Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η αληθινή μονομαχία μεταξύ ενός Υπουργού και ενός Βουλευτή!

Η αληθινή μονομαχία μεταξύ ενός Υπουργού και ενός Βουλευτή!

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους επίλυσης των προσωπικών διαφορών μεταξύ δύο ανδρών, ήταν για χιλιάδες χρόνια η μονομαχία. Μια πρακτική η οποία κάποτε ήταν σχεδόν επιβεβλημένη όταν θιγόταν η τιμή και η υπόληψη κάποιου. Το τελευταίο θύμα στην Ελλάδα αυτού του "ξένου" στις ημέρες μας εθίμου, καταγράφηκε πριν από 111 χρόνια και αποκτά ιδιαίτερη ιστορική αξία από το γεγονός πως οι δύο μονομάχοι ήταν ένας Υπουργός και ένας Βουλευτής.
Του Θάνου Κοφινά
Ο Σπυρίδων Στάης, ήταν ένα σημαίνων πολιτικό πρόσωπο της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1859 και μέχρι το 1892 που εισήλθε στην πολιτική, εργαζόταν ως καθηγητής μαθηματικών σε δημόσια γυμνάσια. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Κυθήρων με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υπήρξε και εκ των συνιδρυτών του Λαϊκού κόμματος μαζί με τον Δημήτριο Γούναρη.

stais
Το 1904, ο Στάης διένυε τη δεύτερη θητεία του ως Υπουργός παιδείας (η πρώτη φορά που ανέλαβε το υπουργείο ήταν το Μάιο του 1900) στην κυβέρνηση που είχε σχηματίσει το κόμμα Νεοτερικόν με Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Θεοτόκη. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς λοιπόν, σε μια συζήτηση στην ελληνική Βουλή, ο Βουλευτής Τρικάλων Αλέξανδρος Χατζηπέτρος επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό με αφορμή την μη απόδοση της έδρας του καθηγητού της ανατομίας σε έναν φίλο του ονόματι Μελισσηνός.
Η λογομαχία έφτασε στα άκρα όταν ο Χατζηπέτρος επιτέθηκε προσωπικά στον Στάη και εξύβρισε την οικογενειά του. Ο Υπουργός εξοργίστηκε και κάλεσε αμέσως το Βουλευτή σε μονομαχία.

Η τελευταία μονομαχία στην Ελλάδα

Ο Χατζηπέτρος αποδέχθηκε την πρόκληση και το ραντεβού των δύο μονομάχων δόθηκε στις 5 το απόγευμα της 18ης Ιουνίου 1904 στην περιοχή Τράχωνες στον Άλιμο. Το όπλο που επιλέχθηκε ήταν το πιστόλι. Με το που δόθηκε το σύνθημα, ο Στάης όντας καλύτερος σκοπευτής, πρόλαβε τον αντίπαλό του με τη σφαίρα του να βρίσκει το Χατζηπέτρο στην καρδιά. Ο θάνατος του βουλευτή ήταν ακαριαίος.
axatzipetros
Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Στάης υπέβαλλε αμέσως τη παραίτησή του, ενώ ήταν τέτοια η κοινωνική κατακραυγή που οι μονομαχίες απαγορεύτηκαν με νόμο ο οποίος προέβλεπε σκληρές ποινές για τους συμμετέχοντες. Ο Στάης επανήλθε στον πολιτικό βίο αφού διετέλεσε άλλες 2 φορές υπουργός το 1908 και το 1921. Ο Χατζηπέτρος από την άλλη πέρασε στην ιστορία ως ο τελευταίος νεκρός στην Ελλάδα αυτού του βάρβαρου εθίμου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα