Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΣΤΡΑ

Στη διαπίστωση ότι τα πρώτα άστρα του σύμπαντος δεν είναι και τόσο παλιά όσο πιστεύαμε, κατέληξαν αστροφυσικοί. Όπως ανακοινώθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) χρειάστηκαν πάνω από 380.000 χρόνια μετά το λεγόμενο Big Bang, προκειμένου να «φωτιστεί» για πρώτη φορά το Σύμπαν, με τη δημιουργία του πρώτου άστρου..
starry-sky
Έτσι, τα πρώτα άστρα στο σύμπαν σχηματίστηκαν πολύ αργότερα από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων (CMB). Μια νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε με τον δορυφόρο Planck, αποκάλυψε επίσης ότι τα πρώτα αστέρια ήταν οι μοναχικές πηγές που απαιτούνταν για τον επαναϊονισμό των ατόμων στο σύμπαν, από τότε που αυτά είχαν ήδη ολοκληρώσει το ήμισυ της διαδικασίας από τη στιγμή που το σύμπαν ήταν περίπου 700 εκατομμυρίων ετών .
Η ίδια έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα άστρα, ήταν τα μοναδικά που παρήγαγαν φωτεινή ενέργεια στο Σύμπαν, «σπάζοντας» το απόλυτο σκοτάδι που επικρατούσε. Με αυτό το φως, άρχισε το Σύμπαν να φαίνεται ως διαφανές.
Ως εκ τούτου, καταρρίφθηκε η αρχική υπόθεση που ήθελε δευτερόλεπτα μετά το big bang να δημιουργούνται ουράνια σώματα στη μορφή που γνωρίζουμε. Έστω και έτσι, η δημιουργία του πρώτου άστρου συνέβη πολύ γρήγορα, αν αναλογιστούμε ότι η διαμόρφωση του μισού σύμπαντος χρειάστηκε τουλάχιστον 700 εκατ. χρόνια εξέλιξης.

Η ακτινοβολία CMB μπορεί να μας πει πότε ξεκίνησε η εποχή του επαναϊονισμού και, στη συνέχεια, όταν σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια στο σύμπαν, δήλωσε ο Jan Tauber, επιστήμονας της ESA.
Το σύμπαν σήμερα διαθέτει πολύ πολύ μεγάλο πλήθος γαλαξιών και άστρων, έτσι είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ήταν το σύμπαν των 13,8 δισ. ετών, λίγα δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, σε αυτό το σημείο, το σύμπαν ήταν μία καυτή και πυκνή αρχέγονη σούπα, που περιείχε ως επί το πλείστον σωματίδια, όπως νετρίνα, πρωτόνια, ηλεκτρόνια και φωτόνια. Έμοιαζε, επίσης, πολύ με μία αδιαφανή ομίχλη, καθώς τα φωτόνια δεν ήταν σε θέση να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να συγκρούονται με τα ηλεκτρόνια.
Όταν το σύμπαν είχε επεκταθεί, ψυχθεί, έγινε  διαφανές, κάπου 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων αυξήθηκαν από τότε, με τα φωτόνια να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλο το σύμπαν.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα