Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Καταστροφικά Συναισθήματα


Για ν’ αντιδράσει κανείς αντικειμενικά, πρέπει να αποστασιοποιηθεί, να παρατηρήσει και να αναλύσει τι έχει συμβεί και γιατί συνέβη. Η υποκειμενική αντίδραση είναι η συναίσθηση και η ερμηνεία της συναισθηματικής ανταπόκρισης στο πρόβλημα ή στο άγχος του, η αναζήτηση του πώς και γιατί τον έχει επηρεάσει αυτό που συνέβη.
     56854df4d2501885e7d7b72755d6c57a
Ο άντρας που αντιδρά στο άγχος μέσα από τη γυναικεία, δηλαδή τη συναισθηματική του πλευρά, τείνει να χάσει τη θετική του συμπεριφορά. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να τον κάνουν καταστροφικό, κακόκεφο και εγωκεντρικό. Αν και αρνητικά, τα συναισθήματα αυτά δεν είναι κακά. Αποτελούν μέρος της γιατρειάς ή λειτουργούν σαν αγχολυτικά. Όταν, όμως, ένας άντρας βιώνει τα αρνητικά του συναισθήματα και χάνει την αντικειμενικότητά του, τότε τα συναισθήματά του γίνονται ταπεινά, απειλητικά και χωρίς αγάπη για τον άλλο. Όταν ένας άντρας είναι θυμωμένος, εύκολα χάνει τον έλεγχό του και γίνεται βίαιος ή χρησιμοποιεί σκληρά λόγια. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του.

Ασφαλώς δεν εννοούμε ότι οι άντρες δεν πρέπει να είναι συναισθηματικοί. Λέμε ότι, αν ο άντρας που έχει άγχος, έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του πρόωρα (πριν αποκτήσει μια αντικειμενική εικόνα της κατάστασης), τότε τα αισθήματά του έχουν την τάση να είναι χωρίς αγάπη και καταστροφικά.
Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο άντρας που έρχεται πρόωρα σε επαφή με τα συναισθήματά του: μπορεί να φανεί πρόστυχος, σκληρός και βίαιος. Μπορεί να παρουσιάσει ακεφιά, να έχει πολλές απαιτήσεις, ή ατονία, αναποφασιστικότητα, απάθεια και αναβλητικότητα. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ότι χάνει τον έλεγχό του. Χάνει τον έλεγχο γιατί, όταν ενδίδει πρόωρα στα συναισθήματά του απομακρύνεται από την πρωταρχική του πηγή δύναμης – την αντικειμενικότητά του.
Η γυναίκα, πάλι, όταν θυμώνει, δεν χάνει τα θετικά της συναισθήματα. Έχει μεγαλύτερη ικανότητα να νιώσει το θυμό της, διατηρώντας ταυτόχρονα τη στοργή και το σεβασμό για τους άλλους. Μπορεί να είναι θυμωμένη και ταυτόχρονα ικανή ν’ ακούει και να καταλαβαίνει τη διαφορετική άποψη των άλλων. Ενώ ο θυμός μπορεί να κάνει σε μεγάλο βαθμό τους άντρες φαρισαϊκούς και προκλητικούς, αντίθετα μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα ν’ ανακαλύψει αυτό που της αναλογεί.
Όταν μια γυναίκα έχει άγχος, το κυριότερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να εξετάσει τα συναισθήματα που έχει μέσα της.
Επειδή οι γυναίκες είναι περισσότερο υποκειμενικές, χρειάζονται πρώτα ν’ αντιδράσουν συναισθηματικά για να μπορέσουν μετά ν’ αντικρύσουν αντικειμενικότερα μια κατάσταση.
Αν η γυναίκα γίνει υπερβολικά αναλυτική ή αντικειμενική χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα υποκειμενικά της συναισθήματα, είναι πιθανό να υιοθετήσει έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης και να γίνει ελεγκτική, ισχυρογνώμων, απαιτητική, ταπεινή, αρνητική, να περάσει μια περίοδο σύγχυσης και ν’ απογοητευθεί. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της.
Όταν η γυναίκα είναι σε επαφή με τα θετικά της συναισθήματα και συνήθειες, η σκέψη της είναι ξεκάθαρη και ευέλικτη. Όταν οι σκέψεις και συνήθειες ενός άντρα είναι θετικές τότε τα συναισθήματά του είναι τρυφερά και στηρικτικά.
Πηγή: Από το βιβλίο «Άντρες & Γυναίκες Διαφορές & Ομοιότητες» του ψυχολόγου JOHN GRAY, Ph.D. – εκδ. θυμάρι
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα