Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Β' Παγκόσμιος: Η μεγαλύτερη ναυμαχία στην ανθρώπινη ιστορία!

Β' Παγκόσμιος: Η μεγαλύτερη ναυμαχία στην ανθρώπινη ιστορία!

Η Ναυμαχία του Leyte Gulf (Ναυμαχία στον κόλπο της νήσου Leyte), έγινε από 23 έως 26 Οκτωβρίου 1944 και ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Κατά πολλούς υπήρξε η μεγαλύτερη ναυμαχία που έγινε ποτέ στην ιστορία και έγινε στα νερά των Φιλιππίνων νήσων μεταξύ του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού και των Αμερικανό-Αυστραλιανών δυνάμεων.f0
Ξεκίνησε από τους Ιάπωνες, που είχαν σκοπό να μεταβούν στο νησί Leyte, όπου από τις 20 Οκτωβρίου αποβιβάζονταν Αμερικανικά στρατεύματα. Έτσι σχεδόν όλος ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στόλος στράφηκε προς τα εκεί για να εμποδίσει την εισβολή και να αντιμετωπίσει τον Αμερικανικό Στόλο που υπερτερούσε κατά πολύ σε αριθμούς. Η Ναυμαχία του Leyte Gulf, ή κατά άλλους Δεύτερη Ναυμαχία της Θάλασσας των Φιλιππίνων, απαρτίζεται από 5 επί μέρους Συρράξεις ή Ναυμαχίες:
1) Ναυμαχία του Palawan Passage (23 Οκτωβρίου 1944)
2) Ναυμαχία της Sibuyan Sea (24 Οκτωβρίου 1944)
3) Ναυμαχία του Surigao Strait (24-25 Οκτωβρίου 1944)
4) Ναυμαχία της Samar (25 Οκτωβρίου 1944)
5) Ναυμαχία του Cape Engano (25-26 Οκτωβρίου 1944)
Αρχηγοί των Συμμαχικών δυνάμεων ήταν οι Ναύαρχοι William Halsey Jr και Thomas C.Kinkaid. Αρχηγοί των Ιαπωνικών δυνάμεων ήσαν οι Ναύαρχοι Takeo Kurita, Shοji Nishimura, Kiyohide Shima και Jisaburο Ozawa. Αρχηγός των Ιαπώνων καμικάζι ήταν ο πλωτάρχης Yukio Seki, ο οποίος στις 25 Οκτωβρίου 1944 οδήγησε το σμήνος του από πέντε μαχητικά Mitsubishi Zero Α6Μ2 και τέσσερα Α6Μ5, εναντίον Συμμαχικών πλοίων σε επίθεση αυτοκτονίας.

1aleyte1
Κάθε ένα από αυτά τα αεροπλάνα είχε 250 κιλά βόμβες και προξένησαν σοβαρές ζημιές σε 3 αεροπλανοφόρα (USS White Plains, USS Kalinin Bay, USS Kitkun Bay) και κατόρθωσαν να βυθίσουν το αεροπλανοφόρο USS St. Lo (πρώην USS Midway), ένα από τα πλέον σύγχρονα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Στόλου, ναυπήγησης 1943. Η Ναυμαχία του Leyte Gulf ήταν η πρώτη ναυμαχία που οργανώθηκαν επιθέσεις Ιαπώνων καμικάζι, οι οποίοι κατόρθωσαν να βυθίσουν εχθρικά πλοία. Τα Ιαπωνικά αεροσκάφη σε αυτή τη σύγκρουση υστερούσαν δραματικά σε αριθμό από αυτά των Συμμάχων, γεγονός που ενίσχυσε την απόφαση για επίθεση καμικάζι.
1aleyte2
Τα δύο μεγαλύτερα θωρηκτά του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στόλου Yamato και Musashi καθώς και τα θωρηκτά Nagato, Kongo και Haruna, έλαβαν μέρος στη ναυμαχία. Στις 18 Οκτωβρίου, το Yamato ετοιμάζει νυκτερινή διέλευση προς το νησί Leyte, αφήνοντας παραπέτασμα καπνού (αιθάλη) από την καμινάδα του. Στις 23 Οκτωβρίου το Yamato μαζί με τα άλλα θωρηκτά και τα συνoδά πλοία τους διαπλέοντας το νησί Palawan, δέχονται επίθεση από τα υποβρύχια USS Darter και USS Dace, με αποτέλεσμα να βυθιστούν το καταδρομικό Maya και η ναυαρχίδα του Ναύαρχου Takeo Kurita, το καταδρομικό Atago. Ο Ναύαρχος Takeo Kurita επέζησε από την βύθιση του Atago και μεταφέρθηκε στο Yamato, το οποίο και έκανε νέα ναυαρχίδα του. Το περιστατικό αυτό έμεινε γνωστό σαν η "Ναυμαχία του Περάσματος της Νήσου Palawan".
1aleyte3 2
Μία μέρα αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου 1944, το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Princeton δέχεται επίθεση από Ιαπωνικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος κάθετης εφόρμησης Yokosuka D4Y (Judy). Αυτό του ρίχνει μόνον μία βόμβα με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές που θα οδηγήσουν τελικά στη βύθιση του. Την ίδια μέρα τα αμερικανικά αεροσκάφη έκαναν πολλές εξόδους από τα αεροπλανοφόρα τους, βομβαρδίζοντας ανηλεώς τον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Στόλο. Ένα αεροσκάφος από το αεροπλανοφόρο USS Essex έβαλε κατά του Yamato με δύο διατρητικές βόμβες, αλλά το πλοίο βγήκε από την ναυμαχία χωρίς σοβαρές ζημιές. Το Musashi αντίθετα δέχεται επίθεση από μεγάλο αριθμό αεροσκαφών με περίπου 35 τορπίλες και βόμβες. Βαριά χτυπημένο βυθίζεται παίρνοντας μαζί του πάνω από 1.000 ναύτες και αξιωματικούς. Τρία ακόμη βαρέα Ιαπωνικά καταδρομικά και ένα ελαφρύ χάθηκαν εκείνη την ημέρα στην Ναυμαχία της Θάλασσας Sibuyan.
1aleyte4
Στις 9 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου, το Yamato μαζί με το καταδρομικό Chikuma βάλουν εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gambier Bay, το οποίο και βυθίζουν. Μερικές όμως ώρες αργότερα, ίδια τύχη περιμένει και το καταδρομικό Chikuma το οποίο δέχεται καταιγιστική επίθεση από το αντιτορπιλικό USS Heermann και από πολλά αεροσκάφη με βόμβες και τορπίλες. Το Chikuma ανταποδίδει πυρά στο USS Heermann στο οποίο προξενεί σοβαρές ζημιές, αλλά λίγο αργότερα το Chikuma βυθίζεται από πολλές τορπίλες που δέχτηκε από αεροσκάφη. Τρία ακόμη Αμερικανικά πλοία (USS Hoel, USS Samuel B.Roberts και USS Johnston) βυθίζονται στη συμπλοκή αυτή που έμεινε γνωστή σαν "Ναυμαχία της Νήσου Samar".
1aleyte0
Σε άλλη συμπλοκή, το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, Ιαπωνική δύναμη με αρχηγό τον Ναύαρχο Shοji Nishimura προσπαθεί να διεισδύσει στα στενά Surigao μεταξύ των νήσων Leyte και Mindanao. Εκεί τους περιμένει Αμερικανικός Στολίσκος με 6 θωρηκτά, 8 καταδρομικά και πολλά αντιτορπιλικά και τορπιλάκατους, υπό τις διαταγές του Ναύαρχου Jesse Oldendorf, όπου και εμπλέκονται στη Ναυμαχία των Στενών του Surigao, μέρος και αυτή της μεγάλης Ναυμαχίας του Leyte Gulf. Ο Ναύαρχος Shοji Nishimura σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της μάχης. Τα Ιαπωνικά θωρηκτά Fuso και Yamashiro δέχονται καταιγιστική επίθεση από Αμερικανικές τορπιλάκατους και αντιτορπιλικά, με αποτέλεσμα να ανατιναχτούν και βυθιστούν.
1aleyte6
Το Ιαπωνικό αντιτορπιλικό Yamagumo επίσης βυθίζεται και το βαρύ καταδρομικό Mogami κατορθώνει να ξεφύγει. Δύο ώρες αργότερα στις 5 το πρωί το βαρύ καταδρομικό Mogami βάλλεται εκ νέου με πυρά από τα Αμερικανικά καταδρομικά USS Portland, USS Louisville και USS Denver, ενώ τα τελειωτικά χτυπήματα του δίνουν 17 Αμερικανικά αεροσκάφη με τορπίλες. Στις 11 εγκαταλείπεται από το πλήρωμά του και στις 1 το μεσημέρι τορπιλίζεται και βυθίζεται από το Ιαπωνικό αντιτορπιλικό Akebono.
1aleyte7
Στις 25 Οκτωβρίου ο Στολίσκος του Ιάπωνα Ναύαρχου Jisaburο Ozawa, αποτελούμενος από 4 αεροπλανοφόρα (Zuikaku, Zuiho, Chitose και Chiyoda), 2 παλιά θωρηκτά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μεταποιημένα σε αεροπλανοφόρα (Hyuga και Ise), 3 καταδρομικά (Οyodo, Tama και Isuzu) και 9 αντιτορπιλικά εμπλέκονται στη Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Engano. Απέναντί τους ευρίσκεται μεγαλύτερη Συμμαχική δύναμη με πολλά πλοία μεταξύ των οποίων 5 μεγάλα αεροπλανοφόρα (USS Intrepid, USS Franklin, USS Lexington, USS Enterprise και USS Essex), 5 μικρότερα αεροπλανοφόρα (USS Independence, USS Belleau Wood, USS Langley, USS Cabot, και USS San Jacinto), 6 θωρηκτά (USS Alabama, USS Iowa, USS Massachusetts, USS New Jersey, USS South Dakota, και USS Washington), 8 καταδρομικά και περισσότερα από 40 αντιτορπιλικά.
1aleyte8
Το σημαντικότερο ήταν ότι οι Αμερικανοί είχαν στη διάθεσή τους περίπου 1.000 αεροσκάφη, έναντι των 108 που είχαν μόνον οι Ιάπωνες. Ο Ναύαρχος Jisaburο Ozawa διατάσει επίθεση με 75 από τα 108 αεροσκάφη του, η οποία δεν απέδωσε καρπούς. Σκληρή ήταν η Συμμαχική απάντηση με μαζική επίθεση όλων των δυνάμεων. Αποτέλεσμα ήταν η βύθιση των αεροπλανοφόρων Chitose, Chiyoda και Zuiho και του αντιτορπιλικού Akitsuki. Επίσης βυθίζεται το μεγάλο Ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Zuikaku, όταν δέχτηκε επίθεση από πολλά αεροσκάφη.
1aleyte9
Δέχεται 7 τορπίλες και 9 βόμβες. Στις 2 το μεσημέρι βυθίζεται παίρνοντας μαζί του τον Ναύαρχο Kaizuka Takeo και 842 άνδρες από το πλήρωμά του. Άλλοι 862 σώθηκαν από τα αντιτορπιλικά Wakatsuki and Kuwa. Τέλος την αυλαία ρίχνει αργά το βράδυ το Αμερικανικό υποβρύχιο USS Jallao, το οποίο τορπιλίζει και βυθίζει το Ιαπωνικό καταδρομικό Tama. Σε αυτή τη καθοριστική Σύρραξη στο Ακρωτήριο Engano, ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στόλος χάνει και τα 4 αεροπλανοφόρα που είχαν λάβει μέρος την μεγάλη Ναυμαχία του Leyte Gulf. Μετά την Ναυμαχία, τα υπολείμματα της δύναμης του Ναύαρχου Takeo Kurita επιστρέφουν στο Brunei, στο νησί Borneo, με επικεφαλής το θωρηκτό Yamato. Ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στόλος δεν θα μπορούσε πλέον να παίξει σημαντικό ρόλο στις θάλασσες του Ειρηνικού Ωκεανού, μέχρι το τέλος του Πολέμου.

Απώλειες

Σύμμαχοι: 3 αεροπλανοφόρα, 3 αντιτορπιλικά, περίπου 230 αεροσκάφη και 2.800 άνδρες (Αμερικανοί και Αυστραλοί).
Ιάπωνες: 4 αεροπλανοφόρα, 3 θωρηκτά, 10 καταδρομικά , 11 αντιτορπιλικά, σχεδόν όλα τους τα αεροσκάφη και 10.500 άνδρες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα