Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ποιο ρόφημα δημιουργεί κακοσμία του στόματος;

Κανείς δεν μπορεί να αντέξει την κακοσμία του στόματος, κακά τα ψέματα. Όμως, όπως κάθε πρόβλημα, έτσι και αυτό έχει τη λύση του, αρκεί να εντοπίσεις την αιτία που το προκαλεί. Κάποιοι επιστήμονες – ανάμεσά τους και ο Αμερικανός οδοντίατρος και μικροβιολόγος Harold Katz – υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φταίει και ο δυνατός καφές.

Αναπνοή σαν… θειάφι;

Ο Dr. Katz, που είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Η Βίβλος της δυσάρεστης αναπνοής» (The Bad Breath Bible), επισημαίνει πως λίγοι γνωρίζουν ότι το αγαπημένο τους ρόφημα μπορεί να συμβάλλει στη στοματική κακοσμία. Και αυτό γατί, όπως εξηγεί, ο καφές είναι όξινος και τα οξέα μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη αναερόβιων βακτηριδίων, που παράγουν θειούχες ενώσεις (γνωστές για την άσχημη μυρωδιά τους). Μάλιστα η προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης κάνει πιο έντονη τη δυσάρεστη μυρωδιά, γιατί τα βακτηρίδια αναπτύσσονται μετά την πέψη της ζάχαρης και εξάγουν ενώσεις του θείου από τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Ο ίδιος συνιστά τσάι έναντι του καφέ, γιατί έχει ουδέτερο pH και όχι όξινο. Ακόμα υπενθυμίζει ότι το αλκοόλ, οι σοκολάτες και τα πλούσια επιδόρπια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία κακοσμίας. Βασική αιτία θεωρείται επίσης η ξηροστομία (σ.σ. προκαλείται και από κάποια φάρμακα).

Ποιος τύπος καφέ;

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Κώστα Μπαζαίο, όσο λιγότερο καβουρδισμένος είναι ο καφές, τόσο πιο όξινος. Επομένως, ο καφές φίλτρου είναι ο πιο όξινος από όλους.

Το μυστικό της φρέσκιας αναπνοής

Αυτό που κρατά την αναπνοή φρέσκια είναι το σάλιο, το οποίο εμπεριέχει άφθονο οξυγόνο, σημειώνει ο Αμερικανός γιατρός. Το στρες, για παράδειγμα, προκαλεί μείωση της έκκρισης σάλιου, γεγονός το οποίο οδηγεί σε κακοσμία. Όσο πιο υγρό είναι το στόμα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για άσχημη αναπνοή. Αν το στόμα χάσει έστω και 1% του σάλιου του, τα στοματικά βακτηρίδια αρχίζουν να παράγουν δύσοσμες θειούχες ενώσεις.

Πέντε έξυπνες κινήσεις

Αν θέλεις άμεσα να αποκαταστήσεις την στοματική σου ευωδία, οι ειδικοί προτείνουν:
• Να πίνεις περισσότερο νερό.
• Να αποφεύγεις τη ζάχαρη, γατί θρέφει μια ποικιλία στοματικών βακτηριδίων. Αυτό σημαίνει ότι μια καραμέλα ή μια τσίχλα με ζάχαρη δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει.
• Να αποφεύγεις το αλκοόλ. Προσοχή, γιατί δε βρίσκεται μόνο στα ποτά αλλά και στα στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα.
• Να χρησιμοποιείς συχνά οδοντικό νήμα.

Φρόντισε την… πύλη εισόδου

Το στόμα είναι η πύλη του σώματος. Όπως λοιπόν η νοικοκυροσύνη ενός σπιτιού κρίνεται από την πόρτα του, έτσι και η καθαριότητα του σώματος κρίνεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το στόμα μας, τονίζουν οι επιστήμονες. Η κακή αναπνοή μπορεί να γκρεμίσει σε δευτερόλεπτα και την πιο αξιόλογη παρουσία, γιατί οι μυρωδιές έχουν τη τάση να κολλούν στο μυαλό μας και να μη φεύγουν ποτέ, επισημαίνουν.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα