Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μία Νέα Μελέτη Απαντά στο Ερώτημα «Άνδρες από τον Άρη και Γυναίκες από την Αφροδίτη;»

Οι συγγραφείς της νέας έρευνας, υποστηρίζουν ότι τα εγκεφαλογραφήματα φανερώνουν την ανάγκη να σκεφτόμαστε πέρα από το φύλο ενός ατόμου καθώς κάθε εγκέφαλος έχει ένα μοναδικό «μωσαϊκό» χαρακτηριστικών με βάση το φύλο, συν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και για τα δύο φύλα.


Αν οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη, κανείς δεν το είπε στον εγκέφαλο, το όργανο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ανδρικών και γυναικείων εγκεφάλων, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αντί αυτού, ο εγκέφαλός μας είναι ένα μίγμα χαρακτηριστικών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις σαρώσεις εγκεφάλων σε περισσότερους από 1.400 άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι, ενώ ορισμένα χαρακτηριστικά είναι πιο κοινά σε ένα φύλο από το άλλο, ο εγκέφαλος του κάθε ατόμου έχει ένα μοναδικό «μωσαϊκό» από αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και άλλα που συχνά παρατηρούνται και στους δύο.

«Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας αλλά πολλοί τρόποι για να είναι κανείς άνδρας και γυναίκα και οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους επικαλύπτονται», δήλωσε η Daphna Joel, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.


Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες για να δουν μια σειρά από χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, από τα ποσοστά της φαιάς και της λευκής ουσίας μέχρι τα δυνατά σημεία των συνδέσεων στον εγκέφαλο. Μεγάλο μέρος της ανάλυσης, επικεντρώθηκε στα μεγέθη των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου. Ενώ πολλές περιοχές, έδειξαν μια τεράστια επικάλυψη μεταξύ των δύο φύλων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες διαφορές, δηλαδή με την ελάχιστη επικάλυψη μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Joel και η ομάδα της κοίταξαν μετά να δουν πόσο συχνά η μορφολογία κάθε μίας από αυτές τις περιοχές σε ένα ενιαίο εγκέφαλο ήταν σταθερή και οι γυναίκες επικρατούσαν από τους άνδρες (το «θηλυκό-άκρο») είτε βρίσκονταν σταθερά στο άλλο «αρσενικό-άκρο».

Photo Credit: Zohar Berman and Daphna Joel

Σε όλες τις τέσσερις διαφορετικές πηγές από τις σαρώσεις εγκεφάλων που μελετήθηκαν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ποσοστό των «εσωτερικά συνεπών εγκεφάλων», στο οποίο όλες οι περιοχές βρίσκονταν είτε στο αρσενικό άκρο ή στο θηλυκό άκρο, κυμαίνεται από 0% έως 8%, ενώ εκείνοι με χαρακτηριστικά τόσο αρσενικού όσο και θηλυκού άκρου, να κυμαίνεται από 23% έως 53%.

«Δείχνουμε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, αλλά ο εγκέφαλος δε ‘βγαίνει’ σε αρσενικές και θηλυκές μορφές. Οι διαφορές που βλέπετε, είναι οι διαφορές μεταξύ μέσων όρων. Κάθε ένας από εμάς είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό», δήλωσε η Joel.

«Το φύλο επηρεάζει τον εγκέφαλο, αλλά το πώς αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλο εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Οι επιδράσεις του φύλου μπορεί να είναι διαφορετικές ακόμα και αντίθετες κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να είστε ιδιαίτερα αρσενικοί σε ένα χαρακτηριστικό, αλλά άκρως θηλυκοί σε ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Joel, η μελέτη θα πρέπει να παρακινήσει τα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της, να σκεφτούν πέρα από το φύλο του ατόμου. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε άτομο σύμφωνα με ό,τι αυτός ή αυτή είναι και όχι σύμφωνα με την μορφή των γεννητικών οργάνων τους», είπε.

Η Heidi Johansen-Berg, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. «Το κύριο σημείο που θέλει η έρευνα να υπογραμμίσει είναι ότι σε αντίθεση με τα γεννητικά όργανα, δεν μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τελείως τα μυαλά είτε ως αρσενικά ή θηλυκά, αλλά δεν είμαι βέβαιη ότι κάποιος θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε», είπε.

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές, το οποίο είναι ενδιαφέρον, είναι ότι αν και υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου που είναι λίγο πιο κοινά στους άνδρες και άλλα που είναι λίγο πιο κοινά στις γυναίκες, είμαστε όλοι ένα μείγμα αυτών των χαρακτηριστικών».

«Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που βρίσκονται στα αρσενικά/θηλυκά ακραία άκρα για κάθε χαρακτηριστικό, και, όταν είμαστε στον αρσενικό-θηλυκό άξονα, υπάρχει διαφορά στον τρόπο που εκτελούμε τις λειτουργίες μας. Είμαστε όλοι ένα μίγμα», είπε.

Επίσης προσθέτει ότι «άλλες εργασίες έχουν δείξει ότι, αν εξετάσει κανείς διαφορετικά μυαλά και βρει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε, δεδομένου ενός νέου εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει με κάποιο βαθμό βεβαιότητας αν είναι πιθανό να είναι αρσενικός ή θηλυκός».


Ο Michael Bloomfield, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ενώ η μελέτη δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για ένα θηλυκό ή αρσενικό είδος του εγκεφάλου, χρειαζόμαστε μια πιο λεπτή εννοιολογική κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων.

«Αυτό που υποστηρίζει η έρευνα είναι σημαντικό, καθώς πολλές ψυχικές ασθένειες είναι πιο συχνές σε ένα φύλο έναντι του άλλου και εμείς ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτό συμβαίνει. Η κατανόηση αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ορισμένους από τις βιολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν αυτές τις ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να επιτρέψουν την ανάπτυξη καλύτερων στοχευμένων θεραπειών. Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν, όπως το αν τα δύο φύλα τείνουν να έχουν διαφορές στην χημεία του εγκεφάλου και πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Αν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής επαναληφθούν και συσχετισθούν με τη σκέψη και τη συμπεριφορά, η μελέτη αυτή δεν θα υποστηρίξει την άποψη ότι οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη. Αντί αυτού, θα υποστηρίξει τις ιδέες που προτείνει ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων και προωθούνται από τον Ελβετό ψυχίατρο Carl Jung, ότι το μυαλό μας μπορεί να είναι μισό αρσενικό, μισό θηλυκό... ό,τι και αν αυτό σημαίνει», είπε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

-----------------------------------

Πηγή: theguardian.com
Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα