Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

10 συνήθειες που πρέπει να κόψετε αν έχετε παιδιά

10 συνήθειες που πρέπει να κόψετε αν έχετε παιδιά
Όταν μπαίνει ένα παιδί στη ζωή μας όλα αλλάζουν και τίποτα δεν είναι το ίδιο. Από απλοί άνθρωποι ξαφνικά όλοι οι γονείς μεταμορφωνόμαστε σε δάσκαλο, προπονητή, γιατρό. Μήπως λοιπόν να αφήναμε κάποιες κακές συνήθειες πίσω…στο άτεκνο παρελθόν μας, για χάρη των παιδιών μας;


1. Το κάπνισμα  

Ο σύγχρονος τρόπος σκέψης έχει λυμένο το ζήτημα. Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες, πρέπει να κόβουν το κάπνισμα. Όχι μόνο στους χώρους που μοιράζονται με το παιδί, αλλά οριστικά. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα υγείας, πρόκειται και για το εξίσου σημαντικό ζήτημα του προτύπου που περνιέται στο παιδί μας. Πόσοι όμως φανατικοί καπνιστές καταλήγουν πράγματι να απεξαρτηθούν απ’ το τσιγάρο για χάρη των παιδιών τους;

2. Τους καβγάδες  
Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία του ζευγαριού που επιδίδεται σε λυσσαλέους καυγάδες και αυτό να είναι μια μορφή επικοινωνίας για εσάς. Μετά όμως το παιδί, η σχέση σας οφείλει να είναι ισορροπημένη, τα λόγια σας βελούδινα και ο τόνος της φωνής σας γλυκός, ό,τι κι αν συμβεί. Τα παιδιά χρειάζονται ήρεμο κι ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν σωστά.

3. Τη σκληρή κριτική
Τόσο προς τα παιδιά μας, όσο και προς τους άλλους γονείς. Κάθε γονιός, μεγαλώνει το παιδί του βάσει των δικών του απόψεων και κριτηρίων. Μην κρίνετε τους άλλους για τα λάθη ή τη συμπεριφορά τους. Αν δεν σας ταιριάζουν απλώς απομακρυνθείτε από δίπλα τους! 

4. Να χάνουμε την ψυχραιμία μας με όσα μας εκνευρίζουν
Και ενώ πριν τα παιδιά βγαίνατε ολόκληροι από το παράθυρο του αυτοκινήτου, βρίζοντας με τα χειρότερα λόγια εκείνον τον απαράδεκτο που παραβίασε το «Stop», τώρα με το παιδί στο καρεκλάκι, στο πίσω κάθισμα μήπως να το ξανασκεφτόσασταν;  

5. Να λέμε «ναι» σε όλα 
Συνήθως το «να» είναι ο μόνος τρόπος μας να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας προς το παιδί. Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και γι’ αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε αυτή μας την ανασφάλεια με το να μην του αρνούμαστε τίποτα. Από την άλλη, η πολύωρη απουσία μας από το σπίτι έχει και αυτή το δικό της μερίδιο ευθύνης. Νιώθουμε τύψεις επειδή λείπουμε καθημερινά πολλές ώρες από κοντά τους και θέλουμε να τα «αποζημιώσουμε» γι’ αυτό. Ξέρετε όμως ότι αυτό είναι λάθος. Δεν το ξέρετε;

6. Να κοιμόμαστε σε άτακτες ώρες 

Δεν χρειάζεται να τηρείτε στρατιωτικό πρόγραμμα, αλλά ένας στοιχειώδης προγραμματισμός είναι απαραίτητος.

7. Να βλέπουμε τηλεόραση με τις ώρες, ή να καθόμαστε με τις ώρες στον υπολογιστή  
Βλέπετε πολύ τηλεόραση ή  «κολλάτε» για ώρες στον υπολογιστή, αλλά από την άλλη λέτε στα παιδιά: «Ξεκολλά επιτέλους απ’ τον υπολογιστή, θα γίνουν τα μάτια σου τετράγωνα!»; Την επόμενη φορά απλώς θυμηθείτε: Τα παιδιά δεν ακολουθούν συμβουλές, απλώς μιμούνται πράξεις.

8. Να ξοδεύουμε όσα βγάζουμε 
Πριν τα παιδιά, η αποταμίευση μπορεί να είναι έννοια άγνωστη. Όταν όμως τα παιδιά μπαίνουν στη ζωή μας, ο σωστός οικονομικός προϋπολογισμός είναι απαραίτητος. Στην προ των παιδιών περίοδο, ο μισθός σας μπορεί να εξυπηρετούσε ανάγκες «πολυτελείας», όμως τα παιδιά χρειάζονται από πάνες και κούνια, μέχρι δίδακτρα για το μελλοντικό μεταπτυχιακό. Επομένως, ο κουμπαράς μπαίνει υποχρεωτικά στη ζωή των γονιών.

9. Να είμαστε υπερβολικά χαλαροί 
Με την υπερβολική ανεκτικότητα και χαλαρότητά μας, το παιδί δεν μαθαίνει ποτέ να θέτει όρια στον εαυτό του, μια δεξιότητα που είναι σημαντική την περίοδο του σχολείου και φυσικά στην ενήλικη ζωή του. Έτσι δεν αναπτύσσει αυτοπειθαρχία και δεν μπορεί να εργαστεί πάνω σε στόχους, που θα το βοηθήσουν να έχει μια χαρούμενη ζωή.

10. Να μη λέμε σ’ αγαπώ 
Αυτές οι δύο μαγικές λέξεις είναι όλα αυτά που είμαστε, όλα αυτά που νιώθουμε για το παιδί μας. «Είναι απλώς αδύνατο να «χαλάσετε» ένα παιδί με την πολλή αγάπη». Μόνο με υλικά πράγματα  μπορούμε να «χαλάσουμε» και να κακομάθουμε το παιδί μας και ποτέ με τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα γλυκά λογάκια, την κατανόηση, τη συμπαράσταση και κάθε άλλη τέτοιας μορφής έκφραση αγάπης και στοργής. 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα