωποι που έχουν »μια “τρύπα στην ψυχή» που ποτέ δεν γεμίζει από τις προσφορές.Θέλουν συνεχώς περισσότερες, σημειώνει για το HealthReport.gr, η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη
Ο καθένας μας έχει ένα επίπεδο ναρκισσισμού, ένα επίπεδο επιβεβαίωσης, φροντίδας η προσοχής από τον/ την σύντροφο αλλά ο Needy άνθρωπος έχει απληστία! Ποτέ δεν ικανοποιείται, συμπεριφέρεται σαν να μην του έχεις δώσει ποτέ τίποτα .
Needy , σύμφωνα με τα λεξικά σημαίνει ενδεής, άπορος, φτωχός, αναγκεμένος, διψασμένος για στοργή, συναισθηματικά ανασφαλής, συναισθηματικά ενδεής, απελπισμένος, φορτικός, απαιτητικός, στερημένος, ενοχλητικός, εξαρτημένος και για την Ψυχολογία «νάρκισσος».
Μήπως, σας θυμίζει κάτι ο παραπάνω ορισμός;
Όλοι έχουν κάποιο κομμάτι που έχει ανάγκη φροντίδας από τους άλλους. Το ζήτημα είναι πόσο, πού, σε ποιους τομείς κι αν λειτουργεί σε βάρος των άλλων ανθρώπων, έστω κι αν είναι εθελοντές ή θύματα.

Η περιγραφή
Η «λύση» που απαιτούν οι Νeedy είναι η συνεχής προσοχή, ο έπαινος, τα δώρα και οι διευκολύνσεις , όταν η «αδύναμη» θέση τους απειλείται ( και απειλείται συνεχώς!) , όταν η στέρηση κτυπά την πόρτα τους (και την κτυπά συνεχώς!) χρειάζονται άμεση διαβεβαίωση, θαυμασμό ή αναγνώριση και φυσικά υποστήριξη, προκειμένου να καλύψουν την εύθραυστη αίσθηση του εαυτού που διαθέτουν.
Δεν έχει σημασία πόσο τους έδωσε χθες, αφού δεν μπορούν ποτέ να χορτάσουν. Έχουν αμνησία για ό, τι έχουν ήδη πάρει, θυμούνται μόνο »τι δεν μου δίνεις αυτή τη στιγμή» Συνεχώς , αν δεν ικανοποιούνται, βιώνουν άγχος και κατάθλιψη. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι ελκυστικοί, γοητευτικοί και συναρπαστικοί, χαρά για να είσαι δίπλα τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μέχρι να αντιληφθείς την ρηχότητα τους.
Στις παρέες, είναι τα πρόσωπα που θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής όλη την ώρα, δεν επιτρέπουν σε άλλους ανθρώπους να πάρουν τη σειρά τους σε μια συνομιλία. Οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να τους ακούν επειδή έχουν άλυτα (αν και συνήθως ασήμαντα) προβλήματα που πρέπει να συζητήσουν κατά προτεραιότητα. Αν μάλιστα κάποιος αναφέρει ένα πρόβλημα, αρπάζουν την ευκαιρία να τον διακόψουν και να το συσχετίσουν με το δικό τους μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ποτέ δεν έχουν μάθει ότι όλοι πρέπει να πάρουμε κάτι , με τη σειρά μας. Αν δεν έχουν την προσοχή, αντιδρούν με προσβολές και εκδικητικότητα. Οι Νeedy είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν ολόκληρη εκστρατεία σπίλωσης, ατελείωτες δικαστικές διαμάχες και άλλες πράξεις ωμότητας. Αυτή η ναρκισσιστική οργή μπορεί να είναι, στην πραγματικότητα, πολύ χειρότερη από ότι έχουν παρουσιάσει στο πλαίσιο της σχέσης. Τυχόν θύματα μπορεί να έχουν βιώσει σοβαρή σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση. Φυσικά η καταχρηστική συμπεριφορά τους , κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες και την ενδοοικογενειακή κάλυψη. Έτσι, σπάνια υπάρχουν αποδείξεις ή μάρτυρες .
Οι Νeedy επιλέγουν τους φίλους τους για το τι μπορούν να κάνουν γι αυτούς. Σίγουρα είναι »χρήστες» ενώ δεν είναι καθόλου »φιλικοί» προς το χρήστη. Μπορούν να καταλάβουν πώς να εκμεταλλεύονται και να χειριστούν τις ανάγκες των άλλων, όταν π.χ γίνονται προσωρινοί ακροατές των προβλημάτων τους, με σκοπό να χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος τις πληροφορίες.
Οι φιλίες με Νeedy ανθρώπους δεν κρατούν για πολύ. Οι περισσότεροι, μόλις καταλάβουν το παιχνίδι, απομακρύνονται .Η περιφρόνηση που νιώθουν για τους άλλους είναι μέρος του παιχνιδιού « αφού είσαι κατώτερος , υπηρέτησε με»
Φτάνει μέχρι την βία
Η διακοπή του παιχνιδιού « όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου» μπορεί να φέρει το θέμα της βίας. Η ανάγκη για υποστήριξη μπορεί να γίνει πιο αυξημένη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Οι εξηγήσεις
Κερδίζοντας την προσοχή από τους άλλους ένα Νeedy άτομο πιστεύει ότι θα βελτιώσει τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση. Ο Ψυχαναλυτής Heinz Kohut γράφει ότι η συνεχής ανάγκη υποστήριξης και προσοχής είναι μία ασυνείδητη ψυχολογική άμυνα που κρατά το ναρκισσιστικό άτομο από την αποδιοργάνωση του επειδή όταν καταρρέει πέφτει σε κατάθλιψη.Οι αιτίες αποδίδονται σε βρεφικές ανάγκες που δεν ικανοποιήθηκαν και που παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο ανάπτυξης.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος με ένα άτομο που χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση, την προσοχή και τον θαυμασμό.
Οι Νeedy χρειάζονται δωρητές. Μόλις σταματήσετε να είσθε ο « εκλεκτός προμηθευτής τους» μπορεί όχι μόνο να πάψετε να υπάρχετε αλλά θα αντιμετωπίσετε την περιφρόνηση, την ταπείνωση και ίσως και την βία του.
Αλλάξτε τις πεποιθήσεις σας όσον αφορά τα όρια και τις παραβιάσεις τους, την πιθανότητα να βρίσκεστε σε συνεξάρτηση.
Αναγνωρίστε ότι ο αυτοσεβασμός σας και η αυτοεκτίμησή σας χρειάζονται την δική σας φροντίδα και μην περιμένετε να σας την δώσει κάποιος άλλος και πολύ περισσότερο ο Νeedy.
Αναγνωρίστε ότι δεν χρωστάτε σε κανέναν, κανείς δεν σας κάνει την τιμή“ να είναι μαζί σας, αν δεν θέλει πραγματικά.
Αν δίνετε πάρα πολλά όχι μόνο συμβάλλετε στην διατήρηση αλλά ενισχύετε και την επαύξηση του προβλήματος.


Μαρία Λασσιθιωτάκη ψυχολόγος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα