Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Πεινάτε συνέχεια; Μήπως το σώμα σας θέλει κάτι να σας πει;

 

Αν έχετε συνέχεια μια λαχτάρα για σοκολάτα ή για πατατάκια, δεν είναι πάντα σημάδι αδύναμης θέλησης. Γιατί μερικές φορές όταν πεινάτε ενώ έχετε ήδη φάει, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι λείπει από τον οργανισμό σας.  

Εκτός λοιπόν από τη πείνα, τη κούραση, την άσχημη διάθεση, υπάρχουν και άλλες αιτίες που ποθείτε μερικές τροφές. 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και οι λιγούρες θα γίνουν παρελθόν.

Έχετε ανάγκη από περισσότερα μέταλλα. Αν βλέπετε ένα γλυκό και δεν μπορείτε με τίποτα να του αντισταθείτε, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπουν κάποια μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα αν η λιγούρα σας αφορά τη σοκολάτα, έχετε ανάγκη από μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, στην ενίσχυση των μυών και στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, βοηθάει όσους υποφέρουν από κράμπες και αϋπνίες. Για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα εντάξτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως αμύγδαλα, μπανάνες, γάλα, καλαμπόκι, ψάρια και σκούρα πράσινα λαχανικά.

Έχετε ανάγκη από σίδηρο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανεπάρκεια σιδήρου, που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, ζάλη, χλωμή επιδερμίδα μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή. Αν λοιπόν θέλετε να τρώτε κρέας, ενδέχεται να σας λείπει σίδηρος και παρόλο που η ανεπάρκεια δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι σημαντικό να κρατάτε τα επίπεδα του υψηλά. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να διαπιστώσει αν χρειάζεστε ή όχι συμπληρώματα.

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, ΔΟΝ ΚΟΡΛΕΟΝΕ, ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ, ΔΟΝ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ



Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στη ζωή. Κανένας. Ούτε ο Θεός. Κανένας. Σκέτες σαχλαμάρες είναι αυτές να αγωνισθούμε, να παλαίψουμε, όλοι μαζύ, να ξεσηκωθούμε, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.

Το Νο1 βιβλίο στον πλανήτη, το πιο πολυδιαβασμένο, ένα αληθινό αριστούργημα λογοτεχνίας, το κορυφαίο έργο διαχρονικά που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε κολοσσούς του λόγου, της μουσικής, της τέχνης γενικά, είναι ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες. Οι πάντες αναγνωρίζουν την οικουμενικότητα του χαρακτήρα αυτού του δραματικά μαλάκα, του Δον Κιχώτη.

Ξυπνήστε! Με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1605, που κυκλοφόρησε ο Δον Κιχώτης, ο αποδυτηριάκιας έρχεται να σου πει: Πότε, ρε, θα ξυπνήσετε;

Βρίζετε τον Θεό όταν θέλετε να αλλάξετε τον άνθρωπο και την καταγραμμένη από τα πριν ζωή του. Η όποια ζωή του ανθρώπου, οι όποιες κοινωνίες των ανθρώπων δεν είναι προϊόντα αόρατων δυνάμεων, σκοτεινών και εχθρικών, αλλά γεννήματα της ανθρώπινης φύσης. Εσύ, κύριε, είσαι ο Δον Κιχώτης. Εσύ, κύριε μαλάκα, είσαι ο Δον Κορλεόνε. Ο Δον Ζουάν, ο Δον μαλάκας.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ



Είχαν δεν είχαν περάσει τρία λεπτά όταν σηκώθηκε το αεροσκάφος από τη Νέα Υόρκη για πτήση μέχρι το Σηάτλ και παρουσιάστηκε απρόβλεπτο πρόβλημα. Ένα σμήνος με χήνες από τον Καναδά έκανε «επίθεση» και όταν σφηνώθηκαν κάποια πουλιά στους κινητήρες τούς αχρήστευσαν. Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 2009, συνέβη η πλέον πετυχημένη προσθαλάσσωση αεροπλάνου στην Ιστορία της αεροπλοΐας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του Νίκου Καραγιαννίδη:

…Κι όμως υπάρχουν και σήμερα άνδρες αληθινοί, άτομα που απέναντί τους θα σταματούσα σε στάση προσοχής και θα το θεωρούσα ύψιστη προσωπική τιμή αν δεχόντουσαν την υπόκλισή μου, σε απόσταση μικρότερη από τρία μέτρα. Μ’ αυτό που διέπραξε ο Αμερικανός πιλότος της πολιτικής αεροπορίας Τσέσλυ Σαλενμπέργερ κατέδειξε ότι δεν μας έχουν τελειώσει εκείνοι οι αιώνιοι άνδρες, των οποίων είναι παντοτινά δεμένοι η ύπαρξή τους με την συνείδηση αποστολής, την Εντολή του καθήκοντος, με τον προσωπικό κώδικα ζωής, όπως βγαίνει μέσα από τη ψυχή τους.

Τέλειωσε τη δουλειά του ο έμπειρος χειριστής και αφού έσωσε τη ζωή 154 ανθρώπων εγκατέλειψε τελευταίος το αεροπλάνο. Προηγουμένως έκανε δυο φορές(!) έλεγχο στην καμπίνα επιβατών μήπως κάποιος τρομοκρατημένος ξεχάστηκε.

Την έχω μπροστά μου τη σκηνή, βουβή και κινηματογραφική. Το σύμπαν της γης κατελήφθη από αγωνία. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το συμβάν κέρδισε την παγκόσμια προσοχή. Το αεροπλάνο φουντάρησε στα νερά του ποταμού.
Χαμός. Πλάκωσαν από δίπλα τα σωστικά πλοία για να περιμαζέψουν σώους και πτώματα από το αεροπλάνο που ακόμα επέπλεε. Πανικός. Ελικόπτερα για να αβαντάρουν το σε δευτερόλεπτα οργανωμένο σχέδιο διασώσεως, σε κινητοποίηση νοσοκομειακά, πυροσβεστικά και από κοντά τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Το έργο τέλειωσε. Ο ήρωας, ο Άνδρας, ο 57χρονος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με τα άσπρα φτωχά μαλλιά του και το επίσης άσπρο, παχύ μουστάκι, που τον έκανε να μοιάζει με παπού.

Ο Άνδρας, μετά την επιθεώρηση που έκανε στο σκάφος ΤΟΥ, στο σκάφος στο οποίο ήταν ο κυβερνήτης, εξήλθε βηματίζοντας επάνω στο φτερό του αεροπλάνου. «Ατσαλάκωτος σαν τον Νταιηβιντ Νίβεν με στολή αεροπόρου, κατά την περιγραφή κάποιου.

ΜΙΣΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ


Γαμώ τον πατέρα του Πάρκερ. Ποιος διάολος είναι τούτος; Κοτζάμ ναύαρχος, πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο μεγάλες ντροπές της Ελλάδος, τα “Παρκερικά” για τους ιστορικούς. Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1850, δίχως να τον καλέσει κανένας ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου με διοικητή τον Πάρκερ, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Φοβερά πράγματα. Το σκηνικό. Ο βασιληάς Όθων τακιμιάζει με τον τσάρο της Ρωσίας και η Αγγλία έχει δυσκολίες να γίνει πρωθυπουργός το όργανό της, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Οπότε τι κάνει για να πιέσει την Ελλάδα για πάρτη του καριόλη Μαυροκορδάτου; Ο Πάρκερ βγαίνει από το παπόρι του, πηγαίνει στην αγγλική πρεσβεία και με τον πρέσβη επισκέπτονται τον υπουργό εξωτερικών. Και τελεσιγραφικά απαιτούν δύο απίθανα πράγματα, διαφορετικά ο αγγλικός στόλος θα μπλοκάρει το λιμάνι. Φοβερά πράγματα.

Πριν από τρία χρόνια κάποιοι φανατικοί χριστιανοί Έλληνες είχαν κάψει την κουζίνα του εβραιοπορτογάλου βρετανού υπήκοου Δαυίδ Πατσίφικο και ο Πάρκερ ζητούσε να... αποζημιωθεί! Το ίδιο, για το οικόπεδο του Άγγλου ιστορικού Γεωργίου Φίνλεϋ που είχε απαλλοτριωθεί για να γίνει ο Βασιλικός Κήπος. Σαλτάρησε ο Λόντος, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και απέρριψε το τελεσίγραφο.

Α, έτσι, σου λέει ο Πάρκερ, που αυτό ακριβώς περίμενε!

David Bowie: Μια εξωγήινη μουσική ιδιοφυΐα


Κάθε φορά που κάποιος ζητά να ονομάσεις πέντε αγαπημένους σου τραγουδιστές, υπάρχουν κάποια ονόματα που παραλείπεις να αναφέρεις.

Δεν το κάνεις επειδή δεν αναγνωρίζεις την προσφορά τους ή το ταλέντο τους, αλλά γιατί η δυναμικότητά τους είναι απέραντη και δεν τους χωρά καμιά λίστα. Ένα απʾ αυτά τα ονόματα είναι κι ο David Bowie.

Απʾ το «Ziggy Stardust» στο αμφιλεγόμενο «The Plastic Soul Review», ο Λονδρέζος πρωτοπόρος της μουσικής είχε τόσες προσωπικότητες, όσες κι επιτυχίες.

Ήταν πριν από μερικές μέρες, όταν το μουσικό είδωλο, του οποίου οι καινοτομίες μεταμόρφωσαν σʾ ένα αστέρι της παγκόσμιας ροκ και ποπ σκηνής, έχασε τη μάχη ενάντια στον καρκίνο μετά από 18 μήνες, σε ηλικία 69 ετών.

Ο σημαντικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός, με παραπάνω από 40 χρόνια καριέρας, διακρίθηκε στην glam rock, art rock, soul, hard rock, dance pop, punk και electronica. Το κύκνειο άσμα του «Blackstar» ήταν το εικοστό πέμπτο προσωπικό άλμπουμ του  και κυκλοφόρησε στις  8 Ιανουαρίου 2016. Τη μέρα των γενεθλίων του.

Το 1969 υπέγραψε με την Mercury Records και κυκλοφόρησε το «Man of Words/Man of Music», το οποίο συμπεριλάμβανε το τραγούδι «Space Oddity», μια μελαγχολική μελωδία για τον Major Tom, έναν περιπλανώμενο αστροναύτη.

Θεραπεία με βότανα για ξηροδερμία

 θεραπεία με βότανα για ξηροδερμία

Το δέρμα μας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, χρειάζεται διαρκή  περιποίηση για τυχόν διάφορες παθήσεις όπως είναι η ξηροδερμία. Οι λόγοι που προκαλούν την ξηροδερμία ( εκτός από παθολογικούς παράγοντες) είναι κυρίως από φυσικές επιθέσεις όπως για παράδειγμα η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, η θερμότητα, το κρύο και φυσικά οι πλύσεις με χημικά προϊόντα. Η ξηροδερμία μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το δέρμα, μα κυρίως επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια. Παρακάτω θα σας δείξουμε με φυσικούς τρόπους πως μπορούμε να φροντίσουμε το δέρμα μας.
Για να αποφύγουμε το ξηρό δέρμα, θα χρειαστεί να το ενυδατώνουμε συχνά. Και πώς γίνεται αυτό; με τρεις απλούς τρόπους!

1. Αύξηση της εσωτερικής ενυδάτωσης: η εσωτερική ενυδάτωση γίνεται μόνο όταν πίνουμε πολύ νερό. Θεωρείται πηγή ενέργειας και έχει πάρα πολλές ιδιότητες. Για το δέρμα αυξάνεται η πρόσληψη νερού από τα αγγεία του δέρματος.

2. Ενυδατικές κρέμες: Το δέρμα μας αποτελείται από λιπιδικό φράγμα ( εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας), το οποίο με την ηλικία και τα λάθος καθαριστικά προϊόντα καταστρέφεται καθημερινά. Για αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή μιας ενυδατικής κρέμας. Για να επιδιορθώσετε λοιπόν την ξηροδερμία μπορείτε ή να περιορίσετε την χρήση καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν οινόπνευμα ή μπορείτε πολύ απλά και ανέξοδα να φτιάξετε μόνες σας μια βιολογική ενυδατική κρέμα με όποιο έλαιο επιθυμείτε. Τα βιολογικά έλαια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για το λιπιδικό φράγμα. Μια απλή συνταγή και ταυτόχρονα θρεπτική κρέμα για το δέρμα μας είναι η εξής:

Θεραπεία με βότανα για ξηροδερμία

Συστατικά για 100ml:
  • Εμφιαλωμένο νερό -65ml
  • Βούτυρο καρύδας ή βούτυρο καριτέ -25ml
  • Γαλακτωματοποιητής -8ml
  • Βιολογικό συντηρητικό -2ml
Βάζουμε σε ένα μπεν μαρί δύο μπρίκια που το πρώτο να περιέχει μόνο το νερό και το δεύτερο το βούτυρο με τον γαλακτωματοποιητή. Τα βράζουμε στους 65°C και έπειτα τα βγάζουμε από την φωτιά. Τοποθετούμε σε ένα ψηλό ποτήρι πρώτα το έλαιο και μετά το νερό και με ένα μιξεράκι χειρός τα ανακατεύουμε για δύο λεπτά. Όποτε κρυώσει και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε το βιολογικό συντηρητικό και η κρέμα μας είναι έτοιμη. Τόσο απλά!

6 Κακές συνήθειες για τη σιλουέτα σου

 κακές συνήθειες για τη σιλουέτα σου

Κατά περιόδους, όπως για παράδειγμα στο διάστημα των εορτών που όλοι μας το παρακάνουμε με φαγητό, ποτό και γλυκές λιχουδιές, βλέπουμε το βάρος μας να αυξάνεται και το σώμα μας να αλλάζει κι ανησυχούμε για τη σιλουέτα μας. Πολλές φορές το άγχος να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά σου γρήγορα και εύκολα και να επανέλθεις σε μια όμορφη γραμμή, σε οδηγεί στο να ακολουθείς κάποια βήματα βεβιασμένα και να υιοθετήσεις κάποιες κακές συνήθειες για τη σιλουέτα σου που σίγουρα δε θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να μπορέσει να επανέλθει το σώμα σου στην εικόνα που θέλεις, σαφώς και πρέπει να αλλάξεις συνήθειες και στάση ακολουθώντας κάποιες οδηγίες. Το θέμα είναι να μην υιοθετήσεις αλλαγές που αντίθετα θα καταστρέψουν τη γραμμή σου ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις τη στιγμή εκείνη.
Τι εννοούμε; Θα δούμε παρακάτω κάποια λάθη που κάνεις όταν θέλεις να απαλλαγείς από το περιττό βάρος και ποιες είναι τις περισσότερες φορές οι κακές συνήθειες για τη σιλουέτα σου που εσύ νομίζεις ότι σε βοηθούν.

Οι 6 πιο κακές συνήθειες για τη σιλουέτα σου

Αυτοπεποίθηση: Ασκήσεις τόνωσης

  Αυτοπεποίθηση: Ασκήσεις τόνωσης
 
Η σιγουριά για τον εαυτό μας θα μας βοηθήσει σε κάθε τομέα της ζωής μας. Να πώς θα την αποκτήσουμε.
Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας, στις ικανότητές μας, είναι αισιοδοξία και θετική διάθεση και μπορεί να αποδειχτεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Πώς, όμως, θα την αποκτήσουμε; Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο η ιδιοσυγκρασία με την οποία γεννηθήκαμε. Επιπλέον, όμως, η αυτοπεποίθηση χτίζεται ήδη από την παιδική ηλικία με τη βοήθεια των γονιών, που πρέπει να αποδέχονται και να ενθαρρύνουν τα παιδιά χωρίς να τα πιέζουν, καθώς και των δασκάλων, που χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά στις προσπάθειές τους, αλλά και να τα μαθαίνουν να αποδέχονται τις αποτυχίες. Σιγά-σιγά, πετυχαίνοντας μικρούς στόχους, μέσα από τις σχολικές επιδόσεις, τα αθλήματα, την κοινωνικοποίηση, τα παιδιά χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν κάτι δεν έχει πάει καλά σε αυτή την πορεία και δεν νιώθουμε όση αυτοπεποίθηση θα θέλαμε στην ενήλικη ζωή;

(Μας) αναγνωρίζουμε όσα πετύχαμε 

 
Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξουμε μια λίστα με όλα όσα έχουμε καταφέρει. Μπορούμε να πάρουμε ένα χαρτί και σε μία αριστερή κολόνα να σημειώνουμε το επίτευγμά μας και σε μία δεξιά με μία λέξη τι χρειάστηκε για να το φέρουμε σε πέρας. Επιπλέον, σκόπιμο είναι να υπογραμμίζουμε όλους εκείνους τους στόχους που κάναμε πραγματικότητα, ενώ στο παρελθόν ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα τους πετυχαίναμε. Στη συνέχεια, χρειάζεται να καρφιτσώσουμε το χαρτί σε ένα σημείο όπου θα το βλέπουμε και έτσι θα θυμόμαστε και θα παίρνουμε δύναμη από τις επιτυχίες μας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι εκτός από τα δικά μας επιτεύγματα μπορούμε να γεμίσουμε δύναμη και έμπνευση και από ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.

Το νέο viagra της διατροφής

Το νέο viagra της διατροφής 


Τα διάφορα μούρα, το κόκκινο κρασί και τα φρούτα είναι το νέο Viagra, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μία διατροφή που είναι πλούσια σε φυτοχημικά μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική μας ζωή.
Τα φλαβονοειδή, φυτοχημικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, τα φρούτα, τα διάφορα είδη μούρων όπως τα μύρτιλλα, καθώς και το τσάι, είναι γνωστό ότι προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. 

Τώρα οι ειδικοί μας λένε ότι όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να βελτιώσουν και την ανικανότητα τόσο όσο και 5 ώρες εβδομαδιαίου γρήγορου περπατήματος. Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά ένας προπομπός καρδιαγγειακών προβλημάτων και επίσης εκτιμάται ότι τα προβλήματα στύσης θα αφορούν 322 εκατομμύρια ανδρών παγκοσμίως μέχρι το 2025 οπότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και είναι σκόπιμο οι άνδρες να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να την προλάβουν.

Στο καβούκι του ντροπαλού



Στο καβούκι του ντροπαλού 


Γεννιόμαστε ντροπαλοί ή οι συνθήκες μας κάνουν συνεσταλμένους; Πότε η ντροπή αρχίζει να δυσκολεύει τη ζωή μας και με ποιους τρόπους μπορούμε να τη διαχειριστούμε;
Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα γαλάζιο χωριό στον βυθό της θάλασσας. Όλοι οι κάτοικοί του είχαν μπλε χρώμα και μόνο ένα χταπόδι ξεχώριζε, γιατί κοκκίνιζε από ντροπή κάθε φορά που το πλησίαζαν ή του απηύθυναν τον λόγο. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν το χωριό επισκέφτηκε η σοφή χελώνα, η οποία βοήθησε το χταπόδι να νικήσει την ντροπή του και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα ψάρια. Η ψυχολόγος Νένα Γεωργιάδου, στο παραμύθι της «Το ντροπαλό χταπόδι», αναφέρεται με πολύ απλό τρόπο στο συναίσθημα της ντροπής. Αλήθεια, μήπως όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα «κόκκινο χταπόδι»; Πώς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα… πλοκάμια του και να ξεπεράσουμε τον φόβο της έκθεσης;

«Να ανοίξει η γη να με καταπιεί»

 
Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να μιλήσουν και να εκτεθούν μπροστά σε κόσμο, θέλουν να το βάλουν στα πόδια κάθε φορά που πρέπει να συστηθούν, κοκκινίζουν όταν τους μιλάνε, αποφεύγουν να αναφέρονται στον εαυτό τους και στα επιτεύγματά τους, δυσκολεύονται να κάνουν το πρώτο βήμα σε μια γνωριμία και γενικά δεν τα πάνε καλά με τις κοινωνικές συναναστροφές. Πρόκειται για την τυπική συμπεριφορά που έχουν οι ντροπαλοί άνθρωποι. Τα άτομα αυτά, τα οποία είναι πιθανό να ντρέπονται για κάποιο χαρακτηριστικό ή για κάποια συμπεριφορά τους (π.χ. επειδή έχουν τικ), έχουν σκυφτό το κεφάλι, αποφεύγουν να κοιτάζουν τους άλλους στα μάτια, κοκκινίζουν στο πρόσωπο, ιδρώνουν, έχουν τρεμάμενη φωνή και συχνά τραυλίζουν. Επιπλέον, διακατέχονται από ένα αίσθημα τελειομανίας, αφού θεωρούν πως ό,τι πουν πρέπει να είναι ευφυές και διασκεδαστικό, ενώ συνηθίζουν να θυμούνται μόνο τα αρνητικά. Χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και από τον φόβο της απόρριψης. Θεωρούν, δηλαδή, ότι στερούνται δεξιοτήτων, ότι δεν αξίζουν την προσοχή των άλλων και είναι πεπεισμένα ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν στις συνευρέσεις με καινούργια πρόσωπα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι από τη φύση τους άτολμα. Απλώς δεν δοκιμάζουν να εκτεθούν σε νέες καταστάσεις, επειδή κάνουν καταστροφικές σκέψεις για τον τρόπο που οι άλλοι θα τα αξιολογήσουν. 

Γιατί και πότε πρέπει να λέτε όχι

Είναι εξαιρετικά σημαντική η προσφορά ποιοτικού χρόνου στην οικογενειακή και συζυγική ζωή.
Πολύ συχνά έχουμε την τάση να λέμε ναι, όταν μας ζητούν κάτι διότι δεν θέλουμε να στεναχωρούμε τους άλλους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εθελοντισμό, προσφορά και βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.

Το αίσθημα του καθήκοντος, η ανάγκη να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας, η αδυναμία στο να λέμε όχι, πολλαπλασιάζουν τις εθελοντικές μας υποχρεώσεις και αυτό σίγουρα μπορεί να βλάπτει σοβαρά την οικογενειακή και συζυγική μας ζωή.

Όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν φορτώνουμε υπερβολικά το πρόγραμμα μας με υποχρεώσεις ή όταν λέμε ναι συχνά στους άλλους, για οποιονδήποτε λόγο συμπεριλαμβανομένου και του εθελοντισμού, τότε δημιουργούμε για εμάς και την οικογένεια μας, υπερβολικό στρες και καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις ακολουθούν γρήγορα η μια την άλλη. Βοήθεια για κάποιο μέλος της οικογένειας ή για κάποιο φίλο, προσκλήσεις για γεύματα ή δεξιώσεις, διεκπεραίωση μιας χάρης ή θελήματος και πολλά άλλα, μαζεύονται παίρνοντας πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας.

Εάν μάλιστα κάποιος ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα να λένε όχι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και τα προβλήματα στις σχέσεις του, δεν θα αργήσουν να συσσωρευτούν. 
 Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ρωτούμε τους εαυτούς μας, που θέλουμε πραγματικά να αφιερώνουμε το χρόνο μας. 

Γιατί είναι αδύνατο για ορισμένους ανθρώπους να λένε όχι;


Η χρήση ναρκωτικών, το έγκλημα και η παχυσαρκία είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Ωστόσο όλα έχουν ένα κοινό σημείο. Είναι η αποτυχία των αθρώπων να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους όταν υπάρχει πειρασμός.

Η ικανότητα ελέγχου και συγκράτησης των παρορμήσεων, είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Όμως η αποτυχία στον τομέα αυτό, είναι από τα κεντρικά προβλήματα των κοινωνιών των ανθρώπων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί αποτυγχάνουμε στην κρίσιμη αυτή ικανότητα;

Η πραγματικότητα είναι ότι ως άνθρωποι, έχουμε περιορισμένες δυνατότητες να ελέγχουμε τον εαυτό μας. Όμως όλες οι ενέργειες έλεγχου αντλούν από την ίδια πηγή.

Για αυτό όταν αντλούμε από τις δυνατότητες πειθαρχίας μας για ένα τομέα, όπως για παράδειγμα να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα δίαιτας, είναι πολύ πιθανόν να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας σε ένα άλλο τομέα, για παράδειγμα να μελετήσουμε εντατικά. 

Όταν οι δυνατότητες αυτές εξαντληθούν, οι ικανότητες που έχουμε για να ελέγχουμε τον εαυτό μας, μειώνονται. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μειωμένων δυνατοτήτων ελέγχου και αυτοσυγκράτησης, αυτός που πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα δίαιτας, είναι ευκολότερο να υποχωρήσει και να φάει μια σοκολάτα που δεν πρέπει. Ο φοιτητής που πρέπει να μελετήσει εντατικά, πιο εύκολα μπορεί να ξεφύγει από το πρόγραμμα του και να κοιτάζει τηλεόραση. Ο πολιτικός, είναι δυνατόν με λιγότερους ενδοιασμούς, να δωροδοκηθεί.

Αυτογνωσία: Ο δρόμος προς την επιτυχία


Η αυτογνωσία είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία.

Τι είναι η αυτογνωσία, πως μπορούμε να την έχουμε και ποιος ο ρόλος της στην επιτυχία στη ζωή;

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την επιτυχία στη ζωή με διαφορετικούς τρόπους. Για μερικούς η επιτυχία είναι να αποκτήσουν οικονομική άνεση και ασφάλεια ή να φτάσουν ψηλά στην καριέρα τους. Για άλλους επιτυχία είναι να έχουν καταφέρει να επηρεάσουν θετικά άλλους συνανθρώπους είτε αυτοί είναι μαθητές, πελάτες, συνεργάτες ή συγγενείς τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιτυχημένοι θεωρούνται αυτοί που έχουν αποκτήσει ένα τέτοιο επίπεδο εμπειριών και πραγματογνωμοσύνης έτσι που να αναγνωρίζονται, εκτιμώνται και τυγχάνουν σεβασμού από τους συναδέλφους τους και άλλους ανθρώπους.

Οποιοσδήποτε και εάν είναι ο ορισμός της επιτυχίας, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλους τους επιτυχημένους ανθρώπους.

Οι επιτυχημένοι ανθρώποι έχουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά:

Θεραπεία με βότανα για ραγάδες – 5 Βότανα



θεραπεία με βότανα για ραγάδες 


Οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν για το πρόβλημα που ονομάζεται ραγάδες. Εμφανίζεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών είτε από ταχεία ανάπτυξη, είτε από εγκυμοσύνη, είτε από απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους. Οι ραγάδες έχουν κοκκινωπές ή λευκές γραμμές και βγαίνουν στην περιοχή της κοιλιάς, των μηρών, των γοφών και του στήθους. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την αντιμετώπισή τους αλλά εξαρτάται από την ηλικία μιας γυναίκας και από την διατροφή της. Εκτός από χειρουργικές θεραπείες (λέιζερ, χημικό πίλινγκ) υπάρχουν και αποτελεσματικές θεραπείες με βότανα για ραγάδες.

Θεραπεία με βότανα για ραγάδες

Α. Θεραπεία με βότανα για ραγάδες με σπιτικό λάδι

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ραγάδων πρέπει να τροφοδοτούμε το δέρμα μας με βιταμίνες Ε και Α που αυξάνουν το κολλαγόνο και τα αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. Για αυτό το λόγο το ιδανικό έλαιο είναι το βερικοκέλαιο σε συνδυασμό με το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Το βερικοκέλαιο τρέφει την ξηρή επιδερμίδα και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και το αιθέριο έλαιο λεβάντας διορθώνει τις μικροβλάβες του δέρματος και καταπολεμά την ξηρότητα. Έτσι, σε 100ml βερικοκέλαιο προσθέστε δέκα σταγόνες από το αιθέριο έλαιο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε έως και 20 σταγόνες για πιο ωραίο άρωμα. Απλώστε στην περιοχή της κοιλιάς, του στήθους, των γλουτών ή των μηρών.

Το τερατάκι του θυμού

 Οι φωνές και η χρήση βίας δε κάνει καλό ούτε σε εσάς, ούτε στο παιδί.
Οι φωνές και η χρήση βίας δε κάνει καλό ούτε σε εσάς, ούτε στο παιδί.

Από την Κατερίνα Κουρουμπλή, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Παιδοψυχολόγο (Msc), Εθελόντρια στο «Μαζί για το παιδί» Πανελλαδική Γραμμή 115 25 και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους

Ο θυμός είναι ένα πολύ υγιές συναίσθημα που πολλές φορές κατακλύζει τους ανθρώπους. Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε μικρά παιδιά, η διαχείρισή του είναι αρκετά δύσκολη μιας και μπορεί να μην αντιλαμβάνονται απόλυτα, ανάλογα με την ηλικία τους, την πηγή του. Για αυτό το λόγο σε αυτό το κομμάτι χρειάζονται τη βοήθεια των ενηλίκων, έτσι ώστε να μάθουν να ελέγχουν αυτού του είδους τα συναισθήματα.

Συνήθως το αίσθημα του θυμού προκαλείται από κάτι άλλο αρνητικό που μπορεί να έχει συμβεί στο παιδί και με αυτόν τον τρόπο να αμύνεται. Τέτοιου είδους συναισθήματα μπορεί να είναι η ζήλια, ο φόβος, η απογοήτευση, η ανασφάλεια, ή το άγχος. Η έκρηξη αυτών των συναισθημάτων φέρνει το θυμό. Γι” αυτό, είναι πολύ σημαντικό, πριν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παιδί, να καταλάβουμε από πού μπορεί να πηγάζει ο θυμός του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Βασικά θεμέλια:
  • Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τις ικανότητες της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειρίζονται το θυμό τους.
  • Είναι πολύ βασικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τον θυμό μας. Αυτό, γιατί οι ενήλικες και πιο συγκεκριμένα οι γονείς, αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά.
  • Πολύ βασικό είναι, τα παιδιά να μαθαίνουν να εκφράζουν τον θυμό τους με λόγια και όχι με χειρονομίες. Έτσι θα αποφευχθούν βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές.
  • Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, θα μπορούν έγκαιρα να μιλήσουν με τους γονείς τους για τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τους προκαλεί κάτι και να το διαχειριστούν πριν φτάσουν στην έκρηξη θυμού.

Περί του γυναικείου ναρκισσισμού: εκείνες που δεν ξέρουν ν’ αγγίξουν μια καρδιά χωρίς να την τσαλακώσουν


Στη ναρκισσιστική επιλογή αντικειμένου αγαπάει κανείς αυτό που είναι ο ίδιος.
Στη ναρκισσιστική επιλογή αντικειμένου αγαπάει κανείς αυτό που είναι ο ίδιος.

Από το Σάββα Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγο – Ψυχαναλυτή 

Βασισμένο στο  άρθρο S. Freud. “On narcissism: an introduction”  (1914-1916)
Ο Freud το 1914 μελετώντας την έννοια του ναρκισσισμού, διαφοροποιούσε την ερωτική ζωή στον άντρα και τη γυναίκας. Υποστήριζε ότι τα πρώτα σεξουαλικά αντικείμενα του παιδιού τα αποτελούν αυτά ακριβώς τα οποία ενέχονται στη διατροφή, την φροντίδα και την προστασία του, άλλως ειπείν αυτά επί των οποίων το βρέφος ερείδεται στα πρώτα βήματά του. Αυτό είναι ένα πρότυπο σχέσεων το οποίο πολλοί  άνθρωποι θα ακολουθήσουν στην ερωτική ζωή  τους, γυρεύοντας κατά βάθος στο αντικείμενο του πόθου την τροφοδοτική/τροφό γυναίκα ή τον προστάτη άντρα.   Πρόκειται για τον ανακλιτικό τύπο επιλογής του αντικειμένου, ο οποίος είναι  κατεξοχήν αντικειμενοτρόπος, στοχεύει δηλαδή στη σχέση του υποκειμένου με κάποιον άλλο. Εντούτοις, άνθρωποι με διαταραγμένη ψυχοσεξουαλική εξέλιξη επιλέγουν το μεταγενέστερο ερωτικό αντικείμενο με πρότυπο όχι τη μητέρα ή τον προστάτη (την ετερότητα), αλλά τον εαυτό τους προάγοντας τοιουτοτρόπως μια ναρκισσιστική επιλογή αντικειμένου. Ο στόχος και η ικανοποίηση ενός ανθρώπου στη ναρκισσιστική επιλογή αντικειμένου είναι πρωτίστως να αγαπηθεί από έναν άλλον άνθρωπο. 

Στη ναρκισσιστική επιλογή αντικειμένου αγαπάει κανείς αυτό που είναι ο ίδιος (τον εαυτόν του), αυτό που ήταν κάποτε ο ίδιος και το έχασε, αυτό που θα επιθυμούσε να είναι  ή το πρόσωπο εκείνο που είναι ένα μέρος του εαυτού του ή που  διαθέτει χαρίσματα τα οποία του λείπουν. Σε κάθε άνθρωπο είναι ανοιχτοί και οι δύο δρόμοι επιλογής του αντικειμένου, ο ανακλιτικός και ο ναρκισσιστικός,  και μπορεί να προτιμηθεί ο ένας ή ο άλλος. Τω όντι, ο Freud διατεινόταν ότι ο άνθρωπος έχει  δύο  σεξουαλικά αντικείμενα στα οποία στοχεύει, τον εαυτόν του και την γυναίκα που τον φροντίζει.

Ο πλήρης έρωτας προς το αντικείμενο σύμφωνα με τον ανακλιτικό τύπο είναι χαρακτηριστικός κυρίως για τον άντρα και λαμβάνει χώρα με πρότυπο την μητέρα του. Σε αυτήν την περίπτωση ο άνδρας υπερτιμά σεξουαλικά το αντικείμενο του πόθου του, γεγονός  το οποίο δεν αποτελεί παρά μετάθεση/μετατόπιση του δικού του πρωταρχικού παιδικού ναρκισσισμού στο αντικείμενο της επιθυμίας. Αυτή η σεξουαλική υπερτίμηση επιτρέπει τη δημιουργία μιας ιδιόρρυθμης κατάστασης, της ερωτοληψίας, η οποία θυμίζει την ιδεοληπτική συνθήκη (ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση) και οδηγεί στην πτώχευση της λιβιδούς του Εγώ (ναρκισσιστική λιβιδώς).

Βραχνή φωνή: Δείτε πού οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται

βραχνη φωνη

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού


Η βραχνάδα στη φωνή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες με την ίδια συχνότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής του Κλίβελαντ, η βραχνάδα μπορεί να οφείλεται επίσης στο κοινό κρυολόγημα, κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, σε αλλεργία, σε καταπόνηση των φωνητικών χορδών ή στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Aν και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, καλό είναι να γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Αιμορροΐδες: 7 μύθοι για την πάθηση


hemorrhoids

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, προκαλώντας τους δυσφορία, κνησμό και συχνά αιμορραγία. Παρότι επηρεάζει τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι να γιορτάσουν τα πεντηκοστά τους γενέθλια, ακόμα επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την πάθηση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πικάντικων τροφών, το κάθισμα σε κρύα πεζοδρόμια, ή το πρωκτικό σεξ προκαλούν αιμορροΐδες. Η ανάπτυξη αιμορροΐδων όμως είναι πιο περίπλοκη και καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε την αλήθεια.

«Η γνώση μπορεί να μας προστατεύσει, αλλά και να μας απελευθερώσει από αντιλήψεις που μας περιορίζουν να απολαύσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε», σημειώνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr), ο οποίος μας βοηθά να μάθουμε τελικά τους μύθους που επικρατούν για τις αιμορροΐδες.

1ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι αιμορροΐδες παρότι στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνες, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι ο καρκίνος. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις: οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες, ενώ ο καρκίνος προκαλείται από ανώμαλη διαίρεση και  μετάλλαξη των κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αιμορροΐδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια, τόσο γιατί μερικοί ασθενείς με καρκίνο είναι επιρρεπείς σε αιμορροΐδες (λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκεί ο όγκος), όσο και γιατί ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οπότε πάντα θα πρέπει να αναζητούμε ιατρική συμβουλή, προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρότερες καταστάσεις.

Θεραπεία με βότανα για υγιή μαλλιά



θεραπεία με βότανα για υγιή μαλλιά 


Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά χρήματα για την περιποίηση και την φροντίδα των μαλλιών τους και πώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία για να έχει κάποιος υγιή μαλλιά. Κι όμως είναι ακριβώς το αντίθετο! Ναι μεν χρειάζονται συγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης για κάθε τύπο μαλλιών και για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (όπως ξηροδερμία, τριχόπτωση, ταλαιπωρημένα μαλλιά, κ.ά. ), όμως με λίγα και σωστά υλικά μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Παρακάτω θα σας δείξουμε τρόπους αντιμετώπισης με κάποιες σπιτικές μάσκες και θεραπεία με βότανα για υγιή μαλλιά με τα οποία μπορούν να καταπολεμηθούν τα παραπάνω.

Τριχόπτωση και θεραπεία με βότανα για υγιή μαλλιά

Μεγάλο ποσοστό της τριχόπτωσης ευθύνεται η κληρονομικότητα και το άγχος. Υπάρχουν όμως βότανα που καθυστερούν την πτώση της τρίχας. Κάποια βότανα είναι τα εξής:

1. Τσουκνίδα: το κυριότερο βότανο για την πρόληψη της τριχόπτωσης αφού τα φύλλα της περιέχουν κάλιο, νάτριο, βιταμίνες Α και C καθώς έχει και άλλες πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

2. Καρυδιά: από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για την τόνωση της τρίχας αφού τα αρωματικά φύλλα της περιέχουν πτητικά έλαια, ασβέστιο, σίδηρο, κ.ά. Άν βράσουμε δύο χούφτες από φύλλα καρυδιάς για 15 λεπτά σε δύο λίτρα νερού, τότε τα μαλλιά τονώνονται και επίσης γίνονται και πιο λαμπερά.

3. Κέδρος: επίσης χρήσιμο θεωρείται το αιθέριο έλαιο κέδρου λόγω της  ισχυρής αντισηπτικής του δράσης κατά της τριχόπτωσης σε συνδυασμό με αμυγδαλέλαιο ή δαφνέλαιο. Δηλαδή σε ένα μπεν μαρί βάζετε 10ml από τα παραπάνω έλαια και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι τους 65°C. Μόλις τελειώσετε αφήνετε να κρυώσει λίγο και προσθέστε πέντε σταγόνες από το αιθέριο έλαιο κέδρου. Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας, αφήστε το μείγμα για μισή ώρα και μετά ξεβγάλτε το.

Δέκα σίγουρες λύσεις για την δυσάρεστη αναπνοή

δυσάρεστη αναπνοή

Όλοι μας “τρέμουμε” την αμήχανη εκείνη στιγμή που, ενώ θα είμαστε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση ή σε κάποια στιγμή στενής αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα. Πόσο μάλλον, όταν δεν το καταλάβουμε καν εγκαίρως και το μάθουμε επειδή κάποιος άλλος πήρε το θάρρος να μας το… επισημάνει!

Οι αιτίες για την δυσάρεστη αναπνοή δεν είναι μυστήριες: οδοντική τερηδόνα, ουλίτιδα, κακή στοματική υγιεινή, γλώσσα με επίχρισμα (λευκό ή κίτρινο επίχρισμα στη γλώσσα, συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή) είναι από οι πιο κοινές αιτίες. Εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά, στη γλώσσα στα ούλα και τα δόντια και δημιουργούν θειώδες οσμές.
Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τον μη ελεγχόμενο διαβήτη και την ξηροστομία. Λοιμώξεις όπως πονόλαιμος ή ιγμορίτιδα, ή εντερικές διαταραχές, όπως καούρα, έλκη και δυσανεξία στη λακτόζη, επίσης οδηγούν σε κακή αναπνοή.

Τι μπορείτε να κάνετε για την δυσάρεστη αναπνοή

Μοναδικό βίντεο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνουμε σεξ

σεξ

Ενώ οι περισσότεροι ξέρετε γιατί σας αρέσει το σεξ (…), ελάχιστοι σίγουρα έχετε αναρωτηθεί τι συμβαίνει σε ανατομικό και βιολογικό επίπεδο στο σώμα σας, όταν κάνετε σεξ.

Θέλοντας να αναλύσουν τις οργανικές διεργασίες στο σεξ, οι Masters και Johnson (δύο πρωτοπόροι σεξολόγοι σε θεραπευτές) επινόησαν τον όρο “κύκλος σεξουαλικής απόκρισης”, ο οποίος αντιστοιχεί στην ακολουθία των γεγονότων που συμβαίνουν στο σώμα, όταν ένα άτομο διεγείρεται σεξουαλικά και συμμετέχει σε σεξουαλικά παιχνίδια και δραστηριότητες (συνουσία, αυνανισμός, ερωτικά παιχνίδια, κλπ).
Ο κύκλος της αντίδρασης του οργανισμού στο σεξ χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τον ενθουσιασμό/διέγερση, την σταθεροποίηση, τον οργασμό/κορύφωση και την λύση. Δεν υπάρχει καμία διακριτή αρχή ή τέλος σε κάθε φάση του σεξ. Επί της ουσίας είναι όλα μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας σεξουαλικής ανταπόκρισης.

ΠΟΣΟ ΠΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ;

 
 Άρθρο: Μοσχούλα Κύρη
Φοιτήτρια θεατρολογίας

Ο εν λόγω τίτλος αναντίρρητα αναφέρεται σε μία από τις αγαπημένες μου καλλιτέχνιδες, τη Φρίντα Κάλο.

Η Μαγδαλένα ντελ Κάρμεν Φρίντα Κάλο ι Καλντερόν γεννήθηκε στο Κογιοακάν του Μεξικού στις 6 ιουλίου 1907 και πέθανε στις 13 ιουλίου 1954. Η δυσυπόστατη οντότητά της, καμωμένη από τη μία να αντανακλά την όψη μιας ινδιάνας και από την άλλη την όψη μιας ευρωπαίας που γοητεύει τον Μπρετόν και τον Πικάσο. Η ζωγράφος που έζησε μέσα από τα έργα της, χαραγμένη από τον πόνο και τη θλίψη, διαπρέπει ωσάν μια γυναίκα “εξέγερση” για την εποχή της.

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση, η οποία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της, με έκανε να ξεψαχνίσω το βίο και την πολιτεία αυτής της αδάμαστης γυναίκας. Με τίτλο Frida’s pornography”, η σκηνοθέτης Κυριακή Σπανού τολμά να αναπαραστήσει στο σανίδι τον δαιδαλώδη κόσμο της οδύνης και της αντίστασής της. Γραμμένο για τέσσερις ηθοποιούς. Δύο άντρες και δύο γυναίκες.

Η “πορνογραφία” της Φρίντα είναι η πορνογραφία των σπλάχνων, η έκθεση του πόνου που επισκίασε την παλλόμενη σάρκα της. Η υπόθεση του έργου είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα: Ένα σημερινό κορίτσι, μαθητευόμενη καλλιτέχνης, γοητεύεται εμμονικά από τη Φρίντα Κάλο. Η θραυσματική αναπαράσταση της ζωής της Φρίντα εκφράζει τη δική της οπτική γωνία για τη ζωή της Μεξικάνας. Το πάσχον σώμα της Κάλο, ο έρωτάς της για τον Ντιέγκο, η ανικανοποίητη επιθυμία της να κάνει παιδί, και βέβαια η ζωγραφική συνιστούν τους άξονες του βίου της. Το σύγχρονο κορίτσι γοητεύεται παθιασμένα από την προσωπικότητά της, τόσο που “γινεται” η φανταστική φίλη της παιδικής ηλικίας της Φρίντα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η γλώσσα του κειμένου είναι «σπλαχνική”, καθώς η σκηνική αναπαράσταση είναι μια performance που διερευνά το σώμα και τη βία που του ασκείται.


Όπως λέει η Φρίντα: “H ζωή στράφηκε εναντίον μου με μανία. Θα μπορούσε να μου φέρει καλύτερα χαρτιά. Η παρτίδα υπήρξε ολέθρια για μένα. Ένα μαύρο ταρό στο σώμα”.

Πώς να ζεσταθούμε χωρίς θέρμανση!

Μπορεί πολλοί να έχουν σιγοτραγουδήσει το σουξέ των Locomondo «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα...», αλλά βρισκόμαστε στο κέντρο του χειμώνα και τα περισσότερα σπίτια βλέπουν το πετρέλαιο σαν ένα μακρινό όνειρο. Η εφευρετικότητα, όμως, του ανθρώπου είναι ικανή ακόμα και να τον ζεστάνει χωρίς θέρμανση! Οι παρακάτω προτάσεις θα σας κρατήσουν ζεστούς μέσα στις κρύες νύχτες του χειμώνα... εντελώς οικονομικά και εναλλακτικά!

Πώς να ζεσταθούμε χωρίς θέρμανση!Ανάψτε τη φωτιά στο τζάκι

Εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν τζάκι στο σπίτι τους... εκμεταλλευτείτε το! Καθίστε δίπλα στη φωτιά, ζεσταθείτε και απολαύστε την ατμόσφαιρα. Εφοδιαστείτε με αρκετή ποσότητα καυσόξυλων και διαβάστε ένα βιβλίο ή δουλέψτε δίπλα στη ζέστη του τζακιού. Πολλοί επιλέγουν τη λύση των ηλεκτρικών τζακιών, τα οποία δημιουργούν θερμότητα στο χώρο απλά μέσα από την ενεργοποίηση ενός διακόπτη. Προσοχή στην ποιότητα των ξύλων που επιλέγετε.

Μονώστε τα παράθυρα και τις πρίζες

Όταν ένα σπίτι δεν έχει καλή μόνωση, ο αέρας των δωματίων ανακυκλώνεται, περνώντας κάτω από τις πόρτες, τα παράθυρα ή ακόμα και ανάμεσα από τις πρίζες και τους διακόπτες. Πάρτε ένα κατσαβίδι, ανοίξτε τις πρίζες και τοποθετήστε μια πλάκα μόνωσης, ειδική για αυτή την περίπτωση, κλείνοντας κάθε «ύποπτη» τρύπα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να μονώσετε τα παράθυρα του σπιτιού, ώστε να παραμένει η θερμότητα εντός των δωματίων.

Βάλτε ένα ζεστό μπουκάλι νερό... κάτω από το μαξιλάρι!

Πάρτε ένα μπουκάλι με νερό και τοποθετήστε το μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφού ζεσταθεί το μπουκάλι, χρησιμοποιήστε το για να ζεστάνετε το κρεβάτι και το μαξιλάρι σας. Πρόκειται για έναν τρόπο που χρησιμοποιούσαν τις παλιότερες εποχές, μια λύση που «απαλύνει» την κρύα επαφή του κρεβατιού με το λαιμό, τους ώμους και την πλάτη σας.

Ορθοστατική υπόταση: Το «κόλπο» για να ανεβάσετε την πίεση μέσα σε 5 λεπτά

Ορθοστατική υπόταση: Το «κόλπο» για να ανεβάσετε την πίεση μέσα σε 5 λεπτά
Τα άτομα που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση κινδυνεύουν από λιποθυμικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ερευνητική ομάδα του Imperial College London έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 14 άτομα που είχαν ορθοστατική υπόταση. Συγκεκριμένα, τα επτά έπασχαν από ανεπάρκεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος (PAF), μια διαταραχή που επηρεάζει μόνο το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι υπόλοιποι είχαν πολλαπλή συστηματική ατροφία (MSF), μια νευροεκφυλιστική νόσο που χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που επηρεάζουν την κίνηση, την αρτηριακή πίεση και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση των ατόμων να σηκωθούν όρθια προκαλούσε την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Άσκηση πριν ή μετά το φαγητό; Πότε καίνε περισσότερο λίπος οι άνδρες και πότε οι γυναίκες

Άσκηση πριν ή μετά το φαγητό; Πότε καίνε περισσότερο λίπος οι άνδρες και πότε οι γυναίκες
Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που πολλοί παίρνουν την απόφαση να πάνε στο γυμναστήριο ή να ξεκινήσουν κάποιας μορφής άσκηση, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο χρόνος που επιλέγει κανείς να ασκηθεί παίζει σημαντικό ρόλο, επισημαίνουν οι επιστήμονες και είναι διαφορετικός για άνδρες και γυναίκες.

Έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος ανάλογα με την ώρα που θα επιλέξουμε να ασκηθούμε σε σχέση με το φαγητό.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες πρέπει να ασκούνται πριν και οι γυναίκες μετά το φαγητό υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η σκια του “αλλοκοσμου” Φοβου

 

Η σκια του “αλλοκοσμου” Φοβου: Απέμειναν μερικά βήματα για να στρίψεις στην επόμενη γωνία του δρόμου. Το βάδισμα είναι τώρα πιά γρηγορότερο, λες και κάποιος μαγνήτης που μεγαλώνει την έντασή του σε συνδέει με τον προορισμό σου και καθορίζει την ταχύτητα που θα προχωρήσεις.

Η σκια του “αλλοκοσμου” Φοβου: Μία αόρατη Σκανδάλη

Ένας αόρατος μίτος που βρίσκεται σφιχτά δεμένος στην μέση σου και αντί να ξεδιπλώνεται αποκαλύπτοντας την διαδρομή προς την έξοδο από αυτό τον συνειδησιακό λαβύρινθο, μαζεύει τα χιλιόμετρα της πανίσχυρης κλωστής του και σε οδηγεί βίαια προς τα έγκατα της δαιδαλώδους κατασκευής του.
Στο βάθος του δρόμου βρίσκεται ο προσωπικός χώρος ασφαλείας σου, ένας φάρος νηνεμίας που υψώνεται πάνω από τα σκοτεινά ταραχώδη παρακλάδια της υπαρξιακής σου αβεβαιότητας. Τώρα πια μία βόλτα στους δρόμους δεν είναι η ίδια που ήταν κάποτε. Η ίδια η ατομική ψυχολογία δεν είναι η ίδια, και οι άλλοτε χαμογελαστές φωνές που αντηχούσαν εδώ και εκεί στις γειτονιές της πόλης σωπαίνουν κατακλύζοντας με την σιωπή αυτή τον περιβάλλοντα χώρο με μία απόκοσμη αίσθηση φόβου. Μια στιγμιαία διαδικασία που λες και ενεργοποιείται από μία αόρατη σκανδάλη που αγγίζεται από κάποιο υπερβατικό χέρι απελευθερώνοντας τον τρόμο σε κάθε ίνα του εαυτού σου. Το βάδισμα σε λίγο θα γίνει ελαφρύ τρέξιμο ώσπου ο δρόμος να χαθεί πίσω την στιγμή που φτάνεις στον προσωπικό σου χώρο κλείνοντας την πόρτα πίσω σου. Όλα τώρα είναι πιο ήσυχα και το αίσθημα του αλλόκοσμου τρόμου παρέμεινε έξω στα ημισκότεινα σοκάκια. Η μήπως όχι..;

5 μυστικά που κάνουν κάποιον συμπαθή στη δουλειά του

Κανείς δεν αγαπά τους «γλείφτες» (σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν οι εργοδότες).  Κανείς δεν θέλει στο διπλανό γραφείο και έναν κακομούτσουνο και κακότροπο τύπο.  Ναι, αλλά και πώς βρίσκεις τη χρυσή τομή σε μια δουλειά γεμάτη διαφορετικούς χαρακτήρες;  

team

Οι ειδικοί επιμένουν ότι τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι λίγα και συγκεκριμένα.  Το οποίο σημαίνει ότι:
1. Μένουμε μακριά από το «κουτσομπολιό γραφείου». Μπορεί να κάνει λίγο πιο «πικάντικες» τις εργατο-ώρες, αλλά δημιουργεί κακό προηγούμενο, τύπου σήμερα ο στόχος είναι η κακοντυμένη προϊσταμένη, αύριο εσύ.
2. Συμπεριφερόμαστε γενναιόδωρα στους συναδέλφους. Μια γλυκιά κουβέντα, ένα χαμόγελο, μια χείρα βοηθείας τη σωστή στιγμή πάντα κάνει τη διαφορά.
3. Δεν ξεχνάμε τα περί… σεβασμού (και καλών τρόπων). Ο πληθυντικός, οι ευγενικές χειρονομίες, η μετρημένη οικειότητα δίνουν την εντύπωση ανθρώπου που γνωρίζει τον ζωτικό χώρο του και δεν θα κάνει… άλματα στον δικό σου.

Τι κοινό έχουν ο ανθρώπινος εγκέφαλος, το διαδίκτυο και το σύμπαν;


Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι πρόκειται για τρία τελείως διαφορετικά πράγματα. Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες, το διαδίκτυο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το σύμπαν μοιάζουν να εξελίσσονται με παρόμοιες διαδικασίες υπακούοντας σε κάποιους κοινούς νόμους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν φυσικοί του University of California San Diego μετά από έρευνα που στόχο είχε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίον επεκτείνεται το σύμπαν.

Άγνωστοι νόμοι

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου προσπάθησαν να προσομοιώσουν την εξέλιξη του σύμπαντος με τη βοήθεια υπολογιστή. Όπως παραδέχτηκαν, δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φύση. Όμως ένα πράγμα μοιάζει να είναι σίγουρο: Το σύμπαν μεγαλώνει σαν ένας γιγάντιος εγκέφαλος, που εξελίσσεται συνεχώς αυξάνοντας τα νευρωνικά του δίκτυα, ενώ εξαπλώνεται όπως ακριβώς και το διαδίκτυο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα