Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Έτσι Είναι ο Εγκέφαλός σου Όταν Καπνίσεις Χόρτο

Η Ana Iorga είναι μια πρωτοπόρος στο χώρο του νευρομάρκετινγκ, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα αγοράς χρησιμοποιώντας αισθητήρες ηλεκτροεγκεφαλογράφου, βιομετρικές μετρήσεις και ψυχολογικά τεστ τύπου ΙΑΤ που μετρούν τις υποσυνείδητες τάσεις. Τον περασμένο μήνα και ενώ συμμετείχε σε συνέδριο διαφήμισης στο Άμστερνταμ, η Ana έκανε ένα αυτοσχέδιο πείραμα για να μετρήσει την επίδραση που έχει το χόρτο στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας την κάσκα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που συνηθίζει να έχει μέσα στην τσάντα της.

«Παρατήρησα ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες κάπνιζαν τσιγαριλίκι ανάμεσα στα διαλείμματα και αναρωτιόμουν τι γίνεται στους εγκεφάλους τους στη διάρκεια αυτών των στιγμών. Κι επειδή δεν κατέχω τεχνικές ανάγνωσης του μυαλού, σκέφτηκαν να συγκρίνω τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους πριν και μετά από το κάπνισμα» μου είπε όταν επέστρεψε.

Δυο από τους συναδέλφους της ήταν αρκετά ευγενικοί για να θυσιαστούν στο βωμό της επιστήμης. Ένα βράδυ μετά το δείπνο, ένας από αυτούς άναψε ένα τσιγαριλίκι και ο άλλος μασούλησε μπισκότο με χόρτο.

«Πριν να καταναλώσουν τα προϊοντα, πήγαμε στο μπαρ του ξενοδοχείου και κατέγραψα την εγκεφαλική δραστηριότητά τους. Μετά από 15 λεπτά ξαναέκανα τις μετρήσεις. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα έβλεπα μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, γιατί είπαν ότι ένιωθαν πιο αργοί, σαν να είναι απόντες και περισσότερο χαλαροί. Εξεπλάγην από το αποτέλεσμα».

Ο εγκέφαλός σου περιέχει δισεκατομμύρια κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του ηλεκτρισμού. Η ταυτόχρονη επικοινωνία μεταξύ δισεκατομμυρίων νευρώνων παράγει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητα, που μπορεί να ανιχνευτεί και να μετρηθεί μέσω της τεχνολογίας του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Κι επειδή αυτά τα ηλεκτρικά ερεθίσματα πυροδοτούνται περιοδικά, σαν κύματα, ονομάζονται «εγκεφαλικά κύματα».

Οι αισθητήρες του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μετρούν τη δραστηριότητα των νευρώνων που βρίσκονται στην επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού. Στην περίπτωση των δυο συμμετεχόντων στο πείραμα, οι αισθητήρες κατέγραψαν πολύ υψηλή συχνότητα και πλάτος εγκεφαλικού κύματος μετά το κάπνισμα - ο εγκεφαλικός ρυθμός είχε εμφανώς αλλάξει συγκριτικά με την αρχική κατάσταση. Αυτό μεταφράζεται σε εγκεφαλική δραστηριότητα που ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίθετη από τη διάθεση των συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν χαλαροί.

Συχνά, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) έχει αποτέλεσμα την επιβράδυνση του εγκεφαλικού ρυθμού όταν συνδέεται με μια κατάσταση χαλάρωσης και της επιτάχυνσης όταν συσχετίζεται με οπτικές παραισθήσεις ή μαστούρωμα. Στην περίπτωση των δυο υποκειμένων της Ana «ήταν σαφές ότι ο εγκεφαλικός ρυθμός ήταν ταχύτερος μετά το κάπνισμα και το πλάτος του κύματος ήταν μεγαλύτερο - κάτι που δεν σημαίνει ότι τα πράγματα λειτουργούν χαοτικά, αλλά ότι ο εγκέφαλος είναι σε κατάσταση πιο αυξημένου συναγερμού. Ίσως ο τύπος είχε μαστουρώσει ή είχε κάποιου είδους παράξενα συναισθήματα» εξηγεί η νευρολόγος Laura Crăciun.

Η Crăciun τονίζει ότι στην περίπτωση του πρώτου άνδρα υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ της εγκεφαλικής ηλεκτρικής δραστηριότητας του αριστερού ημισφαιρίου [που έχει να κάνει με τις διεργασίες της λογικής, της γλώσσας και των μαθηματικών] και του δεξιού ημισφαιρίου [όπου εδράζουν οι διεργασίες της δημιουργικότητας, της διαίσθησης, της τέχνης και της μουσικής] αλλά και κατά μήκος της αλληλουχίας από την καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων πριν από το κάπνισμα του χόρτου.

Και οι δυο συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει μέτριες ποσότητες αλκοόλ στη διάρκεια του δείπνου, που δεν επηρέασε πάρα πολύ τη διαδικασία. Στη διάρκεια του πειράματος, δεν τους ζητήθηκε να κάνουν κάποια δραστηριότητα, καθώς η εγκεφαλική δραστηριότητά τους μετρήθηκε να είναι stand-by και σε χαλαρούς ρυθμούς.

«Στην περίπτωση του ατόμου που έφαγε το μπισκότο με το χόρτο, καταγράφηκε επιβράδυνση [ο ρυθμός της βασικής συχνότητας κύματος και των δυο ημισφαιρίων επιβραδύνθηκε] και επιταχύνθηκε το πλάτος που συνδέεται με κατάσταση όμοιας με αυτής του ύπνου, της βαθιάς χαλάρωσης».

«Στην πρώτη καταγραφή, ο εγκεφαλικός ρυθμός είναι φανερά ταχύτερος -στο δεξιό ημισφαίριο, γιατί δεν μπορώ να δω μεγάλη διαφορά στο αριστερό- καθώς επίσης και λιγότερο συμμετρικός και σταθερός, αλλά δεν θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα είναι "διαταραχή" των κυμάτων του εγκεφάλου, αλλά περισσότερο μια κατάσταση επίγνωσης» πρόσθεσε η Crăciun.


Στο βίντεο για το πριν, από πάνω, μπορούμε να δούμε τα εγκεφαλικά κύματα που καταγράφει το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα του ατόμου, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας πριν να καπνίσει το τσιγαριλίκι. Η καμπύλη τροχιάς περιέχει 14 καταγραφές, κάθε μία από τις οποίες γίνεται από διαφορετικό ηλεκτρόδιο [τα ηλεκτρόδια μοιράζονται εξίσου μεταξύ στα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου].

Στην παρουσίαση για το μετά, έχουμε τις καταγραφές των εγκεφαλικών κυμάτων μετά το κάπνισμα. Μπορείτε εύκολα να δείτε ότι η δεύτερη καμπύλη τροχιάς είναι εντελώς διαφορετική από την πρώτη, καθώς οι αλλαγές εμφανίζονται τόσο σε μορφολογικό επίπεδο κυμάτων (μεγαλύτερο πλάτος, χαρακτηριστικό μήκος) όσο και επίπεδο ρυθμού (υψηλότερη συχνότητα, χαοτικό).

Ο συμμετέχων βρίσκεται στην ίδια κατάσταση ηρεμίας όπως και στην αρχή, γεγονός που εξηγεί ότι οι μεταβολές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα συνέβησαν λόγω του αντίκτυπου που είχαν οι ουσίες οι οποίες καταναλώθηκαν στον εγκέφαλο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα